tomeks Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Mam zamiar zlozyc rower do agresywnego xc i maratonow. chce kupic ramke kross a6 bo jej geo mi nawet odpowiada, podoba mi sie a co najwazniejsze na razie na inna mnie nie stac i nie chce wydawac duzo kaski na sztywniaka bo w planach jest full niedlugo. mam nadzieje ze pomorzecie mi w doborze komponentow, ja napisze swoje propozycje a wy dodajcie ewentualne uwagi. aha, zapomnialem dodac ze niektore czesci juz mam. obok bede pisal wagi ktore znam ( light-bike, weight weenies ) jesli jakies beda zanizone/zawyzone to mnie poprawcie. rama - kross a6 19" - 1773g amor - reba sl - 1660g ( bez manetki, ktorej i tak nie uzywam ) korba - xt 07 - 872g obrecze - dt swiss xr 4.1 - 882g piasty - xt - 796g szprychy - dt revo x 64 - 270g nyple - 60g opony - schwalbe rr 2.1 - 952g detki - maxxis ultra light - 256g hamulce - juicy 5 07 ( przod tarcza 203, tyl 185 ) chce wymienic tarcze na 185mm i 160mm - po zmianie tarcz 920g opaski na obrecz - tasma izolacyjna - 10g komplet pedaly - time atac alium - 415g przezutka tyl - sram x-9 ( dlugi wozek ) - 225g przezutka przod - alivio down swing - 180g?? - nie jestem pewien kaseta - sram pg970 12-26 - 219g lancuch - xt - 275g ( po skroceniu ) manetki - sram x-9 triger - 265g ( to waga z linkami czy bez ?? ) kiera - boplight 31.8 - 163g mostek - smica 100mm - 105g chwyty - author pianka - 28g sztyca - smica - 220g zacisk sztycy - kalloy - 23g siodelko - slr tt -135g rogi - smica 52g pancerze - shimano sis - 120g podkladki pod mostek - 15g ( jakies karbonowe kupie ) licznik - sigma 1106 - 42g koszyk - bedzie jakis karbonowy - okolo 30g ze srubami oslona na rame - 15g razem - 10977g ( jesli wszytskie wagi sa ok i o czyms nie zapomnialem ), kola, hamulce, korbe, manetki i przezutki juz mam i tych rzeczy nie chcialbym zmieniac, no chyba ze alivio sie popsuje to ja zmienie, ale na razie sie nie zapowiada. macie jakies pomysly co by tu wymienic na lzejsze/lepsze? ( oczywiscie tych oponek nie bede zabieral na maratony, kupuje komplecik mythosow ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Rogi Smica 58g, kaseta za lekka. Ale ogólnie projekt fajny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 no pomylilem sie z tymi rogami. a kaseta nie za lekka bo to 12-26 jest. tych wiekszych przelozen nie uzywam wogole wiec nie widze sensu kupowania kasety 11-32 np. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Cos jest nie halo z waga piast. Podales wage dwoch tylnich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Obrecze wez XR 4.2d i masz 80 gram mniej (400 sztuka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Xsystoff - nie, przynajmniej tak mi sie wydaje. a ile wazy komplet? to sa te xt pod 6 srub. gerus - kolka dopiero niedawno kupilem i nie mam zamiaru ich zmieniac, bo nie mam na to kasy i nie widze sensu;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 30 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 A gdzie stery? Chwyty chyba bliżej 40g z korkami. przerzutka przednia chyba 190 g pancerze liczyłeś z linkami ?? jezeli tak to za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Pixon - kurde wiedzialem ze czegos zapomnialem ;/. gdzies spotkalem sie ze 265g to waga manetek z linkami, jesli to nie jest prawda to bedzie + 30g i jeszcze stery +120g. kurde, musi byc ponizej 11 bo bede chory jak tak nie bedzie gripy: http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=1693 korkow nie zakladam. jesli waga manetek nie obejmuje linek to bedzie jakies 1139g dodajac wage sterow. mysle jeszcze nad wymiana pedalow na m540 ale nie jestem tego pewien. luz roboczy w sumie mi sie az tak bardzo nie przydaje bo przejezdzilem prawie 1000km na time'z. co o tym myslicie? brac time'y czy shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Te pedały chyba lepsze - najprostszy model ma miec 250 gr. . 100gr. zysku do 540. No i ciekawe rogi http://www.amigo-bike.pl/shop/?sub=shop&am...71&kind=970 A tu ceny pedałów-w Polsce pod koniec grudnia http://www.fisheroutdoor.co.uk/public/inde...dals/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Doszedlem do wniosku ze time'y zostaja. wymienie jeszcze zaciski na tranz-x co przyniesie okolo 30g zysku. mysle jeszcze nad zestawiem kiera, mostek pod 25.4. co o tym sadzicie? chyba uznam ze licznik i koszyk na biodon naleza do akcesoriow i nie wlicze ich w wage roweru i wtedy bede mial ponizej 11g :PP jeszcze jakby ktos mi powiedzial czy waga manetek to waga z linkami czy bez to bylbym bardzo wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Ew. kiere na lżejsza ale 31,8 mm. Te pedały rażą swoją wagą jednak. Kiera http://cgi.ebay.pl/Ritchey-WCS-Carbon-Flat...4QQcmdZViewItem ale wydatek większy niż zysk na wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 1 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Nie przeżyje tego moje chwyty boplight-a z korkami ważą 46 g . A już byłem taki zadowolony, że masa taka niska. No ale nic, myśłę, że tobie się uzbiera troszkę ponad 11 kg. Niebawem ja tutaj wrzucę rozpiskę wagową swojego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 przy takiej masie roweru chyba nie ma sensu wydawac na lekkie carbo koszyki 40g x-tasy http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...did=99&l=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 30 gramowy koszyk mozesz miec aluminiowy za ok 30zl a nie 100 jak karbon. Bylo o nim na forum. Co prawda wychodzi moze 33 gramy ze srubami ale mozna go stuningowac i bedzie 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 1 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 no ale karbonowy koszyk ma to cos ;] a z tymi pedalami to juz sam nie wiem jakie brac. m540 maja dosyc dobra wage ale chyba latwo je zapchac blotem co? time'y za to kusza wytrzymaloscia i tym ze podobno sie nie zapychaja blotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 2 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 a jeszcze mam takie pytanie: waga ramy to waga z piwotami czy bez? bo jakos nigdzie sie tego nie moge doszukac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 moja 17' bez waży 1650gr z hakiem i sterami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 nyple - 60gpedaly - time atac alium - 415g nyple se przepleć na alu, pedały kowadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 No fakt, karbonowy ma to cos - cene Co do zapychania sie 540tek to Ci powiem ze ja mam 520 i nie jest wcale tak zle. Najwyzej stuknie sie butem o pedal i tyle. Gorzej jakby jakas glina byla ale bloto w miare przyjmuja. Dodatkowo proponuje cos z przednia przerzutka zrobic. Mozna z 50 gram zjechac. Co do wagi XR 4.1 ktora podales, nie jest to czasem waga ceramikow? Bo jakos tak mi sie wydaje... Ile za hamulce chcesz dac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeks Napisano 3 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 faktycznie, to jest waga ceramikow teraz patrze ze wersja disc wazy 850g komplet na pedaly juz sie zdecydowalem, biore 540. do tego wymienie zaciski na tranz-x, a przezutke przednia wymienie jak sie rozwali. hamulce juz mam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 hmm ja mam u siebie piasty XT... Działają bardzo fajnie ale lekkie niestety nie są. Zbieram kasę na 240's Przód: 243g Tył: 440g Zaciski 127g Razem: 810g z zaciskami... W sumie to do przodu możesz dać Rotaza - zyskasz na tym przeszło 100 gram. Ale na tył bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 3 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Z tymi wagami ram jest różnie. Najczęściej podają wagę ramy razem z pivotami i hakiem. Często też z wbitymi miskami sterów. Musisz po prostu popatrzeć po rozpisce jeżeli nie ma wyszczególnionych odrębnie pivotów etc. to znaczy że są wliczone. To samo jest przecież z hamulcami, nikt osobno nie waży klocków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Jeśli lekko to: -Pedały na lżejsze (!) -Na obręczach możesz urwać ładnych kilka gram (może Sun UFO jesli jestes lekki? Jeśli pod tarcze to może x317 jest tego sporo na allegro za małą kasę), -Piasty: wiem że XT niezawodne, ale da się lżej zwłaszcza na przedniej pieście (bo z przodu wszystko bedzie sie dobrze krecilo a im lzej tym lepiej:) -Nyple: DT alu zysk 20g -Kierownica Tioga ok.131g (30g zysku) -Dętki polecam Maxxis Ultralight 1,5 -1,75 spokojnie dają rade przy oponach 2,1 (sprawdzone:) waga 110g sztuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.