Skocz do zawartości

[przerzutka przód] poważne problemy z Shimano Acera

roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno nabyłem rower, który będzie mi służył do jazdy w zimie, większość rzeczy jest zrobiona, ale muszę zająć się jeszcze dwoma sprawami, największym problemem jest przednia przerzutka, działa w miarę prawidłowo, jest to stara Shimano Acera X z mocowaniem pod oś. Największym problemem jest to, że ma ogromne luzy na wózku, 2-3mm. Mimo, że nie powoduje to jakiś problemów podczas jazdy, musze coś z tym zrobić, bo dźwięczenie na każdym wyboju jest naprawdę irytujące.

Słyszałem o patencie z gumką, który podobno niweluje te hałasy. Czy mógłby ktoś to rozwinąć, o co z tym chodzi i jak takie coś zrobić?

Ewentualnie może lepszym wyjściem będzie zmiana tej przerzutki na coś podobnej klasy, tylko nowego, w związku z tym mam pytanie, czy mogę zastosować dowolny ciąg linki, oraz mocowanie do ramy?

I jeżeli sztyca ma śr. 30,4mm, to oznacza to, że przerzutka na 100% będzie miała mocowanie 31,8mm?

Drugie pytanie, przy okazji, żeby nie zakładać tego tematu, czy ta sztyca jest wystarczająca, chodzi mi przede wszystkim aby poprawnie, mocno trzymała siodełko, co przy kiepskich sztycach wcale nie jest oczywiste. Czy mogę ją bez wahania wziąć?

http://www.allegro.pl/item279386710_zoom_2...inne.html#photo

Z góry dzięki.

Długo byłem posiadaczem sztycy Bontrager, mocowanej właśnie na jedną śrubę, nie narzekałem, nie było problemów z regulacją, myślę że nie będzie z nią problemów.

Zależy mi na tym, aby ten rower utrzymywać przy minimalnych nakładach finansowych, on ma po prostu nadawać się do jazdy i tyle.

Też kiedyś miałem przeżycia z tą samą acerą i po różnorakich próbach złagodzenia wkurzającego brzęczenia po prostu ją wymieniłem na taką mocowaną do rury podsiodłowej.Żeby wyciągnąć starą acerę musisz ściągnąć korbę.

Najprostszy sposób na zmierzenie średnicy rury to ściągnięcie sztycy i zacisku i zmierzenie jej zwykła linijką.

http://www.allegro.pl/item280460326_nowe_p..._top_swing.html np. taka będzie pasowała jeśli masz górny ciąg (linka do przerzutki dochodzi z góry)

Pozdro

1. zmierz srednice rury podsiodlowej, to bedziesz mial pewnosc. ew. kup przerzutke na 34,9 z adapterem na 31,8. np:

http://www.allegro.pl/item276843800_nowa_p...re_fd_m511.html

2. dolny/gorny ciag zalezy od ramy. powyrzsza przerzutje to dual pull, bedzie dzialac w obu przypadkach.

3. "...mocowanie do ramy?" jesli jest gdzie przykrecic obejme, to tak ;).

4. ja bym nie kupil sztycy zoom. ostatnia pogialem w tydzien (lub cos kolo tego). wywnetrznialem sie juz na ten temat na forum i umiescilem zdjecie.

a11ff03c7b6f3e2em.jpg

w gruncie rzeczy sporo zalezy od tego ile wazysz. jesli np: ponizej 70kg i nie bedziesz uprawial jakis wielkich skokow na tej zimowce to moze i warto za ta cene.

p.s.: w przeciwienstwie do p. alivio prezentowanej powyzej, ta jest down-swing i powinna pozyc dluzej (bez gumki)

Właśnie jeździłem na niej troche więcej i co ciekawe nie mam żadnych zastrzeżeń odnośnie jej pracy, zmiana odbywa się w miare szybko i przerzutka jest wystarczajaco precyzyjna (tym bardziej, że mam micro index w manetkach).

Jedynym problemem jest hałasowanie na wybojach.

To ściągniecię korby to dodatkowy problem bo nie mam ściągacza, ale jak mnie naprawdę przerzutka zdenerwuje to się to załatwi.

Mam górny ciąg, jeśli zmienie przerzutkę to tylko na taką z mocowaniem downswing.

Sztycę zamówiłem, jestem dobrej myśli, ważę 60kg i jeszcze dosyć ostrożnie, bez szaleństw, przynajmniej w zimie.

Raczej z przerzutki nic nie zgubiłem, są po prostu ogromne luzy na nitach, co powoduje, że wózek strasznie lata.

Przeor, póki co nie skorzystam z Twojej propozycji, może obejdzie się bez kupna nowej przerzutki.

Klasyczne dzwonienie topswinga, bardzo denerwojace. Mozna to tymczasowo zalatwic gumkami-recepturkami. Nie pamietam dokladnie jak (problem ten mialem dawno temu i od tego czasu nie uzywam takich przerzutek) a nie mam pod reka zadnego top'a, pamietam za to, ze gumki szybko parcieja i odpadaja. W kazdym razie idea jest taka, zeby gumka dociagala wozek w kierunku "do ramy".

Słyszałem o patencie z gumką, który podobno niweluje te hałasy. Czy mógłby ktoś to rozwinąć, o co z tym chodzi i jak takie coś zrobić?

Mialem ten sam problem w sterej acerze i zastosowalem pare mocnych (grubych) gumek recepturek, nie wiem czy to ta metoda ale dziala. Tutaj narysowalem jak zalozylem gumke:

rysunek1sp1.th.jpg

Gumka musi byc odpowiednio dobrana tak aby na "3" nie pekla a na "1" nie byla zbyt luzna. A i jeszcze gumka na rurze musi byc odpowiednio wysoko tzn. wyzej niz szczyt wozka na "3". Gumka wtedy jeszcze dodatkowo ciagnie wozek do gory, przy ustawieniu gumki za nisko na rorze podsiodlowej przezutka brzeczala.

Edit/// widze ze podczas moich zabaw w photopancie uchmanek juz podal ten sposob.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...