bmrbiker Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 Witam, Ponieważ to mój pierwszy post, chciałem się z wszystkimi przywitać Zastanawiam się nad zmianą amora w mojej Bajce ;P Nie jeżdżę ostro, bardziej coś ala XC, więc super sprzętu za 2 tysiaki nie potrzebuję... Wybieram pomiędzy tymi dwoma: Suntour Duro E 2006 http://allegro.pl/item287266890_sr_suntour..._promocja_.html a Suntour Duro DJ 2007 http://allegro.pl/item283832478_nowy_sr_su..._wyprzedaz.html Oboje mają 130 mm skoku, choć z tego co wyczytałem, rzeczywisty skok jest ok. 100 - 110 mm. Chciałem się dowiedzieć, który jest w tej cenie względnie 'lepszy'. Jeżeli macie jakieś inne propozycje w cenie do 300 zł. to również chętnie wysłucham Prosiłbym raczej o takie, które można gdzieś spotkać w sklepach internetowych, na allegro itp. Z góry dziękuję za każdą radę! Pozdrawiam, bmr-biker
uchmanek Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 duro nie jest amortyzatorem do xc. w tej cenie poszukaj czegos uzywanego, albo: http://allegro.pl/item285197834_rock_shox_..._za_75_zl_.html http://allegro.pl/item283597111_ostatnie_s...hox_dart_2.html ten drozszy ma regulacje tlumienia powrotu.
bmrbiker Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Napisano 21 Grudnia 2007 No może źle się wyraziłem, "coś ala XC" Miałem na myśli ostrzejszą jazdę od MTB Mieszanka, trochę gór, fr, street, ale bez przesady... na razie radziłem sobie na Zoom'ie więc... Ten Rock Shox wybiega już trochę ponad moje środki... :| Z tych dwóch, które dałem, nadaje się któryś do jazdy w ogóle ;P ? Ktoś ma? Który możecie polecić? Dzięki!
Morf99 Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 Witam kumple mają Duro. Jeden ma DJD '07 a drugi ma Duro D '06. i oba są "złomiate" jeśli zoom dawał rady to ja bym na twoim miejscu kupił RS dart 2 ponieważ on już dość ładnie pracuje i mieści się w tym przedziale cenowym. POZDRO ps. Co do Duro to każdy jaki został wyprodukowany to tz. "zamulacz" ,odradzam kupna
uchmanek Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 "Mieszanka, trochę gór, fr, street" ehm, jesli przez to rozumiesz, ze lubisz sobie poszalec, to nadal polecam darta 2. za mniejsze pieniadze (niz duro) otrzymasz lepsza amortyzacje.
bartekgib Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 A wogóle jaki masz rowerek ? Bo to też zależy od ramy, czy Ci ten czy inny amorek podejdzie. Pozdrawiam !
Mod Team Pixon Napisano 21 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 21 Grudnia 2007 Bartek ma rację. Skoro autor pisze, że wcześniej miał Zooma to prawdopodobnie ma rurę 1', a wtedy można pomarzyć o tych wszystkich proponowanych amortyzatorach Jeżeli okaże się, że nie ma problemu z główką ramy, to również polecam Darta, kolega ma przejeździł na nim już kilka kilometrów i jak na tani amortyzator ugina się nieźle.
Martinuz Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 Ja podpisuję się oboma rękoma i nogami za DART 2 - bardzo wytrzymały i tani amortyzator o przyzwoitej kulturze pracy!
bmrbiker Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Napisano 21 Grudnia 2007 Dzięki za zainteresowanie Mam Krossa Hexagona V2, tą starszą wersję. Z rurą nie ma problemu - 1 i 1/8 cala ... W moim rowerze jest już mnóstwo zmienione, kiera, hamulce, piasta, chwyty i kilka innych drobiazgów ;P Teraz czas na amor. Później jeszcze rama Czy 80 mm. skoku to już wystarczająca il. żeby jednak ten amor nie dobijał przy czymś większym? Tak myślałem żeby wziąć tego Suntoura i zalać go olejem . No trudno, trzeba będzie jeszcze trochę nagrabić kasy i dołożyć do tego darta jak już tak mówicie. Ktoś tam mówił, że Dart jest tańszy od Duro? Jeżeli tak, to pokaż gdzie, chętnie tam go zamówię ^^
uchmanek Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 dart 2, 100mm, 249pln: http://allegro.pl/item285197834_rock_shox_..._za_75_zl_.html przeciez podalem ten link w pierwszym poscie.
bmrbiker Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Napisano 21 Grudnia 2007 Ach, o ten chodzi Sorki, mam już za dużo tych aukcji naotwieranych . Mocowanie tarczówki post mount - to jest ten standard, czy jakiś nowy typ? Zeby nie było, że później mojego hampla nie zamocuję :|
bmrbiker Napisano 22 Grudnia 2007 Autor Napisano 22 Grudnia 2007 Sorki za double posting.... Znalazłem super okazję Ostatecznie biorę Rock Shox Dart 2, tego droższego w bardzo niskiej cenie... Dzięki za wszystkie rady, możecie zamknąć temat
Martinuz Napisano 22 Grudnia 2007 Napisano 22 Grudnia 2007 Niech ci dobrze służy Dobra rada - w miare często czyść górne lagi, wtedy amorek bardziej płynnie pracuje.
proxx Napisano 22 Grudnia 2007 Napisano 22 Grudnia 2007 Myślę, że ta rada tyczy się raczej większości sprzętu Co do Post Mount: 97% zacisków jest w standardzie PM i ma z od razu dołączony adapter do IS. Jeżeli chcesz się upewnić, powiedz jaki masz hamulec. Ale jeżeli nie jest to Hope lub nowy XTR to raczej nie masz się co martwić.
bmrbiker Napisano 22 Grudnia 2007 Autor Napisano 22 Grudnia 2007 Racja, zapomniałem Mam mocowanie Post Mount. Tarczówka to Shimano mechaniczna, z tarczą 180 mm. a2z . Adapter, tak dla informacji innych, standardowo jest zawsze do dwóch wielkości Wystarczy go obrócić Ja oryginalnie miałem na tarczę 160 mm. Amorek zamówiony. Umówiłem się na wysyłkę po nowym roku Jeszcze mi powiedzcie, bo już się pogubiłem... Tam jest 100 mm skoku, tak? Bo raz piszą, że 80, a raz że 100 ... Wesołych
Mod Team bogus Napisano 22 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2007 To zależy od tego jaką wybrałeś wersję. Są dwie: jedna ma 100 mm skoku, a druga 80 mm. P.S. Zerknij na opis w aukcji/sklepie internetowym, tam powinno być napisane jaka to wersja. Pozdrowienia.
Martinuz Napisano 22 Grudnia 2007 Napisano 22 Grudnia 2007 a li przypadkiem czy DART nie ma podkładek All-Travel jako i kiedyś judy miało i czy zmiana z 80 na 100mm to nie jest przestawienie kilku podkładek?
Mod Team bogus Napisano 22 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2007 Sprawdziłem teraz na stronie RS, według niej Dart nie ma All-travell, a przynajmniej nie ma go w tej specyfikacji. P.S. Zdziwiłem się jak zobaczyłem, że istnieje wersja 120 mm Darta - pierwsze słyszę, nie mówiąc już o zobaczeniu takiego dziwactwa.
uchmanek Napisano 23 Grudnia 2007 Napisano 23 Grudnia 2007 nie ma nawet mowy o all-travel w tym widelcu. ten system nie dziala w ten sposob . jesli kogos interesuje zmiana skosku w tych widelcach wystarczy spojzec na liste czesci zamiennych i wymienic wszystkie, ktore sa rozne dla tych dwuch wersji.
bmrbiker Napisano 12 Stycznia 2008 Autor Napisano 12 Stycznia 2008 Witam ponownie Mam problem... w tym amorze jest system mocowania post mount, a ja mam zwykłe, stare ISO :/ Można to jakoś zamontować? Jakiś adapter trzeba kupić? Jeśli tak, ktoś mógłby mnie nakierować jaki? Mam tarczę 180 mm, a zacisk mechaniczny Shimano. W tym sęk, że wszystkie te adaptery, które oglądałem są dosyć 'proste' i nie pasowałyby do mojego hamulca... :| Proszę o jakąś poradę, Dzięki!
uchmanek Napisano 12 Stycznia 2008 Napisano 12 Stycznia 2008 1. chyba nieodpowiednie miejsce na tego typu pytania 2. po prostu idz do sklepu, niech sprzedawca dobierze ci odpowiedni adapter
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.