stasimon Napisano 22 Grudnia 2007 Napisano 22 Grudnia 2007 Mając do wyboru te dwa widelce (w podobnej cenie), który według Was był by lepszy? Chciałbym go włożyć do hardtaila (MTB). Nie ścigam się w zawodach (choć w przyszłości może). Rower wykorzystuję do jazdy w terenie. Jakie są wasze doświadczenia (koszty również) w serwisowaniu tych dwóch widelców? Pozdrawiam
Martinuz Napisano 22 Grudnia 2007 Napisano 22 Grudnia 2007 RockShox ma tańszy serwis. Z tego co słyszałeś serwisowanie Talasów to katorga zarówno techniczna jak i finansowa. Chociaz z drugiej strony Fox wydaje sie byc bardziej zaawansowany technicznie i lepiej dopracowany...
uchmanek Napisano 23 Grudnia 2007 Napisano 23 Grudnia 2007 z zaawansowaniem i dopracowaniem to bym sie klucil. niemniej talas ma lepsza regulcaje skoku, praktycznie on fly (to jest ogromna przewaga).
stasimon Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Napisano 23 Grudnia 2007 Talas RL ma wszystko to co RS Revelation, oprócz manetki poplock. Zaawansowane technologie pojawiają się przy Talas RLC, który jest wyposażony w system redukujący skutki pedałowania i ma możliwość ustawienia siły która jest potrzeba do odblokowania widelca. Jeszcze jest Talas X z Terra Logic, który "sam" się blokuje. Czyli jest trochę tych technologi, dla bogatych. Jak wygląda blokowanie skoku u foxa? Jak z jego wygodą. Manetka poplock u RS wydaje mi się być najwygodniejszym sposobem blokady. Wydaje mi się ponieważ nie miałem nigdy z nią do czynienia
bodziekk Napisano 23 Grudnia 2007 Napisano 23 Grudnia 2007 Talas RL ma wszystko to co RS Revelation, oprócz manetki poplock. Zaawansowane technologie pojawiają się przy Talas RLC, który jest wyposażony w system redukujący skutki pedałowania i ma możliwość ustawienia siły która jest potrzeba do odblokowania widelca. Jeszcze jest Talas X z Terra Logic, który "sam" się blokuje. Czyli jest trochę tych technologi, dla bogatych. To raczej RLC ma wszystko to, co Revelation. W Rock Shoxie przecież masz regulację tłumienia kompresji i Floodgate (czyli właśnie siła otwarcia blokady). Talas RL tego nie ma.
stasimon Napisano 23 Grudnia 2007 Autor Napisano 23 Grudnia 2007 Fakt. Revelation ma regulacje floodagte chyba w prawej goleni (od spodu). Jak dla chyba będzie to zbędna regulacja. Dobrze, że jest mechanizm zabezpieczający przed uszkodzeniem/zniszczeniem zablokowanego i to wystarczy.
bodziekk Napisano 23 Grudnia 2007 Napisano 23 Grudnia 2007 To nie tak. Revelation ma tłumik Motion Control na górze prawej goleni. Ten tłumik jest odpowiedzialny za regulację tłumienia kompresji i blokadę. W nim też znajduje się regulacja Floodgate. Jeśli masz manetkę, to żeby regulować kompresję, musisz mieć ją w wersji z niebieskim pokrętłem. Floodgate reguluje się małym pokrętłem na górze prawej goleni. Czy jest to potrzebne? Gdybym korzystał z blokady, to pewnie Floodgate byłoby świetne, ale jak dla mnie, to sama blokada nie jest do niczego potrzebna, tak więc ta regulacja również.
uchmanek Napisano 23 Grudnia 2007 Napisano 23 Grudnia 2007 w prawej goleni od spodu jest regulacja tlumienia powrotu.
tobo Napisano 23 Grudnia 2007 Napisano 23 Grudnia 2007 widelce talas maja w srodku azot. nie wiem po co akurat w tym typie ale jest. ogranicza to mozliwosc serwisu do cult bikes i ich chorych cen. regulacja skoku w foxach dziala bardzo dobrze. ruch dzwignia o 90 stopni i skrocenie do 100 mm. tlumienie powrotu ma bardzo duzy zakres regulacji. jezdzilem na marzocchi w najdrozszych wersjach na rock shoxach i teraz na foxie i moim zdniem widelec jest zdecydowanie bardziej komfortowy niz mz i rs - nie uwzgledniam widelcow rs z tlumieniem mc bo o tych nie moge wiele powiedziec. przy tym skoku (ale akurat tego wykorzystywal raczej nie bedziesz) to zdecydowanie jeden z najlzejszych widelcow na rynku/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.