Szalony Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Witam, W jednym z moich rowerków po przejechaniu kilku km odkręcają się stery. Są to stery klasyczne 1". Dokręcanie nic nie daje, nawet jak się dokręci mocno miskę górną z nakrętką mocującą... Czy jest jakiś sposób, aby zapobiegać odkręcaniu się ich? Wymiana na nowe coś da? Pozdrawiam, Marek Rożniecki
KubaSzewczyk Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Podjedz do jakiegoś warsztatu samochodowego i poproś, żeby na nakrętki kontrujące stery nałożyli Ci trochę Locktite (lub innego środka do zabezpieczania gwintów przed luzowaniem). Tak będzie najtaniej. Weź tylko ze sobą klucze i na miejscu skontruj dobrze stery. PZDR! K.
koncertownik Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Tu nie chodzi o mocne dokręcanie, tylko odpowiednie dokręcenie a potem skontrowanie miski nakrętką...
Szalony Napisano 30 Grudnia 2007 Autor Napisano 30 Grudnia 2007 Wiem, chodziło mi, ze mocno kontruję...
Mod Team Pixon Napisano 30 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2007 No to KubaSzewczyk dobrze podpowiedział przecież.
Mod Team bogus Napisano 30 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 30 Grudnia 2007 Też mi się wydaje, że klej powinien tu pomóc. Jeśli nie to może coś źle skręcasz lub masz bardzo wyrobione gwinty.
Rafał87 Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 A masz pomiędzy nakrętką kontrującą a miską górną taką podkładkę z ząbkiem? Miałem podobny problem. U mnie ta podkładka była trochę za duża i się wkręcała na gwint rury sterowej, pomogło lekkie spłaszczenie podkładki w miejscu gdzie jest ząbek tak aby dobrze ten ząbek wchodził w rowek na rurze sterowej tzn żeby podkładka się nie obracała.
Szalony Napisano 3 Stycznia 2008 Autor Napisano 3 Stycznia 2008 Rafał87, próbowałem tak zrobić, ale niestety nie podziałało. Niedługo będę mieć Loctite 243 i zobaczymy czy mi pomoże...
Szalony Napisano 9 Stycznia 2008 Autor Napisano 9 Stycznia 2008 Dzięki za porady. Kupiłem Loctite 243, wczoraj posmarowałem i dziś po przejechaniu 15km już się nie odkręcają Pozdrawiam, Marek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.