Skocz do zawartości

[rama]cube--giant

wiesław

Rekomendowane odpowiedzi

w obu przypadkach za ramy zapłacisz sporo. Cube jeszcze rozsądnie a Anthem bedzie kosztował grubo ponad 4000pln.

Dużo lepszym rozwiązaniem jest kupno całego roweru. Anthema można kupić nowego juz za około 4000pln. Wywalasz osprzęt o masz w miarę tanio ramę.

Pytanie czy masz już cały osprzęt czy masz zamiar składać cały rower. Jeśli masz zamiar składać to powiem Ci z doświadczenia że będzie bardzo Ciężko poboć sklepowe ceny rowerów gotowych.

Lepiej chyba już wziąć coś na raty...

generalnie chodzi mi o system zawieszenia , athem to nowa konstrukcja a cube chyba nie, ale to jak one pracują, czy porównywalnie , rama cube to damka ale mi bardziej pasuje ze względu na niski przekrok, mogę kupić gianta i mieć od razu cały rower , a cube bez przedniego amora bo i tak wstawiam swojego markoniego, cube ma lepszy osprzęt ,ale generalnie osprzęt można wymienić później,

no wizualnie podoba mi się cube , ale giant to nowa konstrukcja i nie wiem co mam zrobić ,

Obydwie ramy to produkty wysokiej klasy i wydaje mi się że trudno tak jednoznacznie określić że jedna jest lepsza czy gorsza .

Większy wpływ na wybór powinno chyba mieć to do jakiego rodzaju jazdy będzie ona potrzebna .

Obydwie ramy posiadają takie same dampery tak że płynność pracy zawieszenia powinna być podobna .

Zarówno Anthem jak i Cube AMS , zostały zaprojektowane do zawodów typu Maraton .

Waga Anthema w rozmiarze S 2560 gram ( razem z damperem RP23 ) , Cube AMS WLS w rozmiarze 15cali, 2750 gram ( razem z damperem RP 23 ).

Antehem posiada zawieszenie o skoku 3,5 cal , około 90 mm , Cube AMS posiada skok 100 mm.

Anthem zestawiany jest z przednim amortyzatorem o skoku 80 mm , a AMS z amorem o skoku 100 mm.

Anthem , będzie typowo wyścigową maszyną , natomiast Cube AMS trochę bardziej wszechstronny .

Trzeba się zastanowić co dla ciebie jest ważne i według priorytetów wybrać ramę.

generalnie chodzi mi o system zawieszenia , athem to nowa konstrukcja a cube chyba nie, ale to jak one pracują, czy porównywalnie , rama cube to damka ale mi bardziej pasuje ze względu na niski przekrok, mogę kupić gianta i mieć od razu cały rower , a cube bez przedniego amora bo i tak wstawiam swojego markoniego, cube ma lepszy osprzęt ,ale generalnie osprzęt można wymienić później,

no wizualnie podoba mi się cube , ale giant to nowa konstrukcja i nie wiem co mam zrobić ,

athem to juz nie taka nowa konstrukcja i giant oferuje swoja wariacje vpp od 3 lat. teraz jest moda na virtuale i giant tez poszedl w te slady. co do plusow i minusow to tu na forum jest cala kopa informacji na ten temat.

cube to klasyczny czterozawias. podobnych do niego jesli nie identycznych robi sie w europie dziesiatki. bardzo wiele firm bazuje na takiej konstrukcji zawieszenia i umiejscowienia tlumika.

cube jesli nie bedzie mial amora z platforma to bedzie bujal. plusem zawieszen tego typu jest duza czulosc.

athem jak to virtual cechuje sie bardzo dobra kinematyka zawieszenia dajaca poprawe czulosci zawieszenia i ogolnie trakcji roweru. na nie przemawia jak dla mnie to ze tylny trojkąt nie jest bezposrednio polaczony z przodem ramy tylko za pomoca lącznika (sztywnosc) oraz kopanie korb ktore niektorym przeszkadza a innym nie.

no i nie do konca jest prawda ze virtuale nie bujają ;)

• 1 miesiąc temu...
generalnie chodzi mi o system zawieszenia , athem to nowa konstrukcja a cube chyba nie, ale to jak one pracują, czy porównywalnie , rama cube to damka ale mi bardziej pasuje ze względu na niski przekrok,

Tu masz odpowiedź na powyższe pytanie. Rama śliczna, czekamy na ukończenie roweru. B)

• 1 miesiąc temu...

przepraszam że tak długo się nie odzywałem, już go złożyłem

przepraszam że tak długo się nie odzywałem, już go złożyłem, rama jak widać z damperem fox float rp 23,hamulce luose fr 2007, przerzutki xt deore , koła mavic cross raidy, widelec z starego roweru MARZOCCHI mx pro sl, siodełko specjalizet czy jakoś tam, korba też z poprzedniego lx deore, kaseta sram, kierownica z kewlaru chyba taka czarna w choinkę, waga to niestety 13,5 kg, giant był lżejszy, ale cóż to ful

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4588c2e8fc07df41.html

teraz chyba dobrze zrobiłem

2750 gram, tak napisał w poście powyżej mwęgrzyn, nie waŻyłem samej ramy niestety

dzięki za poprawkę, to chyba z powodu wysokiej temperatury, mam 38,6 i kiepsko się czuję , no i wszystkiego najlepszego i smacznego jaja

wiesław

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...