Skocz do zawartości

[rower] Co można poskładac na ramie Meridy !

ragnarson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam frumowiczów, przedstawiam mój nowy projekt na rok 2008, prosze o sugestie i komentarze, do

wymiany, ale to już po nowym roku pójdzie kaseta oraz łańcuch, może kiera na prostą, jeśli znajdę coś w

dobrej cenie i dobrej wadze (oprócz WCS-a).

Waga całego roweru w prezentowanej konfiguracji ok 10700g.

Fotki roweru:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/371a6eb01692b500.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c997c918def35ec.html

Dane Techniczne:

RAMA

MERIDA MATTS FLX 900D

AMORTYZATOR

Rock Shox Reba Team Dual Air

2007

KOŁA

PRZÓD: Mavic Crosstrail CL

TYŁ: Mavic Crosstrail CL

KORBA

Shimano XTR 2006

44-32-22

HAMULCE

Avid Juicy Five

TARCZE HAMULCOWE

PRZÓD: Shimano XT

TYŁ: Shimano XT

KASETA

Sram PG-950 11-34z

ŁAŃCUCH

Sram PC-951

MANETKI

Sram X.0

PRZERZUTKA TYLNA

Sram X.9

PRZERZUTKA PRZEDNIA

Shimano XTR

PEDAŁY

Shimano PD-M540 (XT)

OPONA PRZÓD

Schwalbe Nobby Nic 26x2.1

OPONA TYŁ

Schwalbe Racing Ralph 26x2.1

DĘTKA PRZÓD

Maxxis Ultralight presta

DĘTKA TYŁ

Maxxis Ultralight presta

STERY

Ritchey Comp

KIEROWNICA

FSA XC-190 Riser

25,4mm, 630mm, 25mm

MOSTEK

Smica Lite Pro 2007

90mm x 25,4mm

Gdzie dostałeś taką ramę? Bo ja widziałem tylko same 16" :)

No to jest fakt rama jest już w Polsce niedostępna, starciłem w jej poszukiwaniu "fortunę" na telefony, wreszczci znalazłem sklep, który miał na miejscu cały rower właśnie na ramie 20cali, bez żadnego problemu rozebrali rower i sprzedali mi ramę, a części zostawili na sklepie :D

Bardzo ładny rower, szczególnie skomponowanie czerwieni z czernią. No niezła waga. Dlaczego nie zrobiłeś całej rozpiski poszczególnych elementów??

ok, umieszczę rozpiskę poszczególnych części, muszę tylko zważyc jeszcze raz amora bo był ważony z niedociętą rurą sterową.

Bardzo ładny rowerek Ci wyszedł aż miło popatrzeć :( można wiedzieć ile zażyczyli sobie za tą ramkę? aha i jeszcze jedną masz dość dużą ramkę (20) i do tego dość krótki mostek (90mm) jak Ci się jeździ z takim mostkiem tak pytam z ciekawości bo różne opinie się słyszy :D

Bardzo ładny rowerek Ci wyszedł aż miło popatrzeć ;) można wiedzieć ile zażyczyli sobie za tą ramkę? aha i jeszcze jedną masz dość dużą ramkę (20) i do tego dość krótki mostek (90mm) jak Ci się jeździ z takim mostkiem tak pytam z ciekawości bo różne opinie się słyszy :)

Cena katalogowa ramy to 1999zł, ja dostałem "dobrą" zniżkę, rama pomimo, swoich 20cali ma bardzo dobrą geometrię, mostek jest krótszy, ponieważ jest bardziej zwrotny, mierzyłem do tej ramy 110mm, ale zdecydowanie za długi, Pzdr

605 mm gornej rury to juz naprawdę konkretna wartosc. Ja jezdze na 110 mm i jest ok, chociaz 100 bylo by chyba troche lepsze...

Ten FLX tez ma taki masakrycznie wielki przekrok przy 20" ? (87 cm?)

U mnie "przekrok" ma ok77,5cm, nie wyobrażam sobie wartości 87cm, B) , 605mm to długośc rury górnej, ale w linii prostej,

Xsystoff skąd wziąłeś taki wymiar (87cm) ?

Pzdr

a że się jeszcze tak spytam na jaką wartość skoku masz ustawioną tą swoją rebę

Reba jest ustawiona na 100mm, miałem już Rebę w 2005 i jest to dla mnie optymalny skok.

Ehhh to bodaj najładniejsza rama jaka Merida wypuscila od kilku lat. Ale nie wiem czy trafiliście na Amuleta(bodajże 9.5) który wypuscil klona tej ramy :P.

Ragnarson naprawde piękna rakieta!

Co do samej ramy powiem nieskromnie, że dla mnie to też najładniejsza rama w dorobku Meridy.

Omen co za zbieg okoliczności z tego modelu amuleta mam koła wraz z tarczami :)

No ja akurat widzialem zlozyna na Amulet 9.5 ale mozliwe ze to ta sama rama tylko inny osprzet.

Co do samej ramy powiem nieskromnie, że dla mnie to też najładniejsza rama w dorobku Meridy.

No dobra powiedzialem "jedna z ladniejszych" zebys zbytnio nie urósł ;). Ale polaczenie bialej grafiki i tej czerwieni jest piekne, do tego crabonik i mamy wizualnie miodzio.

Sam bym na nia zapolowal jezeli bedzie 18 lub 20cali dostepna.

To zdradzisz ile faktycznie za nia dales?

Pozdrawiam!

Marcin

Bardzo ładna ta Meridka! Osobiście nie jestem wielkim fanem marki, odkąd zaczęli robić to niefajne shotgun tubing, ale ta Twoja jest śliczna!

Proponuję rundkę po górach na wiosnę, możemy się zamienić sprzętem na próbę :)

Kopaczus nie wiem czy pamiętasz, ale już jesteśmy wstępnie umowienie na jazdę po górach, z tym, że miałem w tedy jeszcze Cannona :P

No ja akurat widzialem zlozyna na Amulet 9.5 ale mozliwe ze to ta sama rama tylko inny osprzet.

No dobra powiedzialem "jedna z ladniejszych" zebys zbytnio nie urósł :). Ale polaczenie bialej grafiki i tej czerwieni jest piekne, do tego crabonik i mamy wizualnie miodzio.

Sam bym na nia zapolowal jezeli bedzie 18 lub 20cali dostepna.

To zdradzisz ile faktycznie za nia dales?

Pozdrawiam!

Marcin

Jak pisałem wcześniej, rama w Polsce jest już niedostępna, jedynie z rozebranego roweru, gdzieś na sklepie, cena była atrakcyjna...... :)

Ano jesteśmy, nie ma bata! Co zrobiłeś z Cannonem? Dlaczego zdradziłeś jedyną słuszną markę? :)

Cannon został sprzedany-niestety :) , ale nie było wyjścia w konkertniejszym terenie (góry), rama okazał się za mała..."uciekała" mi spod dupy, to raz dwa to za mały skok headshoka, no i tak podjąłem kolejną (po Anthemie) trudno decyzję, ale wstępnie mogę powiedziec, że decyzji nie żałuje i jestm cholernie zadowolony z nowej maszyny, choc Scalpel to nadal moje marzenie.............. :)

Ze Scalpelkiem jest ten problem że w rozmiarze od L w górę górna rura głównego trójkąta ramy idzie w górę, co wygląda fatalnie! Więc jak się ma powyżej 180 wzrostu to ma się pecha ^^ Ale tak poza tym Skalpel jest świetny, każda przejażdżka na tym sprzęcie to niezapomniane przeżycie :P Sam jestem cholernie ciekaw nowego modelu, jak to jeździ, jaka jest trakcja i te 100mm skoku... byle do września, będę testować i zdawać relacje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...