Skocz do zawartości

29'er - czyli big wheels - coś dla oryginałów.

Huhu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zgud -->

No to ja podobny budżet na koła mam :) Ja wybrałem :

Obrecze DT x470 32h

Piasty tył Nuke Proof Generator/ przód Hope 2 pro

Szprychy tył/przód Sapim Race

Lekko ponad tysiąc wychodzi przy aktualnym niekorzystnym kursie walut. Domyślam sie ze nie chcesz tylne piasty bo wynalazek i nie sprawdzona :) Więc na tył mozesz wbić Hope 2 pro/Novatec'a z tej serii light albo DT 340 ;)

Napisano
co kto lubi w sprawie kulki vs maszyny

ja napisze jedno waże 73 kg, mam novatec 2/4 łożyska [przód/tył] nabial ma teraz na deorkach, a waży ~92kg

i jadąc z górki musiał grubo dopedałować żeby się z mną zrównać... to świadczy wg mnie tylko o jednym, kulki nie i szamano też nie :)

rozwijajac powyzsze - jak mialem novateki (zgud tez tylko, ze ja tyl na 2 maszynach), w ktorych juz padaly lozyska, to sytuacja byla odwrotna i to zgud martwil sie, ze musi dokrecic, co do czynnikow dodatkowych, to on mial opony 1,75 o lagodnym biezniku, a ja mythosy, ktore slickami raczej nie sa

co do tych lozysk, to krotko rzecz ujmujac tanie piasty na tyl z 4 lozyskami to niewypal i lepiej trzymac sie od nich z daleka ;)

Napisano

no właśnie też tak na razie myślę, z tym że na tył obręcz tn 719 raczej

i piasty chyba komplet 340, zobaczymy może uda mi się dorwać w dobrej cenie

i kurcze właśnie przez ten kurs walut chyba jednak w Polszcze będę kupował, bo nie zapowiada się na wzocnienie złotego ;)

dzięki za odpowiedź czekam jeszcze na inne propozycje

Napisano
Ja właśnie dziś zrobiłem kółko tylne na Mavicu A719 36 otw., szprychy DT, piasta XT FH-M760 (wcześniejsza wersja z mniej awaryjnym bębenkiem), zaplot 4 krzyże. Cena z zaplotem w serwisie to 330 zł, waga 1,28kg.

Można poprosić o zdjęcie tego kółka? a dokladniej zaplotu?

Napisano
Ja właśnie dziś zrobiłem kółko tylne na Mavicu A719 36 otw., szprychy DT, piasta XT FH-M760 (wcześniejsza wersja z mniej awaryjnym bębenkiem), zaplot 4 krzyże. Cena z zaplotem w serwisie to 330 zł, waga 1,28kg.

U mnie tylne koło na obręczy DT 7.1 32 otw., szprychy DT comp, piasta XTR z zaciskiem - waga 1090 g. Wystarczą mocne DT comp 32 szprychy. Nie ma potrzeby 36 szprych.

Napisano

Dołączając się do dyskusji o kulkach to nie znam nikogo kto z maszym na kulku wrócił,no chyba że na Campe, hehe.

A co do obręczy i szrych to rzy ocnyhc sprawdzonych obręczach 32 otwory powinno być ok - 36 to polecam da tych co mało nie ważą i zakładaja super lekki obręcze do 29er lub dla sakwiarzy

Napisano
Można poprosić o zdjęcie tego kółka? a dokladniej zaplotu?

Proszę:

mavicxtdp5.th.jpg

Czy są to rzeczywiście "4 krzyże" może ktoś potwierdzi, ja się nie znam :). W każdym razie - zaplot bardzo mocny, na tak zaplatanych kółkach przejechałem w sumie jakieś 8kkm (także z sakwami + moja waga 90-95 kg) i przez ten czas poszła mi tylko jedna szprycha (a i to raczej po uszkodzeniu przez spadnięty łańcuch).

Napisano

A wrzucilbyś jescze zdjęcie frontalnbe w dobrym oświetleniu? Na pewno jest to zaplot 4X.

Dlaczego więcej szprych w 29erach?

Otóz piasty sa wzglednie węższe w stosunku do rawki niżli w 26erach. 135 i 559 vs 135 i 622. Dla takiej samej siły koła potrzeba o 11% szerszej piasty i szerszych szprych lub większej ich ilości. Tak jak w matematyce dodajemy do obu stron lub odejmujemy.

Napisano

Czy te koła pod Vki Artwar zrobiłeś ? Do jakego roweru masz zamiar je dołożyć ?

Ja jeździłem kiedysna obreczach 521 potem na 719 pod 26 cali i to narawde pancerne koła, predzej przetra sie rawki niz one sie pokrzywia jesi dobrze nacagniete szprychy sa

Napisano

mam pytanie...

od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wymiany amorka w moim rowerze(26")... i pomyślałem że może warto wrzucić sztywny widelec i 29" kółko..?

i tu pojawia się pytanie do was:

jestem całkowicie zielony; macie jakieś propozycje widelec+koło(kompletne lub 'składak') pod V-brake'i(są jakieś wady V-ek przy większych kołach czy to bez różnicy?!)

na wadze mi nie zależy ale kowadła targać nie chcę... roweru używam i do dłuższych wycieczek(sakwiarstwo... ale sakwy tylko z tyłu) i do MTB -jeżdżę głównie po kampinosie(czyli korzenie, piaskownica, błotko i pagórki) ale planuję wyskoczyć w wakacje w góry(chociaż bez szaleństw po kamieniach wielkości telewizorów)...

obecnie jeżdżę na rozsypującym się powoli 80mm RST a w planach miałem Torę 318(100mm)

rower to Wheeler 1901ZX rama 19"

a tu geo:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9fe844597f4c8e9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f9dfd895da2d6b40.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/16e615c527615426.html

Jakieś sugestie?? Możecie podrzucić jakieś przykładowe seciki z wagą i cenami?? na co zwracać uwagę no i czy w ogóle jest sens w to się bawić??

Napisano
Tak to 4 krzyże. Jakie to szprychy i ich długości? Przy tylu krzyżach taka fajna gwiazdeczka wychodzi. Kto cię namówił na 4 krzyże lub ktoś ci odradzał?

Rzeczywistość jest prosta - to po prostu domyślny sposób zaplatania w moim ulubionym serwisie ;). Tak jak ktoś się kiedyś dowiedział że mówi prozą ja się dowiedziałem że jeżdżę na kołach zaplatanych na 4X :).

Szprychy to DT, model - nie wiem (po 1,20zł).

Czy te koła pod Vki Artwar zrobiłeś ? Do jakego roweru masz zamiar je dołożyć ?

Ja jeździłem kiedysna obreczach 521 potem na 719 pod 26 cali i to narawde pancerne koła, predzej przetra sie rawki niz one sie pokrzywia jesi dobrze nacagniete szprychy sa

Koła pod v-ki (właśnie zakładam Avidy SD 7). Główne przeznaczenie to wypady z sakwami ale do 29era (czy w formie "podróby", czyli Vipera, czy "prawdziwego") też się dobrze wg mnie nadają. Mam nadzieję, że jak piszesz są rzeczywiście pancerne, choć oryginały z Vipera złe nie są (przód jest ciągle idealny po 10kkm bez żadnego centrowania!).

Napisano

MateuszA - najwiekszy problem jest taki, ze troszke katy sie wyostrza - okolo 0,4* na kazdy 1cm widelca - jak sie jezdzi, niech odpowie ktos praktykujacy np Ivan

co do widelcow, to exotic karbonowy kolo 400zl, oczywiscie nie u nas, 465mm, i ponoc jest to to samo, co widelczyk WB

vki do spokojnej jazdy wystarcza, poki gor nie bedzie w planach, to avidki beda az za dobre

a co do sensu...z 1 str wieksze kolo, opona ktora wiecej amortyzuje z racji wiekszego styku, a naprzeciw przyzwoita tora...male nierownosci przewaga 29", przy wiekszych lepiej poradzi sobie amor, co do wagi, to zdecydowanie na korzysc wiekszego kola - sztywniak ok 1kg vs tora 2,2kg, w kolach roznica ok 250g

Napisano

Ja mama cos takiego:

PICT0007.jpg

Juz o nim wczesniej pisalem, a na innym forum inny uzytkownik bardzo rzetelnie dokladnie opisal wady i zalety - pisz do mnie na priva bym sie nie powtarzal na forum.

JA mam wersje do cyclocrosu, wiec vaki tyko ale opona 2.2 ne wejdzie.

Mozna kupic Trigon/Token /Ritchey tak sam ae do mtb po tarcze jest troche szerszy a sa one tak nieske ze geo pozostaje ostra.

Zalety wzgledem Toxica czy Accenta to krztałt ktory bardzo ocno absorbuje wieksze drgania oraz waga... max 500gr...

Wady: szerokosc opony glownie, choc w niedlugim casie sprobuje wlozyc Szalonego Freda 29x2.0

Napisano

Miałem założona opone 1.9 a teraz am chwilowo szosowa 23mm i nie zachaczylem ngdy choc odleglosc jest naprawde mala.

Co do kątow jeszcze to widelec a wysokosc 410mm i z kolem 29 wysokosc jak 26 z amorem 80mm.

Napisano

to jest jakiś horror! wchodze na on-one-shop.co.uk jak już prawie codziennie i widzę jedną dostępną sztukę ramy, którą chce kupić od dłuższego czasu. Zaczynają się schody w postaci wysyłki 30 GBP. Sprawdzam kurs funta a tu 5 ZŁ!!!! masakra. Waluty szaleją. Czekam, aż rama będzie w crc z darmową wysyłką, może funt trochę spadnie, jednak boję się, że to jest już moje życzenie, a nie rozsądna dedukcja.

Napisano
Majstermod kupił je i wazył no i 505 gram inaczej nie bedzie :thumbsup:

No własnie o ARCH mówie jak budżet pozwala to bierz :)

A masz fotki swojego SS 29? Czy dopiero składasz?

Ja mam SS swojego, zdjęcie poniżej:

img6167wk6.th.jpg

Co do kół to będą na Hope Pro II, z obręczami jeszcze nie wiem, czekam na cenę ZTR ARCH,

wrzucę aluminiowe nyple, zastanawiam się nad szprychami.

Poza tym jakby kogoś interesowały zestawy i ich wagi to wrzucam to:

stans1sa9.th.jpg

Jeszcze jedno. Tu jest ciekawy temat o sztywności kół itp: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=488068

pzdr

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

No ja tylko dodam ze akurat moj 69-er zwany roboczo Potworzyskiem jest eleganckiem przykladem zruinowanej geometrii :P Nie przeszkadza mi to w niczym ale niektorzy dostaja wrecz czkawki na jego widok. ;)

p8270028vp4.th.jpg

Jesli jednak zastosujesz sztywny widelec nie bedzie takiego problemu. Przelajowka to niestety polsrodek ktory mooocno zaweza uzycie opon pod 29". Producenci zauwazyli juz portrzebe i sztywne karboniaki (jak i aluminiaki) mozna dostac w kilku rozmiarach wrecz dedykowanych rozmaitym zastosowaniom...

http://superstar.tibolts.co.uk/product_inf...products_id=101

http://www.charliethebikemonger.com/userimages/procart12.htm

http://www.carboncycles.cc/?s=0&t=2&

OSTRO!

I.

Napisano
Producenci zauwazyli juz portrzebe i sztywne karboniaki (jak i aluminiaki) mozna dostac w kilku rozmiarach wrecz dedykowanych rozmaitym zastosowaniom...

Według mnie niestety wszystkie dostępne do tej pory widelce sa jednego typu: alu korona i proste rury z wegla lub alu,

co gwarantuje wręcz kiepski komfort względem widelca Token/Trigon którego krztałt powoduje bardzo wysoki komfort jak na sztywniaka - on po prosto mocno pracuje przód - tył ( czasem nawet wpada w nieprzyjemnie wibracje przy hamowaniu)

Najlepszym według nie rozwiązaniem do zrobienia 69 ze zwykłego 26 to widelec o wysokości 420mm, o krztalcie jak mój lecz sporo szerszy by weszła opona 2.25 bez problemu - myśle ze waga nie przekroczyłaby 700 gram lecz jeszcze nikt takiego nie produkuje.

znalazlem jeszcze cos takiego

http://cgi.ebay.de/ORIGIN-8-28er-Hi-end-Ka...1QQcmdZViewItem

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

No niestety tu znowu lipa czyli nominalnie wchodzi 1.9 cala opony...

Z tego co pamietam z testow w MBUK i WMB to najwiekszy wspolczynnik "flexa" mial stary, karbobowy widelec PACE. Po przejeciu przed DT Swiss niby dalej go robia ale na stronie nie znalazlem...

http://cgi.ebay.co.uk/PACE-CARBON-RIGID-RC...A1%7C240%3A1318

http://www.wiggle.co.uk/p/Cycle/7/:)/5360016812/

Prawdziwy bialy kruk :)

Warto przegrzebac BikeRadar za testami widelcow karbonowych MTB. Kolesie solidnie katuja sprzet...

A skoro jeszcze nie zostal zrobiony taki Riczi pod 29 cali to moze wegiel jednak nie jest taki najlepsiejszy do wszystkiego? Tymbardziej ze wiekszosc tych karbonowych wykalaczek do XC ma ograniczenie wagowe do 95kg...

OSTRO!

I.

PS

Tak jeszcze mysle... Ritchey/Trigon/Token do MTB 26" ma a/c 409mm. A ile a/c ma twoj przelaj Jergus ?

Napisano

Nie wie czy ktos poruszył ten temat, lecz jak to się stało, ze przeszliscie na 29ery? Przeciez sprzęt rzadki, drogi i zniesławiony. Przecież tnaich i dobrych małych kiszek nie brakuje, przeto jak porzuciliście ta szeroka dostepność 26erów na rzecz niedostepności 29erów?

W oczach 26 calowców i ichniejszych fanatyków to szaleństwo.

Napisano

przyznam, ze jest to czysto teoretyczne, wynikajace z fotek stwierdzenie i prosze o zweryfikowanie uzytkownikow - ale przeciez oczywiste, ze zawadza sie stopa o przednie kolo, jest tak?

a co do powodu zmiany 26" na 29", to zdecydowanie 1 powod - na 26" z mostkiem 130mm strach bylo jezdzic, balem sie trudniejszych technicznie odcinkow, zwykle konczylo sie otb, a ramy 21" moga zaszkodzic kroczu, wygladaja trekingowo i nieproporcjonalnie... tymczasem 19,5" 29er jest jak szyty na miare ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...