tymek Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 W temacie dot. rozmiaru ramy zamieściłem takiego posta: "Ja też proszę was o pomoc w wyborze rozmiaru ramy. Chcę kupić scotta scale (geometria). Mam 16 lat i ok. 170-172 cm wzrostu. Myślę, że spokojnie jeszcze urosnę. Mój ojciec ma 180cm wzrostu, więc pewnie też zakręcę się obok tego. Najlepszym rozwiązaniem byłaby oczywiście rama 18', bo była by mi dobra nawet przy wzroście 180, a i teraz bym bezpiecznie pojeździł biggrin.gif. Niestety nie uświadczę takiego rozmiaru w ofercie scotta :-/. Pozostaję mi wybór między 17 a 19. 17 teraz będzie ok, ale już za jakieś dwa lata może być za mała. Tak więc jeśli scott to tylko 19 cali. Czy na takiej ramie dam radę teraz bezpiecznie pojeździć? Obecnie mam hexaona v2 na 19,5 calowej ramię i jest po prostu za duża." Jednak, gdy jeszcze raz zerknąłem na geometrię ramy, troszkę mną zakręciło. Mamy tam dwa wymiary, które najbardziej nas interesują, a mianowicie E i F. E - odległość od środka suportu do końca rury podsiodłowej // dla rozmiaru "L" - 480mm, czyli ~19'' F - odległość od środka suportu do środka górnej rury // dla rozmiaru "L" - 418mm, czyli ~16.5'' Tak, więc zajmijmy się teraz pojęciem rozmiar ramy. Zgodnie z tym co znalazłem w internecie, "Wielkość ramy to odległość mierzona od osi suportu do środka górnej rury ramy, mierzona po rurze podsiodłowej.". Zdecydowanie się z tym zgadzam, pewnie wy również, bo rozmiar ramy to parametr, który mówi nam gdzie znajdować się będą nasze jajka (a raczej co się z nimi stanie...), jeśli zeskoczymy z siodełka na całe stopy... Odległość do końca rury podsiodłowej (zacisku sztycy) ma raczej marginalne znaczenie. Tak, więc czego dotyczy powszechnie używany wzór długość nogi * 0,57? Zgaduję, że odległości pomiędzy środkiem suportu, a końcem rury podsiodłowej, ponieważ przy wzroście 172cm, długość mojej nogi to 80 cm, co daje 456mm, czyli 18''. Wniosek jest prosty - wzór ten raczej na niewiele nam sie zda. Dlaczego? Otóż, różnice pomiędzy odległościami oznaczonymi wyżej jako E i F mogą być większe lub mniejsze, w zależności od wybranej przez nas ramy. Na koniec chciałbym wrócić do swojego problemu, bo właśnie w celu jego rozwiązania założyłem ten temat... Na obrazku zaznaczyłem jeszcze jedną odległość kolorem żółtym. Jeśli jest na forum jakiś posiadacz ramy scott scale w rozmiarze L to byłbym bardzo wdzięczny, jeżeli zmierzyłby dla mnie odległość w linii prostej, od ziemi do górnej krawędzi górnej rury ramy, w miejscu, nad którym znajduję się rowerzysta po zeskoczeniu z siodełka (czyli jakieś 2-3cm od czubka siodełka w lini prostej..). Mam nadzieję, że wyraziłem się dojść jasno ;D i z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Fajnie sobie popisałeś , ale kolorki niebieski i czerwony bardzo niewiele mówią o wielkości ramy . Powinieneś szukać bardziej według rozmiaru żółtego z uwzględnieniem jeszcze jednego ważnego parametru : efektywna długość górnej rury mierzona w poziomie od środka główki ramy do sztycy ( im więcej tym pozycja bardziej sportowa, opierasz się na rękach ) Wysokość ramy ( obojętnie jak mierzona , czy do środka górnej rury czy też do końca podsiodłowej ) nie mówi ile masz miejsca na cojones , przynajmniej nie wprost. Są ramy które są określane jako 17 a przekrok ( to żółte ) mają mniejszy niż co niektóre 19. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 "Wielkość ramy to odległość mierzona od osi suportu do środka górnej rury ramy, mierzona po rurze podsiodłowej." To jak np. producent ramy załóżmy author poda iż rama ma 19" to te 19" jest na tej czerwonej czy niebieskiej linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Większość producentów (zdecydowana) podaje rozmiar ramy jako "Center to Top", czyli od osi suportu do końca rury podsiodłowej i według tego zwykle dobiera się rozmiar ramy do wzrostu. Przy Twoim wzroście jednak lepsza byłaby rama 17 cali... Ja w wieku 16 lat miałem 186 cm wzrostu, teraz w wieku 19 lat mam tyle samo więc nie urosłem już... Może Ty już też nie urośniesz? Poza tym jakbyś dokładnie się przyjrzał to Scott podaje Stand Over, czyli przekrok, który wynosi: - 745 mm dla 17 cali - 775 mm dla 19 cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymek Napisano 27 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Większośż producentów (zdecydowana) podaje rozmiar ramy jako "Center to Top", czyli od osi suportu do końca rury podsiodłowej i według tego zwykle dobiera się rozmiar ramy do wzrostu. Zgadza się i właśnie dlatego ramy często mimo takiego rozmiaru znacznie się różnią - mają wyżej lub niżej usytuowaną górną rurę ramy. Przy Twoim wzroście jednak lepsza byłaby rama 17 cali... Ja w wieku 16 lat miałem 186 cm wzrostu, teraz w wieku 19 lat mam tyle samo więc nie urosłem już... Może Ty już też nie urośniesz? Może, aczkolwiek wątpię ;D. 186cm to już dużo, mam kumpla w moim wieku o takim wzroście i on też raczej już nie urośnie, ale jeśli chodzi o mnie, myślę, że jeszcze kilka cm przede mną ;-). Rosnę dość równomiernie - nigdy nie miałem jakiegoś znaczącego skoku, więc mam nadzieję się spokojnie doturlać do tego 180cm Poza tym jakbyś dokładnie się przyjrzał to Scott podaje Stand Over, czyli przekrok, który wynosi:- 745 mm dla 17 cali - 775 mm dla 19 cali Nie zauważyłem W takim razie raczej zdecyduję się na 19. 77,5 cm... więc myślę, że dam radę pojeździć bezpiecznie, a przy okazji będę miał pewność, że rama nie będzie dla mnie w przyszłości zbyt mała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Kupując rame najlepiej patrzeć na kilka pomiarów danej ramy, inaczej nigdy nie dobierze się pod siebie. Zazwyczaj producenci podają rozmiar ramy licząc długośc jej od śr. suportu do końca komina - czyli kolor czerowny. Aż takie głupie to nie jest, bo czesto bywa tak, że wysokosc komina jest często równa ( + - ) temu kolorowi żółtemu - czyli wysokości przekroku. niewiele nam sie zda. Dlaczego? Otóż, różnice pomiędzy odległościami oznaczonymi wyżej jako E i F mogą być większe lub mniejsze, w zależności od wybranej przez nas ramy. - jeżeli ramka ma klasyczną budowe (a nie damka i inne cuda), to ta różnica jest po prostu kominem +1/2 cm. odległość w linii prostej, od ziemi do górnej krawędzi górnej rury ramy, w miejscu, nad którym znajduję się rowerzysta po zeskoczeniu z siodełka (czyli jakieś 2-3cm od czubka siodełka w lini prostej..). Mam nadzieję, że wyraziłem się dojść jasno ;D i z góry dziękuję za pomoc. - no i własnie po to masz ten wymiar "czerowny" bo na podstawie jego możesz dojśc do tego, jak to jest wysoko Tego + wysokośc suportu nad glebą. Dodaj jeszcze 1-2 cm butów do długości nogi. Poza tym jakbyś dokładnie się przyjrzał to Scott podaje Stand Over, czyli przekrok, który wynosi: - no dokładnie choć wg. mnie przekrok należy liczyć bardziej do przodu, bo to tam się raczej wpada Mi także wyszło to okolice 78 cm, czyli dla nóg około 82 cm (w butach) i więcej. ps. jak nie masz jeszcze dużo włosów na jajkach, to jeszcze z 3 lata będziesz rosnąć %-) Bo generalnie przestaje się rosnąć, mniej więcej wtedy kiedy kończy się dojrzewanie, czyli ciało nabiera atletycznego wyglądu, zmienia się głos, włosy sa już wszędzie a ptaszek też już nie rośnie itd. Ja skończyłem rosnąć w wieku 14-15 lat, i jako pierwszy miałem wszędzie włosy itd. itd. buahhahaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.