Dark_Reaver Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Witam Kupiłem nowe koło na przod i chciałem kupić też hamulec no i to zrobiłem Hydrauliczny Deore M555 nie stety po zapłaceniu za niego i po po ponownym wejściu na aukcje popodziwiania nowego cuda spostrzegłem, że jest to hamulec na tył :/, a moja tylna piasta nie ma mocowania na tarcze... Da się to jakoś przerobić żeby wsio pasowało? klamke mam prawą ale najwyżej będzie do góry nogami bardzo mi chodzi o sam zacisk czy będzie pasował czy coś trzeba zmieniać
Maki Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 1. Co do klamki to możesz mieć przedni hamulec po prawej stronie. 2. Co do samych szczęk to kwestia dokupienia odpowiedniego adaptera.
bodziekk Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Zacisk będzie pasował do przodu, ale będziesz musiał dokupić tarczę 180 mm. Wtedy będzie OK.
Dark_Reaver Napisano 18 Grudnia 2007 Autor Napisano 18 Grudnia 2007 Jest aż taka różnica w odległości, że tarcza 180 wejdzie? No i czy klamce nie zaszkodzi odwrócenie ? wkońcu znajduje się tam zbiorniczek z płynem
bodziekk Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 Tak, różnica odległości między przednim, a tylnym zaciskiem ISO wynosi dokładnie 20 mm. Sam używam tylnego zacisku Deore 555 z przodu z tarczą 180 mm (czyli +20 mm bez żadnych adapterów). Dla odmiany z tyłu mam zacisk przedni (co bez adaptera dawałoby tarczę 140 mm, ja mam 180-tkę z adapterem +40 mm). Klamek jednak używam "normalnie", więc ciężko mi powiedzieć, jak zachowują się odwrócone
Dark_Reaver Napisano 18 Grudnia 2007 Autor Napisano 18 Grudnia 2007 A jak się zachowuje ten deore 555? dobrze wybrałem czy niezbyt? zapłąciłem za niego łącznie 177zł więc chyba nie wiele
Mod Team Pixon Napisano 18 Grudnia 2007 Mod Team Napisano 18 Grudnia 2007 W takim razie może lepiej napisz do sprzedawcy czy by nie mógł ci zwrócić wysłanych pieniędzy o ile już z robiłes przelew i zrezygnować z kupna. Najwyżej wystawi ci negatywa, albo neutrala ale to będzie chyba lepsze postawienie sprawy niż kombinacje z adapterami no i co najśmieszniejsze z klamką przekręconą do góry nogami :
bodziekk Napisano 18 Grudnia 2007 Napisano 18 Grudnia 2007 A jak się zachowuje ten deore 555? dobrze wybrałem czy niezbyt? zapłąciłem za niego łącznie 177zł więc chyba nie wiele Przy mojej niewielkiej wadze (powiedzmy lekko ponad 70 kg z plecakiem) działa całkiem nieźle. Są mocniejsze hamulce, ale ja bardzo rzadko używam do hamowania więcej niż jednego palca. Przód kilka razy przegrzałem, ale to jeszcze z tarczą 160 mm. Po założeniu 180 mm jeszcze ani razu nie spaliłem.
Dark_Reaver Napisano 18 Grudnia 2007 Autor Napisano 18 Grudnia 2007 Niestety hamulec jest już do mnie wysłany i nie darady go zwrócić... Hmmm ja z plecakiem, ubraniem itd raczej nie przekrocze 60kg więc powinno być dobrze ^^
macieksuper Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 albo możesz zrobić odwrotnie. tj. skrócić przewód i mieć normalną (czyt. nieodwróconą) klamkę prawą odsługującą hamulec przedni miałem tak zrobić bo miałem podobny dylemat, ale obyło się bez jeżeli nie chcesz zmieniać tarczy to kup adapter za 16zł katalogowo. w każdym sklepie Ci zamówią. ale taki adapter ja mam więc mogę Ci sprzedać . Btw. ja zapłaciłem za ten sam hampel też na tył 130zł w świetnym stanie
Maki Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 Jest aż taka różnica w odległości, że tarcza 180 wejdzie? No i czy klamce nie zaszkodzi odwrócenie ? wkońcu znajduje się tam zbiorniczek z płynem albo możesz zrobić odwrotnie. tj. skrócić przewód i mieć normalną (czyt. nieodwróconą) klamkę prawą odsługującą hamulec przedni Odniosłem wrażenie iż mój post nie został przeczytany.
eloo Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 klamka nie moze byc odwrotnie. Sam jezdze z tylnia deorka zamontowana na przodzie nawet przewodu nie skracalem tylko owinalem dookola sterówki.
macieksuper Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 Odniosłem wrażenie iż mój post nie został przeczytany. niedoczytałem przyznaję się do błędu.
Dark_Reaver Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Napisano 21 Grudnia 2007 przepraszamy A teraz inne pytanie :] przed chwilą niewytrzymałem i zamontowałem hamulec tak ajk chciałem :] czyli klamka do góry nogami po lewej, przewód owinięty wokół sterówki i pociągnięty na miejsce dziwnie to troche wygląda ale działa tylko musze zmienić kąt pod jakim jest przewód przy zacisku... jest tam beczka czy coś takiego i gwint tylko niewiem czy moge go przekręcić ot tak czy coś może się stać... to samo przy klamce... niechce wszak rozwalić tego sprzętui a po raz pierwszy w życiu montuje hydraulika i nie mam pojęcia jak to działa... I jeszcze jedno mam obecnie klamko manetki takiej najtańsze ^^ jest jakiś inteligętny sposób na zdjęcie klamki? bo jak nie to zrobie to nie inteligętnie aby się tego pozbyć hehe
uchmanek Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 zazwyczaj manetka mozna odkrecic od klamki i przykrecic do niej zwykla obejme.
proxx Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 jesteś pewien? nie mówię, że nie masz racji, ale chciałbym usłyszeć, jakie masz argumenty przecież np. klamki hayesa są dwustronne. wprawdzie nie mają one 'zorientowanego' zbiorniczka, tylko położony centralnie, ale przecież można zamontować klamkę pod różnym kątem, więc teoretycznie można zamontować tak, żeby efekt był taki sam, jak w odwróconej klamce shimano.
uchmanek Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 ludzie, kiedy wy zaczniecie czytac materialy dostarczone przez producentow sprzetu. cytat z instrukcji: "The M555 disc brake system is not designed to be turned upside down." eloo ma racje, hamulec moze sie zapowietrzyc.
proxx Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 no dobra, po co ta frustracja, przecież jeżeli otworzę jakiś temat o R7 to chyba nie muszę z automatu znać instrukcji na pamięć, nie? to po pierwsze. a po drugie, ja strzelam, że jeżeli chodziłoby o klamkę, byłoby napisane coś w stylu 'master cylinder is not designed to be turned upside down'. jeżeli chodzi o cały system to spodziewam się, że chodzi o to, że klamka nie może operować poniżej zacisku.
uchmanek Napisano 21 Grudnia 2007 Napisano 21 Grudnia 2007 nie musisz, ale wypadaloby sprawdzic wszystkie dostepne zrodla przed zalozeniem tematu. cytowanie zdanie dotyczy calego systemu. ja tu widze 2 przyczyny: 1. powietrze ze zbirniczka wyrownawczego ucieknie "w gore" systemu, czyli dozacisku 2. tloczek w klamce bedzie operowal w tym miejscu zbiorniczka, w ktorym zbiera sie powietrze. wyobrazmy sobie odwrocona klamke na tym schemacie: http://cycle.shimano-eu.com/publish/conten...disc_brake.html
Dark_Reaver Napisano 22 Grudnia 2007 Autor Napisano 22 Grudnia 2007 Zupełnie jak bym dostał instrukcje do tego... jak mam takie rzeczy to czytam... w każdym razie klamke przenosze na prawą strone troche czasu mi zejdzie z przyzwyczajeniem się ale co tam No i co mnie wkurzyło... koło mieli mi wysłać w poniedziałem z zrobili to dziś... małe szanse, że jutroo dojdzie... a bez niego nie mam jak zrobić testrun'u hamulca...
bodziekk Napisano 22 Grudnia 2007 Napisano 22 Grudnia 2007 musze zmienić kąt pod jakim jest przewód przy zacisku... jest tam beczka czy coś takiego i gwint tylko niewiem czy moge go przekręcić ot tak czy coś może się stać... to samo przy klamce... niechce wszak rozwalić tego sprzętui a po raz pierwszy w życiu montuje hydraulika i nie mam pojęcia jak to działa... Możesz lekko odkręcić śrube imbusową, na tyle, żeby przewód dało się przekręcić, ale żeby nie uciekł olej. A co w końcu zrobiłeś? Kupiłeś adapter, czy większą tarczę? cytowanie zdanie dotyczy calego systemu. ja tu widze 2 przyczyny:1. powietrze ze zbirniczka wyrownawczego ucieknie "w gore" systemu, czyli dozacisku W dobrze odpowietrzonym Shimano w układzie hydraulicznym nie ma żadnego powietrza.
Dark_Reaver Napisano 22 Grudnia 2007 Autor Napisano 22 Grudnia 2007 Żaden adapter czy nowa tarcza nie potrzebne zacisk bez żadnych dodatkow pasuje świetnie na tarcze 160mm, a dostałem jeszcze adapter +20mm aktualnie przykręciłem go z tyłu żeby się nie zgubił. I jak klamka była odwrocona zauwarzyłem coś niepokojącego... gdy mocno ją nacisne to coś wyraźnie "pyka" pod koniec, a jak jest normalnie to nic takiego nie ma.
bodziekk Napisano 22 Grudnia 2007 Napisano 22 Grudnia 2007 Żaden adapter czy nowa tarcza nie potrzebne zacisk bez żadnych dodatkow pasuje świetnie na tarcze 160mm, a dostałem jeszcze adapter +20mm aktualnie przykręciłem go z tyłu żeby się nie zgubił. Skoro tak, to raczej dostałeś przedni zacisk z "tylną" klamką. I to by tłumaczyło obecność adaptera +20 mm w komplecie. Masz zdjęcia zestawu albo link do aukcji?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.