bartekgib Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Witam ! Jako, że przemyślałem sprawę będe poszukiwał pedałów SPD + platforma. Miałem kupować 505'tki, ale mi się zdarzy wyskoczyć na szybko na miasto w zwykłych butach więc same SPD są dla mnie "minimalnie" niepraktyczne. I znalazłem w miastowym sklepie pedały marki VP - połączenie platformy i SPD. Bloki i śruby w komplecie, SPD po jednej stronie, regulacja wpięcia/wypięcia. 78 zł ( jak dla mnie 70 zł ). Coś takiego : http://www.vpcomponents.com/pedals_show.asp?pid=42 . Na wadze mi nie zależy. Miał ktoś styczność/jeździ ktoś w takich ? Po prostu zanim zainwestuję - wolę się upewnić, czy to dobry sprzęt. A pozatym to miałyby być pierwsze pedały SPD, więc nie będe wymagał od nich wytrzymałości i sprawności a'la PD-M770. Odpada pomysł z standardowymi pedałami SPD + nakładkami. Po prostu odpada i koniec. Pozdrawiam !
Adik Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Skoro odpada pomysł z SPD + nakładki, to zostaje pomysł - same SPD. Ja jakoś po zakupie pedałów 520, przez 2 tygodnie jezdziłem w zwykłych butach. Nie miałem powodów do narzekań, a nawet ustanowiłem wtedy maxymalną prędkośc na pewnym odcinku prostej drogi {60km/h}. Do dzisiaj nie udało mi się tego pobić, a wypad w zwykłych butach na rowerku z spd nie stanowi problemu.
bartekgib Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Napisano 13 Grudnia 2007 Zdania nie zmienię. SPD + platforma. Wiem, czego chcę. I chcę znać opinię o pedałach tego typu od VP. Pozdrawiam !
Mentos Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Koledzy mają jednak rację. SPD + zdejmowana nakładka jest lepszym bo bardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Z nakładką jeździsz po mieście w zwykłych butach jak chcesz lub SPD'ach a w teren zdejmujesz nakładkę i w SPD'ach masz większe możliwości, wygodę. Ja tak robię z moim "mułem roboczym" poniżej choć w teren to on jeździ lekki, a i tak nawet po mieście wolę SPD'y bo jakoś tak jak kaczka się czuję kręcąc w zwykłych butach. Odrywam nogi od pedałów jakbym w płetwach się przechadzał . Co do tych VP i podobnych czy jak mam ja w jednym rowerku takich z nakładkami to wada jest podobna. Pedał i tak ze względu na różną masę po obu stronach obraca się cięższą stroną w dół czyli SPD'em w górę co znacząco utrudnia jazdę w zwykłych buciorach bo trzeba za każdym razem obracać sobie na właściwą stronę.
Martinuz Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 http://allegro.pl/item283828410_pedaly_shi..._wa_wa_hit.html Troche drozsze, ale kumpel pol roku je katuje i sprawdzają się genialnie
Ecia Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Te pokazane przez Martinuza przynajmniej są dwustronne - to duża zaleta. W jednostronne bym się nie pakowała - jedna wielka niewygoda. Pozdrówko podwójne
Mentos Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 http://allegro.pl/item283828410_pedaly_shi..._wa_wa_hit.htmlTroche drozsze, ale kumpel pol roku je katuje i sprawdzają się genialnie Właśnie ma gość rację, to byłby najbardziej uniwersalny wybór, a ten akurat model jest teraz uwielbiany przez wielu DownHillerów choć z pozoru plastikowa klatka wydaje się niezbyt trwała to sprawdzają się ponoć genialnie a plastik ten wiele wytrzymuje.
bartekgib Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Napisano 13 Grudnia 2007 Powie tak : mieszkam w małym mieście, gdzie ulice nie są długie i często trzeba się zatrzymywać. Ruch jest całkiem duży np. o 15-16-17 i trzeba się zatrzymywać. Rowerem jeżdzę 50/50 - 50 % miasto i 50 % teren. W mieście korzystałbym z platform lub SPD, w terenie ciągle SPD. Sam już nie wiem, co mam robić. Mam do zakupienia za dobrą cenę te 505'tki i waham się między tymi 505 a tymi VP. Bardzooooooo się waham. Pozdrawiam !
Martinuz Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Jeśli co to bierz 505. VP odpusc sobie, słyszałem o nich bardzo złe opinie. Szkoda ze nie chcesz dorzucic do tych 485 no ale twoja sprawa, natomiast jesli chodzi o czeste zatrzymywanie sie. Wypięcie i wpięcie to jest moment, nie ma sie czego bac..
amoniak Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Zdecydowanie odradzam Miałem Kilka lat temu shimano 124 z jednej platforma z drugiej SPD JEST TO NIEPRZECIĘTNIE NIEWYGODNE ROZWIĄZANIE zresztą M505 też odradzam już lepiej kupić Wellgo 919 kosztują ciut więcej a są nieporównywalnie lepsze. Obecnie jak muszę skoczyć na miasto w NORMALNYCH butach zakładam nakładki na espeda i jadę jak na platformie.
Martinuz Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Amoniak, domyslam sie ze nigdy nie udawało sie ustawic pedału właściwą stroną? Kumpel ma te 424, są wygodne, mocne, i wytrzymałe. naprawdę wydaj tą 100 i miej święty spokój ;]
Ecia Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Ja wiem jedno: od kiedy wskoczyłam we wpinki - w ogóle mi nie w głowie jazda na platformach . To jest taki komfort, taka kontrola nad rowerem, takie poczucie panowania nad każdą sytuacją, która wymaga choćby odrobiny techniki (a na szosie - zwłaszcza wąskiej i ruchliwej - takie sytuacje to norma), że już teraz nie wyobrażam sobie śmigania "po cywilu". Założenie butów SPD trwa tyle samo, co założenie zwykłych - więc faktycznie, przemyśl to dobrze ... Mój Rycerz też upierał się przy platformie - więc kupiliśmy Time Z. Ledwie się przymierzył, kilka jazd - i teraz sam przyznaje, że właściwie ta platforma aż tak bardzo konieczna mu nie jest . Nauka wpinania-wypinania u niego trwała... w ogóle trwała? Załapał od razu . I podobnie jak ja - do dzisiaj nie zaliczył ani jednej gleby na szosie. W terenie to co innego ... ale to już doprawdy zupełnie inna historia Pozdrówko przekonujące PS. Dodam jeszcze jeden przykład, ilustrujący, jak potężną siłę uzależniania mają wpinki : otóż zimą, przy konkretnie minusowych temperaturach, wolę zmarznąć w stopy, niż przesiąść się na stare platformy + zimowe, ciepłe buty, w którym to zestawie śmigałam przez wszystkie zimy aż do 2005/2006 r i który sprawdzał się rewelacyjnie, tak pod względem wygody, jak i komfortu termicznego. No, ale SPD nic nie przebije - nie cierpię marznąć, ale do platform już nie wrócę
Martinuz Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Eciu, a moglabys skrobnąc dla mnie krótką recenzję Time Z? :> Bo się do nich przymierzam. Dla mnie platforma jest po to, ze na niektórych odcinkach nie da sie jechac w spd ;] szczególnie w lesie. No i po lądowaniu po jakiejs hopce platforma tez sie przyda XD
Ecia Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Jak dla mnie, wręcz odwrotnie: są pewne odcinki, których przejechania nie zaryzykowałabym, nie będą dobrze przymocowana do roweru . Mówię o odcinkach górskich. Wyczucie roweru teraz, we wpinkach, a poprzednio, ma platformach, jest nieporównywalne. W 2006 r jeździłam po górach (Beskidy i Bieszczady) jeszcze na platformach, w 2007 r już w SPD i... w ogóle nie widzę możliwości poruszania się po górach na rowerze, nie będąc wpiętą. Nie widzę, bo w 2006 r sporo odcinków pokonywałam po prostu z buta, bojąc się o wypadek spowodowany niekontrolowanym obsunięciem się/zeskoczeniem stopy z pedału - wiele z tych miejsc byłam w stanie później pokonać z siodła. No, ale co kto lubi, co kto woli . Jak na razie, pedały spisują się bardzo dobrze - a na forum chyba nawet jest już jakiś ich teścik Pozdrówko polemiczne PS. O, no właśnie: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...6&hl=time+z
bartekgib Napisano 13 Grudnia 2007 Autor Napisano 13 Grudnia 2007 Dobra - namówiliście mnie na rozwiązanie samego SPD. W końcu jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego. A i z g.... bata nie ukręcisz Pozatym przecież wpinanie-wypinanie zajmuje 0.00001 sek. jak się człowiek przyzwyczai. Pogadam z mamą, pogadam ze sprzedawcą i jak wszystko pójdzie dobrze - 505'tki zagoszczą u mnie, a w lutym zakupię buty. SPD w mieście to chyba także praktyczna rzecz. Pozdrawiam i Dziękuje !
Martinuz Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Eciu - uwierz mi że człowiek czuje sie niepewnie jeśli jedzie się po wąskiej drabince oraz wale ziemnym o wysokosci 2m... ostatnio platformy uratowały mi dupe i bike'a ;] bo zdążyłem zeskoczyć a rower poszybowaaaał XD
Ecia Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 A, no chyba, że tak . W takim układzie to się zdecydowanie zgadzam Pozdrówko ekstremalistyczne
Martinuz Napisano 13 Grudnia 2007 Napisano 13 Grudnia 2007 Bartku - uwierz nam ze najlepsze są same spdki, bo jak cos do wszystkiego to albo do niczego albo duuużo kosztuje Ale zastanów się nad Shimano 424, bo za 99pln otrzymujesz pedały które naprawdę są bardzo uniwersalne. Sporo w nich jezdziłem, zarowno w butach spd jak i normalnych, i musze przyznac ze są genialne... Pomyśl nad nimi! Aha, na allegro swojego czasu mozna było dostac 545 za 60pln używane w dobrym stanie ;] to samo co 424 tylko aluminiowa obudowa
amoniak Napisano 14 Grudnia 2007 Napisano 14 Grudnia 2007 Amoniak, domyslam sie ze nigdy nie udawało sie ustawic pedału właściwą stroną? Dokładnie o to chodzi a SPD + nakładki dają taki sam komfort jak te pedały to jak chcesz pojeździć w SPD to nie masz problemu z ciągłym odwracaniem Pedału Co do 505 mam je jeszcze w jednym rowerze i .... No właśnie. jest to najniższy model pedałów SPD shimano. Słabo uszczelnione i konstrukcja "ułatwiwjąca" zapychanie się czymkolwiek o błocie nie wspomnę. Dołóż trochę i kup coś innego 520 albo Wellgo 919, te kosztują prawie tyle samo co M505, gdy je kupowałem to M505 były tańsze dwa złote
bartekgib Napisano 14 Grudnia 2007 Autor Napisano 14 Grudnia 2007 na razie pozostanę przy 505'tkach. Powód ? Są to moje pierwsze SPD, dbam o sprzęt, mój rower nie często widzi błoto ( po prostu mało co mi się te klimaty podobają ). A i że dostaję dobrą cenę - więc wybór oczywisty. A te 919'stki znalazłem na necie za 138 zł. Na Allegro znaleźć nie mogę, a w innym sklepie na necie też nie. Pozdrawiam !
amoniak Napisano 14 Grudnia 2007 Napisano 14 Grudnia 2007 O rzesz ty 138 zł za wellgo 919 to już za tą cenę można nówki 540 kupić ja za swoje dałem 65 złociszy w NORMALNYM sklepie a nie przez neta I nawet się nie targowałem
bartekgib Napisano 14 Grudnia 2007 Autor Napisano 14 Grudnia 2007 No niestety u mnie jedyne pedały SPD to te VP i nic innego mi nie sprowadzą. A na necie nie mogę tych Wellgo za 60-70 zł znaleźć. Pozdrawiam !
killo Napisano 15 Grudnia 2007 Napisano 15 Grudnia 2007 Witam jak juz sie pakujesz w SPD to polecam ci pedaly od 520 w góre ,sam juz 2 sezon pomykam na 505 i szczerze odradzam ten towar. Pedaly sie strasznie zapychaja błotem albo nawet sniegiem i potem jest problem z wpieciem a to wszystko przez "zwarty" korpus doloz te 10-20 zeta i kup 520 pozdro http://allegro.pl/item278295959_nowe_pedal..._gwarancja.html tu masz 520 za 72 zeta http://allegro.pl/item280842103_pedaly_shimano_pd_m505.html a tu masz 505 za 59 zeta Wiec jak widac różnica jest niewielka
bartekgib Napisano 15 Grudnia 2007 Autor Napisano 15 Grudnia 2007 Pedałki już zamówione. Nie ma odwrotu. Ale co do tych akurat pedałków - jak pisałem na górze - nie jeżdzę w błocie, w śniegu zaraz bym założył platformy dla nieniszczenia SPD. Dlatego spodziewam się i wiem, że przetrwają u mnie wiele. Nie ścigam się, jedynie czasem zachcę mi się coś a'la enduro ( w moim rozumieniu ostrzejsze MTB i szybsza jazda w dół niż w górę ). Pozdrawiam !
KaJeTaN Napisano 14 Stycznia 2008 Napisano 14 Stycznia 2008 sorki za offtopa ale mam male pytanko czy bloki w pdm-520 sa takie sa jak w 540 i na odwrot?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.