Skocz do zawartości

[rower] 3000-4000 do turystycznej jazdy

fitoro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

jestem tu nowym użytkownikiem, w ogóle z rowerem miałem styczność tylko wtedy gdy jechałem na rybki i do sklepu, jednak chciałbym się zająć jakimś pożytecznym hobby które by mi dało wiele radości i zdrowia i wiem że od jazdy rowerem mógłbym to dostać tym bardziej że jest mi zalecana jakaś aktywność fizyczna przez lekarza. Rower zawsze był obecny w moim życiu choć marny i kiepskiej jakoś taki-- NO NAME -,to dawał jakoś rade, ale od zawsze marzyłem o porządnym rowerze który by mi służył naprawdę na długo. Taki rower na którym mógłbym jeździć dosłownie wszędzie i asfalt i las i górki. Mieszkam na Podkarpaciu .

Tak więc jest gdzie jeździć. Oczywiście bez pracy jaką obecnie wykonuje swojego marzenia nie mógłbym spełnić lecz teraz kiedy zarabiam to mogę sobie pozwolić na „coś lepszego” i inwestycji w ten jedyny rower na długie lata. Mam straszny mętlik w głowie jaki rodzaj wybrać czy MTB czy TREKKING. Przeczytałem gdzieś że na ramie sportowej MTB po dłuższej jeździe meczy się kręgosłup i jest po prostu nie komfortowo ale w sumie nie będę miał tyle czasu na parogodzinne wycieczki to chciałbym krótko acz intensywnie.

Firmy które są w miejskich sklepach rowerowych to SCOTT, TREK,KELLYS,CUBE,GARY FISCHER,CENTURION,MOONGOSE z pierwszych przymiarek to najbardziej podchodzi mi SCOTT I CENTURION. Moja kwota na zakup to 3000-4000 zł chyba ze warto się szarpnąć na coś droższego tylko czy warto?? I w co inwestować mtb czy trekking??

Mój styl jazdy to sezon letni tak ze 2-3h dziennie do 20 km w sumie jednorazowo.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam i czekam na odp ...

Napisano

siema

1. poprawiłem Ci temat

2. przeczytaj regulamin

3. kwestia: treking/mtb:

rower trekingowy nadaje się właściwie głównie do jazdy po asfalcie - zwlaszcza długodystansowej. Po 20 km nie odczujesz żadnego dyskomfortu wynikającego z jazdy mtb. (swoją drogą szybko okaże się że w te 2-3 godzinki przestajesz robić 20, a zaczynasz zbliżać się do 60;) ) na plus dla MTB przemawia także to, że chcesz jeździć po górkach i lesie - do tego treking raczej odpada.

4. rowery... z góry odrzuciłbym garego fishera - to świetne rowery i wielu (w tym ja;) ) o nich marzy, ale są to rowery o bardzo długich górnych rurach - czyli pozycja na nich będzie bardzo "sportowa" i pochylona - niektórzy to lubią, inni nie - jeśli boisz się o wygode i kręgosłup i idziesz w kierunku trekinga to znaczy że powinieneś poszukać czegoś z raczej krótszą górną rurą i bardziej wyprostowaną pozycją:)

jeśli możesz podaj jakieś konkretne modele np ze scotta, centauriona, cube i treka które mógłbyś mieć w interesującej cię cenie

5. 3000-4000 w zupełności powinno Ci wystarczyć na rower którego potrzebujesz. wiadomo że gdybyś dał więcej rower byłby jeszcze lepszy, ale prawdopodobnie byś go po prostu nie wykorzystał. Po za tym - zawsze istnieje możliwość rozwoju roweru przez dokupywanie przeszkadzających czy słabych części.

Napisano

no tutaj już masz dużą rozpiętość:)

przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz fulla. Jest on wygodniejszy, chociaż nie każdy lubi fulle. Przy odpowiednim działaniu amortyzacji jazda na nim jest nie mniej efektywna niż na hardtailu - coś traci (waga, czasem podjazdy), czymś nadrabia (zjazdy, komfort) zwykle zakup fulla łączy się także z wyższymi kosztami lub gorszym osprzętem.

z pozostałymi rowerami też problem: duża rozpiętość cenowa.

Z góry odrzuciłbym scotta. Amortyzator - tora 302 raczej go dyskwalifikuje (co innego tora 318;) )

Centurion BackFire 800 - amortyzator manitou slate super LO 80 mm - właściwie to trudno znaleźć o nim jakieś sensowne informacje - ze z niemieckiej strony wyczytałem że to powietrzniak, z TPC i LO. Waży 2100 g i ma 30 mm golenie. Trudno powiedzieć jak to działa ale opis nie zachwyca.

Centurion BackFire Hydro XT - ile ważysz? to jest najfajniejszy i najdroższy rowerek ze wszystkich przez ciebie podanych. Szkoda że cena taka wysoka.

I co my Ci tu teraz mamy doradzić?:wub: najwygodniej by było dopłacić do black hydro xt, ale trudno powiedzieć czy naprawdę warto. Wg mnie z tych wszystkich najlepszym okazałby się jednak scott, ale czy za 4000 nie znajdzie się roweru w tej klasie z przynajmniej torą 318? może radony?

zdecydowanie lepszy rower: radon za 4000 i radon za 3500

Napisano

Ja bym kupowal MTB. Tez kiedys traktowalem rower bardziej jako srodek transportu. Ale kiedy wjedziesz w las gdzies w gorach i zlapiesz bakcyla to zaczniesz unikac miejskie uliczki, bo to nie to samo. Wiem oczywiscie, ze nie na wszystkich to dziala, ale sprobuj, a sie przekonasz.

Tez mi sie wydaje, ze Radony to dobra propozycja. Niezbyt "sportowa" rama i super osprzet w swojej kategorii cenowej.

Napisano

nie wiem czemu ale te centuriony jakieś brzydkie... i geo jakieś takie.. może ja po prostu wybredny jestem ale:

z tych które wymieniłeś ja bym poleciał na scotta

z tych które bym Ci polecił to ten radon za 4000 który został już wyżej polecony lub Gary Fisher Big Sur za 3800 z R7: http://sklep.rower.com/view.php?idp=233

Napisano
jedyny rower na długie lata

Musisz zdawać sobie sprawę, że jaki rower byś nie kupił i tak będziesz w niego musiał non stop ładować kasę. A to opony się zużyły, a to napęd padł, a to obręcz się przetarła... itp. Nie ma tak, że kupisz rower za 4000 i po kilku latach nadal będziesz się nim cieszył, owszem, będziesz, ale połowa części w rowerze już będzie wymieniona, niektóre nawet kilka razy. Nie znam co prawda twojej sytuacji finansowej, ale ostrzec nie zaszkodzi. Przydałoby się też kupić jakieś ciuchy rowerowe, kask, licznik i inne akcesoria.

Udanych zakupów ;)

Napisano

big sur piękny - kwestia tylko czy genesis podpasuje. r7... ja tam jestem zwolennikiem reby więc nadal obstaje przy radonie.

fitoro ile ważysz?

giant - tora 302 :)

chociaż na pewno lepszy niż ten full centauriona na górze

fitoro musisz określić czy chcesz fulla czy hardtaila

Napisano

ja waże 83 kg w sezonie letnim hehe w zime troszke wiecej-norma- ale powiem wam ze RADONY to chyba bedzie to i hardtrial raczej tylko jeszcze do zakupu przez neta musze sie przekonać i bedzie gites !!!

jeszcze tylko powiedzcie jak z ramą jest w tych radonach bo reszta-rarytas-!

ten jest piękny...http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=71201&pid=3923&did=109&l=pl

Napisano

rama radonów jest produkowana przez tą samą fabrykę co cube. Czyli bdb :D o nią na pewno nie musisz się martwić:)

rowerek piękny :)

co do zakupu przez internet centrumrowerowe to sklep sprawdzony przez wielu (w tym przeze mnie) i nie masz się o co martwić

powodzenia:)

Napisano

Co do tego, że boli kręgosłup na MTB - to raczej jest kwestia dobrze dobranej wielkości ramy i w jakiej pozycji jeździsz. Specjalistą nie jestem, ale z tego co mówisz to polecam Ci MTB.

Napisano

co do tego radona co sam podałeś, to mam 4 zastrzeżenia

-osprzęt XT reba i brak SPD?!

- marny mostek, nie mogli juz normalnego mostka dołożyć?

- kaseta deorka?! mogli chociaż lx'a wstawić

- łańcuch hg-53... hg-93 bym zrozumiał

przy takim budżecie myśle ze 500zł więcej nie było by tragicznym wydatkiem a za 500zł więcej mamy DUŻO lepszy rower

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...id=109&l=pl

na foxie, bez takich pierdół jak DEORE tylko XT i sram X9, hamulce avid juicy 7 i jest ładniejszy(ale to juz kwestia gustu)

Napisano

no faktycznie podana powyżej propozycja jest bardzo dobra i warto dołożyć troche kaski bo sie otrzymuje dużo lepszy rowerek. Co do zużywania się części to nie masz się co bać bo przy małym przebiegu to opony będziesz zmieniać raz na rok łancuch raz na 3000km i klocki hamulcowe pewnie jeszcze dłużej Ci posłużą. FOXik jest łakomym kąskiem, tylko musisz się liczyć z tym że serwis Cie wyniesie troche kasy tak raz na rok wymiana oleju za 100zł a z serwisem jest cieżko (chodz lepiej niz było ) natomiast rebe przeserwisujesz praktycznie wszędzie.

Napisano

Meridajest ciekawa za swą cenę, głównie za względu na ramę i amor. Przerzutki też niezłe (X-7/X-9). Nie wiem jak z piastami (tu wersja na 6 śrub, Merida ma Centerlocka http://www.twomark.pl/index.php?s=produkt&...caf1d30f1ec730). Szkoda tylko, że akcesoria to te nieszczęsne Merida-made (przy odchudzaniu sztyca, mostek, kiera i siodło pewnie zaraz polecą do wymiany) i nie za wiele piszą o kasecie i łańcuchu (w katalogach nie grzebalem!). No ale ma V-ki, więc zastanowić się należy - mnie np. by to nie przeszkadzało, ale gdyby dać hydrauliki, cena skacze niebezpiecznie (sensowne hydro to lekko 700PLN w górę) :D

GF też niezły, nawet chyba bardziej niezły niż Merida - co prawda niby jest "dedykowany kobietom", ale praktycznie poza malowaniem dostajemy tego samego bika - ewentualna różnica w geometrii da tyle, że rower będzie nieco krótszy i z niższym przekrokiem, ale to może i lepiej, bo da to lepszą sterowność (choć przy mniej sportowej pozycji!) i niższy środek ciężkości :)

Radon ZR Lightening - pzekracza budżet więc nie wiadomo, co kupujący na to. FOX... ja już bym wolał najbardziej wypasioną Rebę lub R7 i to za mniejszą kasę, choć jak kto uważa, i nie chodzi tylko o serwis. No i jednak za 4500 mogliby dać już pełne koła XT... No i geje do zmiany na SPD. Ale biorąc pod uwagę porównanie z ZR Team - doplaciłbym od razu. Bo temat ma jeszcze jedną piękną rzecz pasującą jak kwiatek do kożucha - stery Ritchey Zero Logic... takie to dają do Authorów za 400PLN, ważą dobre 140g BEZ KAPSLA I GWIAZDKI! :)

Albo może jednak składak? Rama typu Poison Zyankali lub E605 po promocji, R7 Super, osprzęt XT plus przerzutki X-9, koła American Classic... w 4000-4500 winno się zmieścić przy dobrych poszukiwaniach.

Ale z zestawów - chyba Lightening, jeśli byłoby za co. :D

Napisano

bardzo się cieszę że taki odzew-szacun za to!!!

ale na bank Radon ZR Team Only 7.0 -na pewno wystarczy- a jak się coś zmieni z mojego punktu czyli wiecej kilosów itp. to będę martwił się wtedy,a tak to MALINA!!!!!!!!

Napisano

Gratuluje dobrego wyboru. Bankowo będziesz z radka zadowolony. Mozesz nawet od razu w chwili zamówienia zmienić konfiguracje - niech ci wsadza lancuch i kasete xt i od razu spd np 520 - doplacisz nie za duzo a zestawik miod malynoski ;). Zastanow sie jeszcze czy sie nie oplaca sicagnac go prosto od szkopow. Bike kosztuje u nich 999 euro a przy kursie jaki mamy teraz to bajk wychodzi 3500 - 3600. Nawet jesli koszty przesylki beda nieco wyzsze to i tak powinno sie niezle oplacac.

• 1 rok później...
Napisano

Witam

Chciałbym kupić rower. Przeznaczenie xc, ale bez jakiś cudów. W maratonach nie zamierzam startować. Przeglądałem strony z rowerami i najbardziej zainteresował mnie :

http://www.unibike.pl/expert.html

Co powoduje, że rower ten jest tak tani jak na swoje parametry. Rama ? Waga ?

Z tego co oglądam (ale może nie widzę wszystkiego), rowery na podobnym osprzęcie kosztują 3700 min

Co innego możecie mi polecić w przedziale 3000-4000 (nawet więcej), lepszego od tego modelu.

Pozdrawiam

Napisano

Prosze Cie powiedz, ze zartujesz :icon_mrgreen: W tej cenie mozesz nabyc super sprzet nieco lepszej zagranicznej firmy niz polski Viper :) Poza tym waga 13kg jest dobra dla roweru polowe tanszego :)

Mysle, ze na forum jest masa tego typu tematow, wystarczy troche dobrych checi :)

Napisano

Może ale nie musi kupować zagranicznego, ale nie w tym rzecz, nie wiem po jaką cholerę wsadzili tam amor o skoku 120 mm, to psuje właściwości jezdne tego Vipera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...