Svolken Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Nie mam 26'' w domu, ale mam crossa 28'' składanego od podstaw na ramie Orłowskiego. Na Mazovii nie byłem właśnie z powodu tego, że to duży cross, a nie małe 26''. Co do opon i dętek to do 28'' tez zamawiałem w internecie, więc tu nie ma problemu. Bardziej mnie interesuje w który model 29er, dostępny na polskim rynku, warto się przymierzyć. Głównie chodzi o ramę i amortyzator/y, bo koła zawsze można zapleść wg swoich upodobań i możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 W naszym kochanym kraju nie uświadczysz zbyt wielu 29" rowerów dostępnych w sklepach niestety. Najszybciej chyba Felta lub Garego Fishera. Amorki to to samo co w 26" tyle, że wybór mocno okrojony. W sumie będzie kilka modeli wszystkich firm do kupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 felt jak najbardziej, przy moich 188 19,5" jest super, chociaz po dluzszym uzytkowaniu zyczylbym sobie jednak 19", geometria genialna, w zasadzie nie widze w niej zadnych wad, chociaz przeszkadzaja 2 rzeczy, mianowicie wycieraja mi sie tylne widelki na wysokosci opony, pytanie czemu , a kolejny bol to troche za nisko umieszczona mufa, jak sie wjezdza na strome pagorki ze szpiczastym szczytem, to zwykle konczy sie zaryciem...chociaz ma to tez swoje zalety, mozna na to pomoc amorem 100mm, daloby to katy 72,5 i 71, o ile glowka fajnie, to podsiodlowa troche malo, ale obecnie mam setback 25mm, wiec mozna kupic prosta sztyce i bedzie zniwelowane z drobna nawiazka, dodam, ze lubie pozycje wysokokadencyjna z ostrym katem podsiodlowym nie wiem czy jedziesz, ale na zlocie bedzie pare 29erow do pomacania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Od siebie mogę napisać, że sztyca bez setbacka to bardzo dobry pomysł w tak długich ramach (przetestowane na moim Felcie RXC 19,5" , 26") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 no tak, tylko akurat przy obecnym ustawieniu siodla wzgledem mufy i tak mi to nic nie da, no moze poza zmiania styku pretow z jarzekiem temu wyglada na to, ze optimum to widelec 500mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svolken Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Panowie, Panie również, jeśli takie jeżdżą na 29er Od kilku dni przekopuję internet w poszukiwaniu czegoś dla siebie i potrzebuję bardzo konkretnej opinii. Ponieważ mam 190cm wzrostu i długie nogi, więc na 99% zakręciłem się na 29er i teraz potrzebuję opinii co do tych modeli: GF Paragon: http://www.ssc.pl/gf2009/Paragon.htm Felt Nine Pro: http://www.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=2391 Orbea Alma: http://www.orbea.pl/artykul/2.Rowery%20200....Alma_29er.html Orbea Lanza: http://www.orbea.pl/artykul/2.Rowery%20200...Lanza_29er.html Można również kupić samą ramę i składać od podstaw lub zamówić stalówkę u Orłowskiego, ale obawiam się, że wtedy popłynę w kosztach Może jest jeszcze jakiś inny model do którego nie dotarłem, a wart spojrzenia i zastanowienia, a przede wszystkim jest dostępny realnie a nie tylko w sieci? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 osobiscie garego bym kijem nie dotknal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Panowie, Panie również, jeśli takie jeżdżą na 29er Od kilku dni przekopuję internet w poszukiwaniu czegoś dla siebie i potrzebuję bardzo konkretnej opinii. Ponieważ mam 190cm wzrostu i długie nogi, więc na 99% zakręciłem się na 29er i teraz potrzebuję opinii co do tych modeli: Realnie najlepiej w Czechach kupować. Zdecydowanie wiekszy wybór. 29" Robi Superior i ma przedstawicielstwo w Polsce http://salonrowerowy.pl/index.php/product/show/id/86 Co do rowerów. GF albo ci pasuje albo nie. W przypadku Felta i Orbei ameryki nikt nie odkrył i masz dwa typowe 29" cross-country. Orbea jest troche dłuższa od Felta. A co do składania. Zalezy ile masz cierpliwości, jaką gotówką dysponujesz i ile i jak masz zamiar jeździć. Wybór rowerów w naszym kraju to po prostu tragedia i sposobem na złożenie dobrego roweru może być zakup, ramy z amorkiem i kołami za granicą i uzbrojenie całości po swojemu w kraju. Przynajmniej będziesz miał rower w 100% odpowiadający Twoim potrzebom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svolken Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Dalej nic nie wiem, ale jutro podjadę pomacać Orbea. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 nie wymagaj ogromnych porownan, bo wiekszosc jezdzila max na 2-3 29erach na tyle dlugo, zeby cokolwiek powiedziec, a dane katalogowe i umiejetnosc ich interpretowania nie zawsze sa wystarczajace, aby powiedziec cos konkretnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Może jest jeszcze jakiś inny model do którego nie dotarłem, a wart spojrzenia i zastanowienia, a przede wszystkim jest dostępny realnie a nie tylko w sieci? Jest : http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCBkM...636&eid=107 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svolken Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Też do obmacania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 - z przodu mam obecnie Sch. Smart Sam 1,75 (47), waga katalogowa niby 610 g, ale real 660 g.Tył to 29x2.1. Jak widać, te 1,75 bardziej przypomina opone 29-calową, niż klasyczną crossówkę Jest nawet szersza od WTB Nano Raptora 26x1,85 .... o 1 mm Mam małą prośbę, możesz podać dokładne wymiary tej oponki: -max. szerokość -odległość (wysokość) od obręczy do najszerszego miejsca -wysokość od obręczy Jak ktoś ma Continental Vapor lub Mountain King Pro 2,2", to też proszę o takie wymiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svolken Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Pomacałem się z Lanzą. Nawet pojeżdziłem kilka minut i nie wiem co powiedzieć. Rozmiar 20'' wydaje mi się zdecydowanie za mały. A może to tylko dlatego, że mój cross jest większy i ma zupełnie inna geometrię? Chyba potrzebuję długiego namysłu i jeszcze innych macanek. I jeszcze jedno.....czy wśród 29er są takie co zdecydowanie nadają się do maratonów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Mam małą prośbę, możesz podać dokładne wymiary tej oponki:-max. szerokość -odległość (wysokość) od obręczy do najszerszego miejsca -wysokość od obręczy Jak ktoś ma Continental Vapor lub Mountain King Pro 2,2", to też proszę o takie wymiary. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale chyba jest to: wysokość ponad obręcz 42 mm i szerokość 43 mm. Mowa o Sch. Smart Samie28x1,75 (47 mm). Zaś wspomniany WTB Nanoraptor 26x1,85 miał chyba 42 na 42. --- Kilka słów o starcie na 29er na maratonie. Bardzo ładnie spisywał się na płaskich i ubitych ścieżkach. Na podjazdach niestety niespecjalnie. Innymi słowy, jeżeli wyprzedzałem z 3-4 osoby na płaskim, to na podjazdach one ponownie mnie wyprzedzały Niekoniecznie musi to być wina 29er, bo z obecną moją (nad)wagą nie jest problemem mnie wyprzedzić na podjazdach. Średnią szybkość miałem o 2 km/h mniejszą niż poprzednio (o 10% wolniej), ale ważyłem 5 kg więcej + kontuzja. Muszę też powiedzieć, że w warunkach bojowych duże koła jakoś wyraźnie mi nie pomagały na nierównościach terenu. Przejazd przed kępy traw czy pastwisko stwarzał takie same problemy jak innym A może po prostu zapomniałem jak to było na 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 evo sprawdz laskawie czy nie wycieraja ci sie widelki od wewnetrznej strony na wysokosci bieznika opony...u mnie sa wytarte placki do golego alu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Wiotka rama ... no chyba, że koło, jeśli po obu stronach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 nom po obu, ale zeby kolo pracowalo wyhyleniami ponad 1cm z kazdej str to watpie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svolken Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Najpewniej piach i błoto wyciera lakier, ktory został źle położony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 tyle, że piach i błoto idą środkiem , a nie oblepiają opony po bokach na grubość 1 cm. Przyklej kawałek plastra na miejsca bez lakieru i zrób jakiś podjazd na twardym przełożeniu, lub kilka zakrętów pochylając rower i będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 hyhy ale to za jakies 2tyg opcje sa 2, o ktorych piszecie, jest to oczywiste, pytanie tylko, czy jest to feler mojej ramy, czy wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 evo - mógł by pomóc, napisz mu na priv-a . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Sprawdziłem, nic się nie wyciera, jest tam około 5-7 mm luzu. Jeśli chodzi o ramę, to problemów raczej nie ma. Przez 10 dni coś mi piszczało (głównie przy przyspieszaniu), ale przestało. Mam wrażenie teraz, że to chyba z amorka jednak Amorek słaby jakiś, co 2-3 tyg. muszę go dopompować. Axona z Krossa praktycznie nie muszę wcale. Wracając do ramy, to tylko ten dziwny luz minimalny na główce. W pionie wszystko na max ciasno siedzi, a mimo to minimalnie na boki się rusza przy dużym obciążeniu (na hamulcu). Może to wina sterów? Generalnie w niczym to nie przeszkadza, byle by tylko nie narastało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 tj luz na klockach w zacisku a amor chyba wadliwy ci sie trafil, bo moj trzyma idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Dużo nie spada, po prostu ustawiam go na SAG 1,5 cm, a po 3 tyg. jest około 2-2,2 cm. Czasem przy odkręcaniu zatyczki słychać, że to co uciekło się tam zgromadziło. Może za dużo ważę choć waga spada, już 5 kg mniej w 2 msc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.