slav4 Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Witam wszystkich Swego czasu pytałem o lekkie kółka dla lekkiej bikerki. Kółka już "się składają" na obręczach DT Swiss XR 4.2 i DT Revo. Wagę troszkę nabiją piasty XT, choć można to przeboleć (ta masa nie rotuje). Dobra, pochwaliłem się a chciałem pisać o czym innym . Jak szaleć to szaleć - w odchudzaniu idziemy dalej. Opon nie ruszamy bo IMHO lepszych od NN nie ma, natomiast zbędne gramy na obwodzie można jeszcze zbić na dętce. Myślę o Schwalbe Light (126 g) albo o XXLight (96 g) I teraz pytania: 1. Czy opłaca się "skórka za wyprawkę"? Czy zejście na dętce o ca 80-100 g wpływa bardzo na wytrzymałość ? Do tej pory, na standardowych dętkach Rubena żona złapała może ze dwa kapcie za 5000 km oba wiemy gdzie i dlaczego, a to mówi troszkę o stylu jazdy 2. Rower jest i będzie intensywnie tłuczony po wycieczkach i maratonach. O ile kapeć na wycieczce to pikuś (zawsze obok jedzie serwisant ), to kapeć na maratonie oznacza ca 20 minut w plecy (brak wprawy). I teraz: czy wlewając do dętki mleczko/uszczelniacz zyskujemy 100% ochronę przed przebiciami tzw. punktowymi ? 3. Ile "wchodzi" tego uszczelniacza ? Czy to czasem nie jest tak, że wagę którą zdejmiemy z dętki nabijemy z powrotem uszczelniaczem ? 4. Last but not least: Ile w tym prawdy że uszczelniacz zapycha wentyl (Presta) tak że nie da się spuścić/dopompować powietrza ? PS. przepraszam za złą nazwę tematu (brak [...]). Proszę o korektę i obiecuję poprawę
nabial Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 z wlasnych obserwacji jedyny minus lekkich detek >130g to szybciej uciekajace powietrze, co 2tyg trzeba uzupelniac braki, wytrzymalosc na przebicia podobna - 1-2 gumy na ok 5tys i wynikajace raczej z braku umiejetnosci a nie niskiej jakosci detki co do uszczelniacza to jezeli jest odpowiedni, a nie jakis tandetny to zachowuje konsystencje i pod wplywem cisnienia jest wypychany, wiec nie ma problemow z pompowaniem
Yah0o_121 Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Ja używam od dawna dętek maxxisa ultralight - z prestą waga ok 120 - 130 gram (ważyłem kilka i wychodzi różnie). Powitrze trzeba faktycznie dopompowywać mniej więcej co trzy tygodnie, ale jeśli lubisz pojezdzić na wyższym ciśnieniu to będzie schodzić szybciej i zatrzymywać się na ok 2 - 2,5 atm. Z ciekawości zakupiłem parę dętek Schwalbe XX-Light i mam z nimi same złe doświadczenia... Jedna z nich rozdarła się w nocy na długości ok 20cm (sama z siebie!), druga natomiast (przednia) wytrymała miesiąc cotygodniowego dopompowywania. Zdecydowanie polecam dętki dobrych firm (Schwalbe,Maxxis,Conti), ale te w granicach 130g. Z lekkimi dętkami IMO nie warto stosować mleczka - lepiej założyć cięższą dętkę - wyjdzie wagowo (130 + 60g uszczelniacza) na to samo, a cenowo zdecydowanie na korzyść ciężkiej dętki
Mentos Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 ... Z ciekawości zakupiłem parę dętek Schwalbe XX-Light i mam z nimi same złe doświadczenia... Jedna z nich rozdarła się w nocy na długości ok 20cm (sama z siebie!), druga natomiast (przednia) wytrymała miesiąc cotygodniowego dopompowywania. Zdecydowanie polecam dętki dobrych firm (Schwalbe,Maxxis,Conti), ale te w granicach 130g. To jest ciekawa sprawa. Ja miałem takich 3 te najlżejsze a potem 3 te także light ale oczko cięższe bo grubsze nieco. I tylko 2 z nich do dziś przeżyły (1 taka, 1 taka) nie rozdzierając się dokładnie tak jak to opisałeś z tym, że u mnie tak na 2,3cm od wewnątrz więc żadne tam nacięcia. Jedna po prostu jak rower sobie stał (nie po napompowaniu), jedna w czasie jazdy - ledwo com się wyratował na zjeździe od upadku na obręczy jadąc a reszta po prostu w garażu tak się rozlazła. Nie powinieneś ich potem polecać bo te cięższe właśnie ok 130g mają podobną dolegliwiść. Teraz mam Geax'y i nie mam już takich problemów.
grzegorz1974paszek Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=293558641 zobaczcie też inne aukcje sprzedającego.
Orzech89 Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 Interesująca sprawa z tą dętką Slime... Jak uważacie, sprawdzi się ? Już przymykając oko na cenę - która jest fakt faktem wysoka, ale za coś doskonałego co idealnie miałoby się sprawdzić można żądać wysokich kwot. Często dobre = drogie.
Deith Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 Tutaj http://www.cult-bikes.com/NoFlats.htm jest o takim uszczelniaczu. Poza tym jest o tym topic na forum. Zdaje sie, ze zabawa nienajtansza bo wychodzi 2 banki na jeden rok.
Orzech89 Napisano 5 Stycznia 2008 Napisano 5 Stycznia 2008 To mleko z cult-bike mam obecnie w oponie. Poprzednie Hutchinson czy jak to się tam piszę, miałem i po 3 miesiacach na maratonie w Ustroniu z tyłu poszła opona. Rozcięcie ale nie duże, powinno zalepione zostać spokojnie... Ale d z tego wyszło... Spacer miałem na metę półtorej godziny... Jak ludzie wracali z mega to ja akurat zdążyłem zejść z mini i kierować się do mety...
Paviarotti Napisano 10 Stycznia 2008 Napisano 10 Stycznia 2008 A może GEAX Titanium? Teoretycznie waga producenta 119 g a mi trafił się model 108 g. Sprawowała się bardzo dobrze, poległa dopiero na masakrycznym snake'u.
slav4 Napisano 10 Stycznia 2008 Autor Napisano 10 Stycznia 2008 A gdzie te Geaxy można kupić ? Widzę że już parę osób sobie chwali tak dętki jak i opony. Jakiś sklep internetowy?
Fifi Napisano 10 Stycznia 2008 Napisano 10 Stycznia 2008 Np. tutaj: http://www.erowery.pl/go/_info/?id=1018 Wystarczy Google
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.