Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Deore XT 2008 RD-M772 Shadow

MCT

Rekomendowane odpowiedzi

Przerzutke kupiłem od allegrowicza : pienk. Wprawdzie zapomniałem wziąć paragon, ale dzwoniłem dzisiaj do niego - mam przywieźć przerzutkę - zostanie wysłana na reklamację do Pawlaka. Nawiasem mówiąc polecam tego sprzedawcę.

Mam nadzieję, że Pawlak nie robi problemów z gwarancją. Przerzutka nie ma nawet ryski, więc żadne uszkodzenie mechaniczne nie wchodzi w grę.

Pantograf już w dniu zakupu miał minimalny luz, a po przejechaniu ok 50km luz jest większy niż w moim "awaryjnym" Turney RX 50....

Jak tam Twoja reklamacja, udało się? Zastanawiam się nad tym samym, właśnie odkopałem paragon za mojego Shadowa.

Moja nie lata. Specjalnie podczas jazdy nawet podrzucałem tylne koło żeby sprawdzić jak to działa :) ale działa bardzo dobrze i przerzutka w minimalnym tylko stopniu podskakuje do góry.

Ja nie wymieniałem linki, zostawiłem starą, nie wiem ile ma przejechane, ale wymieniłem 2 końcowe pancerze na pancerze od hamulców, czyli o większej średnicy, żeby linka miała większy luz.

A moje "spazmy" :P mogą być spowodowane tym, że moja poprzednia zmieniarka pod koniec swych dni działała już bardzo niedokładnie i przesiadka na cienia jest dla mnie ogromną zmianą w jakości zmiany biegów.

Skróć łańcuch.

Dzisiaj specjalnie sprawdzałam (po raz któryż już zresztą) - moja przerzutka praktycznie w ogóle nie lata, niezależnie od tempa jazdy i wielkości wertepów. Nie ma szans, żeby choć dotknęła widełek. Łańcuch też mam dobrze napięty - ergo: mam cicho :)

• 4 tygodnie później...

nie wiem co masz dokładnie na myśli, że często jeżdżę na 2/9 czy, że nie zmieniam już na kolejny łańcuch.

Co do pierwszego, bez przesady jak jadę po asfalcie to przeważnie, a i głównie używam od 3/6 w górę, a co do wymiany łańcucha to robie pomiary, jeżeli łańcuch nie wykazuje jeszcze, że jest już trochę wyciągnięty to nie wymieniam.

no to już Twoja decyzja ale wózek w zasadzie na żadnym przełożeniu nie powinien być w poziomie.

a co do łańcucha to nie chodzi tylko o długośc ale o wytarcie ogniw przede wszystkim.........po takim przebiegu łańcuch jest bardzo podatny na pęknięcia.

mój pierwszy strzelił po 900km

Czy ktoś z was miał problem z przerzutkami z krótkim wózkiem ??

Mam XTRA na tył top normal i przy wrzuceniu na przełożenia 2/1 2/2 czy też 3/4 3/3 3/2 łańcuch ustawia się pomiędzy dolne kółeczko a prowadnice przerzutki. Wiem, że takich przełożeń się nie stosuje, no ale to nie ze względu na przerzutkę tylko łańcuch.

Domyślam się, że spada w stronę "od roweru" czyli w prawo. Wydaje mi się, że nie ma to związku z regulacją przerzutki, bo to raczej by się objawiało na górnej rolce. Obstawiałbym, że ze względu na przekos łańcuch spada - czyli jest za sztywny bocznie - ale nie wiem czemu by tak miało być (u mnie nie ma - XT Shadow, wózek SGS). Być może powodować to mógłby krzywy hak. A w jakim stanie masz zęby rolek w przerzutce?

Witam! Mam z tyłu przerzutkę deore xt shadow. Mam oto taki dylemat: na przełożeniu 3-1 (wiem że tak się nie przerzuca, ale dziwi mnie działanie mojego xt) chodzi jakby ciężej niż na normalnych przełożeniach, w dodatku jakby łańcuch troszkę skakał na kółeczkach przerzutki. Bardziej tego wyregulować się nie da, w serwisie bajkerszop, secesja, wszędzie regulowali mi ją podobnie, tak jak ja. Myślałem nad tym żeby ją przesunąć, ale nie wiem czy by to coś dało. Macie jakiś pomysł? Chyba że to normalne. Daję zdjęcia, mam nadzieję że coś z nich widać (jest na 2-9) :

4acc27b9e8c9abb7m.jpg

ccc6966f178307b8m.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...