artwar Napisano 19 Marca 2009 Napisano 19 Marca 2009 To jeszcze real photo Michelinów XC/AT żeby pokzać bieżnik:
Rulez Napisano 19 Marca 2009 Napisano 19 Marca 2009 XC/AT - 26" - wyjątkowo miękki bieżnik, żadna inna opona nie łapie szyszek jak AT , bardzo łatwo wyrwać klocki przy "zabuksowaniu" - słaba przyczepność więc łatwo zrywają podczas np. podjazdu , leżą u mnie w piwnicy, bieznik prawie nie zjechany, znaczne ubytki klocków , a najbardziej wkurzało mnie łapanie szyszek , nie umywają się do NN. To tyle OT.
artwar Napisano 19 Marca 2009 Napisano 19 Marca 2009 To jeszcze kończąc temat geometrii z mojej strony wymiary Meridy Crossway 8700 (zmierzone przeze mnie): S/T - 460 T/T h - 605 C/S - 450 H/T - 120 W/B - 1085 Kątów nie mierze. Hm, tak patrzę i prawie to samo co nr 1. z tabelki-zagadki sadfreaka .
evo Napisano 19 Marca 2009 Napisano 19 Marca 2009 Tutaj porówanie 5 modeli w tym jednego crossa (Kellys). Jeżeli GF i Felta uznać za rasowe 29er, to inne modele mają większość wartości pośrednich między nimi lub bardzo zbliżone. http://images50.fotosik.pl/87/d8fe5f3f80f40192.jpg A tutaj porówanie GF i Felta, wyraźnie widać róznice w kątach czy rozstawie. http://images43.fotosik.pl/87/9ae151316a0d75e7.jpg modele 17,5.
Huhu Napisano 20 Marca 2009 Autor Napisano 20 Marca 2009 Chciałbym zauwazyc jedno. Ta merida to nie jest typowy cross, bo typowy ma górną rurę 570-580mm przy rozmiarze 19" i w terenie (szczególnie pagórkowatym) jest dużo mniej sprawny. Jeśli miałbym brac ramę o takiej geo jak merida to bym kupił 29" jakąkolwiek bo nie ma problemu z grubszą oponą. Tylko po to by sie nie ograniczac, bo jest to po prostu bez sensu. Udowadnianie równości crossa z 29" jest bezcelowe bo to rowery stworzone do innego stylu jazdy. Zresztą jakbym miał zamiar budowac rower sportowy na płaski teren to bym kupił crossa, tyle, ze z przedrostkiem cyclo-.
zekker Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 A zmieniłes już korby ? , jeśli tak, to teraz możesz zmieniać opony. Jeszcze nie, ale są w planie. Teraz po prostu kończą się obecne opony i się zastanawiam co brać.
artwar Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 Chciałbym zauwazyc jedno. Ta merida to nie jest typowy cross, bo typowy ma górną rurę 570-580mm przy rozmiarze 19" i w terenie (szczególnie pagórkowatym) jest dużo mniej sprawny. Jeśli miałbym brac ramę o takiej geo jak merida to bym kupił 29" jakąkolwiek bo nie ma problemu z grubszą oponą. Tylko po to by sie nie ograniczac, bo jest to po prostu bez sensu. Tak i szukałem odpowiedniej ramy 29er (jak widać po moich bodajże styczniowych postach), tyle że nie znalazłem takiej która miałaby mocowania bagażnika, v-brakeów i pozwoliła na założenie sakw bez ocierania o nie piętami. W tej chwili jestem zmuszony łączyć w jednym rowerze funkcje jazdy w terenie/miejskiej/z sakwami.
Rulez Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 Chciałbym zauwazyc jedno. Ta merida to nie jest typowy cross, bo typowy ma górną rurę 570-580mm przy rozmiarze 19" Nie wiem skąd "artwar" wytrzasnął te wymiary - jako żywo nie znalazłem takiej Meridy , w katalogu przy 18" rama horyzontalnie ma 575 mm. W dodatku kąty katalogowe są podane dla widelca o wysokości 450 mm Teraz po prostu kończą się obecne opony i się zastanawiam co brać. Jeśli zmienisz opony na szersze o wyraźnym bieżniku - odrazu odczujesz wyraźny wzrost oporów toczenia, zwłaszcza odczuwalne to będzie w terenie , na podjazdach.
artwar Napisano 20 Marca 2009 Napisano 20 Marca 2009 Nie wiem skąd "artwar" wytrzasnął te wymiary - jako żywo nie znalazłem takiej Meridy , w katalogu przy 18" rama horyzontalnie ma 575 mm.W dodatku kąty katalogowe są podane dla widelca o wysokości 450 mm Moja rama to Merida 8700 z 2006 roku, z późniejszych lat mają inną geometrię.
evo Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Kupiłem Felta Nine, niby rasowy 29er, więc będziemy go testować na dniach Mam kilka rowerków, XC na kołach 26 cali, 28 calowca i teraz 29 calowca Pobadamy je w róznych warunkach (od równej szosy, po teren z podjazdami) na tych samych trasach, zobaczymy czasy Wszystkie ramy są pod mój wzrost, waga też mam odpowiednią pod 29 er (82-88 kg), więc ten ciut cięższy rower nie powinien być przeszkodą. Bo w końcu co innego 2 kg więcej dla osoby o wadze 60 kg, a co innego dla osoby 85 kg. Zbadam to co do sek i powiem, czy się opłacało. Jak pobadam, to chyba jeden z nich sprzedam
nabial Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 tylko daj te same kierownice, bo felt z ta 660 jest jak zagiel
titikoles Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Czy ktoś plótł koła 29er? Chodzi mi o plecenie na 4 krzyże. Teoretycznie wzmacnia sztywność boczną... Jakie macie doświadczenia. Cztery krzyże plotłem dwa razy w życiu. Kross Przasnyski to kiedyś często robił...
evo Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Pierwsze wrażenie niestety nie najlepsze Czułem się jak dziadek wybierający się na grzyby do lasu Na pewno wymiana kiery na węższą, bo faktycznie te 660 mm postawione wysoko i cofnięte to tragedia. Będzie prosta i mostek na minus. Może to poprawy wyraźnie pozycje. Dziś też jeździłem na tym crossie Kellysa i pierwsze wrażenie na nim (Kellysie) było lepsze. Na Felcie jak mówie, pozycja była wyprostowana przez kiere, a prowadzenie w sumie nawet nerwowe (jak na takie koła). Pewno przez krótki mostek i ten kąt 72*. Może to i być w pewnym sensie zaleta, bo skrętny bardzo, no ale gorzej na zjazdach. Co tam jeszcze radzisz wymienić, ile ważą opony i dętki? Obręczy raczej nie będe wymieniał, bo jeśli lekkie to ok, jak cięższe to może wytrzymałe bardziej - też ok. Z moją masą i tak dużym kołem na 32 szprychach nie chce mega lekkiej obręczy. O dziwo jak go się unosi to wydaje się w miare lekki, bez pedałów może faktycznie mieć te katalogowe 13,1 kg (jeszcze nic nie ważyłem). Sztyca 35 cm, troszke krótka przy ramie 17,5, być może do wymiany.
nabial Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 opony po 610g, detki 150-160g wiec tutaj nie ma jak urwac, felgi 585g, bo tj szersza wersja do am, sztyce od razu wymienilem, bo tez za krotka byla, bic wage najlepiej na rurkach, piastach, zaciskach kol, siodla tego standardowego nie mialem, to nie wiem... no i haple tez ciezkawe...jesli masz kompletny rower to kaseta/korba tez klocki, pozniej to 0,5kg na amorze mozna urwac dziwi mnie, ze piszesz o nerwowosci roweru...porownujac do a6 z prosta kiera, to jest lagodniutkie cusik...a dzieki szerokiej kierownicy mozna kosmicznie nad nim panowac, ale jak pisalem...nawet jak nie wieje to przy 35km/h doskonale czuc, ze cos szybko traci sie sile ogolnie, to nie oceniaj roweru, poki nie zmienisz piast i nie upewnisz sie, ze na 100% nie ocieraja hample, szczegolnie przod, bo ja po pierwszych jazdach martwilem sie, ze szybko sie mecze, rower jakos ucieka na boki w sniegu, a okazlo sie ze pomimo codziennych regulacji, przod lekko ocieral...jak juz z tym sie uporalem, to wydalo sie, ze jadac z gorki musze dokrecac, zeby utrzymac predkosc...a tu juz wina cudownych kulek
Rulez Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Na pewno wymiana kiery na węższą, bo faktycznie te 660 mm postawione wysoko i cofnięte to tragedia.Będzie prosta i mostek na minus. Może to poprawy wyraźnie pozycje. Skoro teraz rower jest nerwowy, to po takiej zamianie będzie nie do opanowania ....
evo Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 Te firmowe oponki mają 610 g? Wyglądają jakoś tandetnie (sama mieszanka gumy), a takie zawsze dużo ważą Ale jeśli masz racje to fajnie. Może nerwowy to za duże słowo, po prostu spodziewałęm się innych reakcji, ale coś czuje, że na zjazdach może być cięzko, sprawdze na dniach. Myśle że to przez to, że siodło miałem ciut za nisko (krótka sztyca), a kiera była jakoś dziwnie blisko, więc byle ruch i już reakcja. Kiere dam dalej, siodło wyżej i może wróce do pozycji, do której się przyzwyczaiłem. Po prostu miałem wrażenie, że się w nim dusze, taki ściśnięty Sądze, że kwestia przyzwyczajenia, najbardziej i tak czekam na testy. ps. co do piast, po ich zmianie aż taka różnica? Tarcze faktycznie z 2x mi się obtarły, ale już jest ok (chyba).
Rulez Napisano 21 Marca 2009 Napisano 21 Marca 2009 A jaki to rozmiar , 17,5 (18,5 jeśli model 2009) w tym wypadku jest optymalny.
evo Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Mam 17,5, przekrok jest mniej więcej na tej wysokości co w 19` Krossa A6 - więc rozmiar idealny. Kiera natomiast jest 10 cm! wyżej! Spieramy się nieraz o to, że w jednym biku główka ramy jest większa/mniejsza o 5-10 mm, tylko co z tego, że w Flecie jest niby mało, jak cała nadbudówka nad główką (podkładki, tuleja zwężająca) jest potężna na kilka cm. Po zabawie z mostkiem i kierą, pewno obniże to z 5 cm, ale nadal będzie wyżej niż w A6 (może tak wysoko, jak w A6 na plusie). Rama niby na mój wzrost (180), ale kokpit robi chyba dla kogoś o wzroście z 190 cm. Nie rozumiem tej polityki Felta i innych .... 29er. Po to się robi krótkie główki, niższe amorki (80 mm), by kiere dac niżej, by pozycja była bliska 26er. To po jaką cholere robią tam nadbudówke wysoką jak WTC? To już lepsza by była główka ciut wyższa, kosztem tego badziewia wyżej, sztywniej by było może. http://www.feltracing.com/09/images/catalog/xl/9046.png nawet w droższym modelu to jest: http://racerscycleservice.com/wp/wp-conten...9/nine-team.jpg ps. jednak mam problem z tarczą (po ponownym włożeniu koła, okazało się, że klocki nie wpuszczą tarczy), będe tez musiał dolać oleju.
nabial Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 co to tarcz, to ja wlasnie upuszczalem troche oleju, pomoglo, ale z tylu jakby 1 tloczek bardziej pracowal niz 2, przez co przed rozgrzaniem ostro piszcza i slaba efektywnosc...(domniemam ze wlasnie przez to) opony sa naprawdę przyzwoite, ale raczej dzieki wiekszej pow styku i szerokiej feldze, anizeli watpliwej jakosci maxxisa ten komin to chyba taka amerykanska spuscizna...niestety
Rulez Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Nie rozumiem tej polityki Felta i innych .... 29er.Po to się robi krótkie główki, niższe amorki (80 mm), by kiere dac niżej, by pozycja była bliska 26er. To po jaką cholere robią tam nadbudówke wysoką jak WTC? Tylko , że amor 29" o skoku 80 mm ma wysokość 490 mm - co daje dobre 30 mm więcej niż 26", główka Felta nie jest wysoka 110 mm przy 17,5 - to chyba lepiej , że dają wyżej, przeciez nie znają potencjalnego klienta - skrócić zawsze można , wydłuzyć nie ... to chyba logiczne ...
fabio Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Witam. Czy ktoś z was orientuje się gdzie w kraju mogę dostać jakieś koła 29" ? Nawet pod zamówienie... Dzięki za info.
Rulez Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 Gotowe np. tu: http://www.ssc.pl/bontrager2009/RYTHMCOMPDISC.html A na zamówienie złożą wszędzie ...
evo Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 No własnie nie za bardzo da się skrócić .... tam jest taka podkładka zwężająca, tego nie da się wywalić (funkcja przejściówki). Realnie więc główka ramy + przymusowe podkładki to więcej niż w Krossie A6. Jeszcze jest tak pechowo, że są tam 2 typowe podkładki po 0,5 cm i niestety nie da się tego przenieść niżej .... Ta jedna najwyższa by praktycznie nie trzymała, bo by była tylko na 1 mm kontaktu z rurą amora. Bym musiał kupić podkładke 8-10 mm, lub obciąć z kilka mm rure. Tyle zachodu dla kilku mm? Nabial, też masz taką luke między podkładka a główką: http://images38.fotosik.pl/85/bbb473d049ce13d0.jpg - nie wiem czy tak było, czy też pojawiło się gdy podmieniałem mostek. Gdybym to zlikwidował (a nie wchodzi), to może bym mógł dac mostek pod podkładki. Moje pomiary: http://images48.fotosik.pl/89/007451e5b817cfca.jpg A tu foto: http://img26.imageshack.us/img26/571/2biki.jpg ps. czy da się wyregulować tarcze, gdy za mało oleju?
Rulez Napisano 22 Marca 2009 Napisano 22 Marca 2009 No własnie nie za bardzo da się skrócić .... tam jest taka podkładka zwężająca, tego nie da się wywalić (funkcja przejściówki). Realnie więc główka ramy + przymusowe podkładki to więcej niż w Krossie A6. Jak się bardzo uprzesz , to mozna zmienić stery, albo stoczyć górną podkładkę, można też szukać niższego amora. A ciekawe jest to,że Nine Pro ma takie same stery tylko niższą podkładkę redukującą !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.