Skocz do zawartości

[rower] 3000-4000 do turystycznej jazdy

fitoro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prosze Cie powiedz, ze zartujesz :icon_mrgreen: W tej cenie mozesz nabyc super sprzet nieco lepszej zagranicznej firmy niz polski Viper :) Poza tym waga 13kg jest dobra dla roweru polowe tanszego :)

Mysle, ze na forum jest masa tego typu tematow, wystarczy troche dobrych checi :)

Poka ten rower za 1500 pln na tarczach chydraulicznych i takim osprzęcie o wadze 13kg.

Napisano

Przecież ja sie nie upieram przy tym Unibike (czy viper to jego jakas wcześniejsza nazwa : ) ?

Też mnie zastanawiał ten skok 120. Pamietam taki skok z Dj ale do xc to on sie nie nadawał.

Waga też jest dosyć duża. Ale z drugiej strony czy jest sens dopłacać 1000-1500 zł żeby mieć rower 0,5 kg lżejszy. Bo tak jak patrze na ten osprzęt to podobny mają rowery za tyle wiecej i są zazwyczaj lzejsze. Tez nie wiem czy to nie marketing. Tu podaja wage ramy 21, inne firmy moga podac 16.

Czy te 0,5 kilo robi taką różnicę.

Ale szczerze to ten kross jakiegoś szału też nie robi (czy też nie jest polski )

Szukałem na forum, ale wiekszość wątków jezeli już dotycza starych modeli.

Jakieś konkretne nazwy co mogę kupić fajnego w przedziale 3000-4000

Napisano

Sorry, ale Recon i SLX to niżej niż Decathlon 8.2, w dodatku dostępny tylko w jednym sklepie o niepewnej reputacji, oraz wysyłkowo.

A ten Kross z Torą to już całkiem lipa...

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam, a może taki KTM a oto i on

wysoko położona kierownica ;]

i co najważniejsze waży tylko 11.5 kg !!!!!

jest jeszcze druga opcja dla ciebie :thumbsup: chyba najwłaściwsza :]

a oto i on

i jeszcze dokupił bym opony szosowe i po sprawie jadąc w góry możesz założyć opony MTB, a na co dzień używać szosówek i po problemie :]

Napisano

Witam.

Podczepię się pod temat, coby nie robić nowego.

Zacząłem się rozglądać za nowym rowerem. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że postawię na rower z dobrą ramą. Pozostały osprzęt planowo do wymiany w okolicach zimy lub tez sukcesywnie w trakcie sezonu/przypływu gotówki. Z taką myślą wybrałem się do jednego z miejskich sklepów rowerowych. Oto, co mi doradzono:

Giant XCT2 3 999 zł

TREK 6500 Disc 4 399 zł nie jestem jeszcze pewien, czy aż tyle mogę sobie pozwolić wydać na rower

TREK 6300 3 499 zł

Cannondale F5 Disk - tego nie jestem pewien, nie zdążyłem się przyjrzeć...

Ogólnie z cen 'da się nieco zejść' jak to zapewnił mnie sprzedawca, więc to w tej chili kwestia drugorzędna. Nie mówię też, że tym zamykam listę - to po prostu pierwsze 'zdobycze' jakie przynoszę [sklepów jeszcze kilka jest na szczęście]. Chętnie przeczytam opinie na temat tych modeli.

Edit

190cm/85kg, podróże zarówno po mieście, jak i przez las.

Napisano

Z powyższych wybrałbym gianta XTC2, bardzo dobry osprzęt, hamulce avid, amortyzator powietrzny RS recon z manetką, przemyślany napęd, dobre koła i nawet porządne siodło. Ewentualnie trek 6500, ale przy tej cenie wypada słabo i osobiście uważam że rama fajna, ale osprzęt jakby nie pasował, mieszanka srama i shimano. Przy treku 6300 amortyzator ssie, natomiast cannondale jak zwykle lubi się cenić i jak poprzednio, ten sam amortyzator, który ssie.

Napisano

Akurat Dart pod 85 kg spokojnie się nada. To jest naprawdę przyzwoity amortyzator turystyczny. Wiadomo, ze Recon lepszy i to sporo, ale nie kazdy potrzebuje takiego widelca.

Osobiście zastanowiłbym sie nad rowerem na 29" kołach. Mam taki i jako turystyka sprawdza się świetnie przy wyzszych osobach. Jest bardziej komfortowy, bezpieczniejszy i stabilniej się prowadzi, kosztem wagi i zwinności. Łatwiej się też na nim podjeżdża.

Napisano

Huhu

Jest to koncepcja, której na razie nie odrzucam - nie miałem z takimi wiele do czynienia, ale przetestować zawsze można. Jednak zwrotność jest dość pożądaną przeze mnie cechą.

A jak mają się te w stosunku do powyższych?

LEVEL A8 2009

LEVEL A8 2008

LEVEL A8 2007

Uwzględniając oczywiście rocznik i różnice w cenach.

Oraz to:

Merida MATTS TFS 700 D

Merida MATTS TFS 900 D, którą udałoby się jeszcze wyrwać za mniej, niż 4 000 zł

Jak już pisałem wcześniej, najbardziej zależy mi na dobrej ramie - reszta nie musi być z najwyższej półki - liczę się z wymianą pozostałych podzespołów wraz z możliwościami finansowymi.

Jeśli też macie jakieś swoje propozycje, chętnie je przeanalizuję.

Napisano

Witam, chcialem zalozyc nowy temat ale ten sie powinien nadawac (pomijam ta "turystyczna jazde" ;)

Waham sie miedzy dwoma rowerami, obydwa w miare :P

Cube Ltd Team - za 3800 plnow

http://www.skiteam.pl/rower/cube/ltd-team-2/

i Haibike Q SL - tu jeszcze wiekszy upust - koszt 4 kola :P

http://www.rower.com.pl/index.php?main_pag...ducts_id=274428

podejrzewam ze wszyscy wskaza na Haibajka, no ale wole sie utwierdzic. na razie nie bede pisal czemu sie waham bo mnie pogonicie :P

dzieki za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...