Skocz do zawartości

[amortyzator] suntour raidon 100mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy ma ktos moze zamontowanego u siebie raidona? Rzekomo jest on all mountain ale lepiej sie jeszcze tu dowiedziec. Jak myslicie wytrzymalby jazde w street/dirt ?

• Mod Team
Napisano

Schwefel a nie sądzisz, że naszemu forum przydałaby się jakaś opinia lub test przeprowadzony na tym amotyzatorze :) Kolega mógłby kupić i dla nas go przetestować. Sam jestem ciekaw jak on się sprawuje bo ostatnio widziałem go montowanego w Kellys'ach

Napisano

Ja też bym go nie kupił ponieważ szkoda wydawać kase na taki "badziew" lepiej dozbierać i kupić coś lepszego

Napisano

Święta racja! Z Raidona możesz dozbierać na jakiegoś taniego RS'a albo Marcoka, a kiedy już uzbierasz na tego używanego Pike'a, to Ci powiedzą, że eee, moze byś jednak kupił jakiegoś Argyle, itd. itp. w nieskończoność.

Napisano

Wygląda to jak Epicon ze zmienioną naklejką...

Tylko niech się zdecydują - jak XC, to nie waga >2200g (już RST mają mniej! :) ) a jak AM, to nie skok 100mm.

Jak interesuję cię to drugie (zwane też enduro) a nie masz kasy, weź Duro 2007, to z tłumieniem powrotu. Wiem, że to nie FOX :D , ale pracuje zaskakująco dobrze i posypać się (co było często zmorą stergo Duro) nie powinno.

A jak XC... w tej cenie nówki to chyba tylko Axele Manitou, może jakiś SR Axon się trafi. :)

PS. proxx - święta racja - i tak z roweru za 1500PLN robią się >3000, a później się zastanawiamy jakim cudem? :D

Napisano

Miałem w łapach raidona, powiem ze zle nie wygląda, nie wiem jak z jazda....

btw. mój rowek z 1250PLN skoczył na ponad 4500PLN :D:) (porównując gdyby wszystko było nowe )

a osobiscie kupiłem sobie marzocchi mx pro, choć zdecydowanie wolałem rs rebe - niestety na nia bym nie uzbierał :)

Napisano

Mi raczej chodziło o to żeby dozbierał na RS dart 2. nie jest zbyt drogi, masywny i całkiem przyzwoita praca.

POZDRO

Napisano

Ja rowniez polecam DART, jezdzilem na nim przez rok i nie mam mu nic do zarzucenia :P obecnie uzywam pike, i zastanawiam sie czy faktycznie dostrzeglbym wieeelką roznice ;] no moze tylko w TRUDNYM terenie, ale pamietajmy ze DART to jednak XC... ;]

Reasumujac - bierz DART 2 - na allegro chodzą po 249pln!!

• Mod Team
Napisano

Chyba, że trochę zależy Ci na wadze i możesz trochę dorzucić to kup Darta 3, jest o jakieś 300g lżejszy od 2. :P

P.S. Również polecam.

Napisano

Czy Dart 2 wytrzyma Street/Dirt ? ? ? No miałbym wątpliowści ..... Chyba zupełnie źle celujecie u kolegi. Ja bym dla niego polecił po prostu Duro 07'. Jakiś najtańszy DJ chwila i może zacząć pękać pod spodem korony. Kolega wyda 400 zł i się zawiedzie. Kupi nowego Durcoka, spokojnie da się go przerobić na 100 ( bo lepiej go ztuningować i mieć 100, aniżeli na tych ok. 120 amorek będzie zamulał ). Pozdrawiam !

Napisano

Już nie faworyzujcie tak wszyscy tego Darta ;) To, że wyszedł z fabryki z szyldem "Rock Shox" nie oznacza, że może zaraz pobić każdego Suntour'a. Jeżeli to taki świetny amorek - to dlaczego pół Polski na nim nie jeździ ? ? ? ?

myslicie wytrzymalby jazde w street/dirt ?

I po co polecać amorek do MTB/XC ? Tutaj dla kolegi liczy się sztywność, wytrzymałość, odpowiednia praca wtedy, kiedy rządamy tego od amorka. Duro, przeróbka na 100 m albo wyrwać gdzieś orginał 100 mm, może go rozebrać, przesmarować na nowo, skręcić porządnie i mamy dobry widelec. Pozdrawiam !

• Mod Team
Napisano

Ten Dart to się powoli robi tak kultowy na tym forum jak dawniej Unibike Evolution oraz wszelkie odmiany Krossa głównie A4 i A6.

Autorze tematu, jeżeli nadal chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej od posiadaczy a nie komentatorów o Sunotur Raidonie to proponuje poszukać na innych forach. Bo tu jak widzisz jeszcze nikt na tym nie jeździł. Każdy pisze co mu ktoś gdzieś napisał, powiedział o poprzednich modelach lub ogólnie o firmie i tak później to jest wałkowane.

Myślę, że Duro będzie bardziej odpowiednim sprzętem w streecie niż ten Raidon ale głowy za to uciąć sobie nie dam

Napisano

Przepraszam, mój błąd z tym zachwalaniem DART, nie doczytałem ze chodzi o dirt i street, w tym wypadku pewnie ze Suntour Duro będzie lepszy, większe golenie, bardzo pancerna konstrukcja...

Napisano

Każdemu się zdarzy.

Ale dla kolegi Duro. Zdecydowanie. A jak znajdzie wersję 100 mm - no to już cacko.

Przeglądałem forum BikeAction i Epicon/Raidon są do czegoś innego, ale nikt nie wie dokładnie do czego się nadają. Pozdrawiam !

Napisano

Ehem ehem

Od razu mówię, że wiem że amor ma być do D/S, ale...

... proponuje przeczytać w Magazynie Rowerowym 11-12/2007 (poprzedni numer) test roweru Kelly's Mobster (takie Kar(t/b)onowe cuś :P)

Jest w nim widelec SR SUNTOUR Raidon LO Air, 100mm, air / Lockout. Może zdanie na temat tego amora zawarte w tym artykule bardziej Ci pomoże niż głos ludu nawołujący DART DART DART jak na amerykańskim wiecu politycznym. :)

P.S.

Dart jest brzydki i ciężki! Używane Bomberowe "M-ki" rlz! :(:P

Napisano
Już nie faworyzujcie tak wszyscy tego Darta To, że wyszedł z fabryki z szyldem "Rock Shox" nie oznacza, że może zaraz pobić każdego Suntour'a. Jeżeli to taki świetny amorek - to dlaczego pół Polski na nim nie jeździ ? ? ? ?

Może dlatego, że... zmądrzało? :) - DART wygląda trochę jak prymitywna wersja PILOTA B) a za swoją cenę IMO nie oferuje kompletnie nic w porównaniu z konkurencją - zamiast najtańszego wolałbym już Axela, a za najdroższego, jak się dobrze poszuka, i Axona można wyhaczyć, i to S a nie E! :wub:

W razie dirt/street Duro2007 - choć ten Raidon wygląda trochę jak Duro właśnie, ale od razu ze skróconym skokiem... Marzoki są może i wytrzymale (choć znam takiego, co przy wadze może 55 kg łamał im korony :) ) ale wcale nie tanie i nie pracujące jakoś szczególnie rewelacyjnie. No i niestety kloce :)

Co do pracy - nawet bez tuningu Duro2007 pracuje bardzo znośnie, naprawdę sporo lepiej od mułowatego starego modelu. No za niewiele ponad 300PLN masz nówkę, a nie pojechaną używkę w nie wiadomo jakim stanie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...