daq91 Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Jak prawidłowo wyregulować bloki w butach?? Naczytalem sie o bolach kolan itp. kontuzjach przy uzywaniu spd... wiec wolałbym tego uniknąc.. z góry dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Tak jak tobie wygodnie. Po to jest regulacja, żeby z niej korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Ja osobiście mam ustawione najbardziej w prawo na prawym bucie i najbardziej w lewo w lewym bucie mając buty podeszwą do góry. A pozycja przód tył to mam tak po środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Ja też mam ustawione w ten sposób, że blok jest mniej wiecej pośrodku ale jednak bliżej czubka I takie ustawienie nie jest złe ;] Nie masz się co obawiać kontuzji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daq91 Napisano 6 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 czyli noga ma byc jakby bardziej ku suportowi (przód nogi)?? pytam bo nie wiem, wiec sie nie dziwcie... dopiero zaczynam przygode z.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 chodzi ci o to czy stopa powinna 'skręcać' przodem do ramy? bo chyba nie załapałem o co kaman, jeśli tak, to wydaje mi się ze stopa poowinna być ustawiona równolegle do ramy, ale moze się mylę. Ostatni sezon jeździłem z blokami po środku i fakt ciężko było mi płynnie ciągnąć i naciksąć na pedały. Ostatnio przesunąłem bloki 'do pięty' i różnica olbrzymia: 1. łatwiej jest naciskać i ciągnąć pedały, 2. jeździ mi sie jakby wydajniej (przy tej samej prędkości na tej samej trasie tętno mam niższe Jedyną negatywną różnice jaką zauważyłem to to ze po godzinie takiej jazdy zaczęły mnie nieznacznie ale zawsze boleć plecy, to przypadek czy to ma cos ze soba wspólnego? Taką różnice poczuje każdy przy takiej zmianie ustawienia czy to indywidualna cecha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerex Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 chodzi ci o to czy stopa powinna 'skręcać' przodem do ramy? bo chyba nie załapałem o co kaman, jeśli tak, to wydaje mi się ze stopa poowinna być ustawiona równolegle do ramy, ale moze się mylę. W SPD teoretycznie nie ma za bardzo co regulować, poza ustawieniem przód-tył. Przy czym to tylko teoria, bo jak się uprzeć to można poregulować też pod kątem. Najczęściej spotykana teoria mówi, że oś pedału ma być mniej więcej pod "wypustką" przy dużym paluchu (nie wiem jak to fachowo nazwać), tam gdzie ów paluch zaczyna się zginać. Zazwyczaj to się sprawdza w praktyce. Jeśli chodzi o kolana, to najgorsze dla nich jest własnie nienaturalne dla danego osobnika ułożenie stopy, co przekłada się równie nienaturalną pracę kolan. Jeżeli podczas jazdy wyraźnie czuć, że stopa "chciałaby" jednak mieć inne położenie, to poprzez odpowiednie ułożenie bloków trzeba jej taką możliwość zapewnić. Myślę, że warto na początku poobserwować swoje stopy podczas jazdy na najzwyklejszych pedałach i ustalić naturalne i neutralne ich położenie, przy którym wygodnie się kręci. Jeśli przykładowo wyjdzie, że stopy w sposob samoistny ustawiają się piętami do wewnątrz, to montując bloki należy je lekko skręcić, by stopa po zatrzaśnięciu buta spoczywała w podobnej pozycji. Potem trzeba przejchać się w spd i sprawdzic czy nie przesadziliśmy ze skręceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 jeżeli chodzi o shimanowskie spdy to noga nie ma w nich luzu, chodzi mi o ruchy noga w bok tak jak przy wypinaniu, jak przesiadłem sie na Cranki to pierwsze wrazenie to własnie swoboda ruchu stopy, trzeba było sie do tego przyzwyczaic, jezeli ktos ma problemy z kolanami to polecam cranki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daq91 Napisano 7 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Dzięki za fachowe wyjaśnienie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 lukashs - jak to nie ma, jak ma . Jak dla mnie mógłby nawet być mniejszy. Swoboda stopy jest bardo duża; wypinanie zresztą też nie stanowi problemu. Pozdrówko korygujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Eciu czy jezdziłas kiedys w Crankach ? luz roboczy jest o wiele wiekszy niz w shimanowskich spd, o innych sie nie wypowiadam bo nie jezdziłem wiec nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Nie jeździłam - ale jeśli luz jest jeszcze większy, to wcale nie chcę na nich jeździć Pozdrówko wystarczające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 mi to na poczatku przeszkadzało bo noga uciekała na boki ale teraz juz jest ok nie chce powracac do shimano CranK The Best oczywiscie bez zadnej reklamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Nie wiem, ostatnio w Magazynie Rowerowym bodajze byl test jakichs ubijaczek, ktory wypadl niezle, ale czegos tu nie rozumiem. Bo jak to, pedaly po 5kkm dostaly duzych luzow nie do usuniecia, do tego zaczely zlobic ramionami klatek podeszwe buta. No i czesto slyszy sie o pekajacych klatkach w crankach. Mam pedaly M520 Shimano, luzow zaczely dostawac po jakich 8 kkm, teraz, przy 11kkm wymieniam je. Przebieg ponad dwa razy wiekszy niz w testowanych crankach, a nie niszcza podeszew buta, i nic w nich nie peka. Sa troche ciezsze, ale to jedyna wada. Wymieniam na XTRy, nie powinny tak szybko dostac luzow, a jezeli, to da sie je w pelni serwisowac, nie tak jak 520. Chcesz miec trwale pedaly, nie kupuj crankow . A zeby bylo ad rem, to ja roznie ustawiam bloki w kazdym bucie, w prawej nodze prosto, a w lewej pod skosem, tak zeby pieta byla blizej ramy. Jezeli tego nie zrobie, to boli mnie zewnetrzna strona kolana lewej nogi. Sadze, ze sa tam jakies zaczepy miesni pracujacych w stopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukashs Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ja na razie na crankach mam 2kkm. luzów nie maja, o tym ze łapia luzy po 5-6kkm słyszałem, ale mozna temu zapobiec serwisujac pedały co jakies 2-3kkm. pod koniec sezonu 08 chetnie napiszę co nieco o nich. jak na razie jestem bardzo zadowolony. co do ustawienia bloków to ustawiam je centralnie na srodku, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rowerex Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Czy nikt nie używa pedałów Time Atac? Według suchych danych katalogowych mają większy luz roboczy niż system shimano i ubijaki. Mam Atack'i XS od jakiegoś czasu, przebieg 17kkm. Przeżyły wszelkie możliwe warunki, od ulew i burz z piorunami, zamieci i zawiei, poprzez mrozy, do upałow powyżej 30 stopni. Dwa dni temu lewy pedał rozebralem, bo ciężkawo się kręcił. Woda dostała się do środka, czemu się nie dziwię, bo ostatnie jeżdżenie to wyłącznie las, błoto, muł, deszcz, kałuże, topiący się śnieg, etc ) Wewnątrz była woda, ale smar na osi był wyjątkowo czysty. Pedały te mają długie ceramiczne łożysko ślizgowe, a jakieś 1.5cm przy końcu jest łożysko maszynowe. Maszynówka kręciła się bez najmniejszego zarzutu, wiec jedynie usunąłem wodę, wyczyściłem ceramiczną tulejkę, dodałem trochę smaru i pedał kręci się jak nowy. XS ma trzypozycyjną regulację naciągu sprężyny, a ponieważ wydawało mi się, że sprzężyna w tym pedale nieco straciła naciąg, to podkręciłem o jeden stopień. Tak naprawdę to nie wiem, czy było to potrzebne ;-) Tyle reklamy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Ja też mam ustawione w ten sposób, że blok jest mniej wiecej pośrodku ale jednak bliżej czubka I takie ustawienie nie jest złe ;] Nie masz się co obawiać kontuzji To, ze Ty masz i nic sie nie dzieje, to nie znaczy, ze u kazdego Twoja metoda bedzie dobra. Kazdy ma inna anatomie, tak wiec takie teorie mozna wsadzic miedzy bajki. To samo z kontuzjami, jest sie czego obawiac, do tematu nalezy podejsc z glowa. Shimano ma stosunkowo maly luz roboczy i ewentualne zle ustawienie nie zostanie skorygowane przez luz. daq w numerze listopad-grudzien Magazynu rowerowego jest artykul jak ustawiac bloki. Dosyc rzeczowo napisane. Generalnie radze podejsc do tematu powaznie, bo to prawda ze przez zle ustawienie mozna narobic sobie problemow. Nie wiem czy sam nie mam przez to problemow. Luz w shimano jest na tyle maly, ze trzeba dobrze ustawic bloki, bo moga (ale nie musza) byc problemy. Dobra jest metoda jak juz ktos pisal w tym temacie to ze sprawdzeniem jak ukladasz stopy na platformach. Po wstepnym ustawieniu, lepiej sie nie przemeczac. W przypadku najmniejszego bolu, pozycje bloku korygowac. Gdzies czytalem, ze bedac wpietym powinno dac sie mniej wiecej rowno obracac pieta zarowno w lewo jak i w prawo. Jezeli jezdzisz z palcami do zewnatrz to daj bloki lekko do wewnetrznej strony buta, lub butow, bo ustawienie poziome moze byc rozne na butach. Kolejna sprawa nawet kilka mm w zmianie pozycji bloku moze spowodowac roznice, tak wiec nie trzeba od razu znacznie zmieniac pozycji. Zycze powodzenia w ustawianiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ja mam bloki ustawione maksymalnie do przodu. Kolana mnie nigdy nie bolały, a MR kupiłem wczoraj i dziś sie zabiorę za czytanie tego artykułu. :] Co do luzu roboczego w SH, to czasami mnie doprowadza do gorączki tj. jak mocniej pociągnę to but lubi mi sie wypiąć, a to najprawdopodobniej przez złe ustawienie stopy w tym momencie, bo ledwo sie do nich wpinam. Co na to zaradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Dobrze że ja nie miałem takich problemów. Ustawiłem raz na chybił trafił i tak jeżdze do dziś. Kwestia ustawienia bloków to indywidualna sprawa. Tak jak dobór siodełka. Więc nie ma sensu dalej ciągnąć ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Co do luzu roboczego w SH, to czasami mnie doprowadza do gorączki tj. jak mocniej pociągnę to but lubi mi sie wypiąć, a to najprawdopodobniej przez złe ustawienie stopy w tym momencie, bo ledwo sie do nich wpinam. Co na to zaradzić? Mam to samo - nie wiem, czy cokolwiek da się z tym zrobić . Już praktycznie podjęłam przez to decyzję o przesiadce na Time - czekam tylko na wolną kasę i... opinie o wytrzymałości tych pedałów Pozdrówko niepocieszające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 omen, a moze masz mocno zuzyte bloki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Moje nie są zużyte. Pozdrówko uściślające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Hmm, najwyrazniej jakos przekrzywiacie stopy w momencie mocniejszego ciagniecia. W takim przypadku chyba faktycznie lepiej kupic pedaly z wiekszym luzem. Jak takich problemow ze shimano nigdy nie mialem na szczescie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 ja, postanowiłem, że przechodzę na cranki. Będzie trochę lżej, a mam nadzieje że takie sytuacje nie będą miały miejsca :] Pedałki, jak i bloki maja trochę ponad pół roku.:] Klosiu masz racje, tylko jak doprowadzić do tego żeby nie przekrzywiać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Klosiu: a na wertepach też? Mnie się bez przerwy stopy wypinają na kamienistych, górskich zjazdach. Mam już tego serdecznie dosyć. Toż to niebezpieczne dla zdrowia. Albo trafiły mi się takie wadliwe SPDy, albo one tak już mają... Niebawem to zresztą sprawdzę, bo kupuję kolejną parę - obecne pójdą do drugiego roweru. A jeśli i te nowe będą się identycznie zachowywały - wskakuję w Time'y, licząc, że będą bardziej stabilne. Pozdrówko z reklamacjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.