bezdred Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Składam rowerek na wiosne a właściwie ulepszam. Klamkomanetki sa 105 na 9, przerzutka ultegra na tył, koło tylne tez trzeba bedzie zmienic... No i własnie chciałem korbe jakąs fajną kupić. W najoszczedniejszej wersji miała być Tiagra 2007 bo i tak bedzie 9-tka z tyłu (ale czy kompakt czy 52/39 to jeszcze nie wiem bo to 34 mnie przeraża w kompaktach?), teraz troche optymistyczniej to juz o 105 myśle, bo sa kolo 400zł juz do kupienia. Ale ostatnio znalazłem na allegro FSA Gossamer za 399 i kurcze ładna korba nawet znam kogos kto na niej jeździ ale nic mi nie powie konkretnego. No ja mam dylemat co tu kupić ze zintegrowana osią suportu w tej cenie? Za wszelkie propozycje i porady z góry dzieki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerex Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Musi być koniecznie zintegrowana oś? Może Campagnolo? Chorus 9 na kwadrat jest w Wertykalu po 260zł. http://www.wertykal.com/shop.php?opt=shop_...=50&pid=211 Suporty Chorusa mieli po 180zł ale cosik skreślone, może na razie niedostępne. Może by się dało znaleźć jakiegoś Kinexa lub podobny zamiennik na ISO 102mm. Jeśli chodzi o dobór wielkości tarcz w korbie, to wszystko zależy od kasety. Z 9-tkami jest o tyle fajnie, że można dokładać koronki gorskie (np. 28z z LXa lub Deore) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanc91 Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 a moze truvativ elite http://allegro.pl/item285224054_korba_szos...pact_175mm.html dosc ciekawa propozycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Compact 170mm http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=287448194 . Rowerex-jakbyś znalazł suport na kwadrat 102mm to daj mi znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerex Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Chorus 102mm np. tu: http://www.poreba.carrer.pl/index.php?do=prod&id=202 Jest droższy, ale i tak nie jest źle, bo kiedyś Poręba ceny na Campe miał kosmiczne. Prawdopodobnie dzięki konkurencji obniżyli ceny. Campagnolo to Campagnolo, a nie jakiś tam Truvativ czy Sram ;-) Gdybym nie miał korb Ultegra 6500 (które też bardzo polecam, bywają w dobrych cenach) i składał szosówkę, to brał bym właśnie Campe, zwłaszcza klasyczne aluminiowe modele na kwadrat. O Campe można też pytać na allegro, np tego użytkownika: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3129188 Zdaje się, że miewali też suporty i korby. Z tym, że wszystko fajnie wygląda w internecie na obrazkach, bez zapytania o dostępność nie ma co się cieszyć. Martwić czasem też, jeśli ma sie szczęście ;-) Mozna jeszcze tu: Chorus, sklep jest niemiecki ale handluje w Polsce, z tym że zdzierają za wysylkę 20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanc91 Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Campa tez dobra ale ten kwadrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerex Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Zbyt kanciasty? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 34 w compact'owej korbie nadaje się tylko na dłuższe podjazdy, na płaskim na niej nie pojeździsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Zdecydowanie Chorus i suport na kwadrat Kwadrat kwadratowi nie równy Campa ma inny kwadrat niż shimano Bardzo dobra i trwała korba suport na kwadrat wcale nie przeszkadza. Jeździłem też chwilkę na Truvativ elicie i też z czystym sumieniem mogę polecić sztywna i ładna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Ja posiadam fsa grossamer -seryjnie była zamontowana tyle że nie jest zintegrowana.Bardzo fajny wgląda .Co do samego działanie nie ma zastrzeżeń.Póki co przejechałem na nie 6 k zero kłopotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanc91 Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 moze rzeczywiscie Campa ma inny kwadrat niz Shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 26 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 moze rzeczywiscie Campa ma inny kwadrat niz Shimano Nie może tylko na pewno Iny rozmiar i kąty ścięcia boków kwadratów. Dlatego w Campie prawie idealnie można ustawić linię łańcucha a sztywność też jest na wysokim poziomie. Dlatego też Włosi wcale nie odczuwali potrzeby by od kwadratów za wszelką cenę odchodzić. Do zeszłego roku wszystkie ich korby były na kwadrat. Shimano i inni wprowadzali Octalink`i i ISIS`y a Campa trwała przy kwadracie. I dobrze bo ISIS i octalink okazało się niewypałem . Co z tego że grubsza i pusta w środku oś jest pioruńsko sztywna skoro zabrakło miejsca we wkładzie suportowym na sensowne łożyska. Campa odczekała zobaczyli że łożyska na zewnątrz to jest TO i zaproponowali genialnie proste rozwiązanie Ultra Torque Ja bym się nie bał kwadratów Campy tym bardziej że są obecnie w bardzo przystępnych cenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Dyskusja o suportach została wydzielona i przeniesiona TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.