Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] problem z naciagiem linki

josh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeszukałem forum ale nic nie znalazlem w temacie.

Mam problem z linkami w tarczowkach mechanicznych. Tylna jest strasznie luzna, zeby zaczac hamowac musze prawie klamke do gripa docisnac. Probowalem to regulowac dokrecajac srobe przy hamplu ale niewiele to dalo - sroba regulujaca jest juz na maxa wkrecona. Regulacja przy klamce przynosi podobne efekty,

Jak jeszcze mozna to podciagnac?

w sumie racja... Ale zrób to tak: odkręcasz linke przy klamce hamulca niezaciśniętej, kombinerkami naciągasz linke i ciągle naciągając zakręcasz śrubę. Przydaje sie trzecia ręka do kombinerek, ale samemu sobie też można poradzić

w sumie racja... Ale zrób to tak: odkręcasz linke przy klamce hamulca niezaciśniętej, kombinerkami naciągasz linke i ciągle naciągając zakręcasz śrubę. Przydaje sie trzecia ręka do kombinerek, ale samemu sobie też można poradzić

Rewelacja - wielkie dzieki, to było wlasnie to.

Wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi ;-)

ja tak tylko na zasadzie wskazówki do wskazówki: ja to robiłem tak - można sobie bez problemu poradzić bez kombinerek i trzeciej ręki. śrubę regulacyjną klamki ustawiasz mniej więcej w środku, klamka niezaciśnięta, palcami lewej przekręcasz lekko ramię zacisku w lewo (prawą ręką możesz trzymać linkę, żeby nie wchodziła do pancerza). teraz skręcasz śrubę trzymającą linkę i puszczasz zacisk. ramię zacisku wróci do normalnej pozycji, naciągając przy okazji linkę. warto robić to z głową, bo można przesunąć ramię za mocno:P ustawienie śruby regulacyjnej w środku pozwala w takim przypadku trochę popuścić :)

sposób ten świetnie się sprawdza w przypadku avida bb5 i innych bez regulacji lewego klocka, ale ja stosowałem we wszystkich mechanikach.

• 3 miesiące temu...

Sory, ze szkolnego kompa pisałem a tam się coś chrzani jak się polskie znaki piszę.

Coś mi się z hamulcem stało. Raz jak zahamowałem to mi coś tam pyknęło w hamulcu i teraz on nie odbija i muszę ręcznie klamkom go zwalniać. Pewnie coś się stało z sprężyną w środku ale nie wiem co i nie wiem jak to naprawić:/

Rozumiesz??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...