bezdred Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 hehe tragiedia koleś chyba podjazdy lubi... bo na zjazdach
grzegorz1974paszek Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Może ten rower uczestniczył w zawodach uphill na Snieżke?
grzegorz1974paszek Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Może masz racje,wstyd powiedziec ale nie byłem jeszcze na Snieżce.Ale ostre wydaje mi się dobrym pomysłem na takie zawody.
Mod Team IvanMTB Napisano 29 Stycznia 2008 Autor Mod Team Napisano 29 Stycznia 2008 Klaniam, Jednak chyba cos jest na rzeczy. Nie wiem czemu (moze to atosugestia) ale teraz przy moim uterenowionym przelozeniu 42x18 skidowani lub skipowanie wychodzi znacznie latwiej. Jak zmienie jeszcze papucie z powrotem na cienkusze potwierdze lub zaprzecze. Nie jestem tytanem fizyki i mechaniki ale w sumie bardzo mnie ciekawi dlaczego zdaje sie byc latwiej zwalniac/hamplowac przy lzejszymn przelozeniu... OSTRO! I.
Grabarz Napisano 31 Marca 2008 Napisano 31 Marca 2008 Po wczorajszym dniu, wypełnionym najpierw treningiem na FG_Supermanie (2,72), a później przejażdżką na Ptaśku (2,17), stwierdzam z całą stanowczością: lekkie przełożenia sprzyjają skidowaniu, na twardych jest to trudniejsze. Co do rozważań dotyczących dowodów z zakresu fizyki, to precyzyjnie nie odpowiem oczywiście. Ale skoro na lekkich przełożeniach wkładamy mniej siły w rozpędzenie roweru i utrzymanie go w prędkości X, to też koło przy prędkości X działa na naszą nóżkę z siłą niewielka (pewnie w teorii z taką samą jak my na nie).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.