Skocz do zawartości

[tarczówki]Avid Juicy Seven, problem z pokrętłem

YOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Jestem od niedawna posiadaczem hamulców avid Juicy Seven 2007. Mam pytanie do właścicieli i innych znawców hydrauliki czy w pewien sposób mogę wyregulować zakres regulacji czerwonego pokrętła, które pozwala na zmianę momentu "łapania" hamulca? Chodzi o zmianę zakresu min i max, chciałbym żeby klamka łapała mi dalej od gripa, czyli żebym wykonywał mniejszy ruch( przy max wykręconym pokrętle). Mam nadzieje że nie zamotałem zbytnio. Pozdrawiam!!

To Avid pisze w instrukcji, dopasowuje się tym odległość klamki od gripu czyli jeśli ktoś ma krutsze palce wkręci śrubkę i będzie miał dalej od kierownicy, wykręci będzie miał bliżej. Ja chciałbym utwardzić hamulec i nie wiem czy jest na to jakiś sposób :)

uzytkownicy shimano dolewali do systemu wiecej plynu. po odpowietrzeniu odkrecali odpowietrznik przy zacisku (nie zdejmujac pokrywki ze zbiornika na klamce), zakladali strzykawke z olejem i wciskali dodatkową porcje oleju. efekt byl - w postaci zmniejszonego skoku dzwigni. nie mam pojecia jednak ile tego oleju trzeba dodac i gdzie znajduje sie tenze olej po dolaniu. na moj chlopski rozum membrana w zbiorniku wyrownawczym zostaje scisnieta wskutek podniesienia sie poziomu plynu. moze to i dziala tylko co w przypadku gdy on sie rozgrzeje i zwiekszy swoja objetosc - gdzie znajdzie wtedy ujscie skoro zbiornik wyrownawczy zawiera olej w ilosci przekraczajacej norme? nie jestem pewien czy taki pomysl nie spowoduje uszkodzenia hamulca.

No nie sądzę, przed wymianą przewodu hamulcowego wszystko było OK :) też czytałem że trzeba dolać oleju, jednak nie wiem gdzie.

Czy mam poprostu dolać odrobinę płyny do zbiorniczka przy klamce, aby hamulec łapał nieco szybciej??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...