Skocz do zawartości

29'er - czyli big wheels - coś dla oryginałów.

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Hej.

Moje 2gr w temacie opon i ich szerokości - jak na razie spotkałem się tylko z dwiewma oponami szerszymi lub równymi deklarowanej szerokości. Pierwsza to trekkingowy Panaracer Crosstown 700x42, efektywnie chyba aż 44mm, tyle że ta opona do sportów się nie nadaje, bo wagowo to powyżej 1kg :) . Za to pancerność na wysokim poziomie - grube ścianki boczne, gruby bieżnik i druty w miejscu styku opony z obręczą. Osobiście wolałbym wziąć taką oponę na poważniejszą wyprawę z sakwami niż niby najlepszego Marthona XR.

Tyle OT, bo druga opona to Michelin XC/AT o której już tu kiedyś pisałem - efektywnie 53mm, a deklarowane tylko 2.0 cala. Kupiłem też na tył WTB Moto Raptor (XC/AT ściera się szybko na asfalcie i traci klocki :D - Moto Raptor ma gęściejsze klocki z twardszej gumy, wygląda to na dobry zakup). Rozmiar to 2.1 i ta opona jest o jakiś 1mm węższa i niższa od XC/AT 2.0.

Widać więc że wszystkie 29erowe opony są prawie takie same, nieważne czy piszą 2.0 czy 2.55 :)

Jeśli chodzi o zastosowania błotne to nie jeździłem na typowo błotnej oponie, ale z kilku terenowych (także w 26erze) ów XC/AT spisuje się świetnie - i trakcja, i oczyszczanie z błota. Nie miałem okazji na moto raptorze po mocnym błocie jeździć, gęściejsze klocki wskazują, że będzie gorzej, ale wg opinii w necie powinno być dobrze.

• Mod Team

Klaniam,

Via Chuck dowiedzialem sie ze:

WTB Stout mimo deklarowanych 2.3 cala jest ponadprzecietnie szeroka.

WTB wypuszcza papuc o nazwie Kodiak ktory ma byc jakims szerokim i ciezkim monstrum.

Maxxis wypuszcza Ardent'a 2.4cala ktory jesli bedzie podazal tropem 26-cio calowej wersji powinien byc tez ponadprzecietnie opasly...

Czyli jak zwykle... Nikomu sie nie spieszy i wszystko pomalutku "sie robi".

Stawiam ze jeszcze z 5 lat to bedzie orka dostac wszystko i wszedzie do duzych kol :D

OSTRO!

I.

http://img229.imageshack.us/img229/1324/obraz002n.jpg

A umieszczę publicznie sznurek.

Nie wiem czy cię zachwyci komentarz redaktora.

W tym samym numerze jest artykuł o siakims nowym pełnozawieszonym specu na dużym kole. I oczywiście próba wyjaśnienia zagadki tego, ze w Europie jak flaki z olejem się ciągnie wprowadzanie nowości. Jestesmy po prostu konserwatywni do bólu i boimy się tego co nowe, a hamburgeiros jak jest nowe to najpierw sprawdzają, czy jest fajne, a jak jest fajniejsze od starego, to stare idzie w kąt sie kurzyc.

WITAM! :D

Panowie z Harfy mówią, że nie ściągają Rock SHox na MAXLE 20mm w różnych wersjach po TOP TEAM z U-Turn ponieważ, nikt tego nie kupi. Polscy dystrybutorzy sprzętu ciągną sprzęt ciągną go najczęściej bezpośrednio od producentów.

Jeśli nikt w sklepac ho ten sprzęt nie pyta i co więcej nie dzwoni i nie pyta bezpośrednio u dystrybutorów to sprzętu nie ściągają w oczekiwanym przez chociażby uzytkowników tego forum, w odpowiadającym im wymiarze. Jeśli ktoś chce żeby to się pojawiło w Polsce, to trzeba dzwonić. Jeśli dzwonię do HARFY i mówię, że chcę kupić taki a taki model RS, a miły Pan po drugiej stronie mówi -"pytała o to jedna czy dwie osoby, nikt tego nie kupi", to samo zresztą byłu u 7anna która ma dostęp do szerokich SUN RIMS EQUALIZER 27 do 29er, to sprzętu nie ściągają. Panowie trzeba dzwonić i pytać, to sprzęt się w Polsce będzie na pewno pojawiał. CULT BIKE ściągnął FOX na oś 15mm i to pierwszy dobry odważny krok. Ci co sprzedają muszą wiedzieć, że jest popyt na części 29er. Sami się tego nie domyślą.

• Mod Team

http://img229.imageshack.us/img229/1324/obraz002n.jpg

A umieszczę publicznie sznurek.

Nie wiem czy cię zachwyci komentarz redaktora.

W tym samym numerze jest artykuł o siakims nowym pełnozawieszonym specu na dużym kole. I oczywiście próba wyjaśnienia zagadki tego, ze w Europie jak flaki z olejem się ciągnie wprowadzanie nowości. Jestesmy po prostu konserwatywni do bólu i boimy się tego co nowe, a hamburgeiros jak jest nowe to najpierw sprawdzają, czy jest fajne, a jak jest fajniejsze od starego, to stare idzie w kąt sie kurzyc.

Klaniam,

Podziekowal. Rulez juz mnie wczesniej uraczyl ale niech to wisi jako przyklad ciasnoty myslowej polskich redaktorkow.

Jak juz cos nie jest mniej lub bardziej standardowe to wzbudza niedowierzanie lub komentarze z cyklu: doczegopocoidlaczeoniezwyczajnie ;)

Ojszczac...

OSTRO!

I.

PS

Pozostaje zawsze import prywatny i gwizdanie na oficjalne sieci dystrybucyjne...

Czy któs już pytał się w sklepach o sprzęt 29. Rozmawiałem z miłymi ludźmi z harfy odnośnie chyba najlepszego sprzętu na rynku czyli RS REBA TEAM U-TURN z osią Maxel 20mm. Amor dość lekki i mający mase regulacji . Na rok 2010 z rurką 1,5 na 1 1/8 cala. Ściągneli by więcej amorów z MAXLE 20mm ale według nikt niewielu o to pyta. Sklepy nie pytają. Ale jak mają pytać jak tam nie zawsze są zwolennicy maszyn 29er.

Pytajcie w sklepach i dzwońcie do dystrybutorów. Ja sprzęt do 29er'a kupuję w małym serwisie na Pradze w Warszawie. Tam sprzedawca nie robi łaski, żeby coś ściągnąć. Robi to w ciągu kilku dni i zapowiada, że towaruje się na sprzęt 29er bo sporo warszawiaków o to pyta. W dużych sklepach to i owszem, ale szosówkę.

Daje do myślenia...

Czy któs już pytał się w sklepach o sprzęt 29. Rozmawiałem z miłymi ludźmi z harfy odnośnie chyba najlepszego sprzętu na rynku czyli RS REBA TEAM U-TURN z osią Maxel 20mm. Amor dość lekki i mający mase regulacji . Na rok 2010 z rurką 1,5 na 1 1/8 cala. Ściągneli by więcej amorów z MAXLE 20mm ale według nikt niewielu o to pyta. Sklepy nie pytają. Ale jak mają pytać jak tam nie zawsze są zwolennicy maszyn 29er.

Pytajcie w sklepach i dzwońcie do dystrybutorów. Ja sprzęt do 29er'a kupuję w małym serwisie na Pradze w Warszawie. Tam sprzedawca nie robi łaski, żeby coś ściągnąć. Robi to w ciągu kilku dni i zapowiada, że towaruje się na sprzęt 29er bo sporo warszawiaków o to pyta. W dużych sklepach to i owszem, ale szosówkę.

Daje do myślenia...

możesz dać namiary na ten sklepik?? bo na ślśsku to raczej bieda, a zawsze jakoś z warszafką idzie się dogadać:)

Witam. Sklepik jest na ulicy STYKI w stolicy. Numer 9 bądź 10. Schodzi się do piwnicy. Sprzedaje tam dość młody koleś który ma kilka rowerówi z zapałem naprawia rowery. No i pracuje czasami o 21 co mi odpowiada. No i nie robi łachy i nie mówi, że tego nie kupują (29er). Sam powtarza, że 29er to jakieś 25% popytu i tak powinno być. Słowem jak coś jest dostępne to ściąga towar.

Dzwońcie do harfy o REBY team z ośką LITE MAXLE w wersji U-TURN i DUAL AIR.

WITAM

I tak ni z gruszki ni z pietruszki...... dołączyłem do klubu Oryginałów wożących się na 29er.

Rower który mnie tu do Was zawiózł to Felt Comp , choć myślę że jak znam siebie i życie to niedługo zostanie z niego w oryginale jedynie rama :) .

Zmieniłem już sztycę na Ritchey Pro ,hamulce Hayes Stroker,mostek Pro Xcr,nowe piasty

Dartmor,DT Swiss,Szprychy,kierownica Pro scandium (przez moment była KCNC ale po małym OTB stwierdziłem że wykonana jest chyba z papieru),nowy zacisk podsiodłowy ,a w kolejce czeka Reba , i napęd na XT.

Tyle na razie i pozdrawiam Wszystkich jeżdżących inaczej!!!!!

Hm......jestem tu nowy ,więc przeczytałem wszystkie Wasze wypowiedzi w temacie 29er i rysuje mi się taki obraz rynku 29er w Polsce jest żle brak opon dętek itp..... czyli dno.

I mam taki pomysł może zróbmy coś celem rozpropagowania idei ninera w Polsce, może niekoniecznie wzorem Chucka Norrisa za spamować wszystkie fora swoją ideą św. misji "29er albo giń"

Ok do sedna....... drużyna 29er na Mazovię 24h.....dajmy się zauważyć.

Co Wy na to ?

no oczywiście że przyszły! 24h odbywa się chyba w lipcu z tego co pamiętam.....trzeba zadbać o formę , "bike upgreidować" ,koszulki zrobić , oświetlenie bo i w nocy się pomyka ,przejazd, zakwaterowanie,sponsorzy...itp.

Na siebie mogę wsiąść koszulki np.

http://www.wear-gear.com/index_bike.php?cPath=20_3&osCsid=c43f9e3d6b66a43a29e2bd8b381d6c25

dać logo 29er i jest ok.

sponsora teamu też się znajdzie(ok ja znajdę),tylko żeby znalazło się 4 uczestników.

Gościa z Pragi Warszawskiej coś nie ma w serwisie. Proponuję uderzać na HARFĘ. Reba team z maxle light to chyba najlepszy wybór. Szczególnie w wersji U-TURN. Niech wszysce forumowicze wezmą to sobie do serca. Jak pisałem, gościu z Harfy powiedział, że sprzętu nie ściągają bo nikt o to nie pyta. 29er kupują raczej ludzie wyższsi i cięższsi. Tak więc amor musi mieć sztywność. Oś 20mm, najlepiej stożkowa rura sterowa 1,5 na 1 1/8.

JEŚLI zwolennicy 29er nie uderzą po sprzęt, to skąd dostawcy maja wiedzieć, że on jest potrzebny. Trzeba zacząć intensywnie pytać by się pojawił. Żeby zaczęli ściągać Rock SHOX wystaczy pięciu chętnych.

Inaczej zostaną skromne sklepiki na obrzeżach miast które i tak są zależne od polskich dostawców.

:):unsure:

Ja bym poczekał na nowe Bombowce. Z Reby coraz mniej zadowolony jestem. Poszła mi uszczelka i z tłumika olej wyciekł. Nie taki ten rockshox piękny jak go malują. Serwis kosztuje sporo, a roboty z rozbieraniem amorka tez nie jest mało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...