lukashs Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 nie mogę powiedziec zadnego złego słowa na temat kół, waze 68 w sezonie, sprzetu nie oszczedzam, "wyciskam" z nich ile tylko sie da i nie ma zadnego kłopotu.
tobo Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 no wlasnie - 68 kilo plus lekki rower. wszystko w normie.
uchmanek Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Chyba jedyna opcja jest zaplecenie wlasnych kol.
promian Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Napisano 2 Stycznia 2008 Dzieki za kolejne rady. Czy mozecie podeslac jakies linki do sprzetu, o ktorym piszecie? Mam budzet 3000 PLN i nie chcialbym go przekroczyc. Chce dobre kola na dobrych czerwonych ))) piastach. Oprocz trwalosci ma byc rowniez dobry wyglad tj jakies fajne czerwone grube szprychy itp... To moze troszke snobizm ale jak juz tyle wydam na kola to chce sie nimi cieszyc rowniez wizualnie - mam nadzieje, ze rozumiecie mnie
cdan Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 http://www.santacruz-pl.com/?co=oferta&...p;pdz=chrisking na samym dole tej strony masz piasty (pokazane są czarne, ale czerwone i różne inne kolory też są w sprzedaży). Co do grubych szprych, to w kołach do standardowych piast będzie problem, bo nie przejdą przez otwór w pieście i dlatego nie mogą być grubsze niż 2,5mm. Cena P+T 1850zł Do tego obręcze Atomlab PimpLite http://www.xc-sports.com/xc/images/atomlab...pimplite_08.jpg cena 199zł/sztuka. To propozycja ode mnie. W sumie mamy 2248zł. Zostaje 752zł na szprychy. Myślę, że coś się znajdzie
tobo Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 piasty chrisa kinga sa bardzo glosne (konstrukcja mechanizmu sprzęglającego) i to bardzo glosnie. nie kazdy to lubi. tu na forum byly nawet dwa filmiki z zapisem pracy tych piast. z dobrych piast to dt 240, hope, kochli i acros (niemieckie), tune. w polsce najpopularniejsze z tych to dt. sa jeszcze american classic ale wiele jest o nich opinii dotyczacych kiepskich bębenkow. szprychy sapim lub dt - te ostatnie to polecam jako ze nigdy mi nie pekla zadna sztuka a mialem zwykle niecieniowane i cieniowane. http://www.mtbr.com/reviews/hub/index_byrating.shtml tu masz link z testami piast z mtbr.com z ustawnieniem pod wzgledem ocen. rzuc okiem i ocen co ci odpowiada i co jest dla ciebie dostepne.
Iron Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 http://cgi.ebay.com/Chris-King-ISO-Hub-Mav...1QQcmdZViewItem opłaca sie nawet gdybyś musiał zapłacić cło slr swoją wagę zawdzięczają miedzy innymi mniejszej szerokości obręczy ( 21 mm) , np w sl disc jest 23 mm, a 717 disc mają 23 mm szerokości.
sabotagedsc Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 http://www.fulcrumwheels.com/jspfulcrum/pr...p;world=offroad takie są ładne no ale niestety do 82 kg;/ no cuż pozostaje składać....ja się ciesze bo na wakacje przymierzam się do SLRów i całe szczeście nie przekraczam 70kg
uchmanek Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 http://www.santacruz-pl.com/?co=oferta&...p;pdz=chrisking na samym dole tej strony masz piasty ... piasty maja byc na CL. Wymagania wagowe aykluczaja adapter.
promian Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Napisano 2 Stycznia 2008 Rozmawialem z gosciem z Harfy (Klimek jakis tam...) i powiedzial, ze sprzedawali juz SLR'y dla osob wazaych powyzej 100kg i nie bylo problemu a jak cos to jest 2 letnia gwarancja. Co Wy na to? Powiedzial, ze Mavic wypuszcza kola z zapasem nosnosci i podane 85kg spokojnie mozna przeciazyc o te 10-15kg. Co o tym mysliscie? Skoro w Harfie mowia, ze mozna to moze faktycznie je brac? Napalilem sie na nie konkretnie i az lezka w oku sie kreci jak pomysle, ze mialbym teraz szukac jakiegos substytutu. Jesli chodzi o sprzet, ktory polecacie to wszystko ladnie pieknie ale nie do konca podajecie kola podobne do SLR. Przede wszystkim maja byc lekkie ale chcialbym tez aby fajnie wygladaly. Czerwona piasta to podstawa. Grube szprychy rowniez. Bardziej mi sie podobaja kola na 24 szprychy niz moje obecne na 36 i dlatego jesli juz tyle wysuplam na nowy zakup to chcialbym miec to co mi sie podoba.
KtośTam Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Rozmawialem z gosciem z Harfy (Klimek jakis tam...) i powiedzial, ze (...) Co o tym mysliscie? my myśleć, że Klimek dostać spora premia. odpowiedzi ma wykute na pamiec. dobry jest skubany, wagi klientow pamieta, kojarzy że zaden z nich nie reklamował kol. gwarancja to ty dostać od Klimek i na 100lat - ale uznać reklamacja to być inna bajka (akcent na bajka)
promian Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Napisano 2 Stycznia 2008 my myśleć, że Klimek dostać spora premia. odpowiedzi ma wykute na pamiec. dobry jest skubany, wagi klientow pamieta, kojarzy że zaden z nich nie reklamował kol. gwarancja to ty dostać od Klimek i na 100lat - ale uznać reklamacja to być inna bajka (akcent na bajka) powaznie? olac takie gadanie i nie brac tego? Mam spora rozterke... Z jednej strony trafiaja do mnie Wasze uwagi a z drugiej jest mega napalenie na SLR'y... Jesli nie SLR'y to co innego co rownie dobrze wyglada a przy okazji jest mocne i podala moim 91kg ) - Swoja droga mimo slusznej wagi nie raz na trasie maratonu mialem okazje wyprzedzic nie jednego przecinaka co wazyl na oko 60kg... Waga to nie wszystko! Liczy sie rowniez power w nogach! Promian A za tą kasę składałbym cos na piastach Chrisa Kinga (czerwonych oczywiście), obręcze może Atomlaba lub w miarę lekki Mavic no i szprychy Alpine. Jakis link? W Polsce do kupienia?
tobo Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 zadne bardzo lekkie kolo kalibru slra nie jest przeznaczone do noszenia duzej wagi. harfa chce sie pozbyc starego towaru. jaka masz mozliwosc sprawdzenia tego co mowia poza wiarą na slowo? przypominam - to nie sa kola dla twojej wagi. to zawodnicze kola dla lekkiego jedzca, tak jak superlekkie ramy, amortyzatory czy inne lekkie komponenty. mysle ze kupujac drogi sprzet trzeba miec na drogie naprawy. mavic wychodzi z zalozenia ze kogo stac na te kola i korzysta z ich potencjalu liczy sie z problemami natury technicznej. co z tego ze moj kolega mial gwarancje na crossmaxy skoro nawet jesli je mu wymienili to i tak dwukrotnie obrecz ceramiczna byla do wymiany bo zeszla z niej powloka? no i to ze przez miesiac byl bez kol. nie moge ci pokazac testu ale widzialem ich kilka i ZAWSZE kola gotowe mavica byly na samym dole w tescie na sztywnosc. cechuja sie dobrej jakosci zaplotem i ogolnie jakoscia wykonania ale na pewno z calą pewnoscia na sto procent nie są sztywne. w ostatnim tescie kół w niemieckiej gazecie testowi poddano chyba 4 komplety gotowcow mavica i w kazdej kategorii (reeride, enduro i marathon/xc) przegrywaly odnosnie sztywnosci z kolami konkurencji. nie trzeba ci pokazywac zestawow gotowcow. rzuc okiem na piasty tune sprzedawane przez cult bikes. do tego obrecze mavica, albo suna - najlepiej podwojnie kapslowane bo pozwala to na mocniejszy naciag szprych. do tego alu nyple i szprychy moze nie tak wycieniowane jak revolution czyli competition. plusy? duzo tansza obrecz i szprychy niz te w slrach ktore mozesz kupic praktycznie w kazdym sklepie w razie potrzeby. piasty tune czy chris king z pewnoscia sa tej samej klasy co piasty w kolach mavica.
promian Napisano 2 Stycznia 2008 Autor Napisano 2 Stycznia 2008 Dobra - masz racje. Nie bede sie wyglupial z tymi SLR'ami... Wybiore cos innego. Gdybyscie jeszcze byli tak dobrze i podeslali jakies konkretne linki to byloby juz super.
lukashs Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 tak dla ciekawostki, jedna szprycha do slrów kosztuje 27 zl:) trzeba zamawiac w harfie...
tobo Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 http://www.cult-bikes.com/ - znajdz w ich ofercie piasty tune pod tarcze lub bez. http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goods...12&catid=20 - obrecze mavica najwyzszy model lub http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goods...12&catid=22 - kilka troche tanszych a moim zdaniem wcale nie gorszych http://www.7anna.com.pl/oferta.php?produce...ria=19#produkty - model ds2 xc http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?cPath=50_58 - duzy wybor szprych dt w dobrej cenie http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?cPath=50_51 nyple w roznych wersjach takze czerwone alu aha w ofercie cult bikes sa kola cane creek. od kiedy pamietam cechowaly sie rewelacyjna wrecz sztywnoscia przy dobrej wadze. wypas cena jedyny minus - brak czerwonych piast.
uchmanek Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 gwarancja to ty dostać od Klimek i na 100lat - ale uznać reklamacja to być inna bajka (akcent na bajka) yup, paragraf o uzyciu niezgodnym z przeznczeniem.
verul Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Przede wszystkim SLRy pod tarcze nie sa plecione na sloneczko i maja 24 szprychy wiec znacznie wiecej niz pod Vki. Co nie zmienia faktu ze te aluminiowe szprychy mnie odrzucaja. Za te pieniadze wole w pelni serwisowalne kola czyli skladane samemu. W zasadzie serwis mnie od Mavica odrzucil. Moze gdybym mial punkt w Poznaniu moglbym sie zastanawiac. Ale tez nie do konca, bo jak zagranica szprychy walna to co zrobie?
promian Napisano 3 Stycznia 2008 Autor Napisano 3 Stycznia 2008 http://www.cult-bikes.com/ - znajdz w ich ofercie piasty tune pod tarcze lub bez.itd.... Dzieki - zaraz usiade do kompa i zobacze co ciekawego maja w ofercie. Jeszcze pytanie odnosnie piast DT Swiss model 240. Slyszalem, ze sa dobre. Potwierdzacie?
tobo Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 http://www.mtbr.com/reviews/hub/index_byrating.shtml - zbior testow piast z drogich piast dostepnych w kolorze czerwonym najlepiej wypadaja chris kingi. 5 lat gwarancji na piasty czy 10 na stery o czyms swiadczy. jak dla mnie jedynym minusem jest bardzo glosny mechanizm zapadkowy ale to kwestia gustu.
promian Napisano 3 Stycznia 2008 Autor Napisano 3 Stycznia 2008 http://www.mtbr.com/reviews/hub/index_byrating.shtml - zbior testow piast z drogich piast dostepnych w kolorze czerwonym najlepiej wypadaja chris kingi. 5 lat gwarancji na piasty czy 10 na stery o czyms swiadczy. jak dla mnie jedynym minusem jest bardzo glosny mechanizm zapadkowy ale to kwestia gustu. mowisz o tych? http://www.mtbr.com/reviews/Hub/product_22094.shtml mozna Chris Kingi kupic w Polsce? Sluchajcie. Dostalem ponizszego maila od czlowieka, ktory ma SLR'y za 2600. Podeslalem mu linka do naszego watku aby zobaczyl, w ktora strone idzie dyskusja. Oto co mi odpowiedzial: "Witam, prosze pana kolarstwo uprawiałem wyczynowo 15lat.Smieszne jest to co ludzie pisza na temat sztywnosci bocznej kol SLR. Jeżeli pospolicie powiedzmy stanie pan w korbach nawet koła które sa na 36 szprychach bedą chodziły na bokach. To jest nie uniknione. Sa takie siły ze nie tylko koła ale caly rower pracuja. Tak jak panu juz pisalem, sa 2 lata gwarancji i firma zapewnia pełny serwis. Co o tym myslicie? Mam rozterke. Caly czas ten SLR szumi mi w glowie i jestem strasznie napalony i nie wiem co o tym myslec. Czy faktycznie bedzie ciezko mi na nich jezdzic w gorskich maratonach i TransCarpatii czy moze jednak nie bedzie tak zle? Kiedy zakladalem ten watek kilka dni temu nie przypuszczalem, ze wywola on tak dluga i ozywiona dyskusje. Bylem przekonany, ze temat jest prosty i wszyscy powiedza -> kupuj SLR'y. Formalnie tak wlasnie sie stalo ale dopiero jak napisalem ile wazy napisaliscie, ze SLR'y nie beda dobra decyzja. Sam juz nie wiem. Opinia Wasza vs Opinia doswiadczonego kolarza, ktory forsuje wersje, ze SLR'y pociagna moja wage spokojnie. Pozdr, Promian
tobo Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 bzdura. normalne kola zaplecione na 36 szprych skrzyzowanych ze soba kilkakrotnie pracuja duzo mniej niz kola ktore maja 24 szprychy niekrzyzujace sie ze soba. mam w tej chwili stosunkowo lekkie kola o klasycznej konstrukcji - i tak jak pisalem przy jedzie w zakrecie czuje ze czujnik na kole zaczepia o nadajnik na widelcu - a odleglosc wynosi ok 5mm. gdy mialem standartowe niecieniowane szprychy 2.0 nigdy nie mialem tego efektu. waze 75 kilo a moj styl jest daleki od stawiania sprzetu na granicy jego wytrzymalosci lub mozliwosci. oczywiscie mozesz je kupic i zdac sie na to ze masz gwarancje i zapewnienia harfy. ja jednak uwazam ze przy takich pieniadzach to za duze jak dla mnie ryzyko. ja lubie jezdzic a nie czekac na powrot moich rzeczy z serwisu czy z naprawy. o ile moja opinia nie jest jeszcze wymierna to przeczytaj jeszcze raz opinie cdana - wazy wiecej od ciebie a obaj przekraczacie gorną granice wagi dla eksploatacji tych kol. nie mam stuprocentowej pewnosci ale o ile pamietam to przy JAKICHKOLWIEK problemach z gotowymi kolami mavica harfa chce by je odsylac do nich. pod to obwarowanie zalicza sie takze (najprawdopodobniej) centrowanie kół. i co ci po gwarancji i bezplatnosci takich uslug jesli twoje kółka po ostrzejszych jazdach beda musialy trafiac do wroclawia? piszesz sie na to ze w momencie np koniecznosci nacentrowania zrobi ci to zaprzyjazniony sklep bo tobie sie bedzie chcialo jezdzic i nie zechcesz czekac na wysylke do harfy? sam wiem ze pare razy mi sie palilo w sprawach rowerowych i niestety ponosilem ryzyko zwiazane z gwarancja. i nie widzaloby mi sie to zebym musial miec rezerwowy drugi komplet kol gdy powiedzmy moja czestotliwosc jazd wynosi 3-4 w tygodniu. moj kolega uzywal sida sl i ramy nrs ktore nie sa przeznaczone do wagi ciezkiej. wazyl wtedy troche powyzej 90 kilo. amor byl w serwisie (awaria tlumienia) kilkakrotnie a rama wprowadzala go stan choroby morskiej bo wahacz plywal w czasie zjazdow. watpliwa to przyjemnosc nawet jesli nic nie pęklo. dla mnie taki sprzet nie jest dobrym wyborem. ale to tylko moja opinia. jestem wierny zasadzie ze wole kola klasyczne zbudowane na standartowych i bezproblemowo wymienialnych elementach. dlatego nie kupilbym ramy specialized z tlumikiem brain czy lrs meridy. z tego samego powodu nie podoba mi sie lefty cannondale i pare innych firmowych patentow nie dajacych swobody ruchu gdy trzeba cos zmienic.
promian Napisano 3 Stycznia 2008 Autor Napisano 3 Stycznia 2008 Raz sie zyje. Trudno. Moze mnie wysmiejecie ale zdecydowalem sie na SLR'y - kasa juz poszla. Rozmawialem z Harfa - podstawowy serwis kol mozna zrobic we wlasnym zakresie i nie ma potrzeby aby odsylac do nich kola w celu zrobienia centrowania. Wersja pod tarczowki ma po 24 szprychy na przod i tyl vs 18 szprych z przodu i 20 z tylu w wersji dla v-brake. Katalogow SLR'y ciagna jezdzca do 85kg masy ciala. Ja waze 91kg a rower 12kg. Do rozpoczecia sezonu postaram sie zrzucic okolo 5kg i bede praktycznie miescil sie w limicie wagowym. Zobaczymy jak to bedzie - albo bede zalowal albo bede w pelni zadowolony i oby bylo wlasnie to drugie. Tak czy siak bardzo Wam dziekuje za wszelkie rady!
uchmanek Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Opinia Wasza vs Opinia doswiadczonego kolarza, ktory forsuje wersje, ze SLR'y pociagna moja wage spokojnie. Do tego dochodzi opinia producenta, ktory wyraznie zakazuje stosowania tych kol przy twojej wadze. Uwazam, ze mavic ma wieksze doswiadczenie ze swoimi kolami,niz nawet najbardziej doswiadczony kolaz. Swoja droga ciakawe jakby zaragowali ludzi z harfy, gdyby o ich stanowisku poinformowac mavica... Zakladajac te kola wchodzisz w obszar, w ktorym nikt niczego nie moze zagwarantowac, przewiedziec. Robisz to na wlasne ryzyko. Lekki OT: szkoly sa rozne, ale np: ja w takiej sytuacji nigdy bym nie wzia opini sprzedawcy pod uwage. edit: widze, ze kednak sie zdecydowales. koniecznie opisz swoje wrazenia!
promian Napisano 3 Stycznia 2008 Autor Napisano 3 Stycznia 2008 Jezdzilem przez jakis czas na kolach XT pod v-ki zaplatanych na sloneczko. Jesli dobrze pamietam mialy 20 albo 24 szprychy i to normalne cieniutkie. Jaka mogla byc ich nosnosc? 80kg? Mimo to jezdzilo sie bardzo dobrze... Tym bardziej nie sadze aby na SLR'ach, ktore przeciez sa topowymi kolami wystepowaly jakiekolwiek problemy. Nie staje na pedalach wiec kola nie beda przezywac nie wiadomo jakich obciazen. Swoja droga jaka nosnosc moze miec moj obecny zestaw tj piasta XT na obreczy Macha z 36 szprychami?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.