MATYS Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam! Którą z tych przerzutek polecacie zakupić do lekkiego XC? XTR waży tylko 110g natomiast XT to najnowszy model. XTR jest droższa tylko o 20zł, warto dopłacić (za 50g różnicy wagi jakoś nie mam zamiaru dopłacać). Obejma 28.6mm (do xt też jest dostępna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerex Napisano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Top-swingi bym odradzał. Shimano od jakiegoś czasu robi tylko przerzutki z obejmą 34.9 dodając w zestawie redukcje. Nie wiem czy taka przerzutka na grubaśną rurę nie ma czasem "gorszego" zasięgu od starszych modeli z obejmami na 31.8 czy 28.6. Pisząc o "zasięgu" mam na myśli to, jak blisko ramy przerzutka jest w stanie poprowadzić łańcuch. Może to miec znaczenie, jeśli ktoś zapragnie skrócić sobie linię łańcucha dla korby. Linia 50mm to nonsens, który niestety stał się standardem, nawet 47.5 to było lekko za dużo. Z drugiej strony, biorąc trochę poxiliny i można wykombinować "asymetryczną" redukcję, tak by czoło obejmy 34.9 dotykało ramy. Wtedy ewentualny problem zniknie. A tak w ogóle, to polecam starszy model XT down-swing, FD-M751: lekka i niezniszczalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATYS Napisano 10 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Tylko, że chodzi mi o uniwersalność też przerzutki. Jak zmienię ramę na grubszą to zdejmę redukcję i wszystko powinno działać. tej przerzutki co poleciłeś już raczej nie dostanę, więc zastanawiam się nad tą XTR, tyle że chodzi o tą redukcję. Czy później dostanę fajną ramę na 28.6mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.