Skocz do zawartości

[koła]Jakie koła do jazdy lekkiego downhillu za max 550zl?

Rafakil

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Więc na wstepie chciałem wyjaśnić przeznaczenie kółek…. Więc nie wiem czy można to nazwac downhillem, po_prostu jezdze duzo lesnymi drozkami szlakami po bardzo trudnym terenie, dużo hopek lotów ciezkich zjazdow predkosci rozwijam dosc spore. Potrzebuje komplet kół przód tył za max 550zl…..nie znam się na tym tak dobrze żeby samemu cos wybrać. Myślałem o piastach Dartmoora pod tarcze na maszynach i obręczy 3-5komorowej….oto moja propozycja:

Przód :

- piasta Dartmoor X-Rolls (około 110zl)

- obręcz Dartmoor Crussherr (85zł) ewentualnie blizzard 5komorowy

- jakieś szprychy za 30zł

-plus zaplecenie 30 czyli w sumie 255zl

Tył:

- piasta Dartmoor X-Forrce 150zł

- obręcz Dartmoor Crussherr 85

- szprychy 30zł i zaplecenie 30zł w sumie niecałe 300zł

zapomniałem koła rozmiar 26….

Panowie licze na wasza pomoc:)prosze o usunięcie jednego tematu po_prostu niechcacy dwa razy kliknąlem;/

Napisano

Dartmoor nie jest najlepszą firmą i odradzam ich piasty, suporty, pedały i inne części 'ruchome'.

Jeśli poszukasz trochę to dorwiesz przecenione części.

Np. na rowerowy.com:

Przód (36 szprych):

-piasta NOVATEC DO 41 SB - 77.08 zł

-obręcz SUNRIMS SINGLE TRACK - 78.96 zł

-szprychy DT CHAMPION silver 36 szt - 36.00zł

+ montaz u nich - 20.00zł

razem - 212.04 zł

Tył (36):

-piasta NOVATEC DO 42 SB 158.86zł

-obręcz SUNRIMS DOUBLE TRACK 110.92 zł

-szprychy DT CHAMPION silver 36 szt - 36.00zł

montaż 20.00

razem - 325.78 zł

Za komplet z przesyłką wyjdzie Ci niecałe 550zł, a koła konkretne i mocne.

Napisano

hm.. mam rame Dartmoora i jest swietna... i w wiekszosci skepow bardziej polecaja wlasnie komponenty dartmora niz wyzej wymienionego Nowateca....ale przyznam sie ze bardziej bede patrzyl na wasze opinie.... bo Wy tego uzywacie oni tylko to sprzedaja.....a moglibyscie mi jeszcze napisac czym roznia sie, czym sa lepsze te piasty i obrecze slyszalem wiele dobrego wlasnie o obreczach dartmoora ale nie spotkalem sie z uzytkownikami ty SUNRIMS SINGLE TRACK..... jestem prawde mowiac poczatkujacy jezdze dopiero od lipca (wtedy okazyjnie kupilem rame....)i mnie wciaglo;) wiec prosze o pomoc:)a sorry za literówki i ortografy- jestem dyslektykiem... sorry

wlasnie patrzylem i te obrecze co podaliscie to sa ilo komorowe? bo te dartmoory sa 5........ a wydaje mi sie ze 2 komorowki nie wytrzymaja.. teraz mam 2komorowki i po 3miesiacach jazdy sa do wywalenia;/

Napisano

Części typu ramy, kierownice czy mostki dartmoor ma na poziomie (są robione na tym samym tajwanie z tych samych stopów co części innych firm). Ale widziałem już połamane korby, zerwane isisy, suporty z luzami po krótkim czasie używania, jednak najlepszą akcję miał kumpel, który kupił pedały (bloody marry) i od nowości łozyska były tafione....

A sklepy polecają to co sprzedają i to jest nieobiektywny marketing i nic więcej.

Od siebie polecam piasty novateca (mam na tyle model DO42 SB) i od 2 lat i działa nadal.

Obręcze - na przodzie mam single track'a (lżejszy i nieco słabszy od dt) też 2 lata i trzyma się bez centry.

Tył double track (mocniejszy, ale cięższy), jakieś 1,5 roku, zaliczyłem wgniot na nim, ale pomimo tego koło jest proste i nie wpłyneło to na jazdę w żaden sposób. Black track od reborna to podobno to samo, ale osobiście wolałem dołożyć wtedy 50zł i kupić dt.

No i sporo zależy od porządnego i dokładnego zaplotu.

Ku ścisłości ważę ponad 85kg (a z kaskiem, ochraniaczami i plecakiem pewnie z 90) i śmigam na sztywnej ramie w dh i lekkim fr, więc sprzęt dostaje po tyłku (szczególnie tylne koło).

Napisano

tanie

mocne

dobre

vuelty dh ;)

http://allegro.pl/item280773155_komplet_ko...c_maszyny_.html

dużo ludzi się wypowiada ze są niskiej klasy, bo mają zła historię

ale jak widze co chłopaki z olsztyna na nich wyrabiają to stanę po stronie vuelt

bardzo dużo ludzi jeździ na tych kołach, i NIKT nie narzeka

naprawde polecam - zwłaszcz na poczatek

a za oszczędzoną kase kup sobie DUŻE gumy, i też będzie dobrze:)

pozdrawiam

Napisano

mialem obrecze vuelta dh i fr i ich zaplecenie oraz przede wszystkim wycentrowanie kol na nich to nie jest prosta sprawa. wszystko bylo cacy dopoki nie puscila szprycha. przy moim lekkim stylu jazdy po zerwaniu szprychy z kola zrobilo sie jajko (trzeba bylo sporo sie napiąc zeby kolo bylo proste przy centrowaniu). dh waza po okolo 800 gram. nie są spawane tylko laczone wiec nie kazdy lubi takie obrecze (moje egzemplarze przed zaplotem mialy w miejscu lączenia fajne przeswity)

Napisano

Oponki juz mam fajne nie pamietam obecnie firmy ale z przodu kostaka 2,3 i stylu 2,1 tyl sie dowymiany kwalifikuje ale jeszcze wo wakacji pojezdze:)

hmm. tak sie zastanawiam nie ma obreczy w tej cenie piecio komorowych bo z tego co widze to polecacie mi 2-3 komorowki......a ja jestem nastaawiony wlasnie na 5cio komorowe......

Napisano

Od ilości komór nie zależy wytrzymałość... Np. double track majedną komorę, a jest o wiele bardziej wytrzymały niż single track, który ma 3 komory.

A na tył od siebie polecam szerszą oponę niż 2.1 - najlepiej 2.5 (na szerszej mniejsze ryzyko złapania snake'a, lepsza przyczepność i przy sztywnej ramie mniejsze ryzyko uszkodzenia obręczy).

Napisano

Ogólnie set dobry (piasty, szprychy) tylko nie wiem jak z tymi obręczami. Może niech wypowie się ktoś jeżdzący na nich. Ale na pewno od razu miałbyś oponę tylną do wymiany, bo obręcz jest szeroka (z resztą podobnie z dt) i 2.1 będzie za wąska do niej.

Napisano

hmmm wtakim razie prawdopodobnie kupie wlasnie te kola... do tylu dam opone 2,3 a do przodu 2,5... no chyba ze ktos poda mi jakas lepsza propozycje.... a na to caly czas licze:)

Napisano

Dzieki za rady własnie sie dowiedzialem ze Novatkeki Dartmoory sa produkowane w tej samej fabryce.....wiedz ich jakosc jest podobna.......zdecydowalem ze kupie kolo w mbike'u ......jak byscie mieli jeszcze jakies propozycje co do tych koleczek to piszcie.......:)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam Panowie jeszcze raz, mam takie pytanko czy warto kupic kompletne kolo na obreczy DM24 piascie Shimano M475, i oczywiscie szprychach DT Champion 2,0mm....... plus kaseta shimano 7/8(niewiem czy 8 na piaste sie zmiesci.......) i oponka MTB2,35cala........z delikatna centra na boki od kolegi kolo z maja za 80zl........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...