jaromir Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Witam, planuje wyskoczyc do sasiadow, aby pozwiedzac najwazniejsze rzeczy wszystko oczywiscie rowerkiem. Pisze juz teraz bo pozniej ludzie sie wykruszaja. Poszukuje kilku chetnych osob ktorym pasuje ten termin i sa chetne zobaczyc cos nowego. Dlaczego ten termin ? - ano dlatego, ze lato spedzam z rodzinka i juz ten czas mam zarezerwowany. - przed sezonem - mniejszy ruch, niezbyt goraco (taniej ) - termin nie koliduje z planami urlopowymi potencjalnych chetnych. mi pasuje marzec jak i kwiecien. Moge sie dopasowac. Czas : wyjazd w sob. powrot sob. Dojazd moim autem do granicy, lub spotkanie w umowionym miejscu. Noclegi : namiot lub u hospodarzy. Trasa : do zaplanowania : dziennie max 80km, tak aby rowniez posiedziec w knajpach, pozwiedzac, skosztowac potrawy. O mnie : 32 lata , amator wycieczek rowerowych i wszelakiej aktywnosci Jest sporo czasu, takze prosze o przemyslenie i potenc, rezerwacje wczesniej sobie tego terminu. Jaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 9 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Witam 1.Masz już jakąs wstępną trasę bądz miejsa które chcesz zachaczyć? 2.Orjentacyjne koszty (pomijając dojazd do ciebie/granicy oraz powrót) 3.Tempo wycieczkowe czy dla wyjadaczy? Jakieś wymagania?? Ja tak wstępnie jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 11 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 czolem, co do trasy to przygotuje wiecej informacji i wrzuce tu za jakis czas. Koszt to max tys. zlotych - sadze ze nawet ok 700-900 zl Tempo wycieczkowe, bo to w koncu ma byc wycieczka nie rajd. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 14 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 na razie zbieram info, poki co dla zachety zapraszam na stronke o szlakach na Litwie : http://www.travel.lt/turizmas/selectPage.d...p;inlanguage=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 14 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Witam Jak będziesz cos konkretniej mial ustalone to daj znac:) chociaz juz teraz moge stwierdzic ze gdybym ja miał jechac nie wiem jak inni to jednak kwieciec... Marzec zdecydowanie odpada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosny Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Hej hej A nie martwisz się że w tym okresie może być mocno kapryśna pogoda ? Niskich temperatur się nie boję ale zero przyjemności gdy oprócz zimna pada jescze deszcz . Ale pomysł jest całkiem niezły Jeśli możesz podaj szczegóły trasy albo hasłowo miejsca które chciałbys odwiedzić . O mnie : 36 lat , podróźnik rowerowy z Krakowa Pozdrawiam radośnie Krzysiek PS : mój mail radosny11@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobek Napisano 17 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Witam. Ciekawi mnie konkretna trasa twojego wyjazdu. Może masz już coś opracowane? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Co do terminu to wszystkie znaki na Ziemii mowia o kwietniu. Pasuje to i mi jak rowniez potencjalnym chetnym, aby nie przesuwac tego w strone lata, zakladamy początek. Jesli chodzi o pogode, to trzeba byc dobrej mysli, przelotny deszcz nie jest zly, a mrozow nie bedzie bo to w koncu kwiecien. Jak mawiaja Duńczycy nie ma zlej pogody, tylko nieodpowiedni ubiór. W przerwie swiatecznej zalegam w domu wiec przygotuje propozycje i tu wrzuce. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosny Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ok Stary więc czekamy Jeśli o mnie chodzi to przekonałeś mnie z pogodą i jestem chętny na tę przejażdżkę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 4 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Opracowalem trase tak, aby odwiedzic trzy wazne i urocze miasta : 1. Klaipeda 2. Kowno 3 Vilno trasa rozlozona na 7 dni. Start z Szypliszek. Kierunek : Klaipeda. Dl trasy : 260 : 3 dni Z Klaipedy do Kowna : 220 km : 2 dni Z Kowna do Wilna : 130 : 1 dzien Wilno - Szypliszki : 200 (i tu jesli zabraknie sil mozna sie posilkowac autobusem, albo innym pociagiem ) jesli rowerem to w sumie cala wyprawa wyjdzie 8 dni. Czyli jesli wyjazd w sobote to powrot w niedziele, dla bezpieczenstwa biore jeszcze poniedzialek wolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosny Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Trasa wygląda obiecująco ... w domku sobie na spokojnie przeglądne z mapą i przewodnikiem w ręku . Masz już propozycję daty rozpoczęcia tej wycieczki ? I jeszcze jedno jakimi drogami wyznaczyłeś trasę ? lokalne czy też krajowe . Chodzi mi o to czy przypadkiem nie będziemy jechać w peletonie tirów . Jeśli o mnie chodzi wchodzę w temat . Oczywiście przy Twojej akceptacji . Jestem z Krakowa więc na miejsce stawię sie pociągiem do Suwałk a resztę pokonam rowerkiem . Kontakt do mnie: radosny11@op.pl Pozdrawiam radośnie Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosny Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Hej hej to jeszcze raz ja zerknąłem na mapke i tak się zastanawaim jaką droga chcesz jechać z Kłajpedy do Wilna . Bo coś mi sie widzi że ta najkrótsza to jakas droga szybkiego ruchu czy coś w tymk stylu . A zerkając na mapę załączona do Twojego posta trasa którą wyznaczyłeś z granicy do Kłajpedy biegnie czesciowo prze Obwód Kaliningradzki . Pomyłka czy celowy zabieg . Jeśli celowy to czy aby nie potrzebujemy wiz ? Pozdrawiam radośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 9 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 witam, proponowany termin : 5 - 13 kwietnia (slonko bedzie juz piescic ) trasa: jak najbardziej drogi boczne . detale : detalami mozna zajac sie majac w reku przewodniki / mapy i inne pomoce. zalaczajac mapie chcialem pokazac jaki obszar bedzie do zaliczenia ( jakie glowne miejsca) omijamy Rosje. kto jeszcze chetny. jak by co to moj gg 3252126 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosny Napisano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Cześć ok będę Cie ścigał w takim razie na gg kiedy zwykle jesteś dostępny ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 10 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 czolem, na GG jestem prawie non-stop z racji pracy przy kompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gal Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam serdecznie! W te wakacje (brak jeszcze dokladnego terminu) wybieramy sie na wyprawe rowerowa z moja dziewczyna. Traski jeszcze nie mamy dokladnie opracowanej. Poki co zbieramy wszelkie informacje. Dokladniejsze planowanie dopiero gdzies w pod koniec lutego/na poczatku marca. Wiemy, ze chcemy wystartowac z okolic polnocnego wschodu Polski (Suwalki) przejechac przez Ryge i znalezc sie w Talinie. jaromir jak tam Twoje przygotowania? Masz juz jakos szczegolowiej opracowana trase? Poki co najwazniejsze sa dla mnie nastepujace kwestie: - Jak wygladaja tam drogi (stan nawierzchni, przewyzszenia)? Jechac na oponach mtb, czy zakladac szose? - Jak z zaopatrzeniem w jedzenie i wode? Czy sklepy sa dosc czeso, czy trzeba robic zapasy i jakie sa ceny? - Jak z wymiana walut? Czy czeste sa kantory, bankomaty itp.? - Jak z noclegami? Mamy dosc dobry namiot i raczej planowalismy w nim nocowac, pozostaje kwesia tego, czy sa po drodze jakies pola, ew. jak wyglada sprawa nocowania na dziko? Jesli masz jakies odpowiedzi albo przemyslenia, to prosze daj znac :] Pozfrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qazimodo Napisano 3 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Hej. Jestem z Gdańska, mam wolne w tym czasie. Chętnie bym się z Wami zabał. O mnie: 30 lat Rower MTB max dzienny dystans 300km mam już troszkę doświadczenia w takich wyprawach (po kraju) Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 18 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 czolem, to zrobmy male podsumowanie : 3 osoby chętne jak na razie : Jaromir Ghost Radosny. termin bez zmian : poczatek kwietnia. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVANVII Napisano 18 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Wyprawa na Litwę w kwietniu, może byc trochę chłodno.Tak z ciekawości zerknąłem na średnie temp.w kwietniu w Wilnie max 7 -15 ,minimalna -1 - -5 stC. Odpowiadam GALOWI z Wrocławia który planuje z dziewczyną przejechać przez Litwę Łotwę, Estonię /jechałem tą trasą w 2004 z żoną i synem, my pojechalismy dalej do Finlandi i do Szwecji / Drogi ? Podobne do polskich, w 04 były odcinki dróg gruntowych/szutrowych/ z normalnym ruchem samochodów, były one modernizowane , nieraz przez dobrych parę kilometrów trzeba było jechac po tłuczniu ,drogi te są zaznaczone na mapach,na Łotwie wolałem jechać taką drogą od granicy litewskiej do Rygi niż bardzo ruchliwą i wąską asfaltówką.Na Łotwie za Rygą Via Baltica finansowana przez UE ,dobry asfalt ,pobocze bezpieczne dla rowerzystów,bardzo długie proste odcinki. Opony zdecydowanie "szosa" ,ja używam wyłącznie wąziutkich 25 ,gładkich/mniejsze opory toczenia !/ cała trasa płaska dziewczyna da radę! Zakupy, ceny ? Ceny na poziomie polskich,sieć handlowa nie tak rozwinieta jak u nas ale zaopatrzenie bez problemu. Waluty ? Lity, łaty i korony estonskie można wymieniać bez problemu,są kantory,bankomaty w bankach /w razie zablokowania karty łatwiej interweniować/ ,kursy zbliżone. Noclegi ? Na całej trasie spaliśmy tylko raz na poletku kempingowym,w Wilnie są tanie kwatery,na Wilno i pobliskie Troki trzeba min 3 dni, ale warto. W Święcianach nocowaliśmy u Polki, "motele" na Łotwie tanie ,często lało więc rozbijaliśmy namiot we wnętrzu licznych opuszczonych domów ,były myszy ale było sucho! W Tallinie /urocze miasto!/ spaliśmy w akademiku-skansenie miejscowej politechniki,tanio i w centrum . Języki ? Warto poznać kilka zwrotów po litewsku, łotewsku i estońsku,ułatwią kontakty. Rosyjski powszechnie znany ale nielubiany,zawsze warto zwłaszcza do młodych ludzi zwracać sie po angielsku, polski na Litwie prawie powszechny. /zdjęcia z wyprawy w moim prywatnym komunikacie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosny Napisano 4 Marca 2008 Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Jaromir przepraszam Cię ale nie wybiore się z wami na Litwę .Trafił mi sie wyjazd w bardziej ciepłe regiony (oczywiście rowerem ) Pozdrówcie ode mnie piekna wileńszczyznę . Wiatru w plecy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 6 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 czolem, OKi jakos damy rade, wyglada na to ze zespol bedzie dwu osobowy, ja i kumpel. pozdr i dobrej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielos Napisano 12 Marca 2008 Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Witam, szykuje się bardzo interesująca wyprawa. Mnie podobnie kręci wschód i rozważam możliwość podłączenia się do waszej......... właśnie ilu osobowej już grupy?. Jedyne zagrożenie to chyba pogoda. W ubiegłym roku przejechałem ze Świnoujścia na Hel, z tym że jechaliśmy bez bagażu co znacznie ułatwiało podróżowanie. Pogoda też nie była łaskawa stąd wiem co to znaczy 100km w deszczu. Tutaj szykuje się wyprawa z sakwami, namiotami i niezbędnym ekwipunkiem na pokładzie. Czarny scenariusz to kiepska pogoda i noclegi jednak pod dachem cele osuszenia odzieży/obuwia. Ale UWAGA wszyscy chyba zapomnieli o jednym - WIZY!!!!!!!!! http://www.rosjapl.info/rosja/wizy.php lub pośrednik http://www.dorosji.info/kontakt.php Tu jednak trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami na wizę 350zł netto + ubezpieczenie 60zł Może jednak wystarczy wyznaczyć trasę z Litwy na Litwę przez Litwę z pominięciem Rosji. Pozdrawiam Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gal Napisano 12 Marca 2008 Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Danielos a po co sie pchac przez Obwod skoro mozna pojechac tak Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaromir Napisano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 czolem, wyprawa przelozona z dwoch powodow. jeden : pogoda jednak zimowa. dwa : rozpoczynam kurs z firmy, ktory konczy mi sie pod koniec kwietnia. W chwili obecnej dwie osoby na 100% ruszaja w maju. Chetni do przylaczenia mile widziani. Wariant z Rosja odpada bo bez sensu .... pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.