Dominik92 Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 witam! potrzebuje porady dotyczącej osprzętu mam zamiar składać rower na cały alivio oprócz kasety(standardowo jest 8 a ja chce 9) czy jest to osprzęt godny polecenia?? z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 zalezy do czego Ci ma służyć ile chcesz wydać jak jeździsz i tak dalej ps. jak chcesz mieć 9ke z tyłu, to klamkomanetki alivio tez odpadają, i przerzutka alivio tez odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Przerzutka Alivio da rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Ale manetki nie! Ja bym sugerował ci zrobić taki myk: Cała grupa Alivio (bardzo polecam, wytrzymała i tania. Kumpel 6tyś robi i manetki, przerzutki jak nowe ) Manetki - Deore (najtańsza opcja na 9 biegów, aktualnie sam uzywam i nie mam im nic do zarzucenia). Kaseta - jakaś SRAM lub Deore (ja używam Deore, j.w. ;] ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Nie krzycz na mnie . Ja pisałem tylko o przerzutce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Nie krzyczałem na ciebie To było do autora postu zeby manetki też zmienił a nie tylko kasetkę ;] Btw wszędzie pisze ze tylna alivio tylko do 7/8 sp... więc nie byłbym 100% pewien czy ta przerzutka da radę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Juz dobrze jaka jest szerokosc kasety 8 a jaka 9 ? I co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Teoretycznie szerokosc kasety jest taka sama.... Tylko dlaczego w katalogach piszą ze Alivio do 7/8 sp a Deore do 8/9? Z czego to wynika w takim razie? Moze szerokosc łańcucha i kształt kółek w przerzutce powoduje ze nie współgra z 9? Albo po prostu katalogi kłamią ^^ W kazdym razie jesli kolega ma rację to polecam zestaw sprzed kilku postów - grupa alivio + manetki deore + kaseta SRAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 zalezy do czego Ci ma służyćile chcesz wydać jak jeździsz i tak dalej ps. jak chcesz mieć 9ke z tyłu, to klamkomanetki alivio tez odpadają, i przezutka alivio tez odpada tak do 600 zł na sam osprzęt Teoretycznie szerokosc kasety jest taka sama....Tylko dlaczego w katalogach piszą ze Alivio do 7/8 sp a Deore do 8/9? Z czego to wynika w takim razie? Moze szerokosc łańcucha i kształt kółek w przerzutce powoduje ze nie współgra z 9? Albo po prostu katalogi kłamią ^^ W kazdym razie jesli kolega ma rację to polecam zestaw sprzed kilku postów - grupa alivio + manetki deore + kaseta SRAM a co z tylną przerzutką?? a łańcuch mógłby zostać?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 a łańcuch mógłby zostać?? Nie, musi być co najmniej Deore ( wąski ) M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 a jeszcze jedno do pierwszej odp do takiej jazdy po trenie ale nie takim strasznym i drogach i asfaltowych i leśnych a jeżdżę tak rekreacyjnie ale może wybiorę się na jakieś zawody wielkie dzięki za pomoc jak jeszcze będziecie mieli jakiś lepszy pomysł oprócz tych co są to piszcie czekam jeszcze na jakieś propozycje życzę wszystkim wesołych świąt spędzonych z rodziną i zaje fajnych prezentów(może jakiś rower?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Teoretycznie szerokosc kasety jest taka sama....... Albo po prostu katalogi kłamią ^^ Nie teoretycznie,t ylko jest taka sama. Przerzutka da rade na 100%, co do tego nie ma zadnych watpliwosci. jakie katalogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 600pln razem z korbą? Jeśli tak to ja proponuję: Korba - Shimano Deore na rok 2008 - 219 pln - zintegrowana oś... Manetki - http://allegro.pl/item285082256_nowe_manet...umrowerowe.html - 95pln Przerzutka p. - http://allegro.pl/item282740647_przerzutka...bikestacja.html - 18 pln! Przerzutka tył - deore - 69pln Kaseta i łańcuch - http://allegro.pl/item283450715_kaseta_lan...umrowerowe.html - 85pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gary Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Ja ostatnio złożyłem caly naped za 700 zl korba przerzutki (bez manetek) lancuch i kaseta shimano LX a jest lepszy od alivio wiec nie wiem czy nie lepiej dolozyc pare zl wiecej Pozdrawiam a jest zima wiec sklepach sa rozne promocje i rabaty wiec warto chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 heh LX moze i jest lepszy od alivio, ale dolicz sobie za manetki to jeszcze 100pln - w sumie wychodzi 800pln... Tutaj mamy tak naprawdę tylko przednią przerzutkę Alivio Reszta (korba, łańcuch, kasetka, tylnia przerzutka, manetki) - Deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Jezeli Alivio ma jeszcze os suportu na kwadrat, to zdecydowanie wolalbym Deore. Mam w zimowce korbe Acery na kwadrat, nie dosc ze sie gna i duzy blat obciera o przerzutke, to jeszcze dwa razy wymienialem srodek suportu przez 8 tys km. A w korbie Deore ok, od 11 tys km ten sam srodek suportu i zdecydowanie sztywniejsza. Ale jezeli Alivio ma wielowpust, to mozna brac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 alivio oferuje bardzo rozsadny naped. doplacajac niewielkie napedy mozna jeszcze to poprawic: lanuch xt, przerzutka lx/xt, jesli beda fundusze to korba deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Kolega pytał się o osprzęt Alivio, a wy mu wyjeżdżacie z LX czy nawet XT. Jak jeździsz amatorsko to Alivio spokojnie da radę. Tak naprawdę nie ma takiej dużej różnicy pomiędzy napędem na 8 biegów a 9. Kaseta 9-biegowa nic Ci nie da poza tym, że będziesz mógł się komuś pochwalić, że masz 9 przełożeń z tyłu. Na twoim miejscu brałbym całe Alivio i się nie zastanawiał. Tak jak mówiłem wcześniej: 9 biegów nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Niemniej korba niech będzie przynajmniej na Octalink, a nie kwadrat! Noi i tylna przerzutka jako taka - jeśliu Alivio, to stara (chyba 2006) z małym kółeczkiem, te wielkie to IMO jakaś slepa uliczka ewolucji... Ale można tak: Korba (Octa lub sztywna oś, cenowo podobnie) i przerzutka tył Deore, manetki i przerzutka przód Alivio, kaseta i łańcuch SRAM na 8b (PG-850 i PC-48) - wyjdzie nawet mniej niż 600PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 24 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Napęd: - korba Alivio Octalink + suport 130zł - kaseta + łańcuch Deore 90zł - przerzutka tył Deore 70zł - przerzutka przód Alivio 40zł - manetki Deore 90zł Razem 420zł. Nie napisałeś czy klamki i hamulce też kupujesz, ale jeśli tak to V-ki Deore są za 70zł, klamki (Deore, FR5) za 50zł. Jak widać bez problemu zmieścisz się w planowanym budżecie i jeszcze na koszulkę czy spodenki zostanie. Zastanawiam się tylko jak to wszystko się ma do Twojego opisu " Sprzęt: rower do ostrego fr". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Odi - ja bym mu polecał korbę Deore, jednak zewnętrzne łożyska i sztywna oś sprawdza się lepiej niż kwadrat/wielowypust... A cena nie jest wiele większa... A co do FR- moze ma 2 rowery? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominik92 Napisano 25 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 A co do FR- moze ma 2 rowery? :> mi nie potrzebna są jakieś lx xt czy xtr tak zgadza się składam drugi rower taki do normalnej jazdy wszyscy piszą o przerzutkach,manetkach,korbach,itp a gdzie są piasty?????? podoba mi się zestawienie alivio, deore i srama, ale czy będzie działało jak trzeba i jeszcze jakieś piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Czyli co dokładnie chcesz kupić? Cały napęd i do tego piasty? Bo juz tak zagmatwaliście, że nic nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 sztywna ośFajnie wy to określacie. Napoczątku nie zczaiłem o co wam chodzi, jaka sztywna oś. A tu chodziło o zintegrowaną oś z korbą. Czyli co dokładnie chcesz kupić? Cały napęd i do tego piasty? Bo już tak zagmatwaliście, że nic nie wiem. tongue.gif To jest właśnie tak jak autor pyta się o alivio a ludzie gadają o XT, paranoja. Odpowiadajmy konkretnie. 600zł powinno syknąć na pełną grupę alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Tylko czy autor tematu chce tez piasty o których pisał? Piasty moze wziąć Deore, są jednak trochę lepsze niż Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.