Skocz do zawartości

[przerzutka przód] regulacja

kemmi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu wymieniałem cały napęd (łańcuch XT, korba Hone, przerzutka przód XT). Udało mi się ją ustawić tak "aby aby" że niby nie ocierała o nic. Ale wystarczyło minimalnie zabrudzić łańcuch i już były zgrzyty. Odległości między "prowadnicą" przerzutki a łańcuchem na przełożeniach 1x1 i 3x9 były naprawdę małe. Olałem sprawę, bo wystarczyło wyczyścić łańcuch i wszystko grało.

Przyszło mi jednak wymienić grip shifty i już w ogóle nie jestem w stanie ustawić tego diabelstwa. Albo ociera się na 1x1 albo na 3x9...ewentualnie jak ustawię pośrednio to na obu. Nie pomagają baryłki, nie pomagają śrubki H/L, nie pomaga obniżenie/podwyższenie samej przerzutki...Próbowałem też przekręcać minimalnie, no ale nie ma szans żeby było bardziej prosto niż jest..

Jakiś pomysł? ;)

• Mod Team

A jaki masz łańcuch? Pod kasetę na 8 czy 9. ;)

Ja mam przerzutkę LX i łańcuch pod 8-mio biegową kasetę i mam tak ustawione,

żeby na 1x1 minimalnie ocierało bo inaczej się nie da.

Próbowałem różnych ustawień, ale nic zawsze gdzieś ocierało. :P

Myślę, że teraz przerzutki przednie są bardziej przystosowane do napędów 9sp niż na 8 i dlatego takie problemy wynikają. :)

Prawdopodobnie gripy mają nieco mniejszy uciąg linki. Zdarza się też, że niektóre korby mają dość szeroko rozstawione zębatki. Skrajne biegi używa się dość rzadko więc można z tym żyć. Niemniej każde ocieranie jest denerwujące.

Może spróbuj czegość trochę innego. Na zdjęciu niżej, zielonym kolorem oznaczyłem prawidłowe położenie linki. Zapewne tak masz ją założoną. Spróbuj jednak odwrócić pokładkę śrubki i zamocować linkę tak, jak narysowałem to kolorem czerwonym.

669d63da8534dec5.jpg

Powinno to zmienić (zwiększyć) skok przerzutki przy tym samym uciągu linki. Jeśli efekt byłby przesadny lub wręcz odwrotny (nie próbowalem nigdy tego robić), to spróbuj innego położenia linki.

Różne modyfikacje mocowania linki stosuje się m.in do "żenienia" z natury niekompatybilnych systemów, typu manetki Campa 10-speed z 9-rzędową przerzutką tylną i kasetą Shimano. Dlatego warto popróbować coś takiego także z przednimi przerzutkami.

Hmm.. ciekawy pomysł. Sprawdzić będę w stanie dopiero jutro, bo już dzisiaj nie chcę hałasować w mieszkaniu.

Jednak tak na sucho jak się zastanawiam to chyba przy takim prowadzeniu linki skok będzie jeszcze mniejszy :unsure: .

Będzie większe odchylenie linki od pionu, a co za tym idzie taki sam naciąg uniesie przerzutkę o mniejsza odległość w góry (większa cześć naciągu przejdzie na wektor poziomy :P ).

post-107536-1198966032_thumb.jpg

No ale dzięki za pomysł :) . na pewno jutro przetestuję.

Rozumiem, że śrubami L i H kręciłeś. Jeżeli zdarza Ci sie ,że śruba już jest za krótka do regulacji (tzn wkręcasz do końca i dalej za mało) to wymień na jakąś dłuższą - ja tak raz zrobiłem i nie narzekałem

Wg mnie wózek przerzutki nie powinien być idealnie w linii blatu. Mi zawsze ocierało na 1x1 lub 3x8/9 kiedy miałem równolegle. Delikatne odchylenie w prawo pomaga.

Ewentualnie jak chcesz, to możemy się spotkać i spróbuję Ci to ustawić, w końcu też z Poznania jestem :unsure:

Może nic mądrego nie podpowiem,ale.................

Na przerzutkach zęby zjadłem.Opcji do ustawiania jest mnóstwo. Nie ma kompromisów,ocieranie nie ma mieć miejsca w żadnej pozycji.

Cierpliwość to dobra rada.Jesli jej brak-będzie ocierać!

Troszkę źle to narysowałem na pierwszym rysunku, ponieważ linka powinna być bardziej w prawo pod śrubą, a nie pod wypustką nakretki.

Alternatywnie, można spróbować zamocować tak:

47781f5a2bf9d1f0.jpg

Czyli "prawie" tak samo. Różnica polega na tym, że linka zamiast biec pod wypustką podkładki, biegnie nad nią, czyli ciągnie za niżej położony punkt ramienia, zwłaszcza przy maksymalnym wychyleniu.

Linka to nie wektor siły, uciąg ma zawsze taki sam. To że będzie lekko pod kątem może miec znaczenie, ale niewielkie, a ponadto nie o to tu chodzi.

Cała idea polega na tym, żeby poprzez inne zamocowanie linki skrócić ramię za którą owa linka ciągnie. Skrócenie "ramienia ciągnącego" będzie oznaczało większy skok "ramienia wykonawczego" przy tym samym uciągu.

Czyli przyszlifować mocowanie. Jeszcze jest dosyć rzadko, ale jednak spotykany problem z parametrem zwanym chainstay angle. Chodzi tutaj o kąt między osią rury podsiodłowej, a linią łączącą środek suportu z osią piasty.

Tak więc Twoja przerzutka występuje w dwóch wersjach:

FD-M761-6 - dla kąta 66-69 stopni

FD-M761-3 - dla kąta 63-66 stopni

Czasem ta różnica jest przyczyną wszelkich problemów. Ustawienie prowadnika pod złym kątem może spowodować, że nie będzie wystarczającą dużo miejsca dla łańcucha.

Jeszcze w specyfikacji przerzutki napisane jest, że maksymalna dopuszczalna różnica między największą, a najmniejszą koronką wynosi 22 zęby, a miedzy największą, a środkową 12 zębów, ale zakładam, że masz standardową korbę 22x32x44, więc wszystko jest ok.

Ogólnie to się niby udało :wub:. Przed chwilą odbyłem jazdę testową - ładna pogoda, więc grzechem byłoby nie wypróbować nowych kół, przetestować ustawienia hamulców i cholerną przerzutkę <_<.

I przekręciłem trochę wypustkę (dzięki czemu linka troszkę inaczej poszła) i przekrzywiłem całą przerzutkę, że widać na oko, że nie jest prosto..ale co tam... Odstępy przy 1x1 i 3x9 są mikroskopijne, ale działa i wolę już tego nie ruszać :turned: . Do następnego razu :wub:. Ale wtedy może rzeczywiście od razu przejadę się do serwisu żeby zobaczyli.

Nie wiem czemu Shimano nie zrobi nawet o milimetr szerszych tych prowadnic.. Zawsze przecież można ograniczyć ruch śrubkami.. A w drugą stronę to już nie bardzo jest co zrobić..

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie, wskazówki i oferty pomocy :wub: .

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...