weekend_warrior Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Chciałbym kupić porządne ciuchy kolarskie. Na pierwszy ogień pójdą spodnie z długimi nogawkami na jesień, wczesną wiosnę, potem reszta. Niestety mam problem z dobraniem rozmiaru – przy wzroście ok. 172 cm obwód pasa i klatki piersiowej jest z innych kategorii wzrostowych (pas 102 cm, klatka piersiowa 115 cm) tj. 180-190 cm wzrostu. W związku z tym moje pytania: - czym, przede wszystkim, należy się kierować dobierając rozmiar spodni, kurtki, bluzy, koszulki? - co z tego należy koniecznie mierzyć, a co można kupić wysyłkowo kierując się rozmiarówką? - czy są firmy mające w swojej ofercie odzież dla szerokich? Z moich doświadczeń związanych z zakupem kasku wiem, że kształt głowy jest równie ważny co obwód głowy. Mierzyłem już różne kaski, miały ten sam rozmiar, ale tylko Uvexy pasowały do kształtu mojej głowy, dlatego kask należy zawsze przymierzyć przed zakupem. Z góry dziękuję za uwagi, porady, spostrzeżenia. Krzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 mśle że ja wskoczysz do dobrego sklepu i przymierzysz wszystko po kolei to będziesz wiedział czego potrzebujesz.Po co pózniej narzekać że to za duże a inne za małe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Zawsze najlepiej jest przymierzyć ciuchy.Jeżeli nie ma takiej możliwości napisać do sprzedawcy aby np. przy zakupie koszulki podał na wymiary-dł tył,dł przód,szer w klacie. Potem tylko przeanalizować czy to będzie na nas pasowało jeśli tak to kupujemy jeśli nie to dziękujemy.90 % ciuchów kupiłem przez neta sugerując się wymiarami jak na razie wszystkie pasują .Co do firmy mające ciuchów dla szerokich niestety nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Pomierz sobie ciuchy, których używasz i które są optymalne pod względem szerokości, długości nogawek/rękawów, długości torsu (w koszulkach) itp. Potem proś internetowych sprzedawców, aby te same wymiary podawali ci w odpowiedzi na pytanie o daną sztukę odzieży, którą sobie upatrzysz. Wówczas będziesz miał orientację, czy np. kilka cm więcej długości w przypadku koszulki czy nogawek spodni przy pasującym rozmiarze między pachami/w pasie (a te wymiary, moim zdaniem, stanowią punkt wyjścia) będzie stanowiło problem, czy też można na to machnąć ręką. Pozdrówko sylogiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frondziak Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Właśnie w taki sposób kupowałem dla siebie ciuchy rowerowe. Tzn, prosiłem sprzedawce o dokładną rozmiarówkę, przeglądałem forum i zadawałem paru użytkownikom pytania na priv. Weź pod uwagę, że takie ubrania rozciągają sie troche na szerokości, na długość nie. Dodam, że moje wymiary nie są idealne . Jestem wysoki, w zasadzie wszystko w normie, tylko trochę za mało w klacie, a na brzuchu troche wiecęj. Szczególy pomine milczeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.