Skocz do zawartości

[wyprawa] Kenya Upał MTB Expedition

Platek2

Rekomendowane odpowiedzi

Moje gratulcje :D

Dzieki takim rowerzystom jak Wy niektórzy odnajdują u siebie też odwagę na podjęcie takich właśnie wyzwań . Może nie uwierzycie ale od kilkunastu tygodni myślałem o wyprawie w rejon Afryki rowerem ... nawet zaplątała się tam Kenie :) a tu prosze .. ni stąd ni zowąd pojawia sie wasza relacja ...

Bardzo mi sie spodobała i nie ukrywam że zamierzam skorystac z wielu waszych rad przy organizowaniu "mojej afrykańskiej przygody" . Na pewno nie w przyszłym roku (przyszły rok to w planach Nordkap) ale kto wie może za dwa albo trzy lata

Pozdrawiam radośnie

PS : tak dalej trzymajcie Kochani :)

• 2 tygodnie później...

w Kenii ostatnio wybuchły jakieś zamieszki więc szansa na powtórzenie przez kogoś wyprawy w tamte rejony póki co nie są za duże

super relacja i wspaniałe zdjęcia, chociaż jak podejrzewam i tak nie oddające przeżyć. Myślę że z takim materiałem i relacją moglibyście zainteresować sobą np. organizatorów Explorers Festival http://www.festiwalgor.pl/ (w minionym roku sporo punktów programu dotyczyło rowerów), kolejna edycja jesienią 2008

O! znalazłem swój stary profil B)

Wyprawa zamknęła się w sumie z biletami i safari w ok. 5500 PLN na osobę (bez biletów ok 2300 PLN).

Nie szaleliśmy zbytnio i nie mieliśmy żadnych problemów, więc udało sie wykonać niemal minimalny planowany budżet.

A co do zamieszek to fakt. Nam sie udało to zrobić jeszcze przed wyborami, choć i tak nas ostrzegali, żeby uważać m.in. właśnie z powodu wyborów. Ale powinno sie to uspokoić kiedyś, bo taka sytuacja nie jest nikomu na rękę :)

Natomiast co do festiwalów wszelakich... tak szczerze to troche nam sie nie chce :) ale jakby coś tego, to kto wie :)

pozdr.

Dzięki za info odnośnie cen :P mam jeszcze jedno pytanie . Jak załatwialiście safarii . Na miejscu czy tez w Polsce szukaliście jakiegoś organizatora ? NIewiem czy istnieje taka możliwość żeby na parę dni stacjonować z rowerami w obozie zlokalizowanym przy parku , odbyć safarii , a później ruszyć dalej . Co o tym sądzisz ? Pozdrawiam radośnie :P

Musze ochłodzic Twoje zapędy :( radośnie...

Mieliśmy zaistą sytuacje gdyż w Nairobi mieliśmy znajomą (ciocia przyjaciólki rodziców dzieczyny :D ), która nas przygarnęła i mieliśmy u niej cos na wzór bazy wypadowo-odpoczynkowej.

Safari wykupiliśmy na miejscu - na pewno wyjdzie taniej. Wybralismy Gametrackers - stosunkowo tanio (a jednak 4 dniowa wycieczka wychodzi podobnie do 1 miesiąca podróżowania na rowerze..) i przede wszystkim pewnie. Daruj sobie ulicznych naciągaczy.

A co do roweru... to nie jest tak, że park jest ogrodzony drutem kolczastym i pasem min. Zwierzęta są realnie dzikie i łażą również w okolicach parku. Może np. w ambasadzie by przechowali rowery ? :D jak sie ładnie uśmiechniesz do pani konsul :) i powiesz, ze znasz nasz :)

Słyszałem tez o opcji, zeby np w Naroku (ostatnie stacje benzynowe przed Masaii Mara) łapać prywatnych ludzi, którzy mają troche miejsca w samochodzie i na dachu dla roweru :) ale jest to opcja dość hardokorowa.

P.S. Śledź informacje co sie dzieje w Kenii, gadaj z ambasada itp. I nie próbuj jechać na taką wyprawę nie mając pewności, że będzie spokój. Bo to może wcale nie być fajnie. Z naszego doświadczenia wynika, że ci co palą, wyganiają i zabijają Kikujusów nie przepadają również za białymi.

pozdrawiam

Stary dzięki za wszelkie informacje !!!!!!!!!!!! Na razie poczekam aż się tam uspokoi po wyborach . A pozatym plany wyjzdowe w ten rejon kształtują się nie wcześniej niż 2009-2010 . Zbyt dużo innych pomysłów :D (a życie takie krótkie) Pozdrawiam radośnie i jeszcze raz dziękuję :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...