Skocz do zawartości

[amor przód] RS PIKE 409 vs 426 vs 454

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jak często korzystacie z regulacji kompresji?

Zastanawiam sie jeszcze nad wersją bez manetki. Wtedy trochę utrudnione będzie blokowanie amora i regulowanie kompresji.

Da sie w czasie jazdy zablokować amora bez manetki?

pzdr.

Napisano

Ja z regulacji tłumienia kompresji nie korzystam wcale. Może gdybym skakał, to wtedy...

Ostatnio przesiadłem się na fulla i myślałem, że może w tym wypadku pobawię się tym pokrętłem, żeby dopasować działanie obu amortyzatorów. Ale dzisiaj właśnie pojeździłem i trochę dłużej tym pokręciłem, żeby wypróbować różne ustawienia, i stwierdziłem, że i tak są najlepiej zgrane przy minimalnym tłumieniu Pike'a :(

W czasie jazdy oczywiście da się zablokować widelec bez manetki, trzeba tylko sięgnąć do pokrętła - aż tak daleko znowu nie jest :) Ja mam pokrętło metalowe w wersji do linki, czyli bez tego wypustu, więc najtrudniejsze do złapania (okrągłe i całkowicie gładkie), w praktyce nie ma jednak żadnego problemu nawet w długich rękawiczkach.

Kompresję w czasie jazdy też możesz regulować, ale to będzie utrudnione - u mnie po przekręceniu pokrętła z początku nie dzieje się praktycznie nic, pod koniec przy zablokowaniu też nic, za to najbardziej zmiany czuć w środkowym zakresie ruchu pokrętła i w tym zakresie obrót o naprawdę niewielki kąt powoduje dośc wyraźną różnicę w działaniu. Więc regulując w czasie jazdy będzie ciężko "wycelować", szczególnie na nierównościach.

Nawiasem mówiąc, to blokady też nie używam, jak dla mnie te wszystkie regulacje które daje MC są więc w tej chwili zbędne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...