heniekkrol Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 witam, mam pytanko nieco z innej beczki, ale jako że dotyczy 29era pozwalam sobie tutaj je zadać. Czy błotniki HAMMER SET ( http://www.allegro.pl/item662974725_blotni...super_cena.html ) sprawdzą się na kołach 29 ? Czy nie będą za krótkie np. na tył i tym samym nieskuteczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 tyl na pewno da rade, przod tez, ale bedzie dziwnie wygiety... ale z gory mowie, ze nie ma sensownych blotnikow do rowerow mtb, bo plastikowe oslaniaja tylko z grubsza, a metalowe moga przyniesc wiecej bolu niz suchosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 http://www.sks-germany.com/sks.php?l=pl&am...mp;i=5287270029 http://www.sks-germany.com/sks.php?l=pl&am...mp;i=5288270029 To jedyne błotniki dedykowane do 29" jakie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 24 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 tyl na pewno da rade, przod tez, ale bedzie dziwnie wygiety... ale z gory mowie, ze nie ma sensownych blotnikow do rowerow mtb, bo plastikowe oslaniaja tylko z grubsza, a metalowe moga przyniesc wiecej bolu niz suchosci Eeee tam... Crud catcher pod rame i juz jest lepiej OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Nie pamiętam teraz dokładnie, ale chyba jest to: wysokość ponad obręcz 42 mm i szerokość 43 mm. Mowa o Sch. Smart Samie28x1,75 (47 mm).Zaś wspomniany WTB Nanoraptor 26x1,85 miał chyba 42 na 42. Wpadam podziękować. Oponki weszły bez problemu (wysokość około 42mm, szerokość około deklarowanych 47mm) i sprawują się na razie dobrze. Były w ostatnią sobotę (20.06) na zawodach i nie zawiodły, podjechałem wszędzie, gdzie mi się chciało. Jedyny problem mam z dopasowaniem bagażnika i błotnika razem. Będę jeszcze kombinował. Aha, czy to znaczy, że mam już 29er'a, czy jeszcze brakuje 0,25" W sumie już nie czuję się do końca crossowo. Jakoś tak za miękko i za łatwo przejechać po piachu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 29era czyni rama, a ne opona, z reszta jakie ma to znaczenie, byle sie dalo jezdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Wg mnie podstawą 29er jest jednak wielkość kół, bo to od nich bierze się główna zaleta ... czyli pokonywanie przeszkód. Pozostaje problem, jaka jest różnica między 28 a 29er Wg mnie wcale nie rama, nie amor, nie kąty itd. Ja potrafię sobie wyobrazić, 29er nawet bez amora ... bo takie nawet są. Mogą być ramki o innych niż 71 i 73 st. a nawet ramy krótkie (rekreacyjne). Mogą być i pewno są. 29er to na mój gust po prostu rower na wielkich kołach i tyle, czyli wysokość tak powyżej 72 cm Natomiast jeśli mamy mówić, czy kogoś bajk jest "sportowym" MTB 29er, to musi mieć: - amorek przód raczej 80 mm i więcej; - dosyć długa rama, a jednocześnie nie najdłuższy rozstaw (baaardzo trudne w realu); - no i te kąty w pobliżu 71 i 73, ale 1 st. nie robi wielkiej różnicy, choć będą tacy, co powiedzą, że świat się zawali jak nie będzie 71 i 73 - kiera raczej nisko, niż wysoko - no i napęd, na którym damy radę wjechać wysoko (np: kaseta największa na 32-34) Chciałem kupić crossa i dać szersze opony, i w sumie nie żałuję że kupiłem jednak 29er. Głównie dlatego, że obecnie mam ramę z 3 cm dłuższą. Dlatego w moim przypadku, to co zadecydowało o kupnie 29er to właśnie te 3 cm. Nawet nie skok amora czy 0,5 st. różnicy kąta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
got3n Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 XTC 29er 2010 ; ) i ciut bardziej "budżetowo" 1350$ katalogowo, ciekawe czyżby Marzoch ma w planie wypuścić sztućce pod 29" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Przecież Marzocchi miał już co najmniej 2 sztucce pod 29". Jakies 4-5 lat temu bodajże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
got3n Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 no miał miał to oczywista oczywistość, ale miał przerwe a teraz wypuszcza nowe modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 O bombowcach na 29" to mniej wiecej od dwóch lat słyszę, ale konkretów brak. Fakt tu na zdjęciu jest coś takowego, ale cholera wie co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jestem po pierwszej jeździe moją nowiutką 29tką. Wypada podziękować wszystkim którzy mocno się przyczynili do tego wyboru. W szczególności użytkownikom Rulez, Huhu, Nabiał za oświecenie, że isnieje cóś takiego jak mtb na dużych kółkach jak też za wskazanie konkretnego modelu i celne rady. Wielkie THX panowie. Pierwsze wrażenia BARDZO pozytywne. Wjechał wszędzie gdzie sobie założyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
got3n Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 a coś bliżej ? Co to za sprzęt? Jakieś fotki może ? Chwal się !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jestem tak podjarany, że ręce mi się trzęsą i z fotki nic by nie było Także zdjęcie "poglądowo/sklepowe" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 b fajnie wyglada ta ramka bedzie co modernizowac jak mozesz, to zrob fotki tylnego widelca, chce zobaczyc jaka przestrzen miedzy opona a a widlami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Postaram się fotki zrobić. Teraz mogę powiedzieć, że jest tam b.ciasno ( do tego stopnia, że "wąsy" opony o nanominimetry mijają widelec na dole ) Bliziutko też do mocowania przedniej przerzutki. Co do modernizacji - czuję, że pedały już po kilku wypadach wymienię. Własciewie to już mogę zapytać co polecacie w rozsądnej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 shimano 520 najtanszy rozsadny zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Ja 520 nie polece. Uzywam i jesli jeszcze raz miałbym brac to 540 od razu. Po prostu sa całe z metalu. Pedały tez trzeba serwisowac, a plastikowe gwinty na tulejach 520 sa mało trwałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniekkrol Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 A połączenie plaformy i spd sprawdza się ? Bo nie nie wiem czy w najbliższym czasie kupię buty. no. Shimano-PD M324 http://www.centrumrowerowe.pl/10203081012/...24/Produkt.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 robimy OT w tym temacie, ale odpowiem ci że 324 są średnie, jako półśrodek się sprawdzają, kiedy się jeździ z SPD też, ale w zwykłych butach trzeba zawsze butem obrócić pedał na stronę "nie-spd", gdyż u góry jest najczęściej lżejsza strona pod SPD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 b fajnie wyglada ta ramka bedzie co modernizowac jak mozesz, to zrob fotki tylnego widelca, chce zobaczyc jaka przestrzen miedzy opona a a widlami Klaniam, Datego ja ciagle, niezmiennie i do znudzenia polecam produkty ktore wyszly spod reki Brant'a Richards'a (ex On-One, teraz Ragley). Ten pan poprostu wie co robi i wie na czym ludziom zalezy... W porownaniu do innych ram/rowerow sa tam wrecz CHORE ilosci miejsca... Polecam obejzec z jego nowej stronki jak wyglada sprawa przeswitow kola i korby w jego nowym, stalowym dziecku Niebieskiej Swini na razie tylko w wersji pod male kola ale Brant obiecuje ze niner tez bedzie http://ragley.posterous.com/blue-pig-info OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
got3n Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 no ładnie tyle co świat ujrzały pierwsze fotki XTC 29er a tu Santa prezentuje carbonowego full'a 29er'a o dźwięcznej nazwie TallBoy ; ) Swoja drogą ładnie "ubrany" nowe Elixiry CR Mag, 240s, 2 x fox no i xtr... rozpoznaje ktoś siodło? To WTB Silverado ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Ostatnio poszła mi dętka tuż przy otworze obręczy, obtarła ją chyba opaska (ostra i nieco przesunięta). Dlatego wczoraj wywaliłem te opaski i zastąpiłem taśmą izolacyjną, 3 warstwy). Musiałem też kupic kolejne dętki i ponownie wybór padł na Maxxisy 700 x35-45, waga katalogowa 140 g, ale realie wyszły po 117 g!!! Poprzednie miały koło 125 g. Mam nadzieje, że te 117 g, zamiast 140 g, to nie jakiś bład fabryczny, rozumiem nawet 10 g mniej, ale aż tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 a jest jakis on-one ze sztyca grubsza niz 27,2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Czerwca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Klaniam, A w czym problem przy sztycy 27.2? Jak masz wielkiego angsta zakladasz Thomsona lub Eastona i masz spokojna czaszke OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.