Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Fox Talas 32 RL / RS Revelation 426 Air U-Turn (poploc)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mając do wyboru te dwa widelce (w podobnej cenie), który według Was był by lepszy? Chciałbym go włożyć do hardtaila (MTB). Nie ścigam się w zawodach (choć w przyszłości może). Rower wykorzystuję do jazdy w terenie.

Jakie są wasze doświadczenia (koszty również) w serwisowaniu tych dwóch widelców?

Pozdrawiam

Napisano

RockShox ma tańszy serwis. Z tego co słyszałeś serwisowanie Talasów to katorga zarówno techniczna jak i finansowa.

Chociaz z drugiej strony Fox wydaje sie byc bardziej zaawansowany technicznie i lepiej dopracowany...

Napisano

Talas RL ma wszystko to co RS Revelation, oprócz manetki poplock. Zaawansowane technologie pojawiają się przy Talas RLC, który jest wyposażony w system redukujący skutki pedałowania i ma możliwość ustawienia siły która jest potrzeba do odblokowania widelca. Jeszcze jest Talas X z Terra Logic, który "sam" się blokuje. Czyli jest trochę tych technologi, dla bogatych.

Jak wygląda blokowanie skoku u foxa? Jak z jego wygodą. Manetka poplock u RS wydaje mi się być najwygodniejszym sposobem blokady. Wydaje mi się ponieważ nie miałem nigdy z nią do czynienia ;)

Napisano
Talas RL ma wszystko to co RS Revelation, oprócz manetki poplock. Zaawansowane technologie pojawiają się przy Talas RLC, który jest wyposażony w system redukujący skutki pedałowania i ma możliwość ustawienia siły która jest potrzeba do odblokowania widelca. Jeszcze jest Talas X z Terra Logic, który "sam" się blokuje. Czyli jest trochę tych technologi, dla bogatych.

To raczej RLC ma wszystko to, co Revelation. W Rock Shoxie przecież masz regulację tłumienia kompresji i Floodgate (czyli właśnie siła otwarcia blokady). Talas RL tego nie ma.

Napisano

Fakt. Revelation ma regulacje floodagte chyba w prawej goleni (od spodu). Jak dla chyba będzie to zbędna regulacja. Dobrze, że jest mechanizm zabezpieczający przed uszkodzeniem/zniszczeniem zablokowanego i to wystarczy.

Napisano

To nie tak. Revelation ma tłumik Motion Control na górze prawej goleni. Ten tłumik jest odpowiedzialny za regulację tłumienia kompresji i blokadę. W nim też znajduje się regulacja Floodgate.

Jeśli masz manetkę, to żeby regulować kompresję, musisz mieć ją w wersji z niebieskim pokrętłem. Floodgate reguluje się małym pokrętłem na górze prawej goleni. Czy jest to potrzebne? Gdybym korzystał z blokady, to pewnie Floodgate byłoby świetne, ale jak dla mnie, to sama blokada nie jest do niczego potrzebna, tak więc ta regulacja również.

Napisano

widelce talas maja w srodku azot. nie wiem po co akurat w tym typie ale jest. ogranicza to mozliwosc serwisu do cult bikes i ich chorych cen.

regulacja skoku w foxach dziala bardzo dobrze. ruch dzwignia o 90 stopni i skrocenie do 100 mm. tlumienie powrotu ma bardzo duzy zakres regulacji. jezdzilem na marzocchi w najdrozszych wersjach na rock shoxach i teraz na foxie i moim zdniem widelec jest zdecydowanie bardziej komfortowy niz mz i rs - nie uwzgledniam widelcow rs z tlumieniem mc bo o tych nie moge wiele powiedziec. przy tym skoku (ale akurat tego wykorzystywal raczej nie bedziesz) to zdecydowanie jeden z najlzejszych widelcow na rynku/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...