nabial Napisano 25 Marca 2009 Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 jakbys mogl, to daj fotke roweru z profilu, zeby zobaczyc roznice wzgledem mojego, ile cm na tym zyskales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 25 Marca 2009 Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Dziś poklikam foty i w końcu normalnie pojeżdże chwile (śniegu masa). Ty też nie masz podkładek, więc zyskam tylko na prostej kierze (bo jest niżej), no i może masz ciut wyższy mostek (mój ma 4 cm wysokości). Może po prostu zmierz sobie na jakiej wysokości masz kiere od podłoża z rowerkiem prostym w pionie Rure skróciłem ledwo o 1 cm (2 podkładki - około 9 g mniej ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Marca 2009 Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 nom, to laczna roznica ok 3-4cm, bo sterowki nie ruszalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 25 Marca 2009 Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Zważyłem rowerek po zmianach, waży około 12,8 kg wg dwóch wag (mechaniczna i elektro). Jeżeli założymy, że 29er bywają około 1,5 kg cięższe niż podobnej klasy 26er, to jest to odpowiednik 11-11,5 kg http://images49.fotosik.pl/91/b34fdafdde7b9468.jpg Kiera jest obecnie na wysokości około 99 cm, więc nie tak źle. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...7a70990b35.html Zmiany: - dodane pedały (docelowo spd) = +300g Ubyło: - zmiana kiery giętej 65 cm (243 g!) na prostą Accetna 172 g = - 71 g - zmiana sztycy 35 cm Felta (342g) na 40 cm (261g) = - 81 - skrócenie rury i podkładek = - 25 g - zmiana siodła z 383 g na Carbon 195 g = - 188 - wywalenie świecidełek i plastiku = - 90 g Ubyło około 460 g Jeżeli teraz ma około 12.8 kg, to bez zmian i z pedałami ma około: 13,5 kg (w sklepie bez pedałów 13,2) Inne rzeczy będe zmieniał jak się wyjeździ. Opona niby lekka, a dętka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Marca 2009 Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 detki 160g, wiec lux, jak mi strzela, to sprobuje wcisnac maxxisa ultralight 26", bo ponoc da sie i dziala kierownica szooooook powiem ci, ze dosyc rasowo wyglada felcik, mostek na - i deska robia swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Marca 2009 Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Fajne - tylko jedna uwaga - nie fotografuje się ciemniego obiektu na tle białej ściany - bo później wychodzą takie niedoświetlone foty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 25 Marca 2009 Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Chyba, ze wie sie, co to jest korekcja ekspozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M29 Napisano 26 Marca 2009 Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Zważyłem rowerek po zmianach, waży około 12,8 kg wg dwóch wag (mechaniczna i elektro).Jeżeli założymy, że 29er bywają około 1,5 kg cięższe niż podobnej klasy 26er, to jest to odpowiednik 11-11,5 kg Mój rower 11,1 kg przy ramie 20' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 26 Marca 2009 Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Fajne - tylko jedna uwaga - nie fotografuje się ciemniego obiektu na tle białej ściany - bo później wychodzą takie niedoświetlone foty. Bez lampy było gorzej, z dłuższym czasem naświetlania z ręki też nie ma sensu, a wynosić mi sie nie chciało na dwór, bo bym musiał zamykać. Fota klikana na szybko (na zasadzie lepsze to niż nic), to nie modelka. Ciemniej ściany też u nas brak Zadowolony? Mój rower 11,1 kg przy ramie 20' - no to gratulacje Ile ważysz? Zapodaj jakąś dobrą fote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Marca 2009 Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 To fajnie evo, a teraz wrzuć jakąś porzadną fotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titikoles Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 EVO A jak z amorem? Czy Tora na QR nie jest za miękka bocznie. No i jak obręcze. Katowałeś je? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Nigdy nie słyszałem o miękkości bocznej Tory (inne wady by się znalazły) ... dziwne pytanie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Amora jeszcze nie katowałem, raczej póki co normalna jazda (dopiero 4 wyjazdy bo w tyg mało czasu było). Dopiero zamierzam go przetestować mocniej za tydzień. Ale najpierw będe musiał go utwardzić, bo chyba na niższą wage jest ustawiony. Za to dziś poluzowała mi się obejma przerzutki przedniej na ramie i zablokował sie łańcuch. Kolesie z serwisu dali ciała, bo nie była za mocno przykręcona (zrobiłem jeszcze z cały obrót więcej). Przy okazji stwierdziłem, że łańcuch jest za długi i poszły 2 ogniwa w pole (standardowo dali zapinke sramu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 osobiscie probowalem rozcentrowac kola i niestety to ja poleglem, oczywscie nie robilem 1,5m skokow, albo wjezdzalem na dzika przy 30km/h na 20cm kraweznik z wiotkoscia tory, to faktycznie przegiecie kawal materialu robi swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titikoles Napisano 28 Marca 2009 Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Miękkość - antonim sztywność. Słyszeć raczej trudno. Ale czytać juz łatwiej. Generalnie do 29er Amerykańce montują ośki 20mm. Szersze piasty i większa sztywność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 W tym wątku opisuję pojedynek 26 vs 29er, dla ciekawskich: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=49145 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titikoles Napisano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Będzie Nowy FOX dla 29er w wersji RLC w kolorze Białym, czarnym i tytanowym na oś 15mm. Jak wiadomo SHIMANO w porozumieniu z lisem promuja ten nowy standart. Skoki 80, 100 i 120 mm. Premiera czerwiec 2009 roku. Polska- chyba premiery nie będzie - a może. Na razie CULT BIKES nie ściągał jakichkolwiek 29 - erów. http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=504794 Czy ktoś już szalał na nowy HiFI GF 29er - wersja 3? Jakie wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
titikoles Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 CZY FORUM UMARŁO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gvalchmei Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 CZY FORUM UMARŁO? Nie umarło, tylko wszyscy korzystają z wspaniałej pogody i nabijają kilometry, a nie posty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 juz jestem w klubie w 90%, oby ostatnie przesylki doszly przed swietami to calosc poskladam i bedzie dorodny 29er. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Ok wszystko juz mam tylko detki pod szersze opony musze jeszcze kupic, poki co bede chwile jezdzil na cienkich oponach a do takich detki mam. Pytanie czy da rade przerobic obrecze mavica a317 disc na bezdetkowe za pomoca tasm i mleczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 co do detek, to 26x2,1 tez wchodza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Wy tak poważnie z tymi dętkami? Wiem że się troszkę rozciągną i "da się", ale nie łapie to gum częściej? Bardzo łatwo to rozciągać na flaku, ale na mocno nabitej mam wrażenie, że dętka stara się wrócić do swojej długości/kształtu. Nawet na tych lekkich dętkach na 26 cali ryzykujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 9 Kwietnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Klaniam, Ja nie ryzykuje. Mam na duzym kole Schwalbe Extralight... Katalogowo 140g, realna waga 120g W porownaniu z CST ktore realnie wazyly 225g to i tak super oszczednosc... W malym Conti Supersonic... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 przyznam, ze jeszcze nie testowalem dlugoterminowo, ale wiem, ze wchodzi bez problemu, obecnie smigam na 29x2,1 i 622x35-43, ale przy wentylu jest wyczuwalne zwezenie, chociaz opona ulozona jest rowno i nie czuc tego podczas jazdy sprawdzane na maxxis ultralight 26x1,95-2,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.