Crazyk Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Nie jest to aż tak uciążliwe, ale bardzo boli mnie ten odgłos... xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Przerzutke kupiłem od allegrowicza : pienk. Wprawdzie zapomniałem wziąć paragon, ale dzwoniłem dzisiaj do niego - mam przywieźć przerzutkę - zostanie wysłana na reklamację do Pawlaka. Nawiasem mówiąc polecam tego sprzedawcę. Mam nadzieję, że Pawlak nie robi problemów z gwarancją. Przerzutka nie ma nawet ryski, więc żadne uszkodzenie mechaniczne nie wchodzi w grę. Pantograf już w dniu zakupu miał minimalny luz, a po przejechaniu ok 50km luz jest większy niż w moim "awaryjnym" Turney RX 50.... Jak tam Twoja reklamacja, udało się? Zastanawiam się nad tym samym, właśnie odkopałem paragon za mojego Shadowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Moja nie lata. Specjalnie podczas jazdy nawet podrzucałem tylne koło żeby sprawdzić jak to działa ale działa bardzo dobrze i przerzutka w minimalnym tylko stopniu podskakuje do góry. Ja nie wymieniałem linki, zostawiłem starą, nie wiem ile ma przejechane, ale wymieniłem 2 końcowe pancerze na pancerze od hamulców, czyli o większej średnicy, żeby linka miała większy luz. A moje "spazmy" mogą być spowodowane tym, że moja poprzednia zmieniarka pod koniec swych dni działała już bardzo niedokładnie i przesiadka na cienia jest dla mnie ogromną zmianą w jakości zmiany biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Może to nie wina przerzutki, z tym lataniem tylko wina za długiego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 TocaS, właśnie dzisiaj doszedłem do wniosku, że jest to jednak bujanie łańcucha a nie przerzutki. Czym jest to spowodowane? Przerzutką? Długością łańcucha? Czy jeszcze czymś innym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 zawsze będzie trochę latała w końcu jest to sprężyna i podlega prawom ciążenia. jeżeli łańcuch lata to na pewno jest za długi...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Skróć łańcuch. Dzisiaj specjalnie sprawdzałam (po raz któryż już zresztą) - moja przerzutka praktycznie w ogóle nie lata, niezależnie od tempa jazdy i wielkości wertepów. Nie ma szans, żeby choć dotknęła widełek. Łańcuch też mam dobrze napięty - ergo: mam cicho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Ja to ostatnio zauważyłem, po zmianie łańcucha że mi wali niemiłosiernie ściągnąłem porównałem do starego i skróciłem podobnie, problemu aż tak dużego już nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 update. dziś zmiana na XTR i widze że na 2/9 wózek przerzutki jest prawie w poziomie, jest to model GS rozumiem, że z przerzutkami z krótkim wózkiem łańcuchy skracacie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 nie rób przekosów bo szybko zetrzesz łańcuch i kasetę.... ale łańcuch pewnie przydało bysie skrócić o jedno dwa ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Na 2/9 jest ok, po 1200 km łańcuch ma nadal 127mm na dziesięciu ogniwach. Nie mniej gorzej już jest przy 2/1 2/2 2/3 no ale tak nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 musisz skrócić - wyczuj ile dokładnie ale myślę że jedno ogniwo powinno wystarczyć a swoja drogą 1200 km? tak długo katujesz łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 nie wiem co masz dokładnie na myśli, że często jeżdżę na 2/9 czy, że nie zmieniam już na kolejny łańcuch. Co do pierwszego, bez przesady jak jadę po asfalcie to przeważnie, a i głównie używam od 3/6 w górę, a co do wymiany łańcucha to robie pomiary, jeżeli łańcuch nie wykazuje jeszcze, że jest już trochę wyciągnięty to nie wymieniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 no to już Twoja decyzja ale wózek w zasadzie na żadnym przełożeniu nie powinien być w poziomie. a co do łańcucha to nie chodzi tylko o długośc ale o wytarcie ogniw przede wszystkim.........po takim przebiegu łańcuch jest bardzo podatny na pęknięcia. mój pierwszy strzelił po 900km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 sugerujesz że przebieg 900km wysyła łańcuch do kosza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Czy ktoś z was miał problem z przerzutkami z krótkim wózkiem ?? Mam XTRA na tył top normal i przy wrzuceniu na przełożenia 2/1 2/2 czy też 3/4 3/3 3/2 łańcuch ustawia się pomiędzy dolne kółeczko a prowadnice przerzutki. Wiem, że takich przełożeń się nie stosuje, no ale to nie ze względu na przerzutkę tylko łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Że tak się zapytam - co masz na myśli "ustawia się pomiędzy dolne kółeczko a prowadnice przerzutki"? Łańcuch spada z którejś rolki czy się o coś ociera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 spada z dolnego kółka przerzutki i jedzie obok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Domyślam się, że spada w stronę "od roweru" czyli w prawo. Wydaje mi się, że nie ma to związku z regulacją przerzutki, bo to raczej by się objawiało na górnej rolce. Obstawiałbym, że ze względu na przekos łańcuch spada - czyli jest za sztywny bocznie - ale nie wiem czemu by tak miało być (u mnie nie ma - XT Shadow, wózek SGS). Być może powodować to mógłby krzywy hak. A w jakim stanie masz zęby rolek w przerzutce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 spada w stronę od roweru, przerzutki są nowe ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 No to jeśli jesteś pewny, że hak nie jest krzywy, to ja obstawiam przekos i zbyt sztywny łańcuch, ale to dość dziwne i może ktoś miałby jeszcze coś do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Przerzutka nowa, ale hak stary od czego miałbym go niby skrzywić ?? No myślałem by kupić, byłem dziś w zaprzyjaźnionym serwisie i też kolega za bardzo nie wiedział dlaczego tak się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 czasami łańcuchy się zrywają jak ktoś depnie na blacie pod górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zaku Napisano 20 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Nie chcę powtarzać posta, dlatego proszę zajrzyjcie tutaj i pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
almaster Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam! Mam z tyłu przerzutkę deore xt shadow. Mam oto taki dylemat: na przełożeniu 3-1 (wiem że tak się nie przerzuca, ale dziwi mnie działanie mojego xt) chodzi jakby ciężej niż na normalnych przełożeniach, w dodatku jakby łańcuch troszkę skakał na kółeczkach przerzutki. Bardziej tego wyregulować się nie da, w serwisie bajkerszop, secesja, wszędzie regulowali mi ją podobnie, tak jak ja. Myślałem nad tym żeby ją przesunąć, ale nie wiem czy by to coś dało. Macie jakiś pomysł? Chyba że to normalne. Daję zdjęcia, mam nadzieję że coś z nich widać (jest na 2-9) : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.