kilroy Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Chyba rodzą nam się pierwsi zwolennicy Shimano po przejściu ze Srama A ja przeszedłem z Shimano na SRAMa Wcześniej miałem manetki XTR, z tyłu XT Shadow, z przodu X-9 (ale to po bracie był, a planowałem XTR). Teraz manetki X-0, póki co z tyłu SX-5 (docelowo w przyszłym roku X-9 lub X-0), a z przodu oczywiście X-9 (będzie) Co do samego Shadow to w końcu Sh "zrobiło" coś konkretnego. Nie będę się rozwodzić nt. otwartej konstrukcji itp Najpierw na Deore Rapidfire +. Pracowało nieźle, ale tak szczerze mówiąc to pracowało bo pracowało. Kopa dostało jak przyszły manetki XTR Wtedy to w ogóle była precyzja. Minusikiem było dla mnie kilka zagłębień w przerzutce z których nie można było dość dokładnie piasku się pozbyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 no to ja też się dopisze, po przejściu ze sram-a x-7, na pełen XTR oprócz korby(która jest SLX-a) jestem w 7 niebie, osprzęt jest bardzo precyzyjny a chodzi dużo bardziej gładko niż sram, SHIMANO górą!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzny84 Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Kupiłem Xt shadow z długim wózkiem po starej cenie, co było największą pokusą:)pierwsze wrażenie naprawde pozytywne, szybko działa,nie bije o ramę, jakośc wykonania solidna; na początku byłem sceptycznie nastawiony co do takich nowości, ale poki co jestem pod wrażeniem:)jedynym minusem przy długim wózku może być to, ze jest troche blizej ziemi od tradycyjnego mocowania( takie mam wrazenie)nie miezyłem jeszcze ewentualnej róznicy;całokształ przezutki jak najbardziej wporzadku:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 No i masz rację, bo wózek XT Shadow jest dłuższy niż innych XT (w moim przypadku porównanie ze starym 750), a wynika to zapewne z tego, że Shadow jest napinany tylko w jednym miejscu, a wersje bez Shadowa mają dwie sprężyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Ten długi wózek w niczym nie przeszkadza - jeszcze mi się nie zdarzyło zahaczyć o cokolwiek wózkiem (mam długi), a jeżdżę po wertepach - w górach zaś po sporych kamieniach. Pedałem nie raz i nie dwa zahaczałam, a wózkiem nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Długi wózek łatwiej zbiera gałęzie. Mnie się to czasem przytrafia, na tyle często, że pozbywam się ich zazwyczaj bez zsiadania z roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 A mi potrafi się zapaćkać dolne kółko w błocie i łańcuch czasem leci do czyszczenia Co do gałęzi to racja, mój zbiera je jak szalony, dziś wciągnął kawałek czegoś choinko-podobnego, a standard to dłuższa trawa, ale to pewnie się dzieje już przy wszystkich z dłuższym czy krótszym wózkiem. Kamieniem jeszcze nie miałem okazji dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Fakt, moja przerzutka można by rzec pożywia się po drodze gałęziami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KANCLERZ111 Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Jakimi tam gałęziami od razu. Kawałek jakiejś trawki zielonej, toteż zeschniętej wkręci się w wózek na dole i to tyle. Bez problemu tego się przecież pozbywa i to nie robi mi najmniejszego problemu. A przerzutkę mam w wersji SHADOW i zmienia mi bardzo szybko i precyzyjnie w połączeniu z kasetą DEORE i łańcuchem DEORE oraz korbą FSA moto. Całość napędu chodzi mniamniuśnie:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Ja nie wiem, co wy wyczyniacie, że wam gałęzie łapie ... Jako że lubię pętać się po bezdrożach (na skuchę, na przełaj, poza ubitymi ścieżkami) - łapałam średnio 1 gałąź na 20-30 minut, zanim zmieniłam tylną przerzutkę na Shadow. Od tej pory problem mam z głowy definitywnie - ani jednej gałęzi od kilku dobrych tys. km. Trawa - tak, czasem się zdarzy; ale gałęzie, badyle - jak dotąd, nigdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 W moich lasach jest wycinka, poza tym gęsty drzewostan, ot cały sekret Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 U mnie w Kampinosie też wycinka, gałęzie leżą, a nawet sterczą na kilkanaście do kilkudziesięciu cm; jeżdżę po nich, przedzieram się i nic . Nie wyobrażam sobie tego ze starym LXem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koen Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Mam obecnie przerzutkę alivio ze zwykłym wózkiem, kasetę 11-32 i korbę 22-42, łańcuch 106 ogniw przy długości tyłu 420mm. Czy po zmianie przerzutki na xt/slx z wózkiem sgs będzie potrzeba wydłużyć łańcuch? pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 27 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Wygląda na to, że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Witam takie pytanko ile w waszych rejonach kosztują XT shadow ?? W sklepie oczywiście. No na allegro to od 185 do ponad 200 ... Na dniach sie wybiore u siebie na obchod i chce porownac ceny w roznych rejonach polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 3 Maja 2009 Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 W Toruniu jak byłem w kwietniu to ponad 200zł. Lepiej kupić przez neta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 No właśnie... Jak to ma być z tym łańcuchem? Ile powinien on mieć ogniw? Kaseta 11-32 i korba 44x32x22... Docelowo wózek GS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Tyle żeby łańcuch starczył na 44-32 + 2 ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost91 Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 W sklepie tam gdzie ja się zaopatruje XT stoi po 190zł. Jeżeli przyjdziesz tam z rowerem to nawet ci go za darmo założą. Ja osobiście na XTR jeżdżę wersja shadow i jestem zadowolony. Sprężyna mocno trzyma i łańcuch juz tak mocnio nie uderza o ramę jak w starym XT. Myślę że z nowym XT będzie podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative007 Napisano 7 Maja 2009 Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Dziś mi się poszczęściło bo kupiłem właśnie Xt shadow gs 2009 za 168 . No ale to się rzadko zdarza . Nawet gościu ze sklepu gdzie kupiłem był zaskoczony że taka cena jest . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AleXander Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Na xt shadow jeżdze już rok. Żadnych problemów. Dziwie się, bo czytam wiele postów, że są ciężkie w regulacji - jak dla mnie są wręcz łatwiejsze. Owszem tak jak wyżej piszą koledzy, łańcuch się już nie obija tak od ramy. Chodzi bardzo precyzyjnie :-) Ja swojego kupiłem w czasie, kiedy cena 140 zł była ceną w prawie każdym normalnym sklepie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszczunio66 Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Wcześniej jeździłem na x9 i jest bardzo duża różnica między x9 a xt. Sram wszystko, elegancko tłumił, a po przesiadce na xt łańcuch wali o rame, a jak z większą prędkością przejadę przez np. poprzeczny próg całą przerzutke podbija i na moment łańcuch jest na innej zębatce. Samo przerzucanie jest ok, ale jej zachowanie w terenie jest średnie, a wrecz słabe. Szczerze mówiąc wracam do srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 W takim razie musisz mieć albo za długi łańcuch, albo źle wyregulowaną przerzutkę. Ta przerzutka nie ma prawa podbijać - jest tak sztywna, że wręcz trudno koło założyć . I łańcuch też nie ma prawa skakać. Może jest za słabo napięta albo niedokłądnie przykręcona do haka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 U mnie tez lancuch lata na duzych wybojach, juz mam neopren dosc mocno posiekany Wyregulowana jest dobrze, z tym ze to sredni wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 No, łańcuch to normalne, że trochę lata - ale nie ma mowy o spadaniu, a w porównaniu z klasycznymi przerzutkami Shimano to w ogóle można to latanie uznać za dążące do zera . Oboje z Księciem mamy długie wózki i mocno napięte łańcuchy (zgodnie z zasadą: blat/największa zębatka + 2). Jakoś nie zaobserwowałam, żeby nam te łańcuchy mocno trzepały po widełkach - sądząc po odgłosach, mam wręcz wrażenie, że wcale albo naprawdę nieznacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.