Skocz do zawartości

29'er - czyli big wheels - coś dla oryginałów.

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra chłopaki pełna mobilizacja ; ) Potrzebuje ramy do 29er budżet 1500zł. On One scandal odpada teraz jest nowa wersja z hakami pod SS i niewymienialnym hakie przerzutki i póki co nie wiadomo kiedy bedzie stara wersja dostępna;/ coraz mocniej myśle nad Superiorem Team 29 niestety polski dystrybutor stwierdził ze nie bedzie jej mial w sprzedazy i nie moze sprowadzić. Udało mi sie jednak znaleźć sklep 40km od granicy który ma ją w ofercie cena ok 1100zł http://www.superior.cz/en/models-2009/fram...ike.html?id=230 tak to wygląda, a tu link do sklepu http://rebelbike.com/shop/produkt/ram-superior-team-29.html. Miał ktoś moze stycznosć z ramami tej firmy? A może ktoś ma jakiś inny pomysł ?

Ktos tu o superiorze pisal , chyba Huhu i chyba negatywnie.

A co ci przeszkadza w On onie ? niewyienny hak ? przeciez jest stalowy wiec to żadna wada bo bez problemu sie wyprostuje

Ja superiora posiadam. I nigdy negatywnie o nim nie pisałem, bo mi odpowiada. Mam najtańszy model więc cudów nie oczekiwałem.

Nowa geometria jest nieco zmieniona w stosunku do poprzedniej. Przede wszystkim skrócono ogon, który obecnie jest standardowej długości, a był dośc długi. Ta rama za tę cenę czyli ok 1000zł (przy kursie 17zł/10koron tyle gdzies wyjdzie) to nawet jak na 26" rower byłaby dośc lekka.

O firmę bym się nie bał bo na ich rowerach jeździ Tereza Hurikowa, a to taka czeska gwiazda kolarstwa młodego pokolenia.

Poszukałbym jeszcze Felta, albo zastanowił się nad Orbeą Lanzą 29.

Co do Rometa. Ta cena to absolutnie dolna półka 29" i rower za tę cenę jest rekraacyjny i jest ani wyższa, ani niższa niż u konkurencji. A porównywanie 29" cenowo do 26" to jakieś kompletne nieporozumienie. Radon i Cube póki co dużych kół w ofercie nie mają i wątpie by w najbliższym czasie wprowadziły.

mnie juz powoli denerwuje, ze ramy on one scandal nie sa dostepne. jakby byla dobra alternatywa maksymalnie do 1500 zł to może i bym wspólne zamówienie zrobił, albo nawet po to pojechał . warunek dla mnie to długa górna rura, rozmiar minimum 21" takie jak w scandalu czyli z długą rurą, lub 21'1 lub 22". waga dla tego rozmiaru to 1750 gramów max, geometria do maratonów, mniej pod xc. wytrwale czekam, aż będzie jakaś opłacająca się alternatywa, ten superior nie wygląda źle, chociaż szkoda, że to nie scandium.

A jednak w CRC pojawił sie Scandal w 19,5 rozmiarze ; )

To co byście wybrali ? http://www.superior.cz/cz/kolekce-2009/ramy/bike.html?id=230

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=21635

Superior 1100zł Scandal 1400zł

Superior optycznie ładniejszy i lżejszy ale nie wiadomo jak ze sztywnoscia i lakierem, znowu Scandal chwalony wszędzie. Dylemat a zamówic trzeba na dniach...

mx2my1.th.jpg

Uff, szybkość chodzenia tego forum poraża...

A wrzucilbyś jescze zdjęcie frontalnbe w dobrym oświetleniu? Na pewno jest to zaplot 4X.

...

Tak to 4 krzyże. Jakie to szprychy i ich długości? Przy tylu krzyżach taka fajna gwiazdeczka wychodzi. Kto cię namówił na 4 krzyże lub ktoś ci odradzał?

A co ty Chuck'u pierdzielisz? Toż to zwyczajne 3 krzyże.

bo sie napalilem na scandala na koniec zeszlego roku i trwam w przekonaniu ze to najlepszy wybor z obecnych w tej cenie. jedyny minus, ze jest nieobecna. odkladam siano na reszte roweru w tej chwili, jak bedzie dostepny za miesiac to kupie za miesiac, jak za pol roku to za pol roku, chyba, ze sie wczesniej zlamie to kupie cos alternatywnego typu superior.

Zatem pytanie: Gdzie, za ile, ile to-to wazy lub bedzie wazyc? Bo na stronie Ninera nie wiedze poza info ktore zapodales... Pewnie prototyp i jeszcze nie dostepny...

Ponoc koniec marca, bo teraz wchodzi do produkcji. O jakieś info to pewnie tylko u źródła wiedzą, a testy były w dziale Niner bikes na mtbr. Jak ktoś lubi AM i ma gdzie jeździć to czemu nie. Kiedyś nad nim myslałem tylko tego skoku to bych nie wykorzystał.

Witam.

Od jakieś godziny dzwonie sobie po dystrybutorach, sklepach... chce kupić dobrego "ninera" no i nie ma, chyba kryzys wziął na całego branżę rowerową też. Bardzo spodobał mi się rower GT Zaskar NINER, szybko odnalazłem dystrybutora i co sie okazało ? ... że na Polskę sprowadzono tylko jedną sztukę na dodatek małą M-kę i tyle w temacie. Dalszym tropem swoją uwagę zwróciłem na rowery Felt NIner Race, Comp.. wyższe modele są już na karbonie... tutaj z kolei okazało się że coś tam jest na składzie celnym ale nie wiadomo do końca co i w jakiej cenie...

Zwracam się z prośbą o jakieś namiary na ninery... bo przy moim wzroście 194 cm i wadze 105 kg, roweru na kołach 26" nie kupie...

popytaj o to http://www.orbea.pl/artykul/2.Rowery%20200....Alma_29er.html

felty beda kosztowac zaleznie od euro, mam najtanszy model i polecam, ale radosc z jazdy pojawia sie dopiero po wyrzuceniu "paru" kiepskiej jakosci czesci, rama genialna

jeszcze jedno, nie bede zakladal tematu w "sprzedam", bo malo kto bedzie zainteresowany - mam do sprzedania 2 praktycznie nowe oponki 29x2.1 Maxxis Ignitor kevlar, wagi realne 610g/szt, u nas nie do dostania, cena okazyjna, do dogadania jak cos to priv

Ta Orbea Alma jest wywalona w kosmos, ciekawe jaka bedzie cena...

Jako ze mieszkam niedaleko granicy z Czechami, znalazłem duzy sklep w Ostrawie... http://www.mojekolo.cz/panska-kola/horska-kola-29-

Zobaczcie ile mają 29'erów w ofercie !!! w jednym sklepie, my znowu 10 lat za murzynami jesteśmy...

czy komuś z Was mowi coś marka PELLS ? zaciekawił mnie też jeden bike właśnie z tego sklepu, rama wygląda bardziej na race... http://www.mojekolo.cz/4729-pells-razzer-629

A najciekawsze jest to, że nie mają rowerów rodzimych producentów czyli Authora i Superiora.

A to, ze jesteśmy 100 lat za murzynami to wiadomo od dawna. Chyba, zaden dystrybutor nie ma pełnej oferty jakiegokolwiek producenta. Zawsze czegos brakuje, a nawet jesli jest na stronce to kupienie tego graniczy z cudem.

Mówię w Polsce o 29 erach jest mówieniem o rzeczach chyba wręcz kosmicznych bądź z pogranicza handlu bronią(oczywiście przesadzam). Jest, każdy wie, że jest to dostępne, jednak nie w Polsce. W Polsce tego nie ma. Trzeba szprzęt ciągnąć ze Stanów (najczęściej). Polscy dystrybutorzy wiedzą co jest najlepsze dla Polaków. Chciałem zakupic obręcze EQUALIZER SR w szerokości 27. Dzwonię do polskiego dystrybutora i pytam sie o obręcze. Odpowiadają mi, że nie ma na to popytu, że to się nie sprzeda. Mówię, że sam znam kilkanaście chętnych a do gór ma 600km(SZTETIN). Nie i kropka. Jak Polak to ma jeździć na 26 calach. W życie nie polecę nikomu twardoogonowej ramy 29er z aluminium. Polecam tytan. Nie wspomniano o mistrzach Rychtarskim i Orłowskim. Potrafię zrobić coś dobrego w stali i to za niezłą cenę. Tytan jest jednak dość drogi... No i to jest jego wada. Chociaż perfekcyjnie tłumi wibracje.

Mechaniczne tarczówki?? Łatwiej podpiąć pod ramę i regulować. Tańsze w zakupie. Tańsze w eksploatacji.

Czy ktoś robi fulle 29er z carbonu? A czy ktoś ma jakieś linki do news-ów o 29er FS Gianta. Może będzie Nawet TRANCEX ze 125mm skoku. ;)

No i słuchy krążą, że cały sprzęt będzie potwornie drożał. Nie mówię o złotówce. Tylko o $ i Jenie. ;)

No i czy nie lepiej kupić stalową ramę na mufach z nanostali, która świetnie tłumi wibrację od gów..... aluminium które nic nie pochałania jedynie doskonale przenosi wibrację na nadgarstki (choroba młociarzy) i wytrzęsie kręgosłup. Aluminum to nie jest dobry materiał na ramę- no chyba że do Fulika.

• Mod Team

hmmmm....

Ale czy ktos robi stalowe ramy w specyfice MTB (niezaleznie od tego pod jaki rozmiar kol...) na mufach? Oczywiecsie pewnie mozna przekonac Orlowskiego, Kondeja, Rychtarskiego czy jakiegokolwiek budowniczego ram na swiecie aby polutowal mufowana ramke pod duze kolka... Osobiscie wpolczesnych ram "gorskich" na mufach jeszcze nie wiedzialem, wszyscy zas producenci przez ktorych przeszedlem w poszukiwaniu ramki przed zakupem Inbred'a uzywali techniki "lugless"...

OSTRO!

I.

takie zapytanko, z czego wynika zagraniczna mania stosowania tarczowek mechanicznych?

Raczej amerykańska. Zauważ, że mechaniczne tarczówki(mowa o tych markowych oczywiście) to domena Avida i Hayesa. Maja po kilka modeli w kolekcji u innych producentów bywają pojedyncze i raczej rzadko spotykane.

Odpowiedź jest prosta. Mechaniczne hamulce są mniej skomplikowane w budowie, łatwiejsze w eksploatacji i da się je naprawić w terenie.

My europejczycy (a także azjaci) przywiazujemy (za)duża wage do detali i doskonałosci technicznej. Prównaj sobie nasze i amerykańskie samochody. Z rowerami jest tak samo. Ma fajnie wyglądać i fajnie jeździć. Nie ma sensu sobie zawracac głowy jakimis pierdołami takimi jak waga czy łozyska w kółeczkach tylnej przerzutki. Koko dżambo i do przodu gdzie oczy poniosą.

Wg mnie to jest też jeden z głównych powodów dlaczego w Polsce jeszcze długo 29" nie będzie popularne. Sam łapię sie tym, ze porównuję rowery patrząc tylko na ich graty. A 29" mają je duzo gorsze w tej samej cenie co 26". Jak ktoś ma wydac min te 3000 zł na duze koła to się 3 razy zastanowi bo za tę cenę ma 2 klasy wyższy osprzęt w rowerze z tradycyjnymi. I wybierze ten "obiektywnie"(osprzet) lepszy.

Chuck stara sie wszystkim wmówic, ze 29" są wybawieniem swiata od "małych kich". Nie prawda, są od nich po prostu inne i ta innośc sprawia, ze dla niektórych osób sa lepsze. Ale nie dla wszystkich, śmiem nawet twierdzic, ze dla pewnej wąskiej grupy osób. Mam tylko nadzieję, ze nie wywołam wilka z lasu tym stwierdzeniem.

Zresztą fajnie by było się dowiedziec dlaczego akurat wybraliście 29". U mnie to było tak, że pojawiła sie aukcja na allegro i mogłem nabyc rower ten który mam za 2000zł. Na droższy musiałbym czekac jakies pół roku i pewnie bym nabył do tego czasu cos na 26" kołach, bo na czyms bym chciał jeździć.

tak wlasnie myslalem, ze amerykance, jakby nie bylo prostacy swiata, potrzebuja rownie prosto dzialajacego sprzetu

mnie zmusil fakt, ze przy 19" (wg mnie najwiekszy rozmiar ramy, w ktorym na 26" rower zapewnia normalna pozycje nie narazajac spojenia) i mostku 130mm jezdzilo sie tak, ze w ostrzejszym terenie zjazdy konczyly sie albo otb, albo fuksem, ktoremu towarzyszyl niemaly stres

krotko mowiac obiektywnie stwierdzam, ze kazdy czlowiek o wzroscie 188cm jest ciutke za duzy na 'kiszki', teraz smiga sie cudownie, chociaz jeszcze nie praktykowalem hardkorowych podjazdow, masy moze i nie czuc (13kg) ale opory powietrza sa ogromne - wyprostowana sylwetka, kiera 660mm

Nie sposób się nie zgodzić. 29 dla każdego powyżej 180 cm wzrostu niesie wszystkie swoje zalety. Osoby którym dawałem przejechać się swoją starą 29 er-em a miały poniżej 175 cm twierdziły że maszyna jest "Jakaś zaduża". 26 ma swoje zalety, oczywiście. jest bardziej zwrotna. Ale dla moje 7-letniej córki 26er jest na razie za duży i jeździ na 20er. Dla każdego według potrzeb ;)

Mechaniczne tarczówki robi też SHIMANO i ma więcej modeli niż HAYES. Robił je też RST. Moim zdaniem były słabsze od V-BRAKE XT czy AVID-ów.. Rychtarski chwalił mi się specjalnymi mufami o profilach owalnych. W końcu daje gwarancję choć wiadomo że taka maszyna nie nadaje się do extremum tak ja i glin. Nie ma też problemu z kupienie CR-MO spawanej stalówki. Chuck z pewnością bez problemu wskaże.

Mimo wszystko polecam tytan. Ma 26 na tytanowej ramie z piastami na osiach tytanowych. Itd. Jak przesiadłem się z aluminium- Panowie, różnica jest kolosalna. Wprost niewyobrażalna. Nie drętwieją ręce na trzęsących zjazdach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...