nabial Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 z tym kreceniem kilka minut to ktos cie dobrze wkrecil ... sprawdz osobiscie na sucho, bo jezdzac na rowerach roznica mas obreczy, opony powoduja grube przeklamania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artwar Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Właśnie sprawdziłem i przednie koło (piasta XT z 99 r., kilka dni temu smarowana, opona 28x1,60) mocno zakręcone ręką kręciło się 2 minuty 5 sekund. A dwa to już kilka . Przy okazji sprawdziłem też tylne (LX 2008), ale bez zdejmowania łańcucha, czyli z użyciem wolnobiegu, i tu już tylko 40 sekund. A moja informacja o "kilku minutach" pochodziła od kolesia z szosówką, z jakimiś topowymi piastami szosowymi, i tam wynik był zdaje się w granicach 5-6 minut. Tyle że tamte piasty szosowe wymagały smarowania praktycznie co jazdę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Fakt Panowie, przy mocno ograniczonych środkach faktycznie lepszą opcją może być złożenie pancerniaków na championach, maszynowkach novateca i obręczach alexrimsa. Na maratonach to ja na tym nie polecę, ale za to będę miał doskonałe koła treningowo-zimowo-górskie. Tanie mocne ciężkie. Mocno się skłaniam ku tej opcji, na początek musi wystarczyć. http://allegro.pl/item513090281_zestaw_kol...novatec_dt.html czy te koła byłyby odpowiednie? Chuck, widelce sztywne wb się chyba skończyły w crc, google pokazują tylko że były. Wklej proszę linka do sklepu w którym najkorzystniej da się kupić ten widelec. Widzę, że jest lżejszy i chyba tańszy od On One. Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 najważniejsza jest sama jazda i radość z niej czerpana sprzęt z czasem można wymienić na lepszy, straconego czasu bez roweru już nie Gekon, a jak z resztą części? przerzutki, kasety, korby, hamulce? co masz na oku? i w jakiej cenie jest ten sztywniak?? P.S. mam te piasty na razie dają bez problemu rade, bynajmniej jak na około 1500 km a i można złożyć takie koła sporo taniej - myślę, że o jakieś 100-150 złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 co do reszty bika, to by było tak: przełożę z 26 cali korba lx napęd 8 biegów, zmienię chyba na 9, ale to później muszę kupić przerzutkę tylną, x-0 jedynie biorę pod uwagę, x-7 już zdycha kiere pro 147 g przełożę, rogi 90g przełożę, mostek ritchey logic, ale w końcu te częsci dam na karbonie żeby drgania tłumiły. gripshifty x-0, ale pierw dokończę życie x-7 sztyce dam pewnie woodmana, siodło fizik jakiś, mam dośc desek niewygodnych, zacisk zmienię na lżejszy na śrubę heble, to już tylko zależne od pieniędzy, od avidów 3 po najwyższe modele może i formule, zobaczymy, szczerze to bym wolał v'brakei kcnc spd 540, ale jak je dojade to kupię cranki. linki pancerze najtańsze po nokony, zobaczymy. co do dętek i opon to nie wiem sam, najlepiej jeździ mi się na scott'a ozonach 26", które uważam za rewelacyjne. Wcześniej jeździłem na IRC Mythosach II, nie były bardzo złe, ale szału też nie było. tak więc dużo do zmieniania, najlepiej cały rower, ale nie ma takiej opcji. Planowane pierwsze jazdy bikiem to pewnie jesień tego roku, a końca budowy nie widzę, bo zawsze jest co wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 w 1 kolejności bym koła zmienił później na lepsze a co do reszty bierz hydrauliki, nie pchałbym się w najwyższe modele no chyba, że strasznie chcesz mieć wylajtowany rower gripy x-9 ważą z linkami 200g czyli praktycznie bez różnicy do x-0 oprócz ceny;p tak samo może lepiej przezutke x-9 jak i inne części taniej, a kupić dobry amor?? jak będziesz składał koła mogę dać ci namiary na 2 dobrych allegrowiczów, dogadasz się spokojnie co do ceny i części:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 przerzutke x-0, bo moze bede mial uzywana w dobrej cenie, jej zaletami sa miedzy innymi wymienialne koleczka innych producentow. gripshifty x-0 ze względu na estetyke, ale to jeszcze długa droga do nich. co do kół to wiem, że są kluczowe i będę dążył do posiadania kompletu lekkich, tylko na maratony. Namiar na tanie koła możesz dać bo muszę jeszcze pare miesięcy przejeździć na 26", a nie mam koła tylnego. wszystkie jakie posiadam nie nadają się do jazdy. pokatowane obręcze, skasowane bebenki, połamane szprychy. Więc nie mam na razie na czym jeździć i bardzo mnie to denerwuje. Zaświtał mi pomysł, żeby złożyć coś już z piastą novateca, tą na której złożę pózniej pancerniaki pod 29", oraz na tanich szprychach i taniej obręczy 26". Jedyne jeszcze co mogę zrobić to wskrzesić piastę lx i w lokalnych sklepach na niej cos zapleść, albo z piwnicy brać piastę shimano, jakąś jedną z pierwszych pod kasety, ale działającą dobrze. Tak czy inaczej, muszę jak najtaniej załatwić koło tylne w krótkim czasie, jak masz pomocne wytyczne do allegro to poproszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Chuck, widelce sztywne wb się chyba skończyły w crc, google pokazują tylko że były. Wklej proszę linka do sklepu w którym najkorzystniej da się kupić ten widelec. Widzę, że jest lżejszy i chyba tańszy od On One.Pozdr! Klaniam, U mnie jest ciagle dostepny na Wiggle ---> http://www.wiggle.co.uk/p/Cycle/7/White_Br...ork/5360029147/ W tej cenie przesylka do Polszy jest za darmo. Fakt nieco tanszy niz On-One ale co do wagi to juz nie jestem taki pewien... Gdzies mi sie cos po glowie kolacze ze w testach walsnie On-One pod 29 cali zwyciezal waga... Mozna oczywiscie jeszcze poszukac Ritchey'a, czyli Trigon'a... Ten to juz jest na maxa leciutki, ale ganiony za wyraznie odczuwalny "flex" Jak cus... http://cgi.ebay.com/NEW-TRIGON-CARBON-FIBE...93%3A1|294%3A50 - taki klasyczny http://cgi.ebay.com/New-Trigon-Carbon-26-M...93%3A1|294%3A50 - i riczejowski. Niby pod 26cali ale z rozmiaru a/c wychodzi ze przy chudszych papuciach i 29 poradzi... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuckNorris1 Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 słuchaj ja mam 3/32 i jest okej przy mojej wadze i przy wadze kolegi też tak będzie...to co ty uważasz za standard ktoś może uważać za absurd i moje zaplecienie to nie przyzwyczjenie z 26 calowego bo takiego nigdy nie posiadałem... Gratuluję zatem i cieszę się, iż koła 32/3 są mocne (nawet 28 są), gdyż 36/3 juz sa 10-12% mozniejsze a jak dodamy czwarty zaplot to już spory postęp kosztem 30 gram na kole. Zresztą, azeby uzyskac tą samą wytrzymałość w 32/3 musiałbym mieć cięższą rawkę o podobną wartość, co zwiększy masę rotowalną bardziej, niźli 30 gram w szprychach. Wszak rozważania ostawmy specjalistom: 1, 2, Ciekawe niespławitelne prawidła holenderskiego zawodnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jergus Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Wszak rozważania ostawmy specjalistom: Na temt zaplotu kó to ne warto dyskutować - każdy a nne doświadczenia z waga kół - 30 gram dla jednych mało dla innych duzo a lżejsze szprychy lub o prostu nej szprych nie oznacza cięższej obręczy koniecznie bo jedni lubią koła wytrzymałe a nni szybke bo mają dobrą technike i wiedzą że tych kół nie zakatują a lekka wiotkość im nie przeszkadza. Co do piast na maszynówkch to kiedyś jeździłem tylko na kulkach szitmano i gdy sie przesiadłem na przednia piaste Novateca która waży 80 gram i bez amortyzatora z przodu kilka juz miesiecy działa bez zarzutu bez serwisowania i kręci sie jak nowe kulki nigdy ne umiały to już tylko pistay na zamkniętych łożyskach (maszynach) uważąm za sensowny wybór. Choć zgodzę się w ubiegłym stuleciu jakości działanie piast kulkowych wyglądało całkiem inaczej... ale to już niestety przeszłość. Jeśi ktoś potrzebuje informacji na temat działania widelca Trigona 500 gramowego to mogę udzielić parę odpowiedzi bo Tokena węglowego (ta sama fabryka co Trigon i WCS ale inny napis ) używa w 69er od kiku miesięcy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuckNorris1 Napisano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Hmm dziwne mój post znikł- czyżby łamał regulamin? Przeto zapytam ponownie. Jakie były słowa uznania bądź nie wśród malych kichiarzy kiedy ujrzeli was po raz pierwszy na 29erze? Moga to być sytuacje z maratonów, w których braliście udział. Slyszałem, od jednego 29 calowca, ze z kolei mu mówiono "start na trekingu to głupi pomysł" Jak reagują na was w sklepach? Czyżby patrzą jak na Ete, kosmitę? Czy nie sugeruja wam powrotu na 559 celem uniknięcia problemów z osprzętem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
none Napisano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Sam jestem zaintrygowany 29erami. Na góralach 26 cali zawsze czułem się jakoś nie tak. Wkrótce takiego kupuje. Zastanawiam sie na authorem instinct 29 albo czyms z oferty felta (pewnie comp). Wszystko inne jest albo za drogie albo zbyt dziwne i niedostępne. I tu moje pytanie do kogoś kto wie. Gary Fischer odpada w związku z tym że za 4 tysiące dostaje osprzęt na poziomie alivio. Czy ta geometra genesis II jest naprawde tak wyjątkowa? Czy RST m29 wystarczy (bo wyczytałem że ma większy offset) czyli to samo co to osławione G2 jeśli dobrze rozumiem. Porównując geometrie tych rowerów dochodze do wniosku że rożnice są niewielkie, ale pewnie się na czymś nie znam Z chęcią bym usłyszał pare słów komentarza o geometrii authora: http://www.authorbicycles.com/en/kola/kata...10076&mid=2 A odnośnie sklepów to ostatnio w harfie we wrocławiu pytałem o felty 29 to normlanie powiedzili co jest (a był nina solo i comp). I powiedzieli ze nie maja cen na rok nastepny, ani katalogu. Pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 na stronie on one masz opisana geometrie tej ramy http://www.on-one-shop.co.uk/acatalog/Onli...al_29er_28.html. mozesz porownac parametry. scandale uwazane sa za dlugie ramy, lecz przy tym ciagle zwinne. katy w authorze sa mniejsze, chetnie tez sie dowiem jakie sa zalety/wady jednego badz drugiego wzgledem geometrii. czekam i czekam na tego scandala w rozmiarze 21" i jeszcze troche sie naczekam niestety. kurcze niech żółte ręce sie spiesza i wysylaja szybciej kontenery z ramami, z całym szacunkiem do ich pracowitej, podbijającej świat rasy. pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PC29 Napisano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Słowa uznania? Nie oczekiwałem, że właściciele 26." będą mi się w pas kłaniać, i jednocześnie włączy im się wielka czołobitność na widok mojego GF i jego kół.(Bo niby dlaczego?). Nie po to się przecież kupiłem 29era. Tak na poważnie, to wszyscy pytali jak się tym jeździ. Sprzedawców z cykloturu ciekawiło, jak taki rower sobie radzi z terenowymi przeszkodami, z piachem czy też korzeniami, jeden z nich podsumował mojego GF słowami "przyjemna maszyna". Na cytadeli jeden z zawodników XC na początek pytał: "czy to 29"?" I jego ciekawiło jak się taka maszyna prowadzi. Nikt mie doradzał mi powrotu do 26. Z zabawnych sytuacji to jeden z pracowników Bicykla stwierdził: Fajny rower wyszedł, treking-full!"-miałem wtedy załozony bagażnik i opony semislick 1,4". Z tą geometrią G2 nie jest tak, że tylko siedzi w widelcu a raczej w jego zwiększonym do 51 mm offsecie. Kąt główki ramy jest inny. W Sumarach 29? (Genesis 1) było 71,5 ', zaś w HiFi (Genesis2) jest 71', czyli tyle co standart MTB 26", przynajmniej wg książki Pascala z 2004. Choć dziś spotkanie roweru mtb 26" z innym kątem główki ramy niż 71 nie jest trudne -choćby wiele modeli Cuba. Niektórzy twierdzą, że 0,5' może być zauważalne. Może i tak, ale moim zdaniem ta różnica w tym przypadku nie jest wyczuwalna przy zastosowaniu typowych amortyzatorów, z typowym offsetem. Tak wynika z moich doświadczeń. Na stronie Fishera jest info, że zmiana offsetu ma poprawić zwrotność przy małych prędkościach. Nie mam pojęcia, jak fishery z geometrią G2 się zachowują po zastosowaniu zwiększonego offsetu. Nigdy seryjnym nie jeździłem. Trzeba wziąć pod uwagę, że testerzy, co testowali eksperymentalne rowery z różnymi kombinacjami widelców i kątów główek nie wiedzieli na czym jadą, po to, by nie mogli się sugerować różnymi opiniami, że np taki kąt jest spokojniejszy, to i rower nie może by zwrotny, etc. Co do authora ma on ciekawy kąt główki ramy- 70', jeszcze takiego nie spotkałem w 29er. Rozstaw osi ma potężny, więcej niż mój GF, tylne widełki też ma długie. Nie wydaje mi się, aby miał byc szczególnie zwrotną maszyną, ale nie muszę mie racji, ja tylko staram się wróżyć z katalogowych danych. Materiałowo rama autora wzbudza mniejsze zaufanie niż rama felta. Poza tym jeśli dobrzę licze to jest stosunkowo drogi-3800 zł. Geometria felta mi znacznie bardziej odpowiada, ok. 3 cm krótszy rozstaw osi. To już pewnie się odczuwalnie przełoży na zwrotność, jednocześnie jego rozstaw powinien zapewniać stabilność na podjazdach, docenianą przez użytkowników dwudziestek dziewiątek. Kontrowersyjną kwestią może by kątgłówki-72?. Autorowi artykułu na stronie 29er.pl bardzo się ten kąt nie podobał, opisywał jego cechy na przykładzie rowerów marki GF. Jak sprawdzałem geometrię starych i aktualnych modeli GF 29? to żaden nie miał takiego kąta. Ani Sugar 29?, ani HiFi 29. Za to 72? od niedawna stosują Kross, Felt i?? Moots. Pisałem nawet list do Czaka, czemu krytykuję Fishery za cechę której nie maja, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Co do jazdy feltem i autorem na wprost po dziurach, czy też korzeniach, piachu i błocie to ewentualne różnice będą zależeć od opon czy widelców. Tu niech się wypowiedzą ci, co ujeżdżali Torę lub M29. Ciekawym rowerem jest romet 29er, jego zaletą jest stalowa rama. Niestety jego geometria pozostaje tajemnicą producenta. Mam nadzieje, że to się szybko zmieni, bo rower zapowiada się całkiem fajnie. Moje medytacje bazują na danych katalogowych, różnice występujące na papierze czy na stronie producenta nie koniecznie muszą byc widoczne w praktyce, nawet dla bardziej doświadczonego jeźcca. To tylko papierowo-elektroniczne porównanie, wcale nie twierdzę, że mam rację. Pozdrawiam czytających! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Klaniam, No...no... Jak czytam Klub Milosnikow Chowu Wsobnego rosnie w sile Troche poczekasz Gekon. Scandale 29-ery 21 cali na CRC dopiero na marzec przewidywane... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuckNorris1 Napisano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Pisałem nawet list do Czaka, czemu krytykuję Fishery za cechę której nie maja, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Trym? Faktycznie, źle kiedyś wyczytalem lub źle wpisałem. Wiem, ze mają/miały 71,5 stopnia, wszak chodzi tutaj o ich słaba skrętność, która wynika z trailu oscylujacego około 85-90mm, a hifi maja w GII 72mm. Teraz mam jakieś 70,5-71 i 48mm offsetu chodzi idealnie, jak mała kiszka skręcając. A co do tych reakcji ludzi, to jest to normalne- reaguja jak na owoce egzotyczne w PRL'u. Ile osób dzięki tobie zakupiło 29era? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artwar Napisano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 na stronie on one masz opisana geometrie tej ramy http://www.on-one-shop.co.uk/acatalog/Onli...al_29er_28.html. Z ciekawości porównałem tą ramę do crossa Unibike Vipera 19" (na oko wygląda bardzo podobnie) i wymiary są prawie identyczne! Oto wyniki moich pomiarów Unibike'a: T/T a 585 S/T 480 H/T 120 F/L 490 C/S 450 W/B 1120 S/T angle 73 H/T angle 70 Największa różnica rzędu 2cm jest w długości górnej rury, ale tu jeszcze działa kierownica i mostek. Acha, pomiary kątów mogą być mało dokładne - robione szkolnym kątomierzem . Generalnie - jak dla mnie nie widzę sensu kupowania takiego 29era, nie chcę płacić tylko za etykietkę "29er". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 ciekawe porownanie, ja poki co jestem mocno zdecydowany na scandala 21", jeśli ktoś może mnie w tym upewnić bądż zniechęcić to bardzo proszę, będę wdzięczny za każdą opinie. Denerwuje mnie tylko, że tej ramy nie mogę teraz kupić, poczekam do marca, tylko nie ma pewności czy wtedy będzie dostępna. Piszcie opinie, porównania, możliwości zaoszczędzenia. Dla mnie jej plusy to waga, materiał scandium, długa górna rura, na 198 cm wzrostu to jest zdecydowany plus. Podoba mi się wygląd, bez jakiegoś szału wielkiego, ale jest bardzo ok, wg mnie. Jakbyś Chuck ją przeanalizował dokładnie względem geometrii itd, tak jak Ty potrafisz to robić to też będę wdzięczny, czytam mtbr i wiele innych materiałów o 29erach, ale jestem pewny, że Ty przeczytałeś wiele więcej. Przypomne jeszcze, że zastosowanie to maratony/xc, będzie na początku ze sztywnym widelcem On one, całość zmieszczę w 11 kg, sam ważę 78-80kg. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
got3n Napisano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Czekaj czekaj ja też czekam na 2009 rok ma być teraz poprawiona wersja: grubsza rura dolna bodajże bo ponoć był jeden przypadek na tyle ram sprzedanych ze pekło i Brant wział na to poprawke przy nowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 co do porownywania vipera do klasycznego 29era, to pomimo akceptowalnych wynikow na papierze, ten rower bedzie zupelnie inny...smignij w gory i sie okaze, czy da sie wjezdzac, bezstresowo zjezdzac... tora vs m29 - wagowo prawie to samo, rst zaniza wage, moja tora wyszla 2250g z rura ok 18cm, co jest dziwne, bo podaja ze niby 2,8kg! co do porownania ich pracy, to rst plynniej chodzi, ale ma duzo prostsze tlumienie, dodam, ze smigalem ponad rok na torze 26 318sa, i przy 29 amor ma duzo mniej roboty, nie potrzeba takiej czulosci, nawet mysle czy nie zaszalec z karbonowym sztywniakiem exotica - ok 400zl z wysylka co do authora, to jest taniutki, a nie jak pisze ktos wyzej, sprobuj zlozyc taki rower za 4tys...co do ramy, nie jestem przekonany, w porownaniu do felta, ktorego mam, bedzie bardziej trekingowo pod kazdym wzgledem, z kolei kupujac jak ja felta comp dostajesz zalosne piasty i hamulce (moze w koncu sie dotra) sa to 2 wnerwiajace elementy, ale za to pozycja na rowerku jest rewelacyjna, innymi slowy felt jak najbardziej, ale jak planujesz zainwestowac ok 1500zl jeszcze, z tym ze ja przerzucilem caly naped ze starego roweru, ktory jest "ciut" lepszy niz montowany standardowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artwar Napisano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Pomyliłem linka w cytowaniu - chodziło mi o porównanie Unibike'a do ramy Authora z http://www.authorbicycles.com/en/kola/kata...10076&mid=2 co do porownywania vipera do klasycznego 29era, to pomimo akceptowalnych wynikow na papierze, ten rower bedzie zupelnie inny...smignij w gory i sie okaze, czy da sie wjezdzac, bezstresowo zjezdzac... Sorry ale ta "zupełna inność" musi siedzieć w głowie, bo nie ma na nią realnych powodów. Nie mówię, że taka geometria dobrze się nadaje do gór, tyle że niektóre ramy z etykietką "29er" nie różnią się od ram z etykietką "cross". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Prównaj sobie geometrię tę ze strony unibike z ta zmierzoną przez ciebie. Róznica długości to aż 34mm dla ramy 19". Wbrew pozorom jest to dużo. To tyle ile rózni rower rekraacyjny od sportowego. Inna sprawą jest to, ze w Viperze rama nie ma wzmocnień przy główce,a tam występują duże przeciążenia i łatwo to miejsce uszkodzic. Tez kiedyś myślałem, ze wkładając szerokie opony do crossa zrobie sobie cos w stylu 29". Szybko się z tego wyleczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuckNorris1 Napisano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Jakbyś Chuck ją przeanalizował dokładnie względem geometrii itd, tak jak Ty potrafisz to robić to też będę wdzięczny, Dlugość lini łańcucha powinna być około 17,5"- generalnie im mniej tym lepiej, chociaż wysokiem może się lekko koło przednie odciązać na podjeździe. Kąt głowki przy 72 i offsecie sztywnego widelca 43-5 mm będzie bardzo zwinnie skręcał, a reszta zalezy od konstrukcji, spawów. Weź sobie szeroka kierownicę typu 63 cm, te 55-58 będą nieco wąskawe dla ciebie. ps. nikt już nie miał smiesznych historii jak ludzie ujrzeli was na 29erze? albo przed sklepem nitk się nie dziwił? Jak ja byłem s klepie to jeden facet mowil do drugiego "popatrz to 29er, 29 cali" bez kitu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkamil Napisano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 I co, poczules sie dowartosciowany, a Twoja kobieta zaspokojona? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 wkamil - chyba nie to forum... tj prawda, ze ludzie siedzacy lekko w temacie reaguja na 29era i nie ma w tym nic dziwnego, jakby kupic rzadki samochod, albo 2 lata temu ipoda, to tez gwarantowane, ze nas zauwaza, a raczej to cos, co mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.