Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Deore XT 2008 RD-M772 Shadow

MCT

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje na nowy sezon wymianę przerzutek i zwróciłem uwagę na ten produkt. Wiem, że sprzęt zupełnie nowy, ale może już ktoś nabył i chciałby sie podzielić pierwszymi wrażeniami. Wygląd ma niesamowity, zamontowana wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach, a jak z jakością i kulturą pracy?

mentos sprzedawal takiego shadowa i chyba krociotko go testowal. zapytaj.

info w prasie bylo takie ze przerzutka ta jednak ma minimalnie gorsza jakosc pracy w stosunku do tradycyjnego xt. ale czy to prawda to nie wiem - z testami prasowymi bywa roznie co do ich prawdomownosci i wymiernosci.

sam jestem zainteresowany tylnym shadowem. czekam do kwietnia/maja zapewne jeszcze potanieje.

Mam właśnie ta przerzutkę i uważam że jest świetna. Zastąpiła LX'a z 2005 roku. Na razie jest w fazie testów, jeździłem na niej jakieś 50km więc nie za bardzo mogę jeszcze ją ocenić. Jedno co na początku zauważyłem, to ma zdecydowanie twardszą sprężynę, przez co szybciej biegi wchodzą i nie ma tendencji do samoistnego przerzucania biegów na bardzo dużych wybojach. Jak na razie uważam że jest to dobrze zainwestowane 180zł ;)

a więc tak,n

mam ja w drugim rowerze. na początku powiem że nie lubie nagłych zmian, ale spodobała mi się i ją kupiłem. pierwsze wrażenia po zamontowaniu na rower, jakoś głupio z boku wygląda (ten x), drugie wrażenie patrząc od góry jest schowana pod ramę wogóle nie wystaje. dla mnie dziwnie też to wygląda. Samo zakładanie to nie ma problemu, jak w sramie. krótszy i bardziej prosty pancerz.

po drugie rzeczywiście przerzutka nie powoduje uderzeń po ramie, albo nie zwróciłem na to uwagi. Sama praca hm..... powiem wam szczerze, obiektywnie. nie zwróciłem uwagi na to aby działała lepiej od xt 06 którą mam, tzn już zdjętą. nie wiem może się czepiam ale nie kupiłbym juz jeszcze raz jej. Ale to nie zanczy że działa źle, bo działa dobrze, płynnie, szybko, pracuje cicho- ale to już było. na pewno będzie każdemu długo służyła i działała...

pixon nie ważyłem jej koś mi to umknęło, szczególnie nie przywiązuje uwagi to wagi. Wizualnie wydaje się dużo lżejsza od deore (jest znacznie mniej zabudowana) ale to tylko spostrzeżenie wizualne które potwierdzę jak ją zdejmę :) A co do dobijania o ramę to faktycznie nie dobija, jest sztywna. Najlepsze jest w niej to, że chowa się praktycznie cała pod ramą i ciężko będzie ja urwać jakimś badylem, lub po wywrotce. Jedno co ostatnio sprawdziłem to to że przy -3st C i przerzutce zawalonej śniegiem dalej chodzi tak samo dobrze :D

rakers: nie chodzi o to, czy działa lepiej, tylko o to, czy nie działa gorzej :) . Twój post praktycznie przekonał mnie do zakupu tego cuda - a miary dopełniła relacja saucia o niewrażliwości na agresywne badyle :D .

Pozdrówko upewnione :D

• Mod Team

rakers - moim zdaniem przerzutki tej klasy już są tak dobrze wykonane i tak precyzyjne, że tu już nie ma co poprawić. Jedyne tylko jakieś drobne aspekty przedłużające żywotność danego komponentu. Fakt, że cały czas mamy postęp technologiczny i w związku z tym części są cały czas ulepszane. Jednak czy taki przeciętny użytkownik jest w stanie wykryć mlutką zmianę w pracy. Czekam teraz z niecierpliwością na wynik jaki pokaże waga.

rakers: nie chodzi o to, czy działa lepiej, tylko o to, czy nie działa gorzej :D . Twój post praktycznie przekonał mnie do zakupu tego cuda - a miary dopełniła relacja saucia o niewrażliwości na agresywne badyle :) .

Pozdrówko upewnione :)

rakers - moim zdaniem przerzutki tej klasy już są tak dobrze wykonane i tak precyzyjne, że tu już nie ma co poprawić. Jedyne tylko jakieś drobne aspekty przedłużające żywotność danego komponentu. Fakt, że cały czas mamy postęp technologiczny i w związku z tym części są cały czas ulepszane. Jednak czy taki przeciętny użytkownik jest w stanie wykryć mlutką zmianę w pracy. Czekam teraz z niecierpliwością na wynik jaki pokaże waga.

macie całkowicie rację, nie spieram się. największa różnica to że jest schowana w ramie i od góry jej nie widać. najważniejsze aby ceny spadały w dół :)

Mam właśnie ta przerzutkę i uważam że jest świetna. Zastąpiła LX'a z 2005 roku.

Do czego jest przykręcone górne kółeczko? Czy do blaszki wózka zewnętrznego, jak w klasycznych przerzutkach, czy też to trzpienia, który wchodzi "w głąb" przerzutki? Patrząc na pdf'a to wygląda mi na to, że jednak do trzpienia, choć jest to tak pokazane, że można się tylko domyślać.

Jest to o tyle istotne, że w "normalnych" XT trzpień jest mocowany na wcisk do blaszki wózka, co powoduje, że po paru spotkanaich z patykami wózek dostaje luzu, a potem odpada w czasie jazdy, co w skrajnym przypadku kończy się utratą przerzutki, łańcucha i kilku szprych.

Gdyby kółeczko górne było wkręcane śrubą do trzpienia, to trzymająca owa śruba w sporym stopniu eliminowałaby ten problem.

Dzięki za fotki, conieco wyjaśniają :o)

Faktycznie, trochę zamotałem w opisie. By zobaczyć to o co mi chodzi, należałoby odkręcić śrubę mocującą górne kółeczko i sprawdzić, w którym miejscu znajduje się otwor z gwintem, w który wkreca się ową śrubę.

• Mod Team

W przyszłym tygodniu idę do sklepu dowiedzieć się szczegółów o XT Shadow. :)

Sprzedawca poinformował mnie, jak ostatnio byłem w serwisie, że może mi ją sprowadzić, bo cała kolekcja będzie dopiero w lutym.

Dowiem się jaka cena za to cacko i może jakiś rabacik dostane i montaż gratis. ;)

Zdam obszerniejszą relację jak będę ją miał i przejadę się.

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Powiedział, że nie mają jeszcze kolekcji 2008, będzie w lutym.

Ale jakbym chciał to mogą mi sprowadzić co tylko chcę. :)

P.S. Pewnie nie sprowadzają jeszcze dużej ilości części,

ponieważ jest zima i mało osób kupuje komponenty do swoich rowerów. :D

--- 19.01.08.:

No i jestem szczęśliwym posiadaczem przerzutki XT Shadow.

Jak na razie bez testu w terenie, bo leje.

Na stojaku przerzuca wzorowo.

Nie wali o ramę bo poprostu nie może - taka konstrukcja.

Mam takie pytanko do posiadaczy tej przerzutki:

Jakie macie wózki?

Ja mam krótki albo średni.

I czy ktoś mógłby zmierzyć swój bo chciałbym zidentyfikować jaki mam?

Z góry dzięki.

• 5 tygodni później...
  • Mod Team

Długiego wózka nie mam na 100%. B)

Ale teraz sprawdzałem na stronie Shimano i są 2 wózki Shadow'a długi (SGS) i średni (GS), krótkiego (SS) nie ma.

W takim razie mam średni wózek, ale w sumie to dobrze, bo trudniej będzie uszkodzić przerzutkę. :D

Łańcuch lekko zwisa na przełożeniu 1/8, a na 3/1 nie wrzucam nigdy. <_<

W ogóle to mi nie przeszkadza, gdyż nie jeżdżę na skrajnych przełożeniach.

Także wszystko jest w jak najlepszym porządku. -_-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...