Skocz do zawartości

[rower] wirtualny projekt na ramie kross a6

tomeks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zlozyc rower do agresywnego xc i maratonow. chce kupic ramke kross a6 bo jej geo mi nawet odpowiada, podoba mi sie a co najwazniejsze na razie na inna mnie nie stac i nie chce wydawac duzo kaski na sztywniaka bo w planach jest full niedlugo. mam nadzieje ze pomorzecie mi w doborze komponentow, ja napisze swoje propozycje a wy dodajcie ewentualne uwagi. aha, zapomnialem dodac ze niektore czesci juz mam.

obok bede pisal wagi ktore znam ( light-bike, weight weenies ) jesli jakies beda zanizone/zawyzone to mnie poprawcie.

rama - kross a6 19" - 1773g

amor - reba sl - 1660g ( bez manetki, ktorej i tak nie uzywam )

korba - xt 07 - 872g

obrecze - dt swiss xr 4.1 - 882g

piasty - xt - 796g

szprychy - dt revo x 64 - 270g

nyple - 60g

opony - schwalbe rr 2.1 - 952g

detki - maxxis ultra light - 256g

hamulce - juicy 5 07 ( przod tarcza 203, tyl 185 ) chce wymienic tarcze na 185mm i 160mm - po zmianie tarcz 920g

opaski na obrecz - tasma izolacyjna - 10g komplet

pedaly - time atac alium - 415g

przezutka tyl - sram x-9 ( dlugi wozek ) - 225g

przezutka przod - alivio down swing - 180g?? - nie jestem pewien

kaseta - sram pg970 12-26 - 219g

lancuch - xt - 275g ( po skroceniu )

manetki - sram x-9 triger - 265g ( to waga z linkami czy bez ?? )

kiera - boplight 31.8 - 163g

mostek - smica 100mm - 105g

chwyty - author pianka - 28g

sztyca - smica - 220g

zacisk sztycy - kalloy - 23g

siodelko - slr tt -135g

rogi - smica 52g

pancerze - shimano sis - 120g

podkladki pod mostek - 15g ( jakies karbonowe kupie )

licznik - sigma 1106 - 42g

koszyk - bedzie jakis karbonowy - okolo 30g ze srubami

oslona na rame - 15g

razem - 10977g ( jesli wszytskie wagi sa ok i o czyms nie zapomnialem ), kola, hamulce, korbe, manetki i przezutki juz mam i tych rzeczy nie chcialbym zmieniac, no chyba ze alivio sie popsuje to ja zmienie, ale na razie sie nie zapowiada.

macie jakies pomysly co by tu wymienic na lzejsze/lepsze? ( oczywiscie tych oponek nie bede zabieral na maratony, kupuje komplecik mythosow )

Pixon - kurde wiedzialem ze czegos zapomnialem ;/. gdzies spotkalem sie ze 265g to waga manetek z linkami, jesli to nie jest prawda to bedzie + 30g i jeszcze stery +120g. kurde, musi byc ponizej 11 bo bede chory jak tak nie bedzie :)

gripy:

http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=1693

korkow nie zakladam.

jesli waga manetek nie obejmuje linek to bedzie jakies 1139g dodajac wage sterow. mysle jeszcze nad wymiana pedalow na m540 ale nie jestem tego pewien. luz roboczy w sumie mi sie az tak bardzo nie przydaje bo przejezdzilem prawie 1000km na time'z. co o tym myslicie? brac time'y czy shimano?

Doszedlem do wniosku ze time'y zostaja. wymienie jeszcze zaciski na tranz-x co przyniesie okolo 30g zysku. mysle jeszcze nad zestawiem kiera, mostek pod 25.4. co o tym sadzicie?

chyba uznam ze licznik i koszyk na biodon naleza do akcesoriow i nie wlicze ich w wage roweru i wtedy bede mial ponizej 11g :PP

jeszcze jakby ktos mi powiedzial czy waga manetek to waga z linkami czy bez to bylbym bardzo wdzieczny :)

• Mod Team

Nie przeżyje tego moje chwyty boplight-a z korkami ważą 46 g :) . A już byłem taki zadowolony, że masa taka niska. No ale nic, myśłę, że tobie się uzbiera troszkę ponad 11 kg. Niebawem ja tutaj wrzucę rozpiskę wagową swojego sprzętu.

No fakt, karbonowy ma to cos - cene :)

Co do zapychania sie 540tek to Ci powiem ze ja mam 520 i nie jest wcale tak zle. Najwyzej stuknie sie butem o pedal i tyle. Gorzej jakby jakas glina byla ale bloto w miare przyjmuja.

Dodatkowo proponuje cos z przednia przerzutka zrobic. Mozna z 50 gram zjechac.

Co do wagi XR 4.1 ktora podales, nie jest to czasem waga ceramikow? Bo jakos tak mi sie wydaje...

Ile za hamulce chcesz dac?

faktycznie, to jest waga ceramikow :) teraz patrze ze wersja disc wazy 850g komplet :)

na pedaly juz sie zdecydowalem, biore 540. do tego wymienie zaciski na tranz-x, a przezutke przednia wymienie jak sie rozwali.

hamulce juz mam!!

hmm ja mam u siebie piasty XT... Działają bardzo fajnie ale lekkie niestety nie są. Zbieram kasę na 240's

Przód: 243g

Tył: 440g

Zaciski 127g

Razem: 810g z zaciskami...

W sumie to do przodu możesz dać Rotaza - zyskasz na tym przeszło 100 gram. Ale na tył bym nie ryzykował.

• Mod Team

Z tymi wagami ram jest różnie. Najczęściej podają wagę ramy razem z pivotami i hakiem. Często też z wbitymi miskami sterów. Musisz po prostu popatrzeć po rozpisce jeżeli nie ma wyszczególnionych odrębnie pivotów etc. to znaczy że są wliczone. To samo jest przecież z hamulcami, nikt osobno nie waży klocków :)

Jeśli lekko to:

-Pedały na lżejsze (!)

-Na obręczach możesz urwać ładnych kilka gram (może Sun UFO jesli jestes lekki? Jeśli pod tarcze to może x317 jest tego sporo na allegro za małą kasę),

-Piasty: wiem że XT niezawodne, ale da się lżej zwłaszcza na przedniej pieście (bo z przodu wszystko bedzie sie dobrze krecilo a im lzej tym lepiej:)

-Nyple: DT alu zysk 20g

-Kierownica Tioga ok.131g (30g zysku)

-Dętki polecam Maxxis Ultralight 1,5 -1,75 spokojnie dają rade przy oponach 2,1 (sprawdzone:) waga 110g sztuka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...