Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Deore XT 2008 RD-M772 Shadow

MCT

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma wersji XT'ka z krótkim wózkiem... jest "długi" i "średni"... to tak dla ścisłości :P

ja mam blat z 44 zębami i wersję XT ze średnim wózkiem... po ok 500 km wszystko działa... przekosić jeszcze mi się łańcucha nie udało więc myślę że wytrzyma długo..

pzdrower

Ja mam długi i również wszystko OK - i ta przerzutka faktycznie nie podłapuje badyli :P . Czasem zdarzy jej się wciągnąć jakieś trawsko albo cieńszą gałązkę, ale z balami-wyrwiszprychami mam nareszcie spokój :D .

Wózek jest na tyle głęboko schowany pod dolnymi widłami tylnego trójkąta, że nie obawiam się też o potrącenie nim jakiejś terenowej przeszkody, pomimo, że jest dłuższy, niż w mojej starej LX. Korpusem zresztą również o nic jeszcze nie zahaczyłam (LXem się zdarzało).

Pozdrówko na plus :D

• 1 miesiąc temu...

Na początku wakacji (koniec czerwca ) wymieniłem moją tylną przerzutkę alivio na XT Shadow z długim wózkiem. Po prawie 2000 km wszystko działa bez zarzutu, mimo że pozostały osprzęt mojego roweru został bez zmian. Nic nie obija się o ramę i nie zmienia samoczynnie przełożeń na wybojach jak to było w przypadku alivio. Ogólnie rewelacja. Istotna uwaga to taka, że przy montowaniu tej przerzutki ważna jest długość pancerza, co może mieć wpływ na zmianę przełożeń. (tak mówi instrukcja montażu ze strony internetowj Shimano).

Hm.

To ja się podłącze.

Na maratonie w Krakowie, przyładowałem w ładnej wielkości kamulec.

Wózek niestety się skrzywił. U tu pojawia się pytanie.

Można dostać sam wózek? Albo jakaś chałupnicza metoda naprawy?

Bo w gruncie rzeczy kolejne 200zł po połowie sezonu na zmieniare mi się nie uśmiecha :)

• 4 miesiące temu...

Witam. Czy to normalne że w Xt górne kółko chodzi zauważalnie ciężej od dolnego? Na dodatek porusza się minimalnie w płaszczyźnie poziomej i coś tam słychac jakby tarło.

Korpus także minimalnie(ale zawsze!) chodzi względem wózka. Czy to również normalne?

Pozdrawiam

P.S.Proszę o szybką odpowiedź, jutro będę obok tego sklepu...

Czyli normalnym jest że górne łożysko(ceramiczne) chodzi sobie po tulejce(może z 0,5 mm) na której się obraca, na dodatek chodzi ciężej od tego dolnego, z ewidentnym tarciem?

Pytam, bo kupiłem dopiero wczoraj, nawet nie miałem okazji założyć do roweru, tyle co na sucho obmacałem.

To jest luz celowy, umożliwiający w pewnym stopniu ułożenie się kółka względem łańcucha/koronki. Od zawsze tak było, a dodatkowo ceramiczne niesmarowane łożyska ślizgowe w XT i XTR zawsze ciężej chodziły co nie znaczy ciężko. Są dzięki ceramice niewrażliwe na brud i trwałe. Dolne łożysko jest teraz w XT/XTR chyba malutkie maszynowe więc kręci się lekko. Krótko mówiąc tak ma być.

nie wiedziałem, ale może te nowsze modele tak mają, choć wydawało mi się, że nadal pisze "Ceramic Bush coś tam na kółku" a to właśnie ceramiczne łożyska ślizgowe. Nic to jednak nie zmienia w kwestii luzu o co było pytanko, luz ma być.

• 2 tygodnie później...

Miał ktoś może do czynienia z przerzutkami xt shadow i slx shadow? Zastanawiam się czy warto dopłacać do xt (slx 109zł, xt 147zł). Mam napęd na 8 biegów, manetki alivio (jest coś lepszego pod 8 biegów?), nie startuje w zawodach, przebieg planuję poniżej 3000km rocznie. Tam gdzie jeżdżę jest wiele krótkich podjazdów i zjazdów więc biegi zmieniam często i pod obciążeniem. Warunki - nie jeżdżę w zimie, jak pada deszcz to nie wyjeżdżam ale jak sie rozpada to nie zawracam <_< Czy wózek GS będzie dobry do korb 42t i kasety 11-30t?

. Mam napęd na 8 biegów, manetki alivio (jest coś lepszego pod 8 biegów?),

Ano tak, jest.

NIe napisze doladnie modleu, bowiem zapomnialme, ale jest to chyba SHIMANO R440 i wyglada jak xt (srebrbe manetki ), a wsrodku jest technika LX ;)

JAk tylko bede mial rower pod reka, to zrobie zdjecie ...

@edit:

Gdzies znaleziona w sieci:

http://www.petracycles.co.uk/images/slr440.jpg

Nie trafia do mnie fakt że niektórzy tak robią, bo np. Steve Peat jeździł w DH na lekkich obręczach które po wyścigu wyrzucał. Mnie na takie zabawy nie stać.

Poza tym widziałem ramkę XC identyczną z moją, którą ktoś przerobił na ramkę do Streetu albo ludzi którzy pakują do sztywniaków amory 200mm myśląc że im to pomoże. Są ludzie którzy robią dziwne rzeczy ale wcale nie dobre. Zatem stwierdzenie że można coś zrobić bo niektórzy tak robią nie jest poważnym argumentem.

Poza tym gdyby XT był taki mocny nie kombinowali by z Saintem. W DH można trasę bardzo gładko pojechać i nie nadwyrężać sprzętu. Trzeba tylko to umieć.

Na reklamach saint jest używany w Enduro, stąd moje pytanie. Sprzedawcy mi odradzali sugerując X-9. Ale to nie ta półka cenowa (poza tym sporo negatywnych rzeczy słyszałem o manetkach X-9) nawet ze zniżką.

Ja chciałbym używać tej przerzutki jak najdłużej i jeśli po roku by się złamało mocowanie to inwestycja by była mocno nietrafiona. Dlatego jeśli ktoś jeździ w FR z XT 08 z tyłu i jeździ dłużej niż pół roku to fajnie gdyby się wypowiedział.

Doradźcie mi, zastanawiam się nad zmianą tylnej przerzutki Deore z 02r. (chociaż dalej bardzo ładnie chodzi) i myślałem właśnie o deore xt shadow, ale nie wiem czy nie opłaca się czekać na nowy model 09? Jeszcze jedno, będzie chodzić bez problemu z manetkami Alivio (8 - przy zmianie kasety nie pomyślałem żeby wziąć 9 :P)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...