Skocz do zawartości

[koła] XC717 + XT + Comp + DT Alu

kemmi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Spóbuję jeszcze raz ;)

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem wymiany kółek w moim wehikule.

Moja waga w trakcie sezonu potrafi się wahać od 75 do 85 kg. Do tego zdarza się na wakacje jakaś wyprawa z sakwami 25+kg (na razie tylko tylnimi ale kto wie..). Ogólnie jeżdżę XC, ale z przyjemnością wybrałbym sie też kiedyś w jakieś góry :)

Moja stara (zestawowa RM30) piasta shimano w tylnim kole już dwa razy się rozlatywała także myślę o czymś mocniejszym..

Jako obręcze wybrałem XC717, piasty XT (przód i tył), szprychy DT Comp, nyple DT alu.

I teraz moje pytania:

Czy taki zestaw pociągnie mnie z sakwami bez problemu? ? Czy nyple alu będą dla mnie odpowiednie? Z drugiej strony - może mogę sobie pozwolić na lżejszą piastę przednią?

Chciałbym aby koła nie były za nadto pancerne (ciężkie), ale żeby dały radę przy tych nieszczęsnych sakwach.

W wyszukiwarce tak sobie idzie mi wyszukanie porad o kołach dla bikerów z sakwami i w takiej konfiguracji :) .

Pozdrawiam

Napisano

Polecam raczej jakieś piasty na łożyskach maszynowych, obręcze XC 717 mam osobiście są OK lecz zalecane przez MAVIC max obciążenie to 90kg.

Jakieś 3 lata temu zrezygnowałem ze stosowania aluminiowych nypli mała gleba i rozwaliłem 2 obręcze na 99% przez nyple alu DT.

(JESTEM MANIAKIEM WAGI ALE NIE ZA WSZELKA CENE MAM ROWER PONIZEJ 9KG)

MÓJ GIANT MCM TEAM

Napisano
mała gleba i rozwaliłem 2 obręcze na 99% przez nyple alu DT.

Możesz to rozwinąć? Co dokładnie się stało i na jakiej podstawie podejrzewasz, że to wina alu nypli?

Pozdrówko żywo zainteresowane :)

Napisano

Szprychy DT Rewoluszyn zostały wyrwane z nypli niektóre nyple wyszły z obręczy po tym wydarzeniu testowałem w serwisie wyrywanie i ukręcanie gwintu szprych z aluminiowymi i stalowymi nyplami wyniki były oczywiste dlatego zostanę przy stali DT

Napisano

No też nabrałem trochę wątpliwości do tych DT Alu.

A może coś takiego:

-tylnie koło XC717, piasta XT, comp i DT mosiężne, 36 szprych

-przód XC717, NT-751SB, comp, DT alu, 32 szprychy - niby taniej i lżej (jakieś 55g :) )

Co myślicie?

rozumiem, że XC719 byłyby lepsze? Cena już trochę wyższa by była :D .

Napisano

Witam!!

Ja mam na sprzedaż dokładnie taki zestaw kół jak opisałeś. Mavic XC717(32 otwory),szprychy DT Revolution 2.0-1.5, nyple DT alu, piasta tył XT, przód Novatec. Jeżdżone w sezonie sporadycznie przez brak czasu(głównie w weekendy). Koła mają przebieg koło 2500km. Są w stanie bdb. Ważę około 75kg i nie miałem z nimi problemów. Waga 1625g. Jeśli jesteś zainteresowany kupnem, daj znać na gg833641. Myśle że się dogadamy. obręcze i szprychy są jeszcze na gwarancji(Centrumrowerowe.pl). Piasty kupowałem pół roku szybciej i niestety nie mają już gwarancji. Pozdrawiam!!!!

Napisano
Ja mam na sprzedaż dokładnie taki zestaw kół jak opisałeś. Mavic XC717(32 otwory),szprychy DT Revolution 2.0-1.5, nyple DT alu, piasta tył XT, przód Novatec.

Witam. Dzięki za propozycję :rolleyes: ,ale znając moje cholerne szczęście zarówno do sprzętu rowerowego jak i komputerowego po pierwsze wolałbym nie brać rzeczy bez gwarancji, a po drugie to ja tu się głowię nad DT Alp3 a co dopiero Rev'y :D .

Po nocy przyszła mi do głowy jeszcze jedna konfiguracja:

przód: XC717, 32 szprychy DT Comp + nyple DT Alu, piasta NT-751SB

tył: XM719, 36 szprych DT Alpine, nyple DT MOS, piasta NT-F062

Tylnie koło zdaje się być pancerne jak na moje potrzeby i nie powinienem być zawiedziony wytrzymałością. Przednie mocne ale odchudzone w stostunku do tego o czym myślałem na początku. Zamieniłem też XT na Novateci. Nie przesadziłem?

Ktoś może coś więcej napisać o NT-F062?

Lub może ktoś wie jak wygląda jakość zaplatania w "centrum rowerowym"?

Napisano

Jeśli chodzi o szprychy Alpine - może zamiast tego tańsze Championy? Wagowo wychodzi w sumie niewiele więcej - a cenowo mocno do przodu :D . Swego czasu założyłam podobny temat (już go chyba nie ma - musiał wylecieć podczas którychś z kolei przeprowadzek pomiędzy serwerami :rolleyes: ) i też pytałam o Alpine'y - wszyscy doradzali mi, aby zamiast tego wziąć Champinony. Tak też uczyniłam z korzyścią dla portfela ;) - a koła są faktycznie pancerne.

Pozdrówko oszczędnościowe :)

Napisano

XC717 to chyba nie najlepsze rozwiązanie dla Ciebie i to jeszcze do jazdy z sakwami.

Sam używam 717 (disc) i jestem bardzo zadowolony, ale obciążenia nie są aż tak duże (ja + rower + cała reszta = niecałe 70kg). Obręcze są relatywnie nowe, ale po ok 1000km nie ma żadnego bicia.

Mam takie koła (pod tarcze): Piasty XT, szprychy DT comp, nyple DT mosiężne, no i Mavic XC717.

W twoim przypadku wybrałbym coś mocniejszego: np. DT 4.1 lub inne mniej wyścigowe obręcze mavica.

Napisano
Jeśli chodzi o szprychy Alpine - może zamiast tego tańsze Championy?

No niby gdzieś z 40 zł mniej na kole a tylko 15g więcej :D. Będę musiał też to przemyśleć.

XC717 to chyba nie najlepsze rozwiązanie dla Ciebie i to jeszcze do jazdy z sakwami.

XC717 - rozumiem. Ale chyba na przód by starczyło? A XM719 na tył miałoby być słabszą opcją niż DT 4.1?

No i głowię się nad piastą tylnią. Odwieczny problem XT czy ta NT-F062.

Opis z CentrumRowerowego:

"Topowa piasta MTB Novateca pod v-brake.

Charkterystytka:

4 łożyska maszynowe;

3 zapadki;

Waga: 450 g bez zacisku;

Piasta dla jeźdżców którzy nie zwracają uwagi na wagę a chcą mieć pewny i niezawodny sprzęt. 3 zapadki łapią bęben częściej niż w shimano. Zerowy luz boczny bębenka. Piasta na standardowych łożyskach maszynowych, w pełni rozbieralna, bębenek łatwy w demontażu i konserwacji."

Niby mocna, ale pytanie czy mocniejsza niż XT. Cena nawet wyższa niż XT.

Napisano

Koła zamówione - jakby co to proszę już nie mieszać :D.

Zamawiałem komponenty i zaplot w CentrumRowerowym - przypadkowo znalazłem topic zachwalający ich robotę.

Jak dotrze paczka, to nie zapomnę się pochwalić :D .

Pozdrówko szczęśliwe, z nadziejami.

Napisano

koła właśnie przyszły

i mam pytanko.. chyba trochę lamerskie ale co tam :)

Rozumiem, że opaskę trzeba naciągać na obręcz bez żadnych ceregieli? Podobnie jak się naciąga np. oponę? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...