Skocz do zawartości

[bukłak] Ocieplenie na zime

Szczavik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

To jest mój pierwszy sezon kiedy zaczynam jeździć coś w zimę. Zastanawiam się czy da się jakoś ocieplić bukłak(ewentualnie bidon). Przy wycieczkach do 30km nie ma problemu, bez wody jakoś wytrzymam. Schody zaczynają się jak chcę pojechać gdzieś dalej. Pasowałoby coś pić. Termos nie jest zbyt wygodnym rozwiązaniem. Teraz pytanie czy bawił się ktoś w takie ocieplanie?

Napisano

Sa takie bidony, na wielkosc 0,75, a w srodku wewnetrzny bidon 0,5l owiniety jakims izolatorem. Mam taki Authora, kosztowal chyba 10-15 zl, a jak sie naleje goracego picia, to po 2 h jazdy jeszcze lekko cieplawe jest. A na lato wywalam srodek i mam bidon 0,75l :).

Napisano

istnieje bukłak w wersji zimowej....nie pomnę teraz jaka firma go stworzyła, ale czytałem całkiem niedawno o tym wynalazku...

dodane:

Promocja CamelBak Firma CamelBak oferuje specjalny bukłak termiczny UnBottleďż˝ , utrzymujący temperaturę wody znacznie dłużej niż tradycyjny bukłak, za cenę obniżoną o 40%.. Zestaw zawiera: bukłak o poj. 1,5 lub 2 lub 3 litry, osłonę termiczną, rurkę, ustnik oraz zaworek.. Jeśli masz plecak i nie masz odpowiedniego wkładu, lub stan Twojego bukłaka pozostawia wiele do życzenia, spiesz się!! Promocyjnych zestawów nie mamy zbyt wiele!

i podobny produkt deutera link

Napisano

dokładnie tak jak pisze Schwefel można ocieplać tylko bukłak, a wdmuchiwać z powrotem do bukłaka płyn, tak aby w rurce było tylko powietrze....jest to troche upierdliwa metoda, ale gwarantuje ciepło płynu :)

Napisano

Dzięki za info. Nie interesuje mnie na razie kupowanie czegokolwiek, chce pierwsze spróbować z ociepleniem bukłaka. Dopiero jak to nie zda egzaminu to będę myślał na kupowaniem czegokolwiek. W zasadzie ten termo-ochraniacz deutera nie jest głupi;) Cena też jest przystępna. Spróbuję najpierw metod z folią aluminiową i folią bąbelkową.

Napisano

ja jak wożę picie w camelu to mi się nie wychładza. Trzyma ciepło od pleców a plecak działa izolacja powietrzna.

Mam tez bidon termiczny taki 0,75l z wkładem 0,5 l. Między dwoma ściankami jest jakaś pianka. Generalnie w okolicach 0-10 stopni było w porzadku ale jak jest mróz to ten bidon za dobrze nie trzyma. Ale obwinąłem folią aluminiową dwa razy ten wkład 0,5 l i jeszcze dołożyłem folię miedzy ta pianką a bidonem zewnętrznym i trzyma prawie jak termosik

Napisano

jak wytrzymalbys dzis jezdzic po 3miescie 6 godzin to schylam czolo :) ja dzis jezdzilem 1,5godziny , mam source'a z niby izolowana rurka, a i tak plyn mi w niej zamarznal po jakis 45minutach.. metoda na to jest chyba jedynie wdmuchiwanie po wzieciu lyka wody z powrotem do buklaka. w buklaku woda w miare ciepla (izolacja jest niego i dziala).

a tak OT to tak super wieje na pomorzu ze mozna bic rekordy predkosci na prostej z wiatrem :) wracajac bulwarem do domu wyciagnalem 57,4 na goralu i 2,25NN

Napisano

Jaca, jak wytrzymasz 6h jazdy na takim mrozie to szacunek :) u mnie gazety wytrzymały ok. 2h, dalej nie wiem bo nie mogłem usiedzieć na rowerze :)

Napisano

zależy w co jesteś ubrany. Mam teraz zajefane spodenki i nic mi nie jest straszne. Ale zawsze mam największy problem ze stopami. Czego na nogi nie załoze to po 1,5 H nie czuję nóg i musze wracać.

Napisano

kello, Robert, to raczej nie na rower, tylko sporty takie bardziej zimowe tj w moim przypadku snowboard. termos raczej ciężko wozic, przy glebe można sobie nieźle kręgosłup poobijać. bukłaczek jest przynajmniej miękki :) a taką ciepłą herbatkę dobrze czasem wypić. już raz miałem nieprzyjemną sytuację z termosem i od 2 lat nic takiego ze sobą nie biorę na stok :)

Napisano
chyba wyprobuje patent z folia... a na nogi moze tez folie zalozyc mozna :) jacekkoz : ochraniacze masz na buty ??

Ochraniacze mam, nie neopren ale z membraną. Taki typ właściwie nie chroni przed zimnem. SPDy już wywaliłem z roweru na zimę i jeżdżew noskach i butach trekingowych z membrana gore i też jest rak zimno że nie wyrabiam

Napisano

Mały OT: spróbuj w zwykłych, zimowych, ocieplanych jakimś sztucznym futerkiem czy czymś w tym stylu butach. Ja też kiedyś próbowałam w goreteksowych trekkingach i mało mi nogi nie odpadły - a w najzwyklejszych zimówkach pełen luz i komfort nawet sporo poniżej 10*C.

A bliżej tematu: nie wie ktoś, gdzie można kupić "z metra" piankę albo neopren? Myślałam o tym, żeby na własną rękę zmajstrować ocieplacz na bukłak i rurkę. Ewentualnie może spróbuję z polarem... a polar na metry można gdzieś dostać?

Pozdrówko złota rączka :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...