Skocz do zawartości

[Przeróbka]Tylny na przedni

Dark_Reaver

Rekomendowane odpowiedzi

Powietrze w oleju? Ja wlewam do hampli mineralny olej a nie wodę mineralną. Rower mój stał na kierownicy nieraz tygodniami i często bawiłem się hamplami w tej pozycji. Nic się nigdy nie zapowietrzyło. Zalewałem sam, dokładnie ustanym olejem, celowo wlewałem "za dużo" żeby przy zakładaniu membrany wyciekł naddatek wraz z powietrzem. Uważam tak jak bodziekk, że w dobrze zalanym systemie nie ma powietrza!

• 2 tygodnie później...

Żeby nie pisać nowego tematu dopisze to co chce napisać do tego :P

Więc tak, dostałem dziś koło do roweru i hamulec założony, klamka też :D wszystko jest cacy, klamki wkońcu mam odwrotnie (prawa klamka-przedni hamulec, lewa-tylny) jeździłem tak 30 minut dzisiaj bo więcej się nie dało z uwagi na -12 stopni na dworze^^

Dobra omine historie i to ile się namęczyłęm żeby klamkomanetke przerobić na zmieniarke do przezutek^^ (brzeszczot mi w tym pomógł :> )

Jeździłem dziś 30 min około w grubych rękawicach i wogóle nie mogłem wyczuć hamulców (raz, że ślisko a dwa, ze mam je odwrotnie na rękach) ale jedno zauwarzyłęm... klamka od hydraulika ma spore "martwe pole" czyli poprostu nic się nie dzieje no i po wciśnięciu do oporu ledwo co hamuje... rozumiem to, że klocki są niedotarte i tarcza po raz pierwszy poczuła na sobie jakie kolwiek klocki ale bez przesady :/ jak się reguluje takie hamulce? na necie nie moge nic znaleźć :) a musze to zrobić bo puki jest troszke do pupy...

Przypomniałem sobie jeszcze o czymś... w poprzednim kole miałem tarcze i stamtąd wziąłem śrubki do nowej sęk w tym, że tylko 5 dało się wykręcić i nowa tarcza trzyma się na 5... jakie to może mieć skutki? i tak ją dokupie na dniach pewnie ale chce wiedzieć czy przez tydzień lub dwa moge tak jeździć bez obawy o zdrowie sprzętu czy własne.

ale żeby aż tak działały :| np. na śniegu wciskam klamke i pedałuje ^^koło przekręci się troszke i blokuje, przekręci-blokuje i tak w kółko...nawet na śniegu nie moge zablokować porządnie koła :/ kiedyś miałem mechaniki Deore M515 i lepiej się sprawowały na początku... chociaż może to dlatego, że to były mechaniki

mi deroka sie w 5 min dotara. Jak chcesz zmniejszyc skok klamki to wyjmij kolo z roweru wcisnij pare razy lekko klamke tak zeby sie tloczki zblizyly do siebie a pozniej wloz kolo. Jakby sie zblizyly za mocno to rozepchnij je np. srubokretem. Mi to pomaga na kilka dni po czym tloczki wracaja do poprzedniej pozycji. Ale jesli klamka dochodzi prawie do samej kiery to czeka cie odpowietrzanie

Mi tarcze po wymianie dotarły się porządnie dopiero po wyjeździe w góry. Wcześniejsza dwugodzinna przejażdżka po okolicy tylko trochę zwiększyła skuteczność hamulców (mimo to nie dało się zablokowac tyłu na asfalcie, nie mówiąc o przodzie. I to przy tarczach 180 mm).

Przed chwilą wrociłem z jazdy ^^ zrobiłem tak jak powiedział Eloo(za co mu dziękuje :) ) czyli zdjołem koło, ponaciskałem klamke i założyłem koło z powrotem i efekty są bardzo dobre :) hamulec zaczął fajniej działać ale i tak do końca go nie miałem jak sprawdzić bo wszędzie było pełno lodu i było strasznie ślisko...

I co z tymi 5 śrubami ? nic się nie stanie jeśli puki co będe tak jeździł?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...