Mentos Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 mentos sprzedawal takiego shadowa i chyba krociotko go testowal. zapytaj.info w prasie bylo takie ze przerzutka ta jednak ma minimalnie gorsza jakosc pracy w stosunku do tradycyjnego xt. ale czy to prawda to nie wiem - z testami prasowymi bywa roznie co do ich prawdomownosci i wymiernosci. sam jestem zainteresowany tylnym shadowem. czekam do kwietnia/maja zapewne jeszcze potanieje. Trudno nazwać to testowaniem chodź miałem ją już w sierpniu. Zależało mi na jej sprzedaży jako nowej, więc testować nie mogłem za bardzo. Ale dodam, że fajną sprawą w porównaniu np. do SRAM'a jes możliwość jej odchylenia w tył i łatwe wyjęcie koła (ponoć w SRAM'ie to nie takie łatwe), oraz ta dźwignia z mocowaniem linki gdzie nie jest ona przeciągana po jakimkolwiek kółku czy krzywce tylko wprost z pancerza wychodzi do mocowania. Wg mnie lżej chodzić to będzie niż SRAM z tego powodu. Brakuje mi w niej jak i innych XT'ekach 2008 śruby regulacyjnej, a pozbyłem się jej bo DualControl wolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Zero trzaskania o ramę, O co chodzi z tym trzaskaniem o ramę bo już nie raz się z tym spotkałem? U siebie przy rowerze patrzyłem to Alivio też nie trzaska o ramę bo nie ma technicznej możliwości uderzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMAN Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Niektóre ramy są tak skonstruowane, ze przerzutka napierdziela w ramę np merida matts 100 mojego kolegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 to jest kwestia przerzutki, stopnia napiecia lanucha itd. konstrukcja ramy nie ma nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Ja mam bezpośrednie porównanie z Deorką i odczuwam kolosalną różnicę, oczywiście na rzecz XT. U mnie z tym uderzaniem o ramę było różnie, czasem obiła się, a czasem nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 ja się przesiadłem z Deore 2006 na starszą XTR i powiem szczerze,że jakiegoś kosmosu nie odkryłem.Jakby szybciej chodziła....ale bez wielkiej sensacji.Ciekawe czy Shadow to taki wielki przeskok...Co do uderzania w ramę,mimo użytkowania Deore nie znam tego problemu....więc tego nie ocenię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Tak jak wyżej napisałem XT chodzi płynniej w porównaniu z Deorką, nie gubi się przy szybszej zmianie biegów. No i kółeczka chodzą ciszej. A i różnica w pracy jest dość odczuwalna (przynajmniej u mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 bogus92 a przy zmianie przerzutki wymieniałeś którąś z tych rzeczy - pancerz, linka, kaseta, łańcuch? Bo wg mnie wielkich różnic nie może tutaj być bo zasada działania jest nadal ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Kaseta i łańcuch są takie same, pancerze też. Jedynie linkę wymieniłem, ale nie sądzę, że aż taka różnica byłaby po zmianie linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 dzisiaj nabyłem manetki i przerzutki XT 08, ale tylną wziąłem "klasyczną" z długim wóżkiem, jakoś bardziej ten zestaw mi pasuje niż shadow, ale czy macie jakieś argumenty aby na niego wymienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 to jest kwestia przerzutki, stopnia napiecia lanucha itd. konstrukcja ramy nie ma nic do rzeczy. Wbrew pozorom ma. Spróbuj uderzyć jakąś przerzutką o wahacz w takim Hecklerze na przykład. Raczej ciężko. (ale ja to sie bez sensu spierać lubię, nie przejmuj się mną) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 28 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 ciezko by bylo. mimo celnego argumantu nadal nie zgodze sie z teza, ze budowa ramy merida matts 100 kolegi DOMAN'a sprzyja "obijaniu sie" przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Jak by się uparł to każdą "standardowo" zbudowaną ramę (tylny trójkąt) można by uznać za sprzyjającą obijaniu się przerzutek shimano... Nie sprzyjają tylko wyjątki... jak heckler właśnie itp. Jak wykończę moją XTR 952 ,to myślę, że nabędę XTR'a shadow właśnie... Ciekawy jestem tej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 (ale ja to sie bez sensu spierać lubię, nie przejmuj się mną) Tak, Baukan lubi się spierać (spory nie są z zasady bezsensowne) i nie zawsze ma rację, alu tutaj przynaję ma . To zależy od budowy ramy. Najbardziej chyba walą w fullach z Horstem gdzie ten punkt obrotu jest rozbudowany i często schiodzi poniżej lini oś korby/oś koła, jak minimalnie u mniew GHOST'cie. Nawet na niektórych przełożeniach nie wystarcza oryginalna guma zabezpieczająca z XT (mogli by zrobić większą). Ja mam dlatego naciągniętą do samego końca neoprenową osłonę widełek przed łańcuchem i to w zupełności wystarcza. Ważne, że owo bicie nie ma w ogóle wpływu na zmianę biegów i jazdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 O co chodzi z tym trzaskaniem o ramę bo już nie raz się z tym spotkałem? U siebie przy rowerze patrzyłem to Alivio też nie trzaska o ramę bo nie ma technicznej możliwości uderzyć. Sebek obejrzyj ten filmik i będziesz wiedział o co chodzi: http://pl.youtube.com/watch?v=AZQf1bduGYs I to nie tylko XTR wali po ramie, deorka tez potrafi. Choć jak tu już pisano, zależy od geometrii ramy. Ja mam u siebie XT (750) i i geo tradycyjne i nie mam z tym problemów (sprawdzałem) http://johndoe.ovh.org/rower/rower_17.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Ciekawy jestem tej przerzutki. ja tez. niestety, na forum ciagle nie ma pozadnej recenzji. na anglojezycznych forach nie szukalem, bo moj xt ciagle zyje i nie zanosi sie na to, zebym kupowal w najblizszym czasie. od stwierdzenia, ze kazda rama (poza wyjatkami) sprzyja obijaniu obijaniu przerzutek shimano logiczniejsze wydaje sie stwierdzenie, ze w. w. przerzutki maja tendencje do obijania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 A tak z ciekawości. Jak kupuje się produkty Shimano przez allegro, które nie przechodza przez polskiego dystrybutora, to czy one są w oryginalnym, pudełkowym opakowaniu? Czy jest podobnie jak w przypadku SRAM'a że 'za pudełko trzeba dopłacić'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 a czy na pewno kupujac w sklepie shimano od dystrybutora dostaje sie produkt w pudełku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Kasetę XT dostałem w pudełku, co do reszty nie wiem ale kupowałem w sklepie, który ma umowę z Pawlakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja kupiłem przerzutkę XT w sklepie stacjonarnym i żadnego pudełka nie dostałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Zaciekawiło mnie to, ponieważ zakupiłam korbę shimanowską w irlandzkim sklepie. Wyszło mnie taniej niż na allegro a dostałam w pudełku. Nie wiem więc od czego to zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 może jestem ślepy (ślepych się nie bije ), ale nigdzie nie widzę Shadow LOW NORMAL (z odwrotną sprężynką)... Czyżby nie bylo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karnaś Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Z odwrotną sprężyną nie produkują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_ Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Z odwrotną sprężyną nie produkują. a słyszał ktoś moze czy maja zamiar? chetnie bym sobie taka kupil, gdyby byla z odwrotna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 30 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 nie jestem pewien, jeszcze nie mialem shadow'a w lapie, ale chyba konstrukcja wyklucza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.