Skocz do zawartości

[łańcuch] Identyfikacja i zamiennik

Xanagaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki łańcuch widnieje na zdjęciu (na ogniwach jest napis 5C) i jakim można go zamienić? Mam korbę Alivio i jakąś kasetę no-name 7biegową. Cena nowego łańcucha ma być adekwatna do posiadanej korby i kasety :o

Dzięki. th_49999_P1000359_122_94lo.JPG

Napisano

Ile ogniw potrzebujesz to musisz sam sobie zmierzyć gdyż na to wpływ ma wiele czynników.

A co do kasety to coś czuję że nowy łańcuch u Ciebie będzie miał duży problem aby się przyjąć.

A tak w ogóle to dlaczego chcesz wymienić łańcuch?

Napisano

To nic nie szkodzi jak się zerwał. Wystarczy spiąć i można jeździć na nim dalej. U mnie IG50 też się zerwał po około 1000 km, spiąłem go i teraz ma już 7000 km przebiegu i żadnych problemów nie stwarza.

No a kaseta aż tak źle to na szczęście u Ciebie nie wygląda.

• 5 tygodni później...
Napisano

hehe, jak dla mnie ta kaseta wyglada jak nowka nie smigana, moje kasety gorzej po miesiacu wygladaja :). A lancuch faktycznie wystarczy spiac. Swoja droga ciekawe - w zyciu nie zerwalem lancucha, a widzialem co najmniej kilka takich przypadkow, no i slyszy sie wiele. Dlaczego sie lancuchy zrywaja? Zla technika zmiany biegow? Czy cos innego?

Napisano

Jeden łańcuch mi poszedł (w innym rowerze) jak podjeżdżałem pod górkę, ten z tego tematu poszedł jak jechałem po płaskim, więc chyba nie ma reguły.

• 3 tygodnie później...
Napisano
Dlaczego sie lancuchy zrywaja? Zla technika zmiany biegow? Czy cos innego?

Mi raz się zerwał jak zmienilem bieg w sposób bardzo nie odpowiedni. Ogniwo najprawdopodobniej się wygięło i lekko "poszarpało" a chwilę później łańcuch się rozczłonkował.

Myślę że przy prawidłowej eksploatacji nie ma szans żeby sam z siebie się zerwał...

Opss, nie zauważyłem że taki stery temat ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...