Skocz do zawartości

29'er - czyli big wheels - coś dla oryginałów.

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś poklikam foty i w końcu normalnie pojeżdże chwile (śniegu masa).

Ty też nie masz podkładek, więc zyskam tylko na prostej kierze (bo jest niżej), no i może masz ciut wyższy mostek (mój ma 4 cm wysokości).

Może po prostu zmierz sobie na jakiej wysokości masz kiere od podłoża z rowerkiem prostym w pionie :)

Rure skróciłem ledwo o 1 cm (2 podkładki - około 9 g mniej :confused: ).

Zważyłem rowerek po zmianach, waży około 12,8 kg wg dwóch wag (mechaniczna i elektro).

Jeżeli założymy, że 29er bywają około 1,5 kg cięższe niż podobnej klasy 26er, to jest to odpowiednik 11-11,5 kg :blink:

http://images49.fotosik.pl/91/b34fdafdde7b9468.jpg

Kiera jest obecnie na wysokości około 99 cm, więc nie tak źle.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...7a70990b35.html

Zmiany:

- dodane pedały (docelowo spd) = +300g

Ubyło:

- zmiana kiery giętej 65 cm (243 g!) na prostą Accetna 172 g = - 71 g

- zmiana sztycy 35 cm Felta (342g) na 40 cm (261g) = - 81

- skrócenie rury i podkładek = - 25 g

- zmiana siodła z 383 g na Carbon 195 g = - 188

- wywalenie świecidełek i plastiku = - 90 g

Ubyło około 460 g

Jeżeli teraz ma około 12.8 kg, to bez zmian i z pedałami ma około: 13,5 kg (w sklepie bez pedałów 13,2)

Inne rzeczy będe zmieniał jak się wyjeździ. Opona niby lekka, a dętka?

Zważyłem rowerek po zmianach, waży około 12,8 kg wg dwóch wag (mechaniczna i elektro).

Jeżeli założymy, że 29er bywają około 1,5 kg cięższe niż podobnej klasy 26er, to jest to odpowiednik 11-11,5 kg :P

Mój rower 11,1 kg przy ramie 20' :(

Fajne - tylko jedna uwaga - nie fotografuje się ciemniego obiektu na tle białej ściany - bo później wychodzą takie niedoświetlone foty.

Bez lampy było gorzej, z dłuższym czasem naświetlania z ręki też nie ma sensu, a wynosić mi sie nie chciało na dwór, bo bym musiał zamykać.

Fota klikana na szybko (na zasadzie lepsze to niż nic), to nie modelka. Ciemniej ściany też u nas brak :P

Zadowolony?

Mój rower 11,1 kg przy ramie 20'

- no to gratulacje :( Ile ważysz? Zapodaj jakąś dobrą fote.

Amora jeszcze nie katowałem, raczej póki co normalna jazda (dopiero 4 wyjazdy bo w tyg mało czasu było).

Dopiero zamierzam go przetestować mocniej za tydzień. Ale najpierw będe musiał go utwardzić, bo chyba na niższą wage jest ustawiony.

Za to dziś poluzowała mi się obejma przerzutki przedniej na ramie i zablokował sie łańcuch. Kolesie z serwisu dali ciała, bo nie była za mocno przykręcona (zrobiłem jeszcze z cały obrót więcej).

Przy okazji stwierdziłem, że łańcuch jest za długi i poszły 2 ogniwa w pole (standardowo dali zapinke sramu).

Będzie Nowy FOX dla 29er w wersji RLC w kolorze Białym, czarnym i tytanowym na oś 15mm. Jak wiadomo SHIMANO w porozumieniu z lisem promuja ten nowy standart. Skoki 80, 100 i 120 mm. Premiera czerwiec 2009 roku. Polska- chyba premiery nie będzie - a może. Na razie CULT BIKES nie ściągał jakichkolwiek 29 - erów.

http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=504794

:)

Czy ktoś już szalał na nowy HiFI GF 29er :) - wersja 3? Jakie wrażenia?

Wy tak poważnie z tymi dętkami? Wiem że się troszkę rozciągną i "da się", ale nie łapie to gum częściej?

Bardzo łatwo to rozciągać na flaku, ale na mocno nabitej mam wrażenie, że dętka stara się wrócić do swojej długości/kształtu.

Nawet na tych lekkich dętkach na 26 cali ryzykujecie? :)

przyznam, ze jeszcze nie testowalem dlugoterminowo, ale wiem, ze wchodzi bez problemu, obecnie smigam na 29x2,1 i 622x35-43, ale przy wentylu jest wyczuwalne zwezenie, chociaz opona ulozona jest rowno i nie czuc tego podczas jazdy

sprawdzane na maxxis ultralight 26x1,95-2,1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...