Skocz do zawartości

[amor przód] RS PIKE 409 vs 426 vs 454

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak:

No to trzebaby było pozbyć się manetki i wyciągnąć sprężynkę z tłumika. Ewentualnie można też zmienić manetkę na tę drugą.

Pisząc "tę drugą" mam na myśli inny model manetki, ten taki z pokrętłem.

Napisano

Oki juz powoli rozpracowuje Pike:):P praca jest niesamowita.Ja mam niebieskie pokretlo i w srodek moge dac imbus i gdy odkrece troche to odrazu mi przezroczysty olej wyplywa?? jaki to jest olej i po co wlewa sie do tej goleni tj prawa??.do pokretla mam monetke z blokada skoku ktora jest odp za sama blokade a jak rozumie jest tez jeszcze manetka z pokretlem ktora jest odp za regulacje kompresji??(strona rock shox:)To w sumie pierwszy z lepszych amorow jaki mam i stad te pytania.Z gory dzieki za odp.Pzdr

Napisano

Tak, jest jeszcze manetka z pokrętłem do regulacji kompresji.

Ale tak jak pisałem - w twoim przypadku też jest możliwość regulacji kompresji. W tłumiku Motion Control, czyli w tym w prawej goleni na górze, jest mała sprężynka, która odpowiada za to, żeby tego tłumienia nie dało się regulować :D Tzn. żeby była możliwośc założenia tej manetki, którą posiadasz, trzeba zapewnić samoczynny powrót pokrętła po zwolnieniu blokady - i to jest własnie zadanie tej sprężynki.

Po zdemontowaniu manetki i sprężynki będzie możliwość ustawienia niebieskiego pokrętła w dowolnym miejscu, a nie tylko w skrajnych położeniach. Czyli będzie można płynnie regulować tłumienie kompresji, a nie tylko na zasadzie minimum-blokada.

Napisano

Czyli rozumie ze przez to ze mam manetke blokady skoku regulacja kompresji dziala tylko w skrajnych polozeniach(cwierc obrotu dokladnie) a gdy zdemontuje manetke to wtedy bede mogl swobodnie krecic pokretlen niebieskim??Rozumiem ze rozwiazanie ejst takie aby albo kupic manetke z pokretlem albo zdemontowac ta z blokada skoku.Jeszcze male pytanko chodzi o ta malutka sprezynke ktora jest na niebieskim pokretle---> mozna scignac nakladke i imbusem odkrecic i na tej nakladce to ejst ta sprezynka???.Juz sie troche pogubilem. Aha i jak odkrecam imbusem niebieski korek (w ta dziurke:D daje imbusa)to wyplywa mi olej przezroczysty i mi sie troszke go wylalo i do czego jest on potrzebny w tej goleni??Bodziekk dzieki wielkie .pzdr

Napisano

olej odpowiada za tlumienie, postaraj sie go wiecej nie wylewac. zeby moc regulowac tlumienie kompresji musisz:

- wymienic manetke na poplock adjust

albo

- zdemontowac manetke i wyciagnac sprezyne z TLUMIKA. nie wiem, czy jest to wykonalne, w kazdym razie na pewno nielatwe.

Napisano

Co do tej manetki (tudzież jej braku :) ) zapytaj się w serwisach, samemu czasem lepiej nie ruszać za dużo z bebechach, zwłaszcza jak amorek jest na dotarciu i gwarancji...

Oki to w jaki sposob stosuje sie tlumienie kompresji??

Ogólnie, zmienia ono ogólne ciśnienie w komorze, a tłumienie powrotu tylko szybkość przepływu oleju (wyczytalem to w instrukcji Magury, ale to raczej wszystkich dotyczy). Niby im bardzij podkręcona kompresja, tym amortyzator jest bardziej "żywy" i skłonny do "agresywniejszej" jazdy, ale w praktyce nie wiem czy jest to jakoś bardziej odczuwalne... no może przy maxymalnych różnicach trochę tak, ale bez przesady (przynajkmniej w Magurze Phaon).

PS. Jedna uwaga - w Pikach trzeba uważać na uszczelki, szczególnie przy jeździe w zimniejszych warunkach - znajomy endurował 409ką zimową porą i po prostu je zajechał... :) Ale to może kwestia egzemplarza, choć w innych RS, przynajmniej z tymi którymi miałem styczność, np. Pilotem, też były bardzo wrażliwe?

Napisano

Z wyciagnieciem sprezynki nie powinno byc problemu, tu mozecie zobaczyc jak to wyglada:

Co do tlumienia kompresji i powrotu jestem prawie pewny ze oba dzialaja na zasadzie przepuszczania oleju, z tym ze tlumik kompresji jest wiekszy i bardziej rozbudowany. Im bardziej podkrecona kompresja tym amor slabiej wylapuje mniejsze dziury. I jeszcze o uszczelkach, mam takie same w revelation. Jezdze normalnie przy minusowych temperaturach i nic im sie nie dzieje. Tyle ze ja uzywam brunoxa.

Napisano

"Ogólnie, zmienia ono ogólne ciśnienie w komorze, a tłumienie powrotu tylko szybkość przepływu oleju"

ciekawa teoria, szczegolnie jesli sie wezmie pod uwage drobny fakt, ze najblizsz komora znajduje sie w lewej goleni (a pokretlo tlumienia kompresji jest na prawej). te dwie golenie laczy piasta i korona, mozesz uwierzyc mi na slowo, ze nie biegna tam zadne przewody. jesli wykluczymy tez telekineze dojdziemy do wniosku, ze jest to niemozliwe.

tlumienie kompresji dziala dokladnie tak samo, jak tlumienie powrotu: czyli przez zmiane srednicy otworu, przez ktory przeplywa olej (a co za tym idzie cisnienia, co sie przeklada na predkosc przeplywu o ktorej wspomniales). najlatwiej tlumik kompresji wyobrazic sobie jako tlumik powrotu, zamontowany do gory nogami w gornej goleni. mam nadzieje, ze wyrazielm sie wystarczajaco obrazowo :).

"Z wyciagnieciem sprezynki nie powinno byc problemu, tu mozecie zobaczyc jak to wyglada"

natsepna ciekawa teoria. wystarczy sprawdzic liste czesci zmiennych (tradycyjnie na stronie producenta), zeby zobaczyc, ze tlumik w sid'ach jest inny od tego stosowanego w pike/reba. rzut oka na digram (dolaczony to tejze listy) uzymyslawia, ze spezynka ktora jest pod pokretlem w sidzie, nie wystepuje w pike'u/rebie. potwierdzilem to organoleptycznie juz kilkakrotnie rozbebeszajac rebe (tlumik ten sam co w pike). sprezyna niestety jest w obudowie tlumika kompresji, widac ja golym okiem.

Napisano

Widać jednak w Piku kompresja działa nieco inaczej niż w Magurach (w Phaonie system tłumienia, naprężenia wstępnego i kompresji jest w jednej goleni), stąd napisałem zastrzeżenie, żeby się tym nie sugerować!

Niemniej jednak - miłego i bezawaryjnego użytkowania życzę! :)

Napisano

Czyli tlumienie kompresji dziala poprzez przeplyw oleju,tylko ze mi sie troche go wylalo i bedzie to mialo wplyw na prace pike?? ogolnie bardzo dziwnie tez dolac olej bo przy odkrecaniu imbusem olej odrazu wyplywa.I jaki to moze byc olej??(przezroczysty rzadki jest u mnie)

Napisano

olej do amortyzatorow, gestesc 5w. jesli blokada dziala, to dolewac nie trzeba. nie wiem, czy przy kreceniu wewnetrznym floodgate'm olej moze wyplywac (raczej nie). niech sie wypowie ktos, kto ma przy tym wieksze doswiadczenie.

Napisano

Akurat mialem odwrocony rower i sie bawilem amorkiem jakie ma regulacje , poluzowalem imbus i sie oleju troche wtedy wylalo hm gdzies z pol kieliszka(oczywscie wersja imprezowa:d)to bylo przez przypadek,bo gdy kupowalem i gosc ta regulacje krecil to nic sie nie wylewalo , jako ze amor jest jak nowy i prosto po serwisie dochdoze do wniosku ze za duzo chyba tego oleju dali ,przed chwilka bylem znowu odkrecic imbusem i nic sie nie wylewa czyli jest chyba ok,blokada chodzi tez bez zarzutu a odnosnie regulacji kompresji to pozostaje szukac manetki z regulacja kompresji bo w srodku w amorze nie zamierzam grzebac.Pzdr

Napisano

Polecam Ci jednak zająć się tą sprężynką. Jest to bardzo łatwe, mi cała operacja zajęła nie więcej niż 7 minut.

Wykręcasz tłumik kompresji, w otworach (tłumik jest z takiej ażurowej plastikowej rurki) zobaczysz nawiniętą na "osi" sprężynkę z haczykowatym końcem zaczepionym na takim małym kołeczku. Wystarczy zdjąć haczyk z kołeczka i gotowe. Operacja całkowicie odwracalna.

Napisano

Ale aby dzialala regulacja kompresji potrzebne jest zdjecie manetki?? Czy gdy usune ta sprezynke to blokada skoku i reg kompresji beda dzialac??Pzdr

Napisano

Oki rozumie blokuje wtedy amora na goleni i zarazem reguluje regulacje kompresji,bo manetka ogranicza kompresje na rzecz blokady skoku chybaz e ma sie manetke z blokada i kompresja.Dzieki wielkie.Pzdr

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Udalo mi sie kupic manetke z regulacja kompresji za calkiem dobra cene i dziala regulacja tak jak nalezy ogolnie amorek swietnie pracuje ;) z tego co zauwazylem to przy podkreconej kompresji jest go duzo ciezej dobic ale czy zdazylo sie komus dobic go i cos sie stalo nie tak??Pzdr

Napisano

Gdy ja nie mailem regulacji kompresji to zdarzylo mi sie dobic go raz czy dwa ale teraz z manetka to przy zakreceniu polowy reg kompresji dziala idealnie waze 60kg i dobilem go moze na 120mm tak wiec PIKE swietny amor ale manetka musi byc albo sprezynka sciagnieta.Pzdr

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam,

podłączę się pod temat i zapytam o Pike 426 U-Turn Pushloc.

Przymierzam się do kupna tegoż amora.

Z manetką Pushloc tracę regulację kompresji? Zostaje tylko blokada skoku podonie jak w zwykłym poplocu?

I czy do wersji 454 U-Turn można wsadzić Pushloca? Czy też trzeba kombinować ze sprężynką?

pzdr.

Michu

Napisano

Ja pike 426 z manetka poplock adjust(reg kompresji) polecam , i bedziesz musial kombinować ze sprezynka albo kupic manetke,obecnie pike mi sluzy w ostrych zjazdach,dirty i ogolnie fr i ta regulacja jest bardzo wazna na miekkim za czesto mozna dobic pike.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...