Skocz do zawartości

29'er - czyli big wheels - coś dla oryginałów.

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnie! Były jeszcze jakieś inne 29er'y czy byłeś jedynakiem ?? :rolleyes: Osobiście ze względu na swoje gabaryty (196cm, 96kg) jestem zdecydowany na Gianta XTC2 29er. Mam tylko nadzieję, że jego cena nie przekroczy ~4500zł (więcej po prostu za niego nie dam)-osprzęt oprócz amortyzatora delikatnie mówiąc nie jest za dobry, no ale w sumie i tak napęd każdy wymienia i z tego co widzę Ty również to zrobiłeś w swoim Felcie :)

Pozdrawiam.

Hm...chyba jedynakiem choć mógłbym przysiąc że mignął mi jakiś Gary. Co do "gabarytów" mam 177cm,82kg rama 17,5 i już nie przesiądę się na 26, jakoś

większe koło bardziej mi pasuje. W wlkp. górek mało więc na maratony po płaskim 29er starczy,ale np. zjazdy po kamlotach i korzeniach to jest to co

twenty lubi najbardziej.Giant na którego polujesz.....miodzio maszyna!!!!! Podobno Giant zarzekał się że nie zrobi nigdy 29er...no cóż rynek

się zmienia. Co do modernizacji sprzętu ....to prawdziwa frajda ciągłe zmiany i tuning w moim Felcie to już trzecia kierownica,zmiana piast,3 mostek,chwyty,nowe zaciski,sztyca,siodełko,szprychy,o napędzie nie wspomnę...teraz czas na Rebę to mnie kręci poprostu !

Jak będziesz gdzieś w pobliżu Poznania to daj znać razem może gdzieś pośmigamy zobaczysz czy "za duże koło" Ci pasuje <_<

pzdr.

Giant na którego polujesz.....miodzio maszyna!!!!! Podobno Giant zarzekał się że nie zrobi nigdy 29er...no cóż rynek

True, true :D Czasy się zmieniają, ramy ewoluują, o rynek trzeba walczyć więc każdy szanujący się producent ma/będzie miał w ofercie duże koła.

Co do modernizacji sprzętu ....to prawdziwa frajda ciągłe zmiany i tuning w moim Felcie to już trzecia kierownica,zmiana piast,3 mostek,chwyty,nowe zaciski,sztyca,siodełko,szprychy,o napędzie nie wspomnę...teraz czas na Rebę to mnie kręci poprostu !

Studnia bez dna ;)

Jak będziesz gdzieś w pobliżu Poznania to daj znać razem może gdzieś pośmigamy zobaczysz czy "za duże koło" Ci pasuje :P

pzdr.

W Poznaniu jestem dosyć często, rowerem jednak najbliżej jestem w Czerwonaku a konkretniej na Dziewiczej Górze. Trzeba by się umówić - może w sobotę? :D

Witam, jestem od niedawna zafascynowany 29". Stało się tak, gdyż dane mi było przejechać się na "para-tunajnerze" szwagra (crossowa rama, kapcie Bontrager 29", sztuciec RST M-29air). Choć na pewno geometria nie jest idealna to i tak wrażenia były nieprzeciętne szczególnie po starcie w maratonie i uzyskanym wyniku :). W efekcie zacząłem grzebać i szukać i natrafiłem na to forum. Przeczytałem ten temat od deski do deski i mam parę pytań.

1. Rama: jak duże znaczenie ma dłuższa niż w MTB rura górna, Czy relatywnie krótka rura 580mm dyskwalifikuje taką ramę jako 29". Przykładem niech będzie B1 AXIGON (19") na którego mam ochotę. Niestety możliwości finansowe skutecznie ograniczają pole manewru i kupno drogiej ramy nie wchodzi w grę. W ostateczności myślałem o Mielcu ale mam wyjątkowo i kiepskie doświadczenie z nimi i nie chcę kupować niedorobionego kowadła :D.

2. W związku z finansami zastanawiałem się nad Tractionem, ale po Waszych wypowiedziach sam już nie wiem. Dlaczego waszym zdaniem Author aż tak skopał geometrię. Wiadomo że przy sportowej jeździe i tak mostek odwrócę i odejme podkładek, co zatem innego jest aż tak nie tak.

3. Jak waszym zdaniem wypada TORA RACE w porównaniu do RST. Moja waga jeszcze niestety słuszna trzycyfrowa. Obecnie śmigam na Rebie i bez problemu. Jednak nie chce kupować kowadła jakim jest normalna Tora. Z kolei po kilku jazdach na RST szwagra złego słowa powiedzieć nie mogę, choć pytanie jak długo wytrzyma bez luzów. Wygląda solidnie ale to nadal RST... :D

Pozdrawiam i liczę na pomoc w trudnych wyborach :):D

to tak ja jeżdżę na mielcu i na m29

rama: coś tam skichali, ale poprawki były i jest do zniesienia... kowadło no fakt około 2100 to nie mało, ale lepszy rydz... właśnie chcę ją sprzedać także jakby co to pisz na gg: 5611116

sztuciec: jeździ rok, nie ma luzów, nie puszcza powietrza ani oleju, sztywny nie ma efektu chowania się przy hamowaniu jedyne co mi przeszkadza to martwe końcowe 3 cm skoku-sztuciec dalej sie nie ugina?? u szwagra też tak jest... moja werskja to 2009, skok 100mm...

1. Rama: jak duże znaczenie ma dłuższa niż w MTB rura górna, Czy relatywnie krótka rura 580mm dyskwalifikuje taką ramę jako 29". Przykładem niech będzie B1 AXIGON (19") na którego mam ochotę. Niestety możliwości finansowe skutecznie ograniczają pole manewru i kupno drogiej ramy nie wchodzi w grę. W ostateczności myślałem o Mielcu ale mam wyjątkowo i kiepskie doświadczenie z nimi i nie chcę kupować niedorobionego kowadła :devil:.

2. W związku z finansami zastanawiałem się nad Tractionem, ale po Waszych wypowiedziach sam już nie wiem. Dlaczego waszym zdaniem Author aż tak skopał geometrię. Wiadomo że przy sportowej jeździe i tak mostek odwrócę i odejme podkładek, co zatem innego jest aż tak nie tak.

3. Jak waszym zdaniem wypada TORA RACE w porównaniu do RST. Moja waga jeszcze niestety słuszna trzycyfrowa. Obecnie śmigam na Rebie i bez problemu. Jednak nie chce kupować kowadła jakim jest normalna Tora. Z kolei po kilku jazdach na RST szwagra złego słowa powiedzieć nie mogę, choć pytanie jak długo wytrzyma bez luzów. Wygląda solidnie ale to nadal RST... :)

1. Po pierwsze nie musisz kupowac w Polsce. Już kiedyś o tym pisałem, że po rowery, a szczególnie 29" warto jechac do Czech. Najtańszy jaki znam to Marin koszt ok 2000zł, http://www.cykloadam.cz/marin-alpine-trail-29_2301. Cudów to on w sobie nie ma, ale rama jest dobra, pod amorek 100mm. Poza tym musisz szukac, takich rowerów Jak Pells, Superior(ale nie starsze niż 2009), Specialized obecnie Gf są w obnizonych cenach.

2. Traction ma jeden wałek. ten RST M-29 w nim zamontowany waży prawie 3kg bo nie jest powietrzny tylko wśrodku ma TnL, czyli cos z Omegi pewnie. Za tę cenę lepiej coś z darciochem wziąć.

3. Jak sie ma Tora. Działa tak samo jak 26" czyli Jak Reba z jedną komora powietrzną. Nie wiem jakie widelce lubisz, ale ja na przykład w Rebie mam dużo mniej powietrza w komorze negatywnej, niz w pozytywnej. W 29" przynajmniej wg mnie amorek nie musi być mega czuły, bo i tak drobniejsze nierówności opona wyłapuje

1. Po pierwsze nie musisz kupowac w Polsce. Już kiedyś o tym pisałem, że po rowery, a szczególnie 29" warto jechac do Czech. Najtańszy jaki znam to Marin koszt ok 2000zł, http://www.cykloadam.cz/marin-alpine-trail-29_2301. Cudów to on w sobie nie ma, ale rama jest dobra, pod amorek 100mm. Poza tym musisz szukac, takich rowerów Jak Pells, Superior(ale nie starsze niż 2009), Specialized obecnie Gf są w obnizonych cenach.

Masz rację, nie muszę, na ebaju śledzę już w tej chwili codziennie czy cos ciekawego jest. No i jest ale za granicę to rzadko kto coś chce wysyłać. Ten Marian ma fajną ramkę, może trza będzie pomyśleć.

2. Traction ma jeden wałek. ten RST M-29 w nim zamontowany waży prawie 3kg bo nie jest powietrzny tylko wśrodku ma TnL, czyli cos z Omegi pewnie. Za tę cenę lepiej coś z darciochem wziąć.

Wiem, wiem :devil: że to kowadło i oczywiście byłaby to pierwsza rzecz, którą bym w nim zmienił. Moje pytanie bardziej dotyczyło wad geometrii samej ramy.

Dzięki za dobre rady :)

Panowie tak a propos m-29; wiecie coś na temat dostępności modelu 2010 ? Jakieś testy ? Wygląda nieźle, nie ma już sterczących piwotów, cena też niezła $286.

PS

Z dostępnością Mariana może być problem bo wziąłem ostatniego w Czechach. ( coś tam przebąkiwali, że są do ściągnięcia z centrali w Norymergi, ale koniec końców była to ostatnia sztuka )

A ja jestem właśnie w trakcie ściągania ze stanów czegoś takiego:

http://www.bikesdirect.com/products/windsor/windsor_cliff29pro.htm

to wierna kopia Fuji Tahoe Pro, łącznie z tym, że podobno w paczkach z rowerem przychodzą elementy oznaczone jako Fuji.

Jak celnicy nie położa na to swoich lepkich rączek to wyniesie mnie 2300 zł.

No ten Fuji/Windsor wygląda ciekawie, dowiem się od polskiego dystrybutora czy mają (choć raczej wiem że nie mają :) ). Jeśli nie, to jaka jest szansa na sprowadzenie. Co do oferty czeskiej to widzę że w związku z kursem korony nie jest tak różowo. No chyba że coś źle liczę.

BTW...W jaki sposób sprowadzasz ten rower? Na stronie podana jest informacja że do JUROP szipment jest czasowo suspendowany :):wallbash:?

Znajoma jedzie do stanów do syna i tam rower zostanie dostarczony.

Dalej jest pewna sztuczka do wykonania. Paczkę z rowerem należy pozbawić cech nowego zakupu: zabrać wszystkie dokumenty, nalepki faktury producenta. Rower maksymalnie pobrudzić w błocie, załączyć ummowę na sprzedaż za 100$ lub list o prezencie. Dalej przysyłka morska ok. 60$.

Taki powinien spokojnie przejsć celników, co najwyżej 22% VAT od prezentu za 100$.

Co do oferty czeskiej to widzę że w związku z kursem korony nie jest tak różowo. No chyba że coś źle liczę.

Kurs korony to sprzedaż po ok 17 zł. Wychodzi za tego Marina ok 2300zł, czy dużo to pojęcie względne, bo w Polsce i tak go nie kupisz. Opłaca się kupowac w Czechach bo mają większy wybór i mozna znaleźć promocje. Tym bardziej jeśli ktoś w miare blisko granicy mieszka.

Ok, to mam jeszcze jedno pytanie bo czytając MTBr mam mały mentlik w głowie ;) Ja mam 183cm a szwagier 171cm. Jaka wielkość ram dla nas. Jeśli chodzi o mnie to czuję że pewnie 19", choć 17,5 odpowiada bardziej 19 calowej 26". W tym przypadku kłopot będzie ze sztycą bo 400 na pewno nie wystarczy. Rowery do maratonów i sportowej jazdy. Tylko nie piszczcie że szwagier niech sobie szuka czegoś innego bo do tej pory daje sobie świetnie radę na "crossie a'la 29" :) :) :).

OK chlopaki/dziewczyny

2 sprawy...

1 od paru dni ujerzdzam mojego budrzetowego i kompromisowego ale jak wiele frajdy dajacego najnera :) i tu bedzie pare slow rowniez do Sliskiego1 bo rower jest zlozony wlasnie na ramie B1 Axigon 19" i RST M-29 air RL100mm.

Wczesniej mialem Krosowke na gigantycznej ramie Meridy(ale przez to geometria miala cos z najnerowej: ostry HA i dosc dlugi TT) konkretnie byl to Crossway 8300 ze sztywnym widelcem. W ramie mialem 61cm rury podsiodlowej, a gornej rury ok 62cm wiec rama naprawde spora. Mam ok 187cm wzrostu i po szosie/szutrach/lasach i lekkim terenie jezdzilo mi sie na niej genialnie, a w momencie gdy zalozylem do niej ok 2 calowe gumy [continentale vapory ktorych nadal uzywam] i zapodalem niskie cisnienie... nawet na Jurze mozna bylo poszalec, tam tez zaczolem sie zastanawiac nad przesiadka na taniego "gurala" z dobrym amorem bo mowiac skrutowo na zjazdach kumple znikali z pola widzenia :). Wiosna tego roku dowiedzialem sie o idei 29erow i postanowilem mimo skromnego budrzetu zbudowac najnera kupujac tylko rame i dzialajacy amor zamiast wymieniac caly rower na 26 calowca.

I pomimo tego, ze czuje, ze rama powinna byc troche dluzsza dla idealnej pozycji jestem bardzo zadowolony. Glowka ramy B1 wg producenta z kontem 70 stopni sugerowalaby srednia zwrotnosc(juz ktos na forum zauwazyl, ze konty podawane przez producentow maja sens jako konkretna informacja w momencie gdy producent podaje wysokosc widelca) ale M29 projektowany w koncu stricte do 29erow pomimo sporej wysokosci(520mm) ma tez offset 44mm co sie ewidentnie czuje i TO skreca jak nalerzy. Na marginesie dodam ze z nowa Reba ktora jest nizsza i ma 48mm offsetu skrecaloby jeszcze lepiej(inna sprawa, ze suport bylby nizej). Mam obcnie 2 podkladki pod mostkiem(dlugim na 100mm) i gieta kiere wiec stosunkowo wysoki kokpit - prawie na wysokosci siodla. Taki uklad daje mi mega komfort na zjazdach, super stabilnosc i swiatna kontrole nad bajkiem na szybkich singletrackach, na tych wolniejszych bardziej kretych czy ciasniejszych czuc gabaryty roweru jednak wlasnosci jezdne i sposob pokonywania nierownosci calkowicie to rekompensuje. Kazdy kto ma 29era wie, ze w wiekszosci przypadkow mozna na nim jechac szybciej i bardziej pewnie po nierownosciach niz 26calowcem, i frajda przy tym jest nieziemska.

Uczciwie musze dodac, ze planuje szersza kiere ok680mm, mostek 110(ale najpierw 100 na minus) i chce przetestowac sztyce bez seatback'u bo po dluzszej jezdzie odczuwam napiecie w dolnej partii plecow, ale nie jest powiedziane, ze kazdy odczowal by taki mankament. Zreszta w czasie jazdy euforia jest tak duza, ze czuje tylko muchy w zebach, wiatr we wlosach i endorfine + adrenaline we krwi.

(na marginesie co do sztycy przy ramie 19" ponad rama wystaje mi jej ok 27cm wiec i Tobie 400-tka powinna starczyc)

Sprawa 2, kieruje ja do wszystkich... planuje zakupy w CRC i chce wydac nawet plus minus 75 funów wiec moze znajdzie sie chetny na jakis egzotyczny sprzet za ok 30Ł(~136,5zł) lub wiecej jesli ktos chce wtedy przesylke mielibysmy za darmo !

Osobiscie mam zamiar sprawdzic jak sie bedzie jezdzic z guma WTB WeirWolf LT na tyle.

Zachecam do kooperacji tymbardziej, ze asortyment maja zacny, obecnie czesto w dobrej cenie lub w Polsce trudno dostepny...

No i wysylke z UK mielibysmy za darmo:)

Pisze bo kurs mamy promocyjny na dzien dzisiejszy 1 funt szterling = 4,5528432 złotego polskiego

Pozdrawiam WielkoKolowcow, malokolowcow tez ;)

pare sugiestii - uzywaj slownika, albo pisz z polskimi znakami i jak ci edytor postow podkresla, to znaczy, ze cos nie tak, bo takie posty czyta sie z bolem w oczach, jak bedziesz zmienial kokpit, to najpierw zmien tylko kierownice, bo juz to wyciagnie sylwetke, co do przeliczania walut na crc, to jest to chyba robione wg sredniego kursu z jakiegos okresu wstecz, ktory jest dodatkowo zawyzony na niekorzysc klienta, przyznam, ze nie wiem, czy tak jest, ale proponuje sprawdzic, zeby pozniej nie bylo zdziwienia

z oponami, to moze tak bedzie korzystniej - http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4907029&gr_id=16443&change_view=1&order=pd&change_view=1

• Mod Team

Osobiscie mam zamiar sprawdzic jak sie bedzie jezdzic z guma WTB WeirWolf LT na tyle.

Klaniam,

Jak na tyle to nie wiem ale Weir zdecydowanie lepiej sparwdza sie na przodzie. Z tylu to by sie zdalo cos bardziej z moto bieznikiem.

Ale oczywiscie kazdemu w/g potrzeb...

Szacunek...

I.

1 od paru dni ujerzdzam mojego budrzetowego i kompromisowego ale jak wiele frajdy dajacego najnera :D i tu bedzie pare slow rowniez do Sliskiego1 bo rower jest zlozony wlasnie na ramie B1 Axigon 19" i RST M-29 air RL100mm.

O właśnie..... :P taka wypowiedź podbudowała nieco mój nastrój. Mam jednak pytanie odnośnie górnej rury, która w Axigonie jest krótka jak na standardy 29". Nie odczuwasz tego negatywnie? Przyznam akurat że mi przynajmniej na "oko", taka długość odpowiada bo jest taka jak w moim obecnym 26". Ja docelowo myślałem o amorku 80mm skoku bo kamieniach jak telewizory nie śmigam :D, więc myślę że tu mógłbym zyskać na skrętności. Coraz bardziej się przekonuję do tego Axigona bo jest on po prostu tani.

Na Ebaju znalazłem nówkę ramkę On-One Scandal (18") za 150funciaków co jest dobrą ceną biorąc po uwagę cenę producenta. Opinie nie najgorsze, choć martwi mnie brak wymiennego haka a to przeca nie stalóweczka. :P

Na razie próbuję opchnąć ramkę i wideł mojej obecnej 26". - bez tego ani rusz.

O właśnie..... ;) taka wypowiedź podbudowała nieco mój nastrój

nie ludz sie, bez sensu kupowac cos, czego pozniej bedzie sie zalowac, na takiej ramie rownie szybko przelecisz przez kierownice jak i na plecy, jesli deklarowane 57cm gornej rury dla 19" jest pomiarem efektywnej dlugosci, to np w porownaniu do mojego felta 19,5" roznica wynosi 5,5cm - jest to przepasc

Hmmmm po pierwsze wybaczcie pisownie, odkad pare lat temu dostalem papier zwalniajacy mnie z pisania dyktand itp przestalem na to zwracac uwage, zreszta zawsze od formy bardziej interesowala mnie tresc, ostatecznie mozna moich postow w ogóle nie czytac :)

Swoja droga cos czuje, ze ten post moze w temacie troche namieszac ale trzymajmy sie faktow, wiec do rzeczy...

Owszem Efektywne TT dla mojej ramy 19" ma wymiar = 595mm

dla porowniania, "krutsze" z wystempujacych na rynku najnerow:

Superior 19" ETT = 612mm wiec 17mm roznicy

Marin 19" ETT = 605mm 10mm roznicy

dalej, niedawno wspomniany

Windsor size M ETT = 602mm 7mm roznicy

troche dluzsza

Orbea przy 18" ETT = 603mm 8mm roznicy

z drugiej storny dluzsze:

Felt 19,5" ETT = 625mm 30mm roznicy

On-One przy 18" prawie 620mm 25mm roznicy

Motobecane 19" samej rury ma prawie 610mm wiec ETT jak sadze podobnie jak w On-One

Author Instinct 19" tu chyba wkradl sie blad ale samej rury wg tabeli jest 630mm

Gary Fisher 19" ETT = 622mm co daje 27mm roznicy wzgledem B1

Przygladajac sie geometriom, tabelkom i ilustracjom mozna zauwazyc, ze rowery o dluzszych ETT najczesciej maja wzglednie niski przekrok(u mnie z M29 100mm przekrok 83cm) ostrzejsze konty glowki choc to nie jest regula (patrz glowka Garego i Authora)

konty glowki rowerow przezemnie analizowanych oscylowaly miedzy 70, a 72 stopnie

skrajnosci reprezentuje felt z motobecone i OnOne z najostrzejszym kontem 72 i Gary z Superiorem i Author z kontem 70 stopni. (B1 tez wg tabeli 70stopni)

Standardem dla dlugosci "ogona" przyjelo sie 45cm (Gary ma 44)

Baza... generalnie standart to ok 110cm +,- 1cm z tym, ze dlugasny Author ma ponad 113, dlugi Gary ma 112, Marin jest krutki: troche ponad 109cm.

w moim rowerze 110cm.

Biorac to wszystko pod uwage sam zaryzykowalem kupno ramy proporcjonalnie odrobine krutszej od tych zweryfikowanych przez rynek, za to stosunkowo taniej.

Jak juz pisalem, mam 187cm, sztyce z seatback'iem(co zamierzam zmienic) wysunienta z 19" ramy na 27cm

wysoki kokpit: 520mm amora, 20mm podkladek, gieta kiere 630 ok 40mm wzniosu, 100mm mostek na+

co do przelatywania przez kiere w takiej konfiguracji jest to raczej trudne :), w odwrotna strone podobnie, podjezdza ok.

Jak juz pisalem czuje, ze do idealnej dla mnie pozycji brakuje troche dlugosci tej ramie,

ale ostatecznie sie wypowiem po wprowadzeniu kilku zmian o ktorych wczesniej wspominalem.

Sliski jesli mialbym Ci doradzic, sprawdz czy przekrok 82-83cm jest dla Ciebie akceptowalny, jesli tak to jak za te pieniadze, dla Twoiego wzrostu rower na takiej 19"-ste powiniec byc OK. Oczywiscie jak bys mial wiecej kasy pewnie doradzal bym Ci Scandala, albo i Felta, bo sam bym w to celowal. Koniec koncow najlepiej jak sadze to sie osobiscie przejechac i zobaczyc co Ci lezy, a co nie.

Nabial

dzieki za rade, najpierw zmienie sama kiere [choc mostek i tak wypada zmienic bo wazy chyba ponad 200g :P]

Ivan

ta podobno dosc szeroka gume chce przetestowac na tyle, zeby jeszcze sprawniej i bardziej komfortowo pokonywac nierownosci, z przodu z kolei bede szukal czegos z jak najlepsza trakcja. Co masz na mysli z motobierznikiem na tyl ? myslalem tez o WTB Prowler 2.3 ale prawie kilo wagi odstrasza, LT przy deklarowanym 58mm balonie i w miare uniwersalnym bierzniku ma wazyc 784g. Szczeze nawet nie wiem czego dokladnie powinienem sie spodziwac po tak obszernej gumie, wyobrazam sobie zwiekszony komfort gneralnie i lepsza trakcja w b.trudnym kamienistym terenie.

Ale splodzilem tasiemca...

Pozdrawiam wszystkich

Odnośnie geometrii ramy. Axigon ma jeszcze jedną nie do końca przyjemna rzecz. W rozmiarze 19", ma główke na 130mm wysoką. Przydałoby się jakies 20mm mniej.

Co do długości roweru. Ja ma superiora 612mm i wolałbym dłuższy rower jednak. Mam 186 cm wzrostu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...