susi33 Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Witam Czy ma ktos moze zamontowanego u siebie raidona? Rzekomo jest on all mountain ale lepiej sie jeszcze tu dowiedziec. Jak myslicie wytrzymalby jazde w street/dirt ?
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Lepiej już wziąć Duro D 100mm. Raidon to nowość więc wątpię czy ktokolwiek z tego forum go ma.
Mod Team Pixon Napisano 28 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 28 Grudnia 2007 Schwefel a nie sądzisz, że naszemu forum przydałaby się jakaś opinia lub test przeprowadzony na tym amotyzatorze Kolega mógłby kupić i dla nas go przetestować. Sam jestem ciekaw jak on się sprawuje bo ostatnio widziałem go montowanego w Kellys'ach
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 To już wystarczający powód żeby go nie kupować
susi33 Napisano 29 Grudnia 2007 Autor Napisano 29 Grudnia 2007 Tiaaa kupie okaze sie ze sh*t albo korona pęknie i sobie żeby wybije i kto mi nowe wstawi ?
Greg_PL Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Wygląda masywniej niż XCR ma regulacje tłumienia powrotu więc wydaje się lepszy ale i tak bym nie kupił.
Morf99 Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 Ja też bym go nie kupił ponieważ szkoda wydawać kase na taki "badziew" lepiej dozbierać i kupić coś lepszego
Schwefel Napisano 1 Stycznia 2008 Napisano 1 Stycznia 2008 Tak zbierać to możesz w nieskończoność a na czymś trzeba jeździć.
proxx Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Święta racja! Z Raidona możesz dozbierać na jakiegoś taniego RS'a albo Marcoka, a kiedy już uzbierasz na tego używanego Pike'a, to Ci powiedzą, że eee, moze byś jednak kupił jakiegoś Argyle, itd. itp. w nieskończoność.
MrJ Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Wygląda to jak Epicon ze zmienioną naklejką... Tylko niech się zdecydują - jak XC, to nie waga >2200g (już RST mają mniej! ) a jak AM, to nie skok 100mm. Jak interesuję cię to drugie (zwane też enduro) a nie masz kasy, weź Duro 2007, to z tłumieniem powrotu. Wiem, że to nie FOX , ale pracuje zaskakująco dobrze i posypać się (co było często zmorą stergo Duro) nie powinno. A jak XC... w tej cenie nówki to chyba tylko Axele Manitou, może jakiś SR Axon się trafi. PS. proxx - święta racja - i tak z roweru za 1500PLN robią się >3000, a później się zastanawiamy jakim cudem?
Blizzard Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Miałem w łapach raidona, powiem ze zle nie wygląda, nie wiem jak z jazda.... btw. mój rowek z 1250PLN skoczył na ponad 4500PLN (porównując gdyby wszystko było nowe ) a osobiscie kupiłem sobie marzocchi mx pro, choć zdecydowanie wolałem rs rebe - niestety na nia bym nie uzbierał
Morf99 Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Mi raczej chodziło o to żeby dozbierał na RS dart 2. nie jest zbyt drogi, masywny i całkiem przyzwoita praca. POZDRO
uchmanek Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 nie trzeba nic zbierac. za te pieniadze bez problemu kupic darta.
Martinuz Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Ja rowniez polecam DART, jezdzilem na nim przez rok i nie mam mu nic do zarzucenia obecnie uzywam pike, i zastanawiam sie czy faktycznie dostrzeglbym wieeelką roznice ;] no moze tylko w TRUDNYM terenie, ale pamietajmy ze DART to jednak XC... ;] Reasumujac - bierz DART 2 - na allegro chodzą po 249pln!!
Mod Team bogus Napisano 2 Stycznia 2008 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2008 Chyba, że trochę zależy Ci na wadze i możesz trochę dorzucić to kup Darta 3, jest o jakieś 300g lżejszy od 2. P.S. Również polecam.
bartekgib Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Czy Dart 2 wytrzyma Street/Dirt ? ? ? No miałbym wątpliowści ..... Chyba zupełnie źle celujecie u kolegi. Ja bym dla niego polecił po prostu Duro 07'. Jakiś najtańszy DJ chwila i może zacząć pękać pod spodem korony. Kolega wyda 400 zł i się zawiedzie. Kupi nowego Durcoka, spokojnie da się go przerobić na 100 ( bo lepiej go ztuningować i mieć 100, aniżeli na tych ok. 120 amorek będzie zamulał ). Pozdrawiam !
bartekgib Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Już nie faworyzujcie tak wszyscy tego Darta To, że wyszedł z fabryki z szyldem "Rock Shox" nie oznacza, że może zaraz pobić każdego Suntour'a. Jeżeli to taki świetny amorek - to dlaczego pół Polski na nim nie jeździ ? ? ? ? myslicie wytrzymalby jazde w street/dirt ? I po co polecać amorek do MTB/XC ? Tutaj dla kolegi liczy się sztywność, wytrzymałość, odpowiednia praca wtedy, kiedy rządamy tego od amorka. Duro, przeróbka na 100 m albo wyrwać gdzieś orginał 100 mm, może go rozebrać, przesmarować na nowo, skręcić porządnie i mamy dobry widelec. Pozdrawiam !
Mod Team Pixon Napisano 2 Stycznia 2008 Mod Team Napisano 2 Stycznia 2008 Ten Dart to się powoli robi tak kultowy na tym forum jak dawniej Unibike Evolution oraz wszelkie odmiany Krossa głównie A4 i A6. Autorze tematu, jeżeli nadal chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej od posiadaczy a nie komentatorów o Sunotur Raidonie to proponuje poszukać na innych forach. Bo tu jak widzisz jeszcze nikt na tym nie jeździł. Każdy pisze co mu ktoś gdzieś napisał, powiedział o poprzednich modelach lub ogólnie o firmie i tak później to jest wałkowane. Myślę, że Duro będzie bardziej odpowiednim sprzętem w streecie niż ten Raidon ale głowy za to uciąć sobie nie dam
Martinuz Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Przepraszam, mój błąd z tym zachwalaniem DART, nie doczytałem ze chodzi o dirt i street, w tym wypadku pewnie ze Suntour Duro będzie lepszy, większe golenie, bardzo pancerna konstrukcja...
bartekgib Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Każdemu się zdarzy. Ale dla kolegi Duro. Zdecydowanie. A jak znajdzie wersję 100 mm - no to już cacko. Przeglądałem forum BikeAction i Epicon/Raidon są do czegoś innego, ale nikt nie wie dokładnie do czego się nadają. Pozdrawiam !
dejot Napisano 2 Stycznia 2008 Napisano 2 Stycznia 2008 Z tego co widzę na allegro to raidon ma takie same golenie górne (32 mm). Wymiar całkiem solidny.
snuffi Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Ehem ehem Od razu mówię, że wiem że amor ma być do D/S, ale... ... proponuje przeczytać w Magazynie Rowerowym 11-12/2007 (poprzedni numer) test roweru Kelly's Mobster (takie Kar(t/b)onowe cuś ) Jest w nim widelec SR SUNTOUR Raidon LO Air, 100mm, air / Lockout. Może zdanie na temat tego amora zawarte w tym artykule bardziej Ci pomoże niż głos ludu nawołujący DART DART DART jak na amerykańskim wiecu politycznym. P.S. Dart jest brzydki i ciężki! Używane Bomberowe "M-ki" rlz!
MrJ Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 Już nie faworyzujcie tak wszyscy tego Darta To, że wyszedł z fabryki z szyldem "Rock Shox" nie oznacza, że może zaraz pobić każdego Suntour'a. Jeżeli to taki świetny amorek - to dlaczego pół Polski na nim nie jeździ ? ? ? ? Może dlatego, że... zmądrzało? - DART wygląda trochę jak prymitywna wersja PILOTA a za swoją cenę IMO nie oferuje kompletnie nic w porównaniu z konkurencją - zamiast najtańszego wolałbym już Axela, a za najdroższego, jak się dobrze poszuka, i Axona można wyhaczyć, i to S a nie E! W razie dirt/street Duro2007 - choć ten Raidon wygląda trochę jak Duro właśnie, ale od razu ze skróconym skokiem... Marzoki są może i wytrzymale (choć znam takiego, co przy wadze może 55 kg łamał im korony ) ale wcale nie tanie i nie pracujące jakoś szczególnie rewelacyjnie. No i niestety kloce Co do pracy - nawet bez tuningu Duro2007 pracuje bardzo znośnie, naprawdę sporo lepiej od mułowatego starego modelu. No za niewiele ponad 300PLN masz nówkę, a nie pojechaną używkę w nie wiadomo jakim stanie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.