MarcinGoluch Napisano 30 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Witam! Jako, że od dawna handluje w allegro postanowiłem spróbowac czegos nowego i przeszukujac niemieckiego Ebaya zalicytowalem hampelki Juicy Carbon. Jako ze rocznik 2008 byl w nadzwyczaj dobrej cenie(u nas braklo by mi na XT '08) stwierdzilem ze warto zaryzykowac i wygralem. No i co teraz. Dostalem info o platnosci ale nie mialem wczesniej stycznosci z systemem PayPal ani nie wykonywalem platnosci w walucie z obcej konta w mBanku. Poprosilem kolege, puscil ze swojego PayPala platnosc, bardzo miła Niemka potwierdzila wplyniecie naleznosci i podala odrazu numer listu przewozowego DPD ktory przejal moja paczke. Po dwoch dniach paczka dotarla do rak moich. I wtedy przezylem szok. Okazalo sie ze przy pakowaniu ktos popelnil blad i zapakowal przedni hamulec Juicy Carbon ale tyl byl Juicy Seven. Mimo ze carbon srebrny a Seven szary ktos sie pomylil - w pierwszym momencie pomyslalem pakował ślepy albo ktoś zrobił wałek(sprzedawca na Ebay'u ma same pozytywy, ponad 700sztuk) i chcial mnie naciagnac na kase. No dobra klamki i zaciski w grubej folii babelkowej wiec moze ktos tylko nie dowidzial ale jak to teraz naprawic. Wieczorem mail z foto przesylki na tle gazet w ktore byly owiniete dodatkowo hamulce i rano z pracy dzwonie do niemca. I co slysze "PRZEPRASZAM BARDZO(w ichnim języku) oczywiscie prosze przeslac z powrotem na nasz koszt, a my natychmiast odeslemy Panu tyl Juicy Carbon". No zanim zapytalem kto pokryje przesylke sam odpowiedzial, wszystko wyjasnil i jeszcze przeprosil! Ehhh EUROPA normalnie! Pewnie kilku pomysli, no dobra a czas realizacji?! A no hamulce wyslane z niemiec we wtorek byly u mnie w czwartek. Czyli kolejne dwa przejazdy powinny sie zamknac w max tygodniu, poczta polska czesto dluzej przewozi na odcinku kilku km niz DPD/Masterlink na odleglosci 800km. Po nieco przydlugim wstepie mam pytanko czy handlowaliscie na zagranicznych serwisach aukcyjnych, czy i Wam zdarzaly sie pomylki i jak one zostaly naprawione? Ja mimo pomylki jestem zadowolony, w koncu zaoszczedzilem jakies 600zł w stosunku do ceny polskiej. A nerwy hmmm bardziej sie denerwuje jak mnie deszcz na trasie zlapie. Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysol69 Napisano 24 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Witam, mam za sobą cztery aukcje na niemieckim Ebay'u i jak do tej pory wszystko było w porządku, chociaz przy ostatniej transakcji (Mx Comp Air) sprzedający nie opisał dokładnie stanu amorka - malutki odprysk na teflonie + "zaciągnięta" obejma jednej z uszczelek. Co prawda nie ma to większego wpływu na pracę amortyzatora, ale od tej pory zawsze proszę o dokładny opis i zdjęcia kupowanego przedmiotu. Do tej pory kupiłem na niemieckim Ebay'u ramę, hample i dwa amorki. Czas realizacji trochę dłuższy niż przesyłek polskich, w zależności od firmy kurierskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 28 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 No ciesze się ze w koncu ktos sie odezwal. Co do czasu realizacji to pierwsza przesylke dostalem znacznie szybciej z niemiec niz to sie dzieje z PocztaPolska. Inna sprawa ze dopiero trzecia przesylka dostalem prawidlowy hamulec ale sprzedajacy naprawde jest super uczciwą osobą i cierpliwie mnie wysłuchał po czym bardzo przeprosił i w 2h po moim zgłoszeniu kurier miał już nową paczkę dla mnie. Pierwszą paczką dostałem juicy carbon 2008 przód i juicy seven 2008 tył, drugą paczką dostałem Juicy Carbon 2007 tył, a trzecia juicy carbon 2008 tył no i przelewik na 23Eur zebym pomylone hamulce zwrocil kurierem. Plus z tego taki ze moge sobie wszystkie hamulce wizualnie porównać. Minusów większych nie widze z racji ze zima w pełni i rower w proszku. Aha i dodatkowym plusem jest to że złapałem super kontakt z niemcem który ma całkiem ciekawe ceny na sprzet truvative i avida . Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 28 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 To podaj do tego miłego niemca jakiś namiar Dziękuje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 29 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Tylko jak pokonać tu barierę językową jak nie zna się np. Niemieckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 29 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Można po angielsku . Jeżeli chodzi o sama realizacje zaplaty i wysylki to wystarcza podstawowe zwroty w stylu "wplata" i "prosze wyslac na". Moja pierwsza paczka wyszla od niemca po wymianie doslownie dwoch-trzech zdan. Inny temat jak sie zaczna "schody" ale z wiekszymi sprzedawcami na ebayu przewaznie jest tak ze wplata później przesyłka i finał tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrej Napisano 29 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Ja kupuje ramę na Ebay'u, leci do mnie z USA, przelew bezproblemu kontakt bardzo dobry, zobaczymy ile będzie szła przesyłka USPS'em z florydy do Polski. na razie nie było problemów oby się nie pojawiły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrej Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 przepraszam za double posta Kupowaliście coś kiedyś w USA, na ebayu albo coś? Chodzi mi o rzeczy używane, a dokładnie o to czy są oclone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Temat cla to rzeka Mozna kombinowac..jak sie nie uda..to dolicza Ci clo, ot tyle. Raz mialem fajna akcje na ebay'u brytyjskim. Koles sparzyl sie do naszej czesci swiata :/ Prosil o potwierdzony adres..bo inaczej nie chcial wysylac. W koncu udalo mi sie potwierdzic...i wyslal No coz.. kazdy pilnuje swojego interesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 6 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Co do stanów to będe miał okazję się przekonać na dniach bo właśnie ściągam Diamondbacka Mission2 z Foxem 32RL. Sprzedawca byl dosc konkretna osoba i powiedział ze napisze krótki list miłosny, pare słow o rodzinie i tekst ze rama z widelcem jest prezentem . Czy to cos da zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2008 Ja kupilem niedawno hamulce i siodlo z |USA ( nowe), ale koles wpisal, ze uzywane...zagladali, nie oclili...wartość z wysylka 200$...ale z tym moze byc roznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrej Napisano 7 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Z Waszych postów wywnioskowałem że używane rzeczy nie są oclone. Moja przyszła rama jest używana i to widać-ma pare rys. Nie powinni więc nic doliczyć, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Przeczytaj kodeks celny i rozwieją się wszelkie problemy. Poza cłem płaci się vat 22% od wartości celnej. Wartością celną jest np cena zakupu+koszt transportu+cło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fridge Napisano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 ja czesto kupuje w stanach i w angli nigdy niemiałem najmiejszego problemu. cos to służe pomoca Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 1 Lutego 2008 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Oki rama ze stanów przyleciała w zeszłym tygodniu. Czas realizacji 3tygodnie. Zamówiony Diamondback Mission(+FSA ZeroStack) z foxem RP3 i przednim Foxem 32RL kosztował 830$ w tym wysyłka. Ostatecznie została doliczona opłata przez urząd celny w poznaniu w kwocie 270zl. Sprzedawca jak najbardziej wporzadku. Jak powiedział to już kolejna jego wysyłka do polski w ostatnim czasie . Zamówione były tez ostatnio z niemiec dla osoby z forum hample Juicy Carbon 2008. Czas realizacji od zakończenia aukcji do dotarcia hamulców pod drzwi zamknąl sie w 5dniach w tym wekend. Zero problemów i tym razem prawidłowa przesyłka za pierwszym razem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mako7 Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Niestety np? dla mieszkajacych w Poznaniu nie mam dobrych wiadomości, w zasadzie 99% przesyłek przechodzacych przez UC w Poznaniu jest clonych. Ćwiczę to od bardzo dawna i jeżęli ktoś na wstępnej sortowni prześle na UC w Poznaniu to nic nie wyszło . Radzę drobne rzeczy wsysyłac listami lub najtańszymi paczkami jet minimalna szansa (oczywiście jak warotśc jest zaniżona i idzie jako Gift) prosic o nie wkładanie rachunków i odpakowywanie z oryginalnych kartonów. Choc celnicy mili przynajmniej ja mam takie doświadczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Oki rama ze stanów przyleciała w zeszłym tygodniu. Czas realizacji 3tygodnie. Zamówiony Diamondback Mission(+FSA ZeroStack) z foxem RP3 i przednim Foxem 32RL kosztował 830$ w tym wysyłka. Ostatecznie została doliczona opłata przez urząd celny w poznaniu w kwocie 270zl. Sprzedawca jak najbardziej wporzadku. Jak powiedział to już kolejna jego wysyłka do polski w ostatnim czasie . Nieco odświeżę. Mimo deklaracji jako prezent zostało nałożone cło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 sam chcę kupić amor ze Stanów i boję się cła... koleś mi mówi że pomoże mi w obejściu cła ale poza tym co piszecie wyżej że trzeba wysłać jako gift i bez paragonów to co on może zrobić... jak to ugryźć warto ryzykować? mam jeszcze jedno pytanie - czy jak kupię coś w USA warte powiedzmy 500$ a sprzedawca na rachunku napisze mi 50$ to cło zapłacę od tych 50$? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dużepiwo Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 To nie jest takie oczywiste. Jeżeli uznają że wartość jest zaniżona to oszacują po rynkowej wartości w kraju. Gift powinno wystarczyć. Nie nakłada się cła po wartości na rachunku tylko na deklaracji celnej. Lepiej już nie brać żadnego rachunku wobec tego. Poza tym zamawiając tak drogą rzecz warto paczkę ubezpieczyć, a głupio ubezpieczyć na wartość 500, gdy w deklaracji celnej będzie 50. Pokaż link do amora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 sam chcę kupić amor ze Stanów i boję się cła... koleś mi mówi że pomoże mi w obejściu cła ale poza tym co piszecie wyżej że trzeba wysłać jako gift i bez paragonów to co on może zrobić... jak to ugryźć warto ryzykować? mam jeszcze jedno pytanie - czy jak kupię coś w USA warte powiedzmy 500$ a sprzedawca na rachunku napisze mi 50$ to cło zapłacę od tych 50$? Ja nie widzę problemów w wysłaniu rachunków w oddzielnym liście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 no tak... też racja - ale chyba jak będzie wszystko nowe tyle że bez papierów to też mogą się przyczepić... a najlepsze że koleś z którym jestem w kontakcie odn amora pisze mi że owszem zaniży mi to do kwoty jakiej chce ale nie mogę zrobić tego przez ebay... więc niezły wałek mógłby mnie spotkać... szkoda że nie mam rodziny w USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 I kolejna rama z widelcem dotarła zza wielkiej wody. Tym razem Haro Xeon(damper Pearl 3.2) z manitou minute comp. Koszt sprzetu zamknal sie z wysylka w gigantycznych 650$. Wpisano wartość 200$ i od tego było cło i podatek w kwocie 180zł. Tym razem łatwo nie było bo facet sie uparl i przekopał cały karton czy nie ma rachunku. Zaglądał nawet do rury podsiodłowej czy nie jest gdzieś upchany . Jeżeli dasz np cene widelca 100$ to cła z podatkiem będziesz mial grosze i mysle ze nikt sie nie bedzie doszukiwal ile faktycznie ten widelec kosztowal. Zreszta przy wysylkach gabarytowych i tak trzeba podac jakas wartosc. Jezeli podasz 1$ moga sie czepic ale przy kwocie 100$ nie sadze zeby ktos sie chcial dokopac do ceny rynkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 no ok. a jak dokładnie obliczyć cło.. napisz jaka to procedura jest taki step by step... czyli wartość podają ale rachunku nie może być tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 20 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 chcialbym kupic rame z anglii nowa . zrobilbym to przez kolege ktory tam mieszka i on przeslalby to do mnie do polski. pytanie tylko jakim kurierem czy poczta i ile to kosztuje ? z uk nie ma zadnego cla ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Lipca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Klaniam, A kolega nie wybiera sie przypadkiem do Polski? Najtansza opcja zabrac rame razem ze soba jako bagaz w oryginalnym kartonie. Zaraz potem szukalbym tzw-nego transportu drobnicowego. Cala masa firm robi regularne prewozy miedzy UK i Polsza. Wychodzi okolo 30GPB za taka przyjemnosc. Na sam koniec zostawilbym sobie kuriera lub poczte. Poza tym sprawdz czy sklep w ktorym chcesz kupic rame (jesli to jest jakis sklep...) nie oferuje wysylki miedzynarodowej. moze sie okazac to najszybsza i stosunkowo tania opcja szczegolnie ze taki ChainReaction powyzej pewnej kwoty zakupow oferuje przesylke za free... z uk nie ma zadnego cla ? Poziom wiedzy rodakow jest czasami zastraszajacy... Jak by ktos nie zauwazyl to Polska jest w UE od pnad 4 lat!!! W obrocie wewnatrzeuropejskim nie ma barier celnych. OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.