Skocz do zawartości

[adapter]Długość śrub montażowych do PM 185mm

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zanim jeszcze zamontowałem hamulce pojawiła się możliwość wymiany przedniej tarczy z adapterem z 160mm na 185mm. Jak ustalilem ze sprzedajacym wysylamy tarcze i adapter bez żadnych śrub. Dzisiaj odebralem tarcze i pojawil sie maly problem któego ani ja ani sprzedajacy nie przewidzielismy.

Przy mocowaniu PM w zaleznosci od adaptera(przy 160mm nie ma żadnego) zmienia się również długość śrub montazowych widelec/adapter(przelotowy)/zacisk.

Czy ktoś mi może powiedzieć jaka jest długość śrub mocujacych zacisk w PM z adapterem 180/185mm oraz czy obie śruby mają taka samą długość(górny przelot jest nieco dłuższy)?

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

Pozdrawiam!

Marcin

• 2 tygodnie później...

Tak jestem pewien. Przy mocowaniu IS faktycznie bez wzgledu na adapter sruby beda mialy ta samą długość. Natomiast przy mocowaniu PM trzeba zastosować śruby dłuższe o długość przelotu(oczka) adaptera i jedna powinna miec 41mm, natomiast druga 47mm. Avid ma takie śruby jako osobna pozycja w sprzedaży koszt śrub stalowych to 15zl/para natomiast koszt tytanowych które były w Juicy Carbon to 40zł.

Ponieważ śruby maja dość niestandardową długość i może być problem z dostaniem takich w "śrubiarni" :D pozostanie prawdopodobnie zakup nowych stalowych Avida.

Pozdrawiam!

Marcin

Tak jestem pewien. Przy mocowaniu IS faktycznie bez wzgledu na adapter sruby beda mialy ta samą długość. Natomiast przy mocowaniu PM trzeba zastosować śruby dłuższe

Nieprawda bo w jak już pisałem powyżej np w hayesah tak nie jest :]. Skoro pytałeś o mocowanie PM to przecież nie pisałbym o IS ;). Dlatego pytałem jaki masz hamulec...

No ale jeśli nie ma problemu z dostaniem śrub jakie potrzebujesz to rozumiem że już wszystko załatwione... :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...