grzegorz1974paszek Napisano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Jeśli to naprawdę zjazdówka to wystarczy blat http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=281850073 ale przyznam że te rejony kolarstwa są mi raczej obce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 A coż to dokładnie za zjazdówka? Enduro, FR czy już DH? jakieś bliższe info? Ten OctaneOne jest sensowną propozycją za tę kasę - z suportem typu Dartmoor HardBarr byłby prawie nie do zajechania. Z tym, że cena kompletu wówczas znacznie wzrasta (http://www.allegro.pl/item280451616_nowy_suport_dartmoor_hard_barr_super_wytrzymaly.html) i powoli zbliża się do Hone'a na sztywnej osi, np. http://www.allegro.pl/item279679512_korba_...trabike_pl.html - tu jest na 3 tarcze, ale czasem można się dogadać ze sprzedawcą i założy co nam pasuje (jedna 38 lub 40 jeśli Shimano je robi, 26-36 jak w Hussefeltach itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzewa Napisano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 dzięki za propozycje skłaniam się raczej w stronę enduro chyba wybiorę korby Hone z 3 blatami, ale też dlatego, że są czarne milutko jest zjeżdżać, ale "zdarzają" się podjazdy nie wszędzie są wyciągi , hahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 To jak na 3 blaty i do enduro, w tej cenie raczej tylko Hone - z tego co wiem, poza kolorem różni ją jeszcze od LXa wzmocnienie pająka i tulei pedałów, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie to wyczytałem... Skleroza? PS. Jeśli w jeździe często zmieniasz między 32 a 44, lub na tarczy 44 dochodzisz z tyłu do 4-5 koronki, zastanow się nad zestawem 22-36-44. Ja doszedem do takiego rozwiązania i jest dla mnie najwygodniejsze, a przednia przerzutka (mam LXa) sobie z nim radzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca_Sopot Napisano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 witam ponownie waracając do mojego problemu. deore kosztuje 220zł, a tu pojawił się firex za 250zło: http://allegro.pl/item285921871_truvativ_f...i_faktura_.html i tu nasuwa się pytanie. warto do firexa dopłacać? deore ponoć nie jest pusta w środku ramienia. jak jest z firexem? zdziebko cięższa, ale za to lepiej wygląda. prawie jak stylo czy poza lepszym wyglądem warto dopłacać? bedzie sztywniejsza? może suport lepiej pracuje? czy jest cokolwiek, co przemawia za firexem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Tak ,nowe Deore nie jest Hollowtech[to oznacza puste ramiona].Firex też nie. Mam Firexa i Lx HT2 . Wydaje mi się że Ht2 jest sztywniejszy , ale byc może dlatego że Firex jest 170 a Ht2 175. Uważam że Shimano ma lepszy system mocowania ramienia do ośki -zaciskanie , a Firex wielowpust jak Isis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca_Sopot Napisano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 dla mnie, to ten firex z linka ma sztywną ośkę tak jak deore czyli co? jednak lx/hone/stylo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gerus Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 witam ponownie waracając do mojego problemu. deore kosztuje 220zł, a tu pojawił się firex za 250zło: http://allegro.pl/item285921871_truvativ_f...i_faktura_.html i tu nasuwa się pytanie. warto do firexa dopłacać? deore ponoć nie jest pusta w środku ramienia. jak jest z firexem? zdziebko cięższa, ale za to lepiej wygląda. prawie jak stylo czy poza lepszym wyglądem warto dopłacać? bedzie sztywniejsza? może suport lepiej pracuje? czy jest cokolwiek, co przemawia za firexem? Poczekaj az minie okres swiateczny. Firex w listopadzie był po 182 zl http://allegro.pl/item273681439_korba_truvativ_firex.html a teraz 249 http://allegro.pl/item285921871_truvativ_f...i_faktura_.html ( w listopadzie ta sama korba u tego samego sprzedawcy kosztowała 219 zł ) Trzeba poczekac jeszcze pare tyg i ceny znormalnieja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca_Sopot Napisano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 gerus, a myślisz, że na początku lutego po ile bedzie lx/hone/stylo stać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 tego nikt nie wie . lx pewnie 270-280, hone na pewnoe nie zejdzie ponizej 250. obserwoj ta aukcje: http://allegro.pl/item285546398_korba_shim..._jak_nowe_.html moze wyrwiesz za dobra cene. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Jaca- bierz Deore 2008 . Z tego co wiem Firex jest tylko na 170mm [może się myle] do Deore są łatwiej dostępne łożyska , łatwiejszy montaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca_Sopot Napisano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 no nic, poczekam do lutego, bo teraz i tak więcej mnie nie będzie niż będzie. w lutym odświeżę temat zdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 To masz mym skromnym zdaniem 3 opcje: 1) jesteś za sztywną osią, nie interesuje Cię Hollowtech - Deore2008 (Użytkownicy Firexów faktycznie utyskują na ich miękkość, a nawet wyższe Stylo też jest odlewem, więc dla mnie nie ma sensu aż tyle za niego płacić, bo niebezpiecznie zbliżamy się do XT, spełniające warunki pkt 3.) - ok. 210-220 PLN na chwilę obecną, 2) sztywna oś nie, Hollowtech tak - Deore2007 lub 2006 (czyli stary LX z nowym napisem ) na Octalink - używam obu i może i w porównaniu ze sztywniakami nie jest to rewelacja, ale też nie przesadzajmy - trzeba naprawdę mocno depnąć (i to w SPD!), żeby łańcuch zaczął trzeć o przednią przerzutkę - ok. 190PLN jak się dobrze poszuka, 3) sztywna oś + Hollowtech - co najmniej LX, ale niżej 300 to pewnie i tak nie spadnie Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca_Sopot Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 zwykły suport odpada bardzo sie do tego zraziłem. najlepsza była by opcja 3, ale to z kolei dopłata 80zł do opcji 1, z tym, że nie wiem, czy jest warto i czy bym wogóle zauważył różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Raczej nie będzie różnicy. Za domniemaną słabszą sztywnośc Firexa winiłbym raczej łączenie ramienia z osią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 słaba sztywność firexa (ze zintegrowanym suportem?) co wy gadacie?! mnóstwo moich znajomych na tym sprzęcie jeździ, i nikt nie narzeka ludzie mają rowerki naprawdę wysokiej klasy(sidy,xtry te sprawy) i do tego firexy, i nie zamierzają ich zmieniać chwalą je strasznie sam nie wiem, bo nie jeździłem ale jak mój kolega zobaczył tego posta siedząc obok to powiedział ze zaraz przejdzie przez monitor i autorowi tych słów jajca urwie:) pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Rmk_90- znajdż w którym miejscu ja napisałem że Firex jest mniej sztywny.Powodzenia w szukaniu. Chyba że to nie o mnie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 grzesiu# nie mówie o Tobie, tylko o tym co piesze MrJ MrJ# gdzie takie pierdoły wyczytałeś? czemu piszesz o tym co słyszałeś od innych(to jacyś twoi znajomi czy opinie z net'u)?? ja jeżeli czegoś sam nie sprawdziłem, to się o tym nie wypowiadam* *- chyba ze któryś z moim DOBRYCH znajomych ma i narzeka/chwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Rmk_90 - już odpowiadam. Opinię taką słyszałem do DOBREGO znajomego ze sklepu rowerowego, który sprzedaje zarówno Truvativy jak i Deore. I to przede wszystkim na te pierwsze miał żale od klientów, którym korby te nie odpowiadały m.in. sztywnością. Osobiście nie używałem Truvativa, co nie zmienia faktu że np. nie kupiłbym w obecnej cenie Stylo, bo dokładam parę groszy i mam XT2007 HT2. A co do... ludzie mają rowerki naprawdę wysokiej klasy(sidyPrzepraszam bardzo, ale (nie umniejszając w niczym klasy tego amortyzatora!) SID jest tak wiotkim sztućcem, że akurat badanie na rowerze z nim sztywności korby trochę dla mnie mija się z celem, zwłaszcza jeśli są włożone do może i drogiej, ale anorektycznej ramy.jak mój kolega zobaczył tego posta siedząc obok to powiedział ze zaraz przejdzie przez monitor i autorowi tych słów jajca urwie:) No to masz ambitnych znajomych... Ale każdy ma w końcu prawo do własnego zdania. A teraz na spokojnie... Dyskusja Firex kontra Deore2008 nadal jest otwarta - oba to odlewy, więc czy jest sens dodawać 40PLN za nieco ładniejszy wygląd (sprawa subiektywna) Truvativa http://www.allegro.pl/item285921871_truvat...i_faktura_.html ? Bo zestaw http://www.allegro.pl/item282267266_korba_...reme_shop_.html jest już dla mnie przesadą - waga wyższa niż sprawdzony przez tłumy LX przy wyższej cenie. I to na tyle, że można się wlaśnie nad XT2008 już zastanawiać (30-40PLN dopłaty tutaj już robiłyby bardzo dużą różnicę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 MrJ# co do tego sida, to miał być tylko "symbol" nie kazdego stać na sida, nie kazdy potrzebuje sida a jak ktoś juz tego sida uzywa, to znaczy ze trochę sie zna na rowerach i na nie jednym juz jeździł pozdrówko! ps. dla mnie sid to szajs nad szajsy:) ps2. ja bym brał deorke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 ps. dla mnie sid to szajs nad szajsy:)ps2. ja bym brał deorke O punkcie pierwszym nie mówmy głośno, ale co do 2. - no to się zgadzamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rmk_90 Napisano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 kurczę jednak sprostuje jeszcze troszeczkę swoją wypowiedź co jak co, wolałbym sida niż rst Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deith Napisano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 A ja mam podobne pytanie. Rozwazam zakup korby pomiedzy lx i dwoma xt. Pytanie czy wrzucajac do lxa aluminiowa 22 osiagnie sie podobna do xt mase? No i sprawa sztywnosci. Jest odczuwalna pomiedzy lx a xt? No i wytrzymalosc, ktory komplet wytrzyma wiecej. XT 2008 ma lepsze lozyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deith Napisano 29 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 A moglby mi ktos pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 30 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Co do masy - szacunkowo zyska się na wymianie zębatki ok. 20-g, więc różnica będzie nadal wynosiła ok. 40g (liczę: zestaw LX 920g, XT 860g). Sztywność? Osobiście nie wiem. Fakt, że LXów jest masa, XT nieco mniej, ale to IMO wynikało ze sporej różnicy w cenie jak te modele wchodziły - i tu jest kwestia, czy zmieniając zębatkę coś dopłacasz? Jak tak - wyjdzie pewnie 320PLN za LXa + 30PLN zębatka = 350, a za 380 można teraz XT2007 wyhaczyć - ja bym spokojnie dopłacił do XT. Z drugiej strony osobiście mogę praktycznie nieodpłatnie nawet do Deore wstawić alu zębatki z XT, więc mam już problem nieco większy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.